x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Avalanșă de procese în care judecătorii cer măriri de salarii

Avalanșă de procese în care judecătorii cer măriri de salarii

de Mariana Zaharia    |    10 Dec 2021   •   07:59
Avalanșă de procese în care judecătorii cer măriri de salarii

Pe rolul  Curţii de Apel Piteşti sunt mai multe dosare în care părţile civile sunt magistraţi care cer măriri salariale. Nu la orice nivel, ci la o cotă maximă. Judecătorii  mai cer Ministerului Justiţiei să le achite penalizări pentru sumele care nu au fost acordate la timp, în acord cu indicele inflaţiei. Cum un magistrat nu poate judeca un proces în care este implicat, se adresează unei instanţe din alt județ. Așa s-a ajuns ca procese similare să fie judecate în toată țara. 

 

La Curtea de Apel Piteşti sunt înregistrate și trimise deja către complete de judecată dosare ale unor magistraţi din Timiş, Alba, Dolj, Teleorman, Gorj, Prahova. Cu toţii cer recunoaşterea unor drepturi salariale. Astfel, găsim pe liste de judecată magistraţi de la tribunal, judecătorie sau curte de apel. „În general, în astfel de dosare sunt mai mulţi reclamanţi şi se întâmplă ca unul dintre ei să aibă domiciliul în raza teritorială a Curţii de Apel Piteşti, de aceea acţiunea este introdusă aici. Nu au voie să se judece la instanţa în raza teritorială unde îşi desfăşoară activitatea, indiferent de proces, fie civil sau penal. Trebuie să se spulbere orice motiv de îndoială că acei colegi care judecă vor fi părtinitori. Nu există o ordine, judecătorul alege una dintre curţile de apel învecinate. La Piteşti se judecă colegii de la: Alba, Ploieşti, Bucureşti, Craiova, Braşov, dar pot veni și din alte județe. Noi, cei din Argeş, ne-am judecat la una dintre instanţele enumerate. Am avut şi noi proces, tot pentru recunoașterea unor drepturi salariale”, a precizat judecătorul Ion Rebeca, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti.

 

 Nivelul maxim pentru toată lumea!

 

O doamnă judecător din judeţul Dolj cere o majorare de 605,22 lei. Aceeași sumă o solicită într-un alt dosar şi un grup de judecători din Gorj. Un  grup de magistraţi din judeţul Teleorman a dat în judecată Ministerul Justiţiei pentru  plata indicelui de inflaţie şi a dobânzii legale penalizatoare. Pe rolul Curţii de Apel Pitești se mai află şi un proces intentat de magistraţi din Hunedoara care vor daune şi dobânzi legale pentru plata cu întârziere a majorărilor. Există o lege care reglementează nivelul maxim de salariu al persoanelor care lucrează în aceeaşi categorie profesională, îndeplinesc aceleaşi funcţii şi aceleaşi condiţii de muncă. Mai clar, atunci când un judecător sau un procuror obţine un salariu mai mare faţă de colegii săi, cei din urmă au dreptul să ceară acelaşi procent până când retribuția va fi egală. „A existat o situaţie în care procurorilor DIICOT le era recunoscut un coeficient de multiplicare a indemnizaţiei brute. Atunci şi judecătorii au cerut să fie salarizaţi la acelaşi nivel cu procurorii DIICOT, făcând parte din aceeaşi familie ocupaţională, toți fiind magistraţi”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti.   

 

Unii judecători cer și dobânzi sau penalități 

 „Cu privire la interpretarea legii, cei care lucrează în aceleaşi condiţii trebuie să aibă acelaşi nivel maxim de salarizare, salariile să se egalizeze pentru a nu se produce discriminări. Sunt situaţii în care unul poate avea coeficient de 19%, altul nu, cu toate că au aceeaşi vechime în muncă, aceeaşi gradaţie, acelaşi nivel al instanţei. S-a cerut salarizarea la nivel maxim pentru a se evita încălcarea principiului egalităţii în cazul categoriilor profesionale care îndeplinesc aceeaşi funcţie, în familia ocupaţională a justiţiei. Este un principiu legal. Când un judecător s-a judecat şi s-a recunoscut în favoarea lui un salariu mai mare, de acel nivel de salarizare vor beneficia toţi ceilalţi judecători. Dacă s-ar fi aplicat cum trebuie şi nu erau discriminări, nu se mai ajungea la situaţia asta. Nu se aplică numai judecătorilor, este valabil pentru toți cei care lucrează în justiţie”, a explicat judecătorul Ion Rebeca. 

 

Un judecător cu grad de judecătorie are un salariu care porneşte de la 11.000 lei, unul de tribunal în jur de 15.000 lei, în timp ce un judecător de curte de apel poate avea o remuneraţie de 17.000 lei. 

×