x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Armata se lasă trasă in ţeapă

Armata se lasă trasă in ţeapă

04 Ian 2008   •   00:00
Armata se lasă trasă in ţeapă

Apartamente şi vile cu pereţi plini de fisuri şi mucegai, fără racorduri la apă, gaze sau energie electrică, străzi neasfaltate şi parcări doar pe hărtie. Aşa arată ansamblul rezidenţial Străuleşti-Băneasa pe care South Pacific Construcţii ar fi trebuit să-l dea "la cheie" in urmă cu patru luni. Cele 241 de locuinţe din Străuleşti sunt doar primele dintr-o serie de 10.000 pe care SPC le va construi pentru Ministerul Apărării.


Militarii care au cumpărat o locuinţă in ansambul rezidenţial dedicat lor din zona Băneasa-Străuleşti au rămas cu banii daţi şi fără case. Dezvoltatorul imobiliar face presiuni să livreze locuinţele cu pereţii crăpaţi şi plini de mucegai, fără racorduri la utilităţi, cu străzi neasfaltate şi parcări inexistente.


Deşi au plătit bani grei pentru o locuinţă şi au luat credite pentru a achita diferenţa pănă la suma finală, militarii şi familiile acestora s-au trezit că nu pot intra in posesia caselor la peste doi ani de la inceperea lucrărilor. Construcţiile ar fi trebuit finalizate de patru luni, potrivit graficului lucrărilor. Termenele au fost insă depăşite, iar casele militarilor nu au fost terminate, legăturile la reţelele de iluminat, gaze, canalizare, alimentare cu apă nu au fost făcute, iar drumurile şi parcările promise nu există.


BINEFACERE. In septembrie 2004, Ministerul Apărării Naţionale a decis să incredinţeze dezvoltatorului South Pacific Construcţii proiectarea şi construirea a 10.000 de locuinţe şi spaţii comerciale destinate personalului militar, potrivit site-ului companiei. In prima etapă trebuiau ridicate 241 de locuinţe in zona Băneasa-Străuleşti, pănă in septembrie 2007. Prin Hotărărea de Guvern numărul 190, apărută in Monitorul Oficial din 21 martie 2005, s-a pus baza legală construirii, după Revoluţie, a singurului cartier dedicat personalului Armatei, actual sau in rezervă. Pentru aceasta, o suprafaţă de 9.150 de metri pătraţi a fost trecută din domeniul public al statului şi administrarea ministerului in domeniul public al municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Trecerea a fost necesară pentru realizarea infrastructurii: străzi, alei, reţele electrice, termice apă potabilă, canalizare.


INTĂRZIERE. Ca multe dintre lucrările executate in Romănia, termenul de livrare n-a fost respectat, iar companiile care execută proiectul au inceput să dea vina una pe alta. Chiar pe site-ul dezvoltatorului se prezintă ca ultimă informaţie un raport de recepţie, datat 10 august 2007. Insăşi Comisia de evaluare a recomandat amănarea recepţiei pănă la data de 18 septembrie 2007, dată la care expira autorizaţia de construcţie emisă in 2005 pentru constructorul Rotary Construcţii SRL. Managerul de Proiect este firma Bovis Lend and Lease, iar Imsat Muntenia trebuia să se ocupe de partea de instalare. De asemenea, de furnizarea utilităţilor trebuia să se ocupe Elmet - pentru electricitate, Acim - drumuri, canalizare, alimentare cu apă, Luxten - iluminat stradal, Terasanta şi Tehnic Gaz Construct pentru gaze naturale.


RESPONSABILITÃ...ŢI PASATE. Intre timp, luna septembrie a trecut, am păşit şi in 2008, dar locuinţele nu au fost predate aşa cum se specifica in contract, iar lucrările arată aşa cum puteţi observa in fotografii. Compania South Pacific, originară din Australia, deja ii blama in raportul din august pe furnizorii de utilităţi. "In ciuda tuturor eforturilor constructive depuse de noi, nefinalizarea utilităţilor exterioare conduce la intărzieri (…) Terminarea lucrărilor, sistematizarea verticală, scări exterioare pentru unele locaţii precum şi conectarea finală la utililităţi nu pot fi finalizate pănă cănd utilităţile sunt gata şi drumurile realizate", se menţionează in raportul Comisiei de recepţie. "In concluzie, este evident că furnizorii de utilităţi sunt singurii care intărzie predarea caselor către clienţii noştri", se precizează in altă parte.


PREDARE. Intre timp, militarii care au plătit pentru casele lor intre 30.000 şi 100.000 de euro trebuie să işi ia locuinţele in primire. Unul dintre cei care au contractat o casă in cartierul militar ne-a precizat că locuinţele nu pot fi preluate in stadiul in care sunt acum. "Casele sunt sub orice critică (infiltraţii, crăpături, mucegai) cu incălcări ale contractului de construcţie şi cu tot felul de modificări, dar partea cea mai tristă este că SPC doreşte să predea casele aşa, fără ca ele să poată fi folosite: fără racorduri şi branşamente la utilităţi şi fără străzi", ne-a spus militarul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. De altfel, intre 10 şi 30 ianuarie 2008 va fi operativă o altă Comisie de recepţie, care trebuie să dea la cheie locuinţele "construite". Conform modelului de proces-verbal, semnarea unui astfel de document inseamnă acceptarea faptului că lucrarea este executată conform contractului semnat. "Proprietatea care face obiectul contractului nr. ...... este executată in conformitate cu Contractul de Construire semnat intre părţi", se precizează la punctul 1 al procesului-verbal. Numai că acesta nu a fost respectat prin faptul că termenul de 18 septembrie 2007 a trecut, iar drumurile, parcările şi branşamentele tot nu sunt gata.
Pănă la inchiderea ediţiei, Ministerul Apărării nu şi-a precizat punctul de vedere privind intărzierea lucrărilor la cartierul militar.


TERMENE DEPaŞITE
"Este un program care se intinde pe aproximativ un an şi jumătate, cu două faze. Prima fază: in luna mai a anului 2006, cănd se termină jumătate din cartierul de locuinţe, şi a doua fază in luna mai anului 2007, cănd intregul cartier va fi gata"
Teodor Atanasiu
8 septembrie 2005, pe cănd era ministru al Apărării


Tertip administrativ

In modelul de proces-verbal de predare-primire se menţionează că "neconcordanţele intre stadiul fizic al proprietăţii şi prevederile Contractului de Construire, dacă există, sunt specificate in Anexa 1, parte integrantă din acest proces-verbal". Aceste neconcordanţe trebuie semnalate exact in cele două ore cănd se vizitează complexul şi se intocmeşte procesul-verbal, in caz contrar, acestea nefiind reparate. De asemenea, deficienţele semnalate trebuie să fie aprobate de Comisia de recepţie, după care există un alt termen de remediere. Dezvoltatorul se foloseşte astfel de un tertip pentru a amăna iarăşi predarea fizică "la cheie", din moment ce acum deţine o altă autorizaţie, cu numărul 889/104S/34108, şi care expiră la data de 19 septembrie 2008. Curios este că autorizaţia a fost eliberată la data de 19 septembrie 2007, la numai o zi după expirarea precedentei şi a termenului-limită de livrare.


Contradicţii in lanţ

Proiectul este considerat un succes de părţile implicate. Site-ul mapn.ro arată că ansamblul "cuprinde 241 de unităţi locative, din care 79 sunt locuinţe individuale de tip P+1 şi P+2, iar 162 sunt apartamente in blocuri cu patru niveluri". Site-ul ministerului confirmă şi că lucrările nu sunt gata: "In prezent se derulează etapa finalizării lucrărilor de infrastructură", se precizează referitor la proiect. In acelaşi timp, site-ul constructorului Rotary Construcţii SRL arată că "ansamblul Străuleşti este un complex rezidenţial de 210 locuinţe, compus din blocuri P+4, blocuri P+2 şi vile, insumănd peste 27.000 mp suprafaţă construită". Uluitor este că aici lipsesc dintr-un foc 31 de locuinţe şi se precizează că totul a fost terminat, ba chiar in timp record: "Proiectul a fost inceput la finele anului 2005 şi a fost finalizat in timpul record de 15 luni". După socoteala constructorului, ansamblul este terminat deci din luna decembrie 2006!

×
Subiecte în articol: special septembrie