x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Basescu, lansat spre Cotroceni

Basescu, lansat spre Cotroceni

04 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

Traian Basescu sustine ca Stolojan a fost determinat sa se retraga din cursa prezidentiala prin santaj, fiind amenintat de PSD cu publicarea in presa a unor articole compromitatoare.
OANA STANCU, MONICA IORDACHE

La mai putin de 24 de ore de la anuntul lui Stolojan ca se retrage din motive de sanatate, Traian Basescu a schimbat motivul renuntarii. "Va asigur ca Theodor Stolojan nu are nevoie de o interventie chirurgicala, nu este in situatia de a fi operat. E intr-un loc linistit, unde sta in natura.

Are nevoie sa scape de presiunile extraordinare care se faceau asupra lui. I se pregateau iesiri pe prima pagina. I se pregatea dosarul Megapower, scoaterea afiselor de la nu stiu ce sanatoriu din Predeal de acum 20 de ani sa fie puse prin grija PSD pe prima pagina a ziarelor. Acest lucru i-a agravat starea de sanatate. Nu putea sa fie un candidat de forta cand era terorizat de tot soiul de binevoitori care il amenintau ca ii scot dosare. Eu m-am obisnuit sa fiu pe prima pagina. El nu era dispus sa suporte astfel de marsavii. Lucruri neadevarate se pregateau a fi transformate in mari bombe de presa", a sustinut Basescu.

Potrivit acestuia, in ultimele 30 de zile, Stolojan ii declara in fiecare zi ca primea telefoane, seara, noaptea, ca la momentul potrivit va fi pe prima pagina si ca nu mai suporta acest santaj. Telefoanele ar fi venit, spune Basescu, din sfera politica.

STRES. Basescu a refuzat sa spuna insa care era starea de sanatate pe care o invoca, precizand ca e o chestiune intima a fiecaruia. "Suferea de stare de stres teribila care ii afecta si orele de odihna", a spus liderul PD. El a precizat ca Stolojan nu a vrut sa spuna aceste lucruri presei, dar ca el, ca partener al lui, are obligatia sa o faca.

Theodor Stolojan a candidat insa la Presedintie si in 2000. Intrebat daca si atunci a fost santajat cu sandalul Megapower, petrecut in timpul prim-ministeriatului sau, sau cu internarea la Predeal din motive psihice, Basescu a raspuns ca nu a discutat cu Stolojan atunci astfel de lucruri, pentru ca atunci se aflau in tabere diferite. El a negat si ca tensiunile din Alianta ar fi avut o contributie la starea liberalului. Potrivit liderului democrat insa, Stolojan nu s-ar fi retras de la sefia PNL, el delegandu-si atributiile, dar ramanand in continuare presedintele formatiunii.

Basescu a aratat ca in ultima luna starea lui Stolojan se agravase dincolo de limitele in care poate fi continuata o cursa prezidentiala si ca ii pare rau ca a insistat ca acesta sa continue.

El a plans din nou in fata presei in timp ce spunea ca romanii au pierdut un presedinte onest. "Am plans pentru ca tin la el si pentru ca imi pare rau", si-a explicat Basescu izbucnirile in lacrimi.

TARICEANU PREMIER

Biroul Executiv al PNL a decis ieri deja sa propuna Delegatiei Reprezentantilor Nationali ca Traian Basescu sa fie candidatul D.A. la Presedintie, iar liberalii vor nominaliza persoana care va ocupa postul de premier. Presedintele interimar al PNL,

Calin Popescu Tariceanu a aratat ca s-au purtat discutii cu democratii si inainte pe acest subiect si s-a convenit ca daca un partid da candidatul la Presedintie, celalalt da premierul. Ca atare, postul i-ar reveni chiar lui Tariceanu sustinut de majoritatea gruparilor din PNL.

De partea cealalta, Basescu a admis public ca va candida la Cotroceni. "Daca PNL va face aceasta propunere, voi face cursa prezidentiala. Nu avem alta solutie. Altfel turul doi se va desfasura intre Nastase si Vadim. Cu bucurestenii ma inteleg eu", a precizat Basescu. El le-a comunicat sambata liderilor PNL ca PD va accepta propunerea pe care o vor face neconditionat. "Din pacate da", protocolul Aliantei pe el il indica pentru Presedintie, ca fiind cotat cu cele mai multe sanse in sondaje, a precizat Basescu.

PRECIZARI

"Theodor Stolojan nu are nevoie de o interventie chirurgicala, nu este in situatia de a fi operat (...) I se pregateau iesiri pe prima pagina, dosarul Megapower, scoaterea afiselor de la nu stiu ce sanatoriu din Predeal de acum 20 de ani. Acest lucru i-a agravat starea de sanatate" - Traian Basescu

CULISE, DECLARATII, SCENARII, COMENTARII

Filmul retragerii

Cronica unei suferinte anuntate din timp

Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul

Cum comenteaza analistii politici

Reactii pe scena politica

Basescu, lansat spre Cotroceni

Reactie - Adrian Nastase neaga existenta vreunui santaj din partea PSD
×
Subiecte în articol: basescu eveniment stolojan