Agenţia Naţională de Integritate (ANI) intră tare pe "terenul”
Primăriei Capitalei, locul unde s-au făcut şi s-au desfăcut în ultimii
ani marile afaceri imobiliare ale Bucureştiului. Unele declaraţii de
avere şi de interese sunt ţinute secrete, prin nepublicarea lor pe
site. În plus, 62 de funcţionari din Primărie nu au depus asemenea
declaraţii, iar alte 31 le-au înaintat după expirarea termenului legal.
Acum, ANI i-a luat la scotocit. Cei 93 sunt doar "prima şarjă"!
Inspectorii de integritate au declanşat din oficiu procedura de control
privind averile a 93 de funcţionari din Primăria Municipiului
Bucureşti, după ce au aplicat tot atâtea amenzi de câte 500 RON pentru
fiecare dintre funcţionarii care nu şi-au depus declaraţia de avere şi
de interese ori le-au depus mult peste termenul legal, potrivit unor
surse din cadrul instituţiei administrative.
Jurnalul Naţional, intrat în posesia celor două liste, a purces la o comparaţie cu informaţiile publicate pe site-ul Primăriei Capitalei şi a descoperit un lucru uluitor. Informaţiile se bat cap în cap. Astfel, deşi nu poţi afla nimic despre averile şi interesele viceprimarilor Gheorghe Răzvan Murgeanu şi Robert Constantin Ionescu, deoarece pe site-ul Primăriei ei figurează că nu au depus aceste informaţii (vezi foto 1), în lista întocmită de Primărie şi trimisă la ANI, cei doi edili secunzi nu figurează nici măcar ca "întârziaţi". În aceeaşi categorie a "averilor Top Secret" intră şi cea a controversatului consilier juridic Ilie Mihai, din cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei – Serviciul instanţe civile şi contencios administrativ. Tot departe de ochiul public rămân şi averile şi interesele lui Dumitru Buzduga, director executiv al Direcţiei Buget, ca şi cele ale lui Dumitru Mădălin Ionică – director general la Direcţia Generală Infrastructură şi Servicii Publice. În aceeaşi categorie intră şi directorii executivi, plin şi adjunct, Ion Dedu, respectiv Valeriu Ilie, de la Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei, despre ale căror averi ori declaraţii de interese nu găseşti informaţii pe site-ul Primăriei, deoarece în dreptul fiecăruia figurează menţiunea "nu a depus". Dintre cei numiţi până acum n-au fost însă "daţi" pe mâna ANI decât consilierul Ilie Mihai, pentru că a întârziat cu depunerea, şi directorul Dumitru Buzduga, pentru că n-a depus.
VINE "ŞARJA" DOI?
O simplă curiozitate în a studia informaţiile publicate on-line de Primăria Capitalei îţi arată că 130 de funcţionari nu au depus declaraţiile de avere şi nici de interese. Un alt funcţionar, Elena Craiciu Tudorache, inspector la Serviciul Control Ecologie şi Protecţia Mediului, şi-a depus doar declaraţia de avere, dar nu şi pe cea de interese. Oare de ce? Cum către inspectorii de integritate a fost trimisă o listă cu 62 de persoane care nu au depus aceste declaraţii, reiese că 68 de persoane şi-au depus totuşi declaraţiile. Atunci de ce nu le găsim postate pe site? Calculul nu iese nici dacă aduni persoanele care n-au depus cu cele care doar au întârziat să le depună, 62 adunat cu 31 totalizând fix 93. Or, până la 130, câte nu sunt pe site, lipsesc exact 37 de persoane. Chestiunea naşte suspiciuni, astfel că, potrivit surselor noastre, cei 93 sunt "doar prima şarjă" de funcţionari de la Primăria Capitalei care sunt verificaţi la averi. Potrivit unui raţionament logic, având la bază normele legale în materie, ar trebui să intre în vizorul inspectorilor de integritate de la ANI funcţionarii din Primărie care şi-au depus aceste declaraţii, dar care nu pot justifica averile acumulate.
AFIŞAŢI AVERILE!
În urma unei documentări specifice, am aflat că acei doi vicepremieri, Răzvan Murgeanu şi Robert Constantin Ionescu, ca şi alte persoane, nu figurează în listele "finale" trimise la ANI, deoarece totuşi şi-ar fi depus declaraţiile şi de avere şi de interese. Atunci, afişaţi-le, domnilor responsabili de la Primărie!
În fiecare instituţie este o persoană responsabilă cu implementarea Legii privind declararea intereselor şi a averilor. În măsura în care aceasta a primit documentele de la depunători, dar nu le-a transmis şi pentru publicarea pe site, persoana responsabilă riscă să fie amendată de inspectorii de integritate tot cu suma de 500 RON, ne-au declarat surse judiciare. Afişaţi şi declaraţiile arhitectului-şef Gheorghe Pătraşcu, de la Direcţia de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, că nici ea nu este pe site, iar numele acestuia nu se regăseşte pe nici una din cele două liste trimise la ANI.
PĂNĂ ŞI GHIŞEUL UNIC TACE?!
Potrivit tabelului nominal cu salariaţii Primăriei Municipiului Bucureşti care nu au depus declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, un asemenea "omitent" este şi un expert de la "Ghişeul unic", Simona Soare. Ca şi Camelia Niţă, consilier la Direcţia de Relaţii Internaţionale, expertul Ileana-Luminiţa Hanciu, şefă a Biroului de Audit Intern Calitate. În listă figurează şi Cătălin Cazacu Minculescu, expert la Serviciul de Autorizare din cadrul Direcţiei Urbanizare şi Amenajare Teritorială. Ca şi Silviu Ilie, inspector la Serviciul Analiza Calităţii Mediului din cadrul Direcţiei Protecţia Mediului şi Educaţie Eco-Civică. Controlate sunt şi averile lui Teodorescu Şerban Andrei, Ionescu Petre, Boitan Nicoleta Gina, toţi trei inspectori la Serviciul Urmărire Derulare Contracte Investiţii Termoficare din cadrul Direcţiei Utilităţi Publice (DUP). De la aceeaşi DUP, dar de la Serviciul urmărire derulare contracte investiţii apă, canal, lacuri, toalete ecologice, controlată la avere este inspectoarea Cuibuş Virginia Georgeta. De la Serviciul managementul deşeurilor, salubritate, iluminat public, scotocit la bunurile pe care le deţine este inspectorul Paraşog Corneliu. Alţi verificaţi sunt Negoescu Ioana, expert la Serviciul Cadastru, dar şi doi colegi de la Serviciul Evidenţa Proprietăţii, Koc Cristina Bella şi Satalan Constantin, şi Mioara Mangu, şef Birou Concesionări şi Vânzări Legea nr. 85. Listele pot fi accesate pe site-ul ziarului.
• Click pe imagine pentru a mări
• Click aici pentru a vedea tabelul nominal cu salariatii PMB care au depus cu intarziere declaratiile de avere
Au apărut rapid averile celor doi viceprimari
• Click pe imagine pentru a măriCaptura pe care o vedeţi mai sus, din care reiese clar că declaraţiile de avere şi de interese ale viceprimarilor Răzvan Murgeanu şi Robert Constantin Ionescu "nu erau depuse", a fost făcută de pe site-ul Primăriei Capitalei, ieri la ora 15:50. Trei ore mai târziu, după închiderea ediţiei, pagina cu pricina a fost modificată. Astfel că aseară, în jurul orei 19:00, declaraţiile celor doi viceprimari erau la vedere. Ele sunt singurele adăugate din cele 130 care lipsesc. Nu înţelegem însă de ce cu atata intârziere, mai ales ca declaraţia lui Răzvan Murgeanu, completată la 13 iunie 2008 putea fi doar "transferată" de la rubrica "Istoric aparatul PMB 200-2008".
Înstărit!
Răzvan Murgeanu deţine, prin moştenire, un teren intravilan de 148,4 mp în Bucureşti şi 8 hectare de teren agricol în Galaţi, un apartament de 183 mp tot în Capitală, moştenit în 1984. Mai deţine două maşini: o Volgă din 1967 şi VW cumpărat în 1996. Este posesorul unei colecţii filatelice evaluate la aproximativ 40.000 RON, al unor tablouri semnate de C. Baba, C. Piliuţă şi D. Ghiaţă, care nu au fost evaluate până în prezent. La "activele financiare" figurează cu trei depuneri în lei la fonduri de investiţii sau echivalente, inclusiv fonduri private de pensii sau alte sisteme cu acumulare. Potrivit declaraţiei de avere semnate încă din 8 august 2008, viceprimarul Murgeanu câştigă mai puţin decât venitul anual al soţiei sale, care este consilier la Ministerul Transporturilor. În declaraţia de interese a trecut că este preşedinte al Organizaţiei PD-L Sector 1.
N-are casă!
Ionescu Robert Constantin, potrivit declaraţiei de avere datate 4 iulie 2008, n-are nici case, nici terenuri, nici credite, nici depuneri, nimic. El are doar un autoturism Fiat Stilo cumpărat în 2005, iar în ultimul an fiscal el declară că nu a avut nici un venit, singura sursă de subzistenţă fiind salariul soţiei sale de economist la SC DAVICI Construcţii SRL. Declaraţia de interese este însă mai bogată. El este asociat la SC Essenţial Oil Product SRL Giurgiu, membru la "Asociaţia de Studii şi Cercetări ale Terorismului", vicepreşedinte PNG-CD, prim-vicepreşedinte PNG-CD Filiala Bucureşti şi preşedinte al organizaţiei de partid a Sectorului 2.
Cazul Chirilă
Procurorii anticorupţie, pe vremea când aceştia lucrau în Parchetul Naţional, şi nu într-o Direcţie, au început în vara anului 2004 urmărirea penală împotriva fostului şef al Direcţiei juridice din Primăria Capitalei, Vasile Chirilă, într-un alt dosar penal decât cel în care fusese condamnat de prima instanţă la o pedeapsă cu închisoarea de trei ani pentru fapte de corupţie.Şi în al doilea dosar, Vasile Chirilă, omul care a ţinut frâiele unei direcţii extrem de importante pentru orice instituţie, nu doar pentru Primărie, a fost acuzat tot de corupţie. La vremea respectivă, PNA acuza că funcţionarul ar fi pretins şi primit suma de 10.000 de dolari, prin intermediul juristului Ilie Mihai, de la o persoană care apoi i-a denunţat. În schimbul şpăgii de la denunţător, ar fi urmat să favorizeze o cerere de intervenient într-un proces aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 1. În 2003, ca director executiv adjunct la Direcţia Juridică a Primăriei Capitalei, Vasile Chirilă a fost chiar arestat pentru luare de mită, ca şi “complicea” Juvete Daniela, şi ea fostă juristă la aceeaşi primărie. Potrivit informaţiilor livrate atunci de PNA, Chirilă ar fi cerut chiriaşului unui imobil o mită de 5.000 de dolari. Pentru a ridica şpaga, Chirilă şi-a trimis la înaintare fiul şi pe fosta juristă. În schimbul banilor, Chirilă s-ar fi angajat ca împreună cu ceilalţi membri ai comisiei să soluţioneze prin respingere notificarea formulată de fostul proprietar al imobilului.