x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Au mînărit trei milioane de euro!

Au mînărit trei milioane de euro!

de Alexandru Nastase    |    18 Iul 2008   •   00:00
Au mînărit trei milioane de euro!

Paul Cononov şi Grigore Baboianu, cei doi care conduc destinele Deltei Dunării, se află încă în funcţii, deşi instanţa de judecată a decis că se fac vinovaţi de frauda-rea unei licitaţii de trei milioane de euro din Delta Dunării. DNA-ul nu s-a sesizat pînă acum.

 
După cum Jurnalul Naţional a prezentat încă de săptămîna trecută, Curtea de Apel Constanţa a anulat licitaţia pentru cadastrarea şi intabularea terenurilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. În valoare de trei milioane de euro, licitaţia a fost organizată la începutul lui 2008, fiind cîştigată de firma Topo Service SA din Miercurea Ciuc, aparţinînd unui membru UDMR, lider local Iozsef Botond Rakossy. În această săptămînă a fost publicată şi motivarea hotărîrii instanţei. Documentul este incriminator la adresa şefilor Deltei, arătînd că aceştia au comis mai multe mînării. Potrivit instanţei, componenţa comisiei de licitaţie a fost ilegală, iar firma declarată cîştigătoare (Topo Service SA) trebuia să fie exclusă în faza înscrierii la licitaţie, deoarece nu îndeplinea multiple criterii. Decizia Curţii de Apel Constanţa confirmă ceea ce Jurnalul Naţional scrie de aproape trei ani şi jumătate: dintr-o instituţie care era premiată pentru felul cum avea grijă de Deltă, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării s-a transformat într-un cuib infracţional unde legea este călcată în picioare fără nici o jenă. Totul în mandatele guvernatorului Paul Cononov (unul dintre cei mai slabi manageri care au condus vreodată Delta) şi directorului executiv Grigore Baboianu (fost specialist în transformarea lacurilor în terenuri pentru agricultură, actualmente expert în transformarea terenurilor pentru agricultură în lacuri). Deşi cunoaşte toate aceste lucruri, ministrul Mediului Attila Korodi tolerează situaţia. Deşi este un caz care poate fi instrumentat foarte uşor, Direcţia Naţională Anticorupţie nu face nimic pentru investigarea guvernatorului Cononov, directorului Baboianu şi ministrului Korodi. Ar mai fi de anchetat şi Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, instituţie care, înaintea instanţei constănţene, a judecat cazul şi nu a găsit nimic în neregulă, deşi ilegalităţile erau flagrante!

 
COMISIE ILEGALĂ. În primul rînd, Curtea de Apel Constanţa a constatat că unul din membrii comisiei de licitaţie, Mihaela Drăgoi, nu avea funcţia necesară pentru a participa la licitaţie. Acest fapt nu l-a deranjat pe directorul executiv Baboianu, care a fost preşedintele comisiei. În al doilea rînd, instanţa a constatat că Mihaela Drăgoi se afla cu soţul ofertantului cîştigător în relaţii de subordonare ierarhică! Cu alte cuvinte, firma cîştigătoare a licitaţiei a avut un om în comisia de licitaţie! Mai e nevoie să adăugăm că acest lucru este ilegal? S-a încălcat astfel art. 69, litera C, din OUG nr. 34/2006.

 
DOCUMENTE LIPSĂ. Instanţa a constatat că firmei cîştigătoare îi lipseau mai multe documente la momentul înscrierii, fapt pentru care ar fi trebuit eliminată încă din faza selecţiei ofertelor. În motivarea hotărîrii instanţei se arată că lipseau următoarele documente: contractul-cadru de prestări servicii însuşit prin semnătură, modul de verificare a recepţiei serviciilor (formularul 10), declaraţia prin care şeful de proiect desemnat să dovedească experienţa similară de cel puţin 3 ani şi conducerea cel puţin a unui contract cu o valoare egală cu cea ofertată, atestarea că are activitatea cadastrală în obiectul de activitate înregistrat la registrul comerţului şi atestate emise de ANCPI/OCPI/Ordinul geodezilor din România (certificate de autorizare conform Ordinului 538/2001). S-a creat astfel un avantaj evident în raport cu ceilalţi ofertanţi, aducîndu-se atingere principiului tratamentului egal. Instanţa a constatat că firmei Topo Service SA i-au lipsit mai mult de trei documente obligatorii din caietul de sarcini, autoritatea contractantă (Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării – n.r.) în loc să-l descalifice, nu numai că nu i le-a solicitat, dar ele nu au fost depuse la dosar, încălcîndu-se astfel legea, dispoziţiile art. 77 lit. B şi C din HG nr. 925/2006.


DEFINITIV ŞI IREVOCABIL. Constatînd aceste ilegalităţi majore, Curtea de Apel Constanţa a anulat decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, a anulat documentele prin care Topo Service a fost desemnată cîştigătoare şi a obligat ARBDD la plata a 9.000 de euro de la bugetul de stat. Decizia este definitivă şi irevocabilă.

 

Fără calitate

"Procesul-verbal de adjudecare cuprinde ofertanţii participanţi. Topo Service SA îşi păstrează statutul de participant pe tot parcursul analizei ofertei, deşi nu  îndeplinea la data licitaţiei condiţia minimă obligatorie de a avea ca obiect de activitate lucrări de cadastru"

 

Fără tehnică

"În urma desemnării ofertei cîştigătoare apare Topo  Service SA în asociere cu firma Digicart Geodezia (Ungaria), cu o ofertă ce  se bazează pe metode fotogramice ce utilizează ortofotoplanuri, metode  utilizate în situaţii extreme, aşa cum precizează  Ordinul nr. 634/2006. Datorită zonelor de mlaştină acoperite cu vegetaţie înaltă din teritoriul RBDD, determinările pe ortofo- toplanuri nu se pot face cu precizie, conform normelor în vigoare"
Hotărîrea Curţii de Apel Constanţa


Cadastrul, absolut necesar

Cadastrarea şi intabularea terenurilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este absolut necesară. Procesul a fost început în mandatul fostului guvernator, Virgil Munteanu, însă a fost stopat din lipsă de bani. Trei milioane de euro au fost mai importanţi la începutul anilor 2000 pentru alte activităţi bugetare decît pentru cadastrarea şi intabularea Rezervaţiei Biosferei. Asta a permis ca, în ultimii trei ani, sute de hectare din Deltă să fie ilegal intabulate de diverse consilii locale de pe teritoriul Rezervaţiei. Reacţia Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost mai degrabă mediatică: guvernatorul şi subordonaţii săi au anunţat triumfalist că din teritoriul Rezervaţiei nu s-a furat nici un petic de pămînt, deşi documentele arată că ARBDD a tăcut complice în unele cazuri, făcînd acţiuni stîngace în instanţă. La fel de stîngaci s-a prezentat instituţia şi în procesul de la Curtea de Apel Constanţa. Şeful departamentului juridic, Radu Voicu, nu s-a prezentat decît la o singură înfăţişare din acest proces, deşi în joc era o miză importantă. La alte procese, însă, ARBDD a ales să delege pentru reprezentare firme de avocatură din Bucureşti.

×