x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special AUR devine aspirator de parlamentari: cinci oameni ai Puterii au dezertat într-o singură zi

AUR devine aspirator de parlamentari: cinci oameni ai Puterii au dezertat într-o singură zi

de Ion Alexandru    |    17 Noi 2023   •   07:00
AUR devine aspirator de parlamentari: cinci oameni ai Puterii au dezertat într-o singură zi

Grupurile parlamentare ale AUR din Senat și din Camera Deputaților au devenit, săptămâna aceasta, mai numeroase decât la debutul sesiunii parlamentare, reușind să-și întărească rândurile cu politicieni aleși pe listele partidelor aflate la guvernare.

Doi senatori PNL și unul de la PSD s-au înscris în partidul condus de George Simion, activând ca membri afiliați în grupul AUR din Senat. Tot săptămâna aceasta, și doi deputați - unul de la PSD, iar al doilea de la PNL – au fost „aspirați” de AUR. Alianța pentru Unirea Românilor a reușit, de asemenea, să atragă spre grupul său de la Camera Deputaților și un parlamentar ales pe listele USR, dar l-a reprimit pe un parlamentar de care s-a descotorosit la începutul acestui an, după ce, în presă, a izbucnit un scandal referitor la faptul că și-a molestat soția.

Senatorii aleși pe listele partidelor aflate, în prezent, la guvernare, încep să se simtă atrași de procentele cu care sondajele de opinie creditează formațiunea AUR, iar unii dintre aceștia au decis chiar să îmbrățișeze doctrina politică a partidului condus de George Simion. În 13 noiembrie senatorul PSD de Alba, Călin Gheorghe Matieș, a devenit membru afiliat al grupului parlamentar al AUR din Senat.

Matieș a fost prim-vicepreședintele organizației județene Alba a Partidului Social Democrat și a ocupat, conform propriului CV, publicat pe pagina oficială a Camerei superioare a Parlamentului, funcția de consilier onorific al prim-ministrului pe probleme de industrie alimentară. Mai mult, între 2019 și 2020, acesta a ocupat funcția de consilier al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Matieș este membru al grupurilor de prietenie cu parlamentele din Malaysia, Guatemala și Republica Populară Chineză.

 

Exemplul, urmat de doi liberali

 

Exemplul social-democratului Călin Gheorghe Matieș a fost urmat, imediat, și de doi senatori ai Partidului Național Liberal. Tot la data de 13 noiembrie 2023, senatorul PNL de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Iosif Florean, a devenit membru afiliat al grupului parlamentar al AUR din Senatul României. Florean a fost secretarul general al Filialei PNL Bistrița-Năsăud și membru în Biroul Politic Județean al Partidului Național Liberal.

Proaspătul senator AUR este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu parlamentele Belgiei, Boliviei, Peru și Regatului Cambodgiei. Ovidiu Iosif Florean este semnatarul a 20 de inițiative legislative, din care șapte au devenit legi. În actuala legislatură, el a formulat o singură declarație politică, a adresat 12 întrebări, a făcut o interpelare către prim-ministru și a luat cuvântul de 9 ori în 453 de ședințe.

Florean nu a plecat singur în AUR. Încă din 5 septembrie 2023, a trecut la partidul condus de George Simion și senatorul PNL Vasilică Potecă, ex-membru al Biroului Executiv al PNL – Filiala Hunedoara. Vasilică Potecă a fost, între 2019 și 2020, prefectul Județului Hunedoara. Revoluția din decembrie 1989 l-a prins în funcția de secretar al Consiliului Popular al comunei Turdaș.

Vasilică Potecă este membru al grupurilor de prietenie cu parlamentele Cehiei, Danemarcei, Maltei, Panama, al Republicii Populare Bangladesh și al Regatului Portugaliei. În actuala legislatură, el a semnat 97 de inițiative legislative, din care 45 au devenit legi, a avut 7 declarații politice, 17 întrebări, o interpelare și a luat cuvântul în Plen de 20 de ori în 453 de ședințe.

 

Preluări-surpriză și în Camera Deputaților

La Camera Deputaților, situația pare să fie identică. Tot la data de 13 noiembrie 2023, a luat decizia de a se înscrie în grupul parlamentar al AUR și deputatul PNL Florică Ică Calotă, ales pe listele liberale ca parlamentar de Teleorman.

Un nou membru AUR, cu drepturi depline, este fostul deputat social-democrat Daniel Florea, ex-primar PSD al Sectorului 5. Însă, anterior, acest lucru a fost făcut și de fostul deputat PSD Dumitru Coarnă, exclus din partid după ce a participat la o recepție organizată de Ambasada Federației Ruse la București. Coarnă s-a afiliat la AUR încă din 14 iunie 2023. Chiar și mai devreme, fostul deputat PNL Dumitru Flucuș, care a trecut, mai întâi, prin grupul neafiliaților, s-a înscris în AUR în luna martie a anului curent. De altfel, George Simion a recrutat în rândurile partidului său și un parlamentar de la USR. Este vorba despre Sorin Gheba, afiliat la AUR în mai 2023.

 

Exclus din partid pentru că și-a agresat soția, Dumitru Focșa s-a întors la „matcă”

Suveraniștii nu preiau doar „dezertorii” partidelor rivale, ci își reprimesc în rândurile proprii și parlamentarii pe care i-a dat afară. Relevant, în acest sens, este cazul deputatului Dumitru Viorel Focșa, care a fost exclus din AUR, la începutul acestui an, după ce acesta și-a agresat fizic soția în timpul unui scandal casnic. Ancheta internă a Juriului de onoare al AUR a stabilit, atunci, că acuzațiile apărute în spațiul public, în urma scandalului declanșat la domiciliul familiei Focșa, s-au confirmat și că gestul comis de deputatul Dumitru Viorel Focșa „este incompatibil cu calitatea de membru de partid și cu demnitatea de parlamentar”.

Mai mult, AUR susținea că respinge ferm orice formă de violență domestică și că se disociază „de orice personaj care participă, promovează sau tolerează acest gen de manifestare”. Partidul condus de George Simion a cerut chiar public partidelor să urmeze exemplul AUR și să expună public toate cazurile de agresiune împotriva unor persoane lipsite de apărare.

Dumitru Focșa nu și-a dat demisia din Parlament, în urma acestui scandal, ci a decis să activeze, în continuare, ca parlamentar neafiliat. Iar, la data de 13 noiembrie 2023, a anunțat că este din nou membru afiliat la grupul parlamentar al AUR din Camera Deputaților. 

Acesta nu este singurul parlamentar plecat, care se întoarce în AUR. Este cazul senatoarei Evdochia Aelenei, dar și al soțului acesteia, deputatul Dănuț Aelenei. 

În prezent, AUR are, la Senat, un grup de 15 parlamentari, iar la Camera Deputaților, un grup de 31 de aleși.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: aur parlament PSD PNL