x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ca-n povesti - Nunta anului la Iasi

Ca-n povesti - Nunta anului la Iasi

10 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

Principele Stefan Dimitrie Ferdinand Sturdza, fiul printului Dimitrie Sturdza, s-a casatorit ieri, la Iasi, cu aleasa inimii sale, Nina Irina Tandarica. O nunta ca-n povesti, cum numai la casele princiare poti vedea. O sarbatoare care tine mai multe zile si nopti. Sute de invitati de vaza, petreceri si baluri de clasa, pe scurt, evenimentul monden al acestui an. Printul Dimitrie Sturdza, descendent al uneia dintre cele mai vechi si ilustre familii romanesti, care a contribuit enorm la istoria Romaniei, si-a casatorit ieri fiul. Principele Stefan Dimitrie Ferdinand Sturdza si-a unit destinul, in fata lui Dumnezeu, cu aleasa inimii sale, Nina Irina Tandarica. Nunta lor, o mixtura perfecta de traditie, modernism si feerie, este de departe evenimentul monden al acestui an.
MARINA CONSTANTINOIU, MIRELA CIMPOI - IASI

Ieri si-au spus "da" si in fata lui Dumnezeu, pentru a pecetlui ceea ce inima a decis in urma cu mai multi ani: dragostea lor. Stefan si Nina au venit din Elvetia, tara lor de "adoptie", acasa, in Romania, in Iasiul atat de drag familiei Sturdza, care a marcat istoria Moldovei si a acestui oras.

Departe de ochii multimii de curiosi si admiratori, dar mai ales de cei ai presei, mirii au avut parte de un inaltator moment de reculegere, in tihna, intr-un loc incarcat de simboluri, Biserica Sfantul Nicolae, ctitorie a lui Stefan cel Mare. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a oficiat slujba religioasa in Sala Voievozilor din Palatul Domnesc (Palatul Culturii), a tinut sa precizeze, de altfel, ca numele mirelui, Stefan, este simbol al legaturii acestei familii cu Moldova. In plus, casatoria lui Stefan cu Nina Irina are loc intr-un an cu o importanta deosebita pentru Romania, anul Stefan cel Mare si Sfant. Preafericitul Teoctist, Patriarhul Romania, le-a trimis celor doi miri o scrisoare de binecuvantare.

INVITATI DE SEAMA. Celor doi le-au fost martori peste 200 de prieteni, rude, colegi, oameni de presa. Care au petrecut alaturi de miri pret de doua zile, ca-n basme, casatoria religioasa fiind precedata de o seara moldoveneasca, la complexul "Ciuperca", de la Ciric. De la Mariana Nicolesco, la Virgil Magureanu, de la Peter Imre, la Ionut Lupescu, de la Gabi Szabo, la Bianca Brad, de la Victor Athanasie Stanculescu, la Diana Lascarescu, de la bunul prieten al socrului mare, Ion Tiriac, insotit de frumoasa Andreea Marin, si pana la ministrul de Externe si posibilul viitor premier al Romaniei, Mircea Geoana si sotia sa, Mihaela, de la Ilie Nastase si aleasa inimii sale, Amalia, trecand printr-o lunga lista cu invitati de vaza din strainatate, oameni de afaceri, fosti sportivi, prieteni de-ai printului Sturdza sau de-ai tinerilor insuratei, cu totii s-au bucurat de o seara de octombrie cum, poate, nu vor mai avea parte in viata si de o ceremonie religioasa ca-n povestile cu zane bune.

Inainte de a intra in Palatul Domnesc, unde aveau sa fie vegheati de portretele inaintasilor Sturdzesti si ai capetelor incoronate ale Romaniei, mirii au salutat multimea, Stefan intretinandu-se, pentru scurt timp, cu cativa dintre ei. "Sa traiti, dragii nostri si Doamne ajuta!", a spus cu vocea tremurand de emotie o ieseanca, glasul sau razbatand dintre celelalte din multime, care le urau mirilor "Casa de piatra!" in ropote de aplauze.

Un impresionant cor a intampinat nuntasii, in Sala Voievozilor, unde a fost instalat un altar impresionant. Cu numai o seara inainte, invitatii incinsesera hore moldovenesti si mancasera bucate "de la Iesi", ca la mama acasa....

DECOR DE POVESTE. Ningea cu frunze galbene, pe aleile Ciricului, iar luciul apei parca era in straie de gala, tot numai stralucire. In intunericul noptii, luminitele plapande ale zecilor de lumanari plutitoare te intampinau, sfios, la intrarea pe aleea restaurantului. Asistenta numeroasa, cosmopolita si rafinata, un decor elegant, pastrand cu grija specificul local, o cheltuiala cu multe zerouri, dar mai ales mult bun-gust si-au dat mana pentru a face din acest eveniment aparte din viata unui om unul monden greu de uitat. Ciricul a fost, sambata seara, o explozie de sunet si culoare, la propriu.

PLUS DOUA ANIVERSARI. Un spectacol de focuri de artificii care ar putea starni invidia organizatorilor de festivaluri de pe meleagurile romanesti, un taraf à la Bregovic, dar mai ales o feerie de lasere si muzica, revarsate peste Ciric, la concurenta cu vestitele concerte ale lui Jean Michel Jarre, aceasta este, pe scurt, "seara moldoveneasca" oferita invitatilor sambata.

Un superb cadou, dedicat unui triplu eveniment: o nunta si doua aniversari. Socrii mari, printul si printesa Sturdza, sunt nascuti pe 10 si, respectiv, 11 octombrie. Poate de aceea "La multi ani" a fost urarea la ordinea... petrecerii.

O mana de oameni, in frunte cu purtatorul de cuvant al familiei Sturdza, dar si nas al cuplului, Neculai Bujor, dar si cu "mana dreapta" a printului, Doina Zelenek, au organizat, de cateva luni incoace, toata aceasta nebunie de sunet si culoare, o demonstratie de rafinament diametral opusa petrecerilor ostentative ale celor ce reprezinta "les nouveax riches" ai Romaniei de azi.

DORINTA

"Sper ca in urmatorii ani, Patriarhia sa se mute de la Bucuresti la Iasi. Va fi foarte bine ca Bucurestiul sa ramana Capitala, dar Capitala spirituala in Romania trebuie sa revina Iasiului. " - Printul Dimitrie Sturdza, socrul mare

FOTO

  • MIRI. Tineri, frumosi, bogati

  • INVITATI. Iasiul a fost in acest week-end vizitat de cele mai multe personalitati - sutele de invitati de seama la nunta princiara. Martori la cununia lui Stefan si a Ninei au fost ministrul de Externe, Mircea Geoana, si sotia sa, Mihaela, omul de afaceri Ion Tiriac, insotit de Andreea Marin, dar si fosta atleta Gabi Szabo
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment ştefan sturdza