x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Specialiștii au confirmat: „câinele” care alerga un biciclist la Brașov e chiar lup. Alertă națională: oamenii nu mai înțeleg realitatea

Specialiștii au confirmat: „câinele” care alerga un biciclist la Brașov e chiar lup. Alertă națională: oamenii nu mai înțeleg realitatea

de Diana Scarlat    |    09 Apr 2024   •   00:05
Specialiștii au confirmat: „câinele” care alerga un biciclist la Brașov e chiar lup. Alertă națională: oamenii nu mai înțeleg realitatea

Filmul devenit viral pe care l-a făcut, duminică, un cuplu de români, din mașină, în drum spre Poiana Brașov, surprinde un lup care mai avea foarte puțin până când ataca un biciclist.

Oamenii au claxonat, pentru a-ndepărta animalul de pradă, apoi au salvat omul, luându-l în mașină. Au postat filmarea pe rețelele de socializare, pentru a semnala pericolul, iar știrea a fost dată imediat de presa locală. Ce s-a întâmplat, însă, după postarea imaginilor relevante este chiar mai grav decât însăși apariția lupului pe un drum de munte intens circulat de turiști: mii de comentatori i-au acuzat de „fake news”, de „goana după senzațional” și de „dezinformare” pe cei care au tras semnalul de alarmă. Oamenii au râs și au glumit pe seama biciclistului care ar fi fost mâncat de animalul sălbatic, dacă nu l-ar fi salvat trecătorii.

Pilda „Petrică și lupul” devine realitate, în România secolului XXI, după ce s-a demonstrat că mii de români nu mai pot face deosebirea între „senzațional” sau „fake news” și realitate, chiar și atunci când există un pericol clar și iminent. Comentatorii au râs și au postat glume pe internet, susținând că nu era niciun lup în imagini, ci un câine frumos care ieșise la alergat cu stăpânul lui. Acești oameni nici măcar nu și-ar da seama că se află în pericol de moarte, dacă ar fi atacați de un astfel de mamifer, pentru că nici nu știu că în România sunt foarte mulți lupi care și-au modificat deja comportamentul și continuă să se înmulțească, sub protecția autorităților statului.

La această situație s-a ajuns după ce s-a făcut exces de „luptă împotriva fenomenului fake news”, iar astfel au fost mai mult induși în eroare cei care nu cunosc realitatea.

Conform studiilor realizate în ultimii 10 ani, pentru determinarea schimbărilor de comportament ale utilizatorilor rețelelor de socializare, influența internetului este decisivă în modificarea percepției acestora. Acest fenomen ne afectează acum în mod direct, iar episodul de duminică, după care mii de persoane au negat chiar și ceea ce vedeau în imaginile filmate de aproape, arată că oricare dintre cei care nu mai pot crede nici probele evidente se află ei înșiși în pericol, nefiind capabili să înțeleagă realitatea.

Psihoza creată de confuzia cu internetul

Similar a fost fenomenul „Pokemon Go” care a demonstrat, la nivel mondial, că au murit oameni cu vârste și profesii diferite – chiar și polițiști sau profesori, cu vârste peste 40 de ani – pentru că s-au comportat ca și cum s-ar fi aflat sub protecția unui joc pe calculator. Același fenomen a fost regăsit de psihologii din întreaga lume și în legătură cu tinerii care au murit în timp ce încercau să-și facă selfie pe trenuri sau în locuri periculoase.

Specialiștii în mamifere mari de la Facultatea de Silvicultură a Universității Transilvania, din Brașov, au confirmat, pentru Jurnalul, că animalul din imaginile filmate în drumul spre Poiana Brașov este chiar un lup. Din nefericire, specialiștii nu mai sunt luați în seamă de autorități, după ce au realizat mai multe studii care arată pericolul la care ne expunem, la nivel de țară, din cauza înmulțirii peste măsură a urșilor și a lupilor care ies din păduri din cauza numărului mult prea mare de exemplare. 

ONG-urile de mediu au ultimul cuvânt

Specialiștii nu mai sunt considerați credibili pentru că ONG-urile de mediu susțin că nu există o problemă reală – acestea având sprijinul unei comisii din Academia Română -, iar autoritățile au luat în considerare părerea ONG-urilor, nu pe cea a profesorilor universitari care sunt specializați în acest tip de animale, cunoscându-le comportamentul. 

„Comportamentul mamiferului care se vede în acele imagini este totalmente anormal. De obicei, lupul nu atacă omul, însă se poate explica această schimbare de comportament prin faptul că a fost interzisă vânătoarea timp de mai mulți ani”, a explicat, pentru Jurnalul, prof. univ. dr. Ovidiu Ionescu. Specialiștii spun că atât în privința urșilor, cât și în cea a lupilor, atacurile se pot înmulți pe fondul stopării vânătorii, după anul 2016. În continuare nu se poate modifica legea, deoarece se opun ONG-urile și comisiile din Academia Română și din Ministerul Mediului.

Cele mai multe comentarii la postarea filmării arată că majoritatea românilor nici măcar nu știu că există peste 5.000 de lupi în țara noastră, în libertate. 

Omul contează cel mai puțin

ONG-urile de mediu laudă România pentru numărul foarte mare de lupi care trăiesc în țara noastră. România e considerată „un model de bune practici”, datorită populaţiei de lupi care depășește 5.000 de exemplare, conform estimărilor făcute chiar de ecologiști, în timp ce din alte țări lupii au fost eliminați, România deţine peste 40% din numărul total din Uniunea Europeană, iar ONG-urile se mândresc cu această situație. 

Nu a luat nimeni în calcul atacurile animalelor asupra oamenilor sau a gospodăriilor, la fel ca și în cazul urșilor – despre care specialiștii spun că ar fi depășit deja 10.000 de exemplare și ies din păduri, pentru că nu mai au suficient spațiu. 

Ceea ce s-a întâmplat din 2016 până în prezent, adică de la interzicerea vânătorii, de către ministrul cabinetului Cioloș, Cristiana Palca-Palmer, arată că nu se va modifica situația în legătură cu vânătoarea animalelor sălbatice, nici dacă vor fi victime umane, în urma atacurilor care se tot înmulțesc. 

România nu are nicio șansă de a proteja omul sau gospodăriile, singurele protejate rămânând animalele sălbatice. Tot ce pot face oamenii este să evite locurile prin care se plimbă în voie urșii sau lupii, chiar dacă acestea sunt zone turistice pe care se bazează investițiile Ministerului Economiei în promovarea României – cum ar fi Brașovul sau Poiana Brașov.

×
Subiecte în articol: caine brasov lup biciclist