x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Casca se pune la ordin, nu când vor jandarmii

Casca se pune la ordin, nu când vor jandarmii

de Petru Zoltan    |    Cristian Ionescu    |    18 Ian 2012   •   21:00
Casca se pune la ordin, nu când vor jandarmii

Capii Jandarmeriei nu i-au lasat pe subalterni sa isi puna castile de protectie duminica seara, desi erau ata­cati cu pietre de catre mani­fes­tantii furiosi stransi in Piata Universitatii. Dupa ce un jandarm a fost lovit cu o piatra in cap, sefii si-au adus aminte de rugamintea acestora, permitandu-le in cele din urma sa isi acopere capul.

In urma acestui gest, nemul­tu­mi­rea in randul fortelor de ordine a crescut inca o data. Un alt motiv de ne­multumire al jandarmilor il re­pre­zin­ta faptul ca au fost luati din pat si scosi in strada, chiar daca erau in zi­le­le lor libere sau chiar in concediu. 'Am solicitat permisiunea sa ne pu­nem castile, avand in vedere ca mul­timea furioasa arunca cu tot felul de obiecte, insa sefii nostri au refuzat.'

Intrebati de ce rugamintea lor a fost refuzata de superiori, jandarmii au spus, sub protectia anonimatului, ca n-au de unde sa stie ce interese meschine se ascund in spatele deciziei sefilor. Dar ceva, ceva banu­iesc. Drept urmare, unul dintre oamenii legii a fost lovit de o piatra in cap, fiind spitalizat de urgenta. Declaratia jandarmilor este intarita de faptul ca la prima interventie acestia au actionat fara elemente protectoare, iar la nici un sfert de ora, unul dintre jandarmi s-a ales cu capul spart.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Teodo­rescu, a declarat pentru Jurnalul National ca jandarmii isi pot pune castile numai in urma unui ordin direct. Totodata, acesta a precizat ca jandarmul ranit in zona capului purta casca de protectie, iar pentru mai multe detalii ne-a indrumat catre purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti.

Intai capul spart, apoi strategia
Jandarmii postati in Piata Universitatii au dezvaluit reporterilor Jurnalului National ca dupa conflictul de duminica noaptea capii Jandarmeriei s-au gandit la o strategie pentru a preveni evenimente ca cele din seara precedenta. De exemplu, s-a luat masura verificarii amanuntite a zonei din fata Teatrului National: 'Am verificat toti boschetii, am cautat semne de pamant afanat, care ar fi putut insemna ca protestatarii care urmau sa vina seara ar fi putut ingropa obiecte pirotehnice. Am curatat zona de bolovani, pentru a elimina pericolul repetarii evenimentelor de duminica'.

Totodata, jandarmii intervievati au precizat ca, de data aceasta, s-au organizat filtre pe toate caile de acces care duc spre Piata Universitatii. Pentru a preveni eventuale acte de violenta, au fost introdusi printre manifestanti jandarmi imbracati in civil, care au rolul de a identifica persoanele violente din randul protestatarilor.
Legat de protestul de azi organizat de USL la care si-au anuntat prezenta aproximativ 10.000 de protestatari, jandarmii au spus ca vor incerca sa nu ii lase sa se uneasca cu grupul de manifestanti care pro­tes­teaza in Piata Universitatii. Protestul USL va avea loc de la ora 15:00, fiind precedat de un mars de la Arcul de Triumf la Piata Victoriei.

×
Subiecte în articol: special Piata Universitatii proteste