x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Calea initierii

Calea initierii

11 Oct 2004   •   00:00

MISTERELE MASONERIEI - SIMBOLISTICA TEMPLULUI
Aura de mister atribuita Masoneriei este intarita atat prin utilizarea in cadrul ritualurilor a unor obiecte si simboluri tainice, a caror semnificatie o stiu doar initiatii, cat si a parolelor si semnelor specifice folosite de acestia in "lumea profana". Taina este completa daca la acestea adaugam si folosirea unui alfabet secret. Loja in care intra ucenicii, fratii masoni sau maestri masoni ai Ritului Duncan este "descifrata" in desenul de mai sus.
  • 1 - candidatul se roaga;
  • 2 - prima oprire;
  • 3 - a doua oprire;
  • 4 - a treia oprire;
  • 5 - camera in care candidatii sunt pregatiti;
  • 6 - anticamera din care membrii patrund in loja;
  • 7 - sala;
  • 8 - usile;
  • 9 - usa prin care candidatii sunt admisi in loja;
  • 10 - usa prin care intra membrii;
  • 11 - altarul;
  • 12 - trezorierul;
  • 13 - secretarul;
  • 14 - diaconul senior;
  • 15 - maestrul de Rugaciuni;
  • 16 - supraveghetorul junior;
  • 17 si 18 - diaconul senior;
  • 19 - supraveghetorul senior;
  • 20 - diaconul junior.

     

    O loja a Fratilor Masoni este formata din cinci persoane: Maestrul de Rugaciuni, Supraveghetorii senior si junior, Diaconii senior si junior. Ei sunt asistati de alti sapte frati. Loja Fratilor Masoni este numita "Camera de Mijloc a Templului Regelui Solomon". Trei Maestri Masoni sunt suficienti pentru a forma o Loja a Maestrilor, care se numeste "Sanctum Sanctorum" sau "Sfanta sfintelor din Templul Regelui Solomon".

    In francmasonerie exista trei lumini considerate simboluri-cheie. Acestea sunt: Biblia, Legea si Ghidul credintei si practicilor masonice; echerul, prin care fratele mason este indrumat in actiunile sale si care semnifica sinceritatea si justitia intentiei, a hotararii si a operei; si compasul, care reprezinta hotararea de sine, capacitatea si geniul fratelui mason demn.

    Masoneria mai foloseste alte trei simboluri importante pozitionate in trei colturi ale unui triunghi asezat deasupra altarului. Acestea sunt Soarele, ca simbol al luminii, al caldurii si al adevarului, al purificarii si al eroismului, al originii si al ratiunii care lumineaza tenebrele si ilumineaza spiritele; Luna, care reprezinta obscurul, intuitia, caracterul schimbator al formelor; si Maestrul Rugaciunilor, care este indrumat, in actiunile sale, de Luna.

    In sens masonic, potrivit Marii Loje Nationale a Romaniei, Soarele si Luna reprezinta alternanta si echilibrul intre zi si noapte, intre alb si negru, intre actiune si repaus.


    Semne si simboluri
    Initiere este un cuvant care provine din latinescul initium, cu sensul de intrare sau de inceput. Ambele se pastreaza in actul initerii, care prezinta, pe de-o parte, primirea intr-un grup, si pe de alta parte presupune inceputul unei vieti noi. Procesul initierii este unul stravechi. S-au descoperit cranii datand din neolitic, care poarta urmele unei delicate operatii, numita trepanatie. Astazi, cercetatorii cred cu convingere ca trepanatia facea parte dintr-un rit de initiere al epocii. Neoliticul este perioada care a furnizat, la scara mondiala, numeroase dovezi certe ale initierilor. Importanta si mai ales persistenta riturilor de initiere necesita o explicatie, gasita de Radu Comanescu si Emilian M. Dobrescu. Cei doi teoreticieni au analizat functia acestor actiuni, spunand ca prin initiere individul dobandeste trei categorii de cunostinte si deprinderi: afla miturile colectivitatii, dobandea abilitatea pentru exercitarea unei profesii si, nu in ultimul rand, dobandea iluminarea morala - cea mai de pret.

    Orice initiere presupune o moarte simbolica si o renastere. Individul trebuie sa moara ca profan si sa renasca drept initiat. Or, a renaste drept initiat inseamna a dobandi iluminarea. Inca de timpuriu, initierea s-a asociat cu notiunile de secret si de mister: fiind descoperite si initieri generalizate, si initieri ulterioare, mult mai selective.



    DEPUNEREA JURAMANTULUI
    In partea stanga se afla Maestrul. In genunchi, in fata altarului, se afla candidatul, iar in spatele lui cel care se ocupa de viitorul ucenic. "Ingenuncheat pe genunchiul meu stang gol si cu dreptul formand un patrat; mana mea stanga sustine o Biblie, un echer si un compas, iar cu dreapta odihnindu-se", spune candidatul


    SORTUL MASONIC
    Sorturile, confectionate din piele, se poarta la ceremonii sau in cadrul unor reuniuni speciale, iar modelul lor difera in functie de gradul de initiere


    POZITII ALE CORPULUI SI SEMNALE MASONICE
    Desenele prezinta tinutele si semnalele primelor trei etape ale initierii: ucenicul (1 si 2), masonul de gradul al doilea (3 si 4) si maestrul mason (5 si 6). Ultima imagine (7) reprezinta asa-zisul "mare salut al suferintei". Semnul nu poate fi facut decat de maestru, dupa caderea soarelui, la mormantul Marelui Maestru Hiram Abif. O data cu el sunt rostite urmatoarele cuvinte: "O, Doamne Dumnezeul meu! Nu exista nici un ajutor pentru fiul vaduvei?"



    STRANGEREA MAINII UNUI UCENIC
    Mana dreapta a ucenicului si mana dreapta a Maestrului Rugaciunilor se unesc. Pare o strangere obisnuita, dar degetului mare al Maestrului apasa pe spatiul dintre prima si a doua articulatie a mainii Ucenicului


    STRANGERE DE MANA SPECIFICA UNUI RIT
    Este o strangere de mana intre doi masoni. Palmele sunt presate pe laterale, inspre incheietura, de degetele rasfirate. Strangerea de mana reprezinta apartenenta la un anumit rit 

     

    Elemente universale de simbolism masonic

    Elementele de simbolism masonic sunt deslusite masonilor treptat, in functie de grad. Principalele simboluri sunt:
  • Acacia (salcamul) - Simbol al nemuririi, al credintei. In francmasonerie, o ramura de acacia indica mormantul lui Hiram, dar asocierea vine din credinte mult mai vechi. Acacia este o planta vesnic verde si foarte rezistenta. Adeseori, ies muguri din grinzile fabricate din lemn de acacia. Evreii obisnuiau sa o planteze pe morminte ca un simbol al vietii si pentru a indica amplasarea perimetrelor funerare, pentru ca oamenii sa nu calce din greseala pe morminte, profanandu-le.
  • Altar - Simbol al adorarii, al credintei, al Sfintei Sfintelor din Templul lui Solomon. Intr-o loja, el concentreaza intreaga viata masonica si, prin faptul ca sustine Marile Lumini, arata ca viata e aparata de credinta.
  • Ashlar - Se refera la simbolismul pietrei. Ashlarul brut este piatra din cariera inainte de taiere si finisare - simbol al omului necalauzit. Ashlarul perfect este simbolul umanitatii iluminate. Se observa ca perfectiunea se obtine printr-un proces de slefuire, deci perfectiunea ashlarului se afla in interiorul pietrei brute.
  • Biblia - Simbolul Cartii (Legii) Sacre. Este una dintre cele trei Mari Lumini ale masoneriei. Acolo unde lojile contin si membri de alta credinta se coopteaza Cartile respectivelor credinte.
  • Ciocan - Simbolul mijloacelor de perfectionare a vointei.
  • Compas - Simbol al cunoasterii si priceperii. Fara compas nu se poate alcatui un echer, fara echer nu se poate construi un Templu. Echerul si compasul sunt simbolurile universale ale Maestrului Mason.

     

    Fiecare in parte constituie o Mare Lumina Masonica.
  • Cuvantul pierdut - Simbol al cunoasterii lui Dumnezeu, al nemuririi, al secretelor ascunse ale naturii. Este, probabil, cel mai obscur si cel mai important simbol al Francmasoneriei. Ritualurile nu-l descifreaza aproape deloc. "Cuvant" trebuie citit in sens de Logos divin, cu semnificatia data de Sf. Apostol Ioan :

     

    "La inceput era Cuvantul, si Cuvantul era la Dumnezeu si Dumnezeu era Cuvantul".
  • Dalta - Simbolizeaza inteligenta si finetea.
  • Echerul - Simbol al moralei in conduita, al cinstei si onestitatii.
  • G (litera) - Simbol al geometriei, dar si initiala si simbol al lui Dumnezeu (God, in engleza). In francmasonerie, geometria nu este doar o stiinta matematica, ci semnificatia divina si morala a adevarului abstract.
  • Lumini Secundare - Simboluri ale Soarelui, Lunii si Maestrului Venerabil. Alcatuind impreuna un triunghi, sunt un simbol al lui Dumnezeu.

     

    Mari Lumini - Biblia, Echerul si Compasul. Luate impreuna, ele reprezinta simbolul vietii masonice si nici o loja regulara nu-si poate deschide tinuta si nu poate lucra fara prezenta lor in altar. In opinia publica, echerul si compasul sunt un simbol notoriu al Francmasoneriei, atat de notoriu incat in multe tari, de exemplu SUA, folosirea lor heraldica este limitata prin lege la domeniul strict al masoneriei.

  • Continuare: Enigmele unei istorii "paralele"
    ×
    Subiecte în articol: special simbol loja