x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Aviz amatorilor de „legale”: 5 substanțe psihoactive intră pe lista drogurilor de mare risc

Aviz amatorilor de „legale”: 5 substanțe psihoactive intră pe lista drogurilor de mare risc

de Monica Cosac    |    04 Oct 2022   •   07:45
Aviz amatorilor de „legale”: 5 substanțe psihoactive intră pe lista drogurilor de mare risc

​​​​​​​Mai multe substanțe de sinteză cu efecte psihostimulante vor fi trecute pe lista drogurilor de mare risc, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), prin care se urmărește armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia europeană.

Deși unele dintre aceste substanțe periculoase circulă pe piață încă de acum 10 ani, ca înlocuitori „legali” ai unor droguri precum amfetamina sau cocaina, timp în care au provocat zeci de decese, nu toate statele membre ale Uniunii Europene le-au pus pe lista substanțelor aflate sub control, iar în această situație se află și România.

Potrivit unei directive europene, adoptată în acest an, mai multe substanțe psihoactive din categoria celor considerate „noi” au fost definite ca „droguri”, iar țările membre UE au ca termen-limită pentru implementarea în legislaţia naţională a noilor prevederi data de 18 februarie 2023. Astfel că, prin proiectul de lege propus zilele trecute de MAI, pentru completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, se urmărește, practic, „armonizarea legislaţiei naţionale cu legislaţia europeană și internațională în vigoare în domeniu”.

În funcţie de pericolul pe care îl reprezintă consumul lor pentru sănătatea publică, drogurile se împart în două subcategorii: droguri de mare risc (înscrise în tabelele-anexă I şi II din Legea nr.143/2000) şi droguri de risc (înscrise în tabelul-anexă nr. III din Legea nr.143/2000), se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ, iar toate cele cinci substanțe noi vor fi introduse în prima subcategorie, cea a drogurilor de mare risc.

Este vorba despre: 3-MMC, 3-CMC și Eutylone (care vor fi înscrise în tabelul-anexă I) și Brorphine și Metonitazene (înscrise în tabelul-anexă II).

Peste 30 de decese, în ultimii 10 ani

 „Substanțele 3-MMC și 3-CMC sunt catinone sintetice cu efecte psihostimulante. Sunt derivate ale catinonei și prezintă o legătură strânsă cu metcatinona (efedronă) și mefedrona (4-metilmetcatinonă; 4-MMC), respectiv cu metcatinona și 4-clorometcatinona (4-CMC; clefedrona), având efecte psihostimulante asemănătoare cu acestea. Catinona, metcatinona, mefedrona și 4-CMC sunt reglementate în temeiul Convenției asupra substanțelor psihotrope din 1971”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

Iar ambele substanțe psihotrope periculoase sunt disponibile pe piața drogurilor din UE - în general, sub formă de pulbere, dar și sub formă de comprimate, capsule sau lichid - de cel puțin 10 ani, fără să fie considerate droguri în mai multe țări membre. 

„Substanța 3-MMC este disponibilă în UE cel puțin din anul 2012 și a fost detectată în 23 de state membre. După o scădere a confiscărilor efectuate în Europa între anii 2016 și 2018, se înregistrează, aparent, o reapariție a 3-MMC, în condițiile în care, în anul 2020, s-au confiscat aproximativ 740 de kilograme din această substanță, în formă de pulbere. Importurile, distribuția și consumul au continuat, însă, în anul 2021, fiind înregistrată o confiscare la scară largă a puțin peste 120 de kilograme în formă de pulbere, la o frontieră externă a Uniunii Europene. (...) Cinci state membre au raportat un total de 27 de decese cu expunere confirmată la 3-MMC. De asemenea, patru state membre au raportat 14 cazuri de otrăvire acută neletală cu expunere confirmată la 3-MMC”, detaliază inițiatorii proiectului în documentul amintit mai sus.

Consumul a explodat în timpul pandemiei

În ceea ce privește substanța 3-CMC, aceasta este disponibilă în UE cel puțin din anul 2014 și, de asemenea, a fost detectată în 23 de state membre. „În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, precizează reprezentanții MAI. Nu mai puțin de 10 decese cu expunere confirmată la 3-CMC au fost raportate, în acest timp, în două state membre. 

„Deși, de regulă, 3-MMC și 3-CMC se vând și se caută ca droguri stimulante de sine stătătoare, se pare că, cel puțin parțial, aceste substanțe sunt fabricate, importate, distribuite, vândute și consumate ca înlocuitori „legali” ai stimulatorilor controlați, inclusiv amfetamina, cocaina și MDMA. În plus, este posibil ca acestea să fie vândute greșit ca alte droguri”, potrivit documentului elaborat de MAI.

Punerea sub control a substanţelor prevăzute în proiectul de act normativ reprezintă o măsură care contribuie la protejarea sănătăţii, reducându-se riscurile de îmbolnăviri sau decese datorate consumului de droguri, susțin inițiatorii proiectului legislativ.

O mare parte dintre aceste substanțe sunt legale. Cunoscute pe piață ca și „droguri sintetice”, „substanțe euforizante legale”, „substanțe chimice în curs de cercetare” sau „săruri de baie”, substanțele noi cu proprietăți psihoactive se înmulțesc într-un ritm fără precedent. Numărul acestor substanțe, estimat deja a fi de ordinul sutelor, este în continuă creștere. 

Comercializate la festivalurile din România

Chiar dacă 3-MMC și 3-CMC nu sunt în prezent substanțe interzise,  Direcţia de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunțat de mai multe ori, chiar în ultimul an, reținerea unor persoane care comercializau substanțele respective pentru „săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni cu substanțe susceptibile de a produce efecte psihoactive”. În luna iulie, spre exemplu, un bărbat a fost prins în timp ce vindea un plic cu substanţe psihoactive (3-MMC) unui participant la un festival care se desfășura în județul Cluj. Incidentul a avut loc chiar lângă scenă, la Festivalul Electric Castle, de la Bonţida. Odată cu adoptarea noii legi, comercializarea 3-MMC și 3-CMC va fi încadrată ca trafic de droguri de mare risc, infracțiune pentru care pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.


 

×