x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Business - Cu istoria la tejghea

Business - Cu istoria la tejghea

de Laura Toma    |    09 Feb 2006   •   00:00
Business  - Cu istoria la tejghea

Ministerul Culturii si Cultelor a lansat spre dezbatere publica o initiativa vizand concesionarea monumentelor istorice, trecerea lor in administrare si folosinta privata. Orice persoana fizica sau juridica de drept privat poate concesiona un monument istoric, in schimbul unei redevente.

Cazurile monumentelor istorice intrate anterior acestei propuneri in proprietate privata dovedesc, insa, ca "formula" duce de cele mai multe ori la deteriorarea considerabila a locatiei. Exemple pot fi cateva din proprietatile Brukenthal din Sibiu. Oras care aduce zilele astea destul de mult cu Sarajevo. Piata Mica din centru scormonita insistent, strazi brazdate de senile, zgomot infernal. Orasul de pe Cibin arata ca dupa asediu. Aflam de la un tip tuciuriu cu un tarnacop in mana, postat pe o alee de pe langa Biserica Evanghelica "ca-s doar pregatirile de capitalizare..." Nu ne-a lamurit tipul despre ce "capitalizare" e vorba, dar am aflat, in fine, ca e "cosmetizarea" pentru 2007, cand Sibiul va fi capitala culturala europeana.

HANUL CU TERMOPANE. Pe Strada Constantin Noica dam de Palatul de vara sau Casa din gradina, cum i se mai spune, a lui Brukenthal. O cladire baroc, veche de vreo 270 de ani si stirba de o coloana. E tutungerie, anticariat si locuinta. Virgil Cusba e proprietarul parterului si al anticariatului. Sta aici de peste 40 de ani si se arata deranjat de conditionarile celor de la Directia Judeteana de Cultura, care-l someaza cu amenzi pentru termopane sau alte modificari care pot instraina aspectul cladirii. "Casa arata suficient de rau, la fatada nu s-a mai pus vreun cancioc de material de 48 de ani, dar nu o putem renova, ci doar restaura, incat sa respecte fidel originalul. Asta, insa, ne costa o avere", spune Cusba. "Eu, ca proprietar, nu sunt obligat sa dardai de frig si am pus termopane". De altfel, Cusba se arata destul de suspicios fata de istoria casei. "Chestiile astea ca Brukenthal ar fi stat aici sunt doar zvonuri", crede locatarul. "Daca tot se crede asta, cladirea ar merge transformata intr-un han ca cel al lui Manuc. Va dati seama ca aici se va dormi pe strazi in 2007, va fi nevoie de astfel de spatii care sa atraga. Sa fiu sincer, as cumpara-o si eu in intregime si m-as face hangiu". Cladirea trecuta de Brukenthal in testament, sub denumirea de "casa Gartenhaus de la portile orasului", este un monument istoric de categorie A. Se pare ca aici a locuit baronul cu sotia sa in perioada cand palatul era in constructie. Si tot aici ar fi murit sotia baronului, fiica primarului de atunci, Klochner. Nea Cozac locuieste la etajul unu si e chirias. El stie de la batranii sai ca baronul ar fi locuit aici cu o ibovnica, dar ca ar fi plecat pentru mai multa intimitate la Avrig. "Se tot aud zvonuri ca exista firme interesate sa cumpere tot ce se poate cumpara in centru, sa faca un comert mai ceva decat ala cu negri cu casele astea vechi ca se apropie 2007...", spune batranul. "Cica sunt interesati si de asta a noastra, sper sa nu raman pe drumuri."

AMALGAM. Pana cand proprietarii vor face bani sa-l transforme intr-un han al lui Manuc sibian, Palatul de vara ramane nerestaurat, stirb de-o coloana, cu geamuri care stau sa pice spre strada, dar cu termopane spre interior

BARONUL DIN CASA BRUKENTHAL. La Nocrich, o comuna aflata la vreo 30 de kilometri de Sibiu, se afla casa in care s-a nascut baronul Brukenthal. In asa-zisul monument, e deschisa o carciuma, in care, la ceas de seara, o mana de juni ai satului joaca biliard pe refrene celebre de manele. Casa a apartinut celui din urma descendent al lui Brukenthal, Gustav Conrad. Acesti ultimi descendenti au plecat definitiv in Germania si nu s-au mai interesat de casa. Cladirea a fost apoi administrata de Primarie. Casa, care apare pe listele Ministerului Culturii ca monument istoric, a fost cumparata de actualul viceprimar Aurel Irod cu sase ani in urma, cu 50 de milioane de lei. "E, totusi, un monument istoric, ar putea cel putin sa ii fie retrasa autorizatia de functionare a crasmei, care sporeste degradarea, e clar ca incalca legea", sustine Horst Klucsh, membru al Asociatiei mostenirii patrimoniului germanilor din Romania. Cu vreo sase luni in urma, un investitor neamt a fost interesat sa o restaureze si sa infiinteze acolo ceea ce germanii numesc waldorfshule, adica o scoala pentru copii cu nevoi speciale si o parte sa devina casa memoriala. "A fost reticent insa cand a vazut ca e proprietate privata", spune Klusch. Irod intentioneaza sa o transforme in pensiune, "caci are si vad si in localitate vin destul de multi turisti". Din spusele sale aflam ca va lasa placuta care atesta locul, dar n-are nici un interes sa o transforme in casa memoriala. Locuinta de la Nocrich mai are o dependinta, pe care Irod a transformat-o in magazie de lemne si a daramat-o partial, unde, dupa spusele sotiei sale, era un semineu tare fain… "Iesim din carciuma duhnind a rachiu si incercam sa dibuim placuta care atesta monumentul istoric. Afara, langa o sigla a unei firme de bere, sta pitita o placuta bilingva", care zice ceva despre istoricu’ asta, Brukenthal, daca ar fi sa o citam pe doamna Irod.

INCHIS! Propritatea de la Avrig, cu lacatul tras

AVRIGUL, CLINICA DE CHIRURGIE ESTETICA. O alta proprietate Brukenthal, cea de la Avrig, unde timp de 70 de ani a functionat un sanatoriu de recuperare a alcoolicilor, a intrat de sase ani in posesia fundatiei Brukenthal, patronata de Biserica Evanghelica. Pana acum doua luni, sanatoriul, care avea peste 100 de pacienti, a continuat sa functioneze in acest loc cu chirie. Din septembrie s-a mutat la Cisnadie, pentru a permite restaurarea palatului si a gradinei, despre care se zice ca este singura de tip baroc din tara. "Avem mai multe oferte din partea unor investitori straini pentru Avrig. Ultimul ar fi investit 1 milion de euro, insa fara ca fundatia sa mai aiba vreun amestec timp de 25 de ani si nu am fost de acord", spune Peter Groth, directorul Fundatiei Brukenthal. "Intentiona sa infiinteze aici tot un sanatoriu sau o clinica de chirurgie estetica, iar alaturi, un hotel si spatii de agrement si un spatiu pentru evenimente culturale, ca sa faca si voia baronului ", adauga zambind Groth. Pana la o noua oferta pentru Avrig, cativa voluntari olandezi incearca recuperarea gradinii.

Recentul act normativ nu stabileste deocamdata criteriile si conditiile in care se va face concesionarea monumentelor. Micile ambiguitati ale reglementarii pot duce, dupa cum se vede, la deteriorarea ireversibila a locatiilor cu incarcatura istorica.

USCATURI. Gradina baroca de la Avrig, in paragina
LIFE-STYLE. La un biliard si o tuica in casa baronului...
×
Subiecte în articol: special casa brukenthal