x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Boșii din C.E. Hunedoara, în conflict cu primarul liberal din Deva

Boșii din C.E. Hunedoara, în conflict cu primarul liberal din Deva

de Ion Alexandru    |    18 Mar 2021   •   07:55
Boșii din C.E. Hunedoara, în conflict cu primarul liberal din Deva

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) și administratorul special, un apropiat al fostei senatoare liberale Carmen Hărău, se află la cuțite cu primarul PNL al Devei, Nicolae Florin Oancea. Motivul este că orașul pe care îl conduce a rămas fără căldură, din pricina faptului că toată rezerva de cărbune extrasă din Valea Jiului este direcționată exclusiv către Termocentrala de la Paroșeni, în timp ce Termocentrala Mintia nu primește nimic. Edilul le cere celor doi capi ai CEH să demisioneze imediat, altfel va sesiza organizația centrală a PNL. 

 

Luna trecută, conflictul de muncă din Valea Jiului a fost soluționat cu asigurarea plății salariilor restante și cu promisiunea făcută de Ministerul Energiei cu privire la reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara. Astfel, până la finalul acestei luni, urma să se finalizeze procedura de spargere în două a Complexului, prin preluarea Termocentralei de la Paroșeni de către Ministerul Energiei, iar Termocentrala Mintia să fie transferată Consiliului Județean Hunedoara. Adică o împărțire între autoritatea centrală controlată de PNL și autoritatea județeană, controlată de PSD.  

Socoteala de acasă, însă, pare să nu se potrivească, nici aici, cu realitatea din târg, lucrurile evoluând politic în sens negativ. Primarul municipiului Deva, Nicolae Florin Oancea, de la PNL, acuză de sabotaj conducerea Complexului Energeticc Oltenia, în speță pe directorul Samuel Dione și pe administratorul special Cristian Roșu, că au decis să nu mai livreze cărbune decât pentru Termocentrala de la Paroșeni, lăsând municipiul Deva în frig, în plină iarnă. 

“Dioane Samuel, director general CEH şi Roşu Cristian, administrator special CEH: DEMISIA! În calitate de Primar al Municipiului Deva şi de preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Deva, cer DEMISIA domnilor Dioane Samuel, director general CEH (membru PNL) şi Roşu Cristian, administrator special CEH (membru PNL) din funcţiile pe care le ocupă în conducerea şi administrarea Complexului Energetic Hunedoara! Motivele acestei solicitări imperative: INCOMPETENŢĂ în administrarea CEH şi REA-VOINŢĂ în gestionarea necesităţilor cetăţenilor municipiului Deva!”, arată, într-o scrisoare deschisă ediliul Nicolae Florin Oancea.

 

“Dacă nu vă dați voi demisia, voi cere PNL să vă demită de urgență”

 

Potrivit acesttua, devenii şi-au plătit toate obligaţiile contractuale faţă de Termocentrala Mintia iar cei doi decidenţi ai CEH au luat hotărârea să direcţioneze cărbunele extras din Valea Jiului către Termocentrala Paroşeni, lăsând în frig mii de deveni, precum şi creşe, grădiniţe, şcoli din municipiul Deva. 

“Guvernul României a plătit toate salariile restante, precum şi toate sporurile pentru minerii din Valea Jiului. Tot cărbunele extras, după ce greva minerilor s-a încheiat, a fost direcţionat de cei doi conducători ai CEH către Termocentrala Paroşeni, în bătaie de joc faţă de mii de deveni, copii de creşă, grădiniţă, elevi, maturi, bătrâni! Este intolerabilă această situaţie! Dioane Samuel şi Roşu Cristian: DEMISIA! Dacă nu vă veţi da demisia, voi cere forurilor statutare ale PNL de la nivel naţional să vă demită în regim de urgenţă! Bătaia de joc şi incompetenţa trebuie să ia sfârşit aici! Lipsa de respect, solidaritate şi empatie pentru cei peste 22 mii de deveni obligaţi să stea în frig, fără nici o vină, îmi întăreşte convingerea că demisia celor doi este cea mai corectă soluţie! Devenii nu trebuie să mai sufere din cauza incompetenţei voastre!”, a conchis primarul.

 

 

Unul dintre cei avertizați este fostul consiler parlamentar al ex-senatoarei Carmen Hărău

 

“Jurnalul” a dezvăluit, în momentul în care conflictul de muncă de la Mina Lupeni era în toi, faptul că administrator special al Complexului Energetic Hunedoara, Ioan Cristain Roșu, cel căruia acum primarul Devei îi cere demisia, a încasat în doar o lună și cinci zile, în această calotate, suma de 15.184 de lei. 

La această indemnizație însemnată se mai adaugă și suma de 45.540 de lei, pe care a încasat-o, în cursul anului 2019, de la Casa Județeană de Pensii Hunedoara.  În 2016, Roșu a candidat pe listele PNL și a obținut un alt mandat de consilier local, lucru care s-a repetat și anul trecut, în 27 septembrie, cu ocazia alegerilor locale. Detaliul care iese în evidență, însă, din declarația de avere depusă în această calitate este acela că Ioan Cristian Roșu a lucrat, din luna februarie, până în decembrie 2019, ca și consilier parlamentar la Cabinetul parlamentar al fostei senatoare PNL Carmen Hărău, de unde a încasat venituri de 17.670 de lei. 

Samuel Dioane, directorul Complexului Energetic Hunedoara, căruia primarul municipiului Deva îi cere, de asemenea, demisia, și pe care îl amenință cu șefii PNL de la București, încasează un salariu anual de 191.064 de lei (15.922 de lei lunar). Acesta a activat, în trecut, ca muncitor necalificat, lăcătuș subteran, sondor și inginer mecanic la Mina Lonea. În 2006, a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică, iar în 2008 a devenit șeful grupei de salvatori minieri de la această unitate de exploatare. În 2016, a fost numit șef serviciu transport electromecanic, apoi inginer-șef și director al Exploatării Miniere Lonea. 

 

×