A murit de Ziua Romaniei, acasa, la 78 de ani. Un om ca el – retras, bland, retinut in vorbe, dar un bun cineast si pedagog – a fost deplans de cei care l-au cunoscut si i-au cunoscut filmele: prieteni, actori, regizori, critici, cinefili. Andrei Blaier – "Un om cu totul special, de o bunatate si o intelepciune iesite din comun", il caracteriza Florin Zamfirescu. "… un bun cunoscator al psihologiei actorului" – spunea si Dorina Lazar. Iar Mircea Albulescu dezvaluia ca acest minunat regizor "se mai visa in spatele camerei de filmat".
Pretuia prietenia, iar usa casei sale era mereu deschisa pentru prieteni. A lasat o mostenire cinematografica valoroasa. A regizat filme de fictiune si documentare (in total vreo 40), a scris scenarii (sapte), a fost premiat. Opera sa cuprinde si spectacole de teatru si de televiziune, dar si peste 200 de scurtmetraje.
A surprins prin: "Apoi s-a nascut legenda" (premiat la Phnom Penh, 1968), "Ilustrate cu flori de camp" (Premiul Asociatiei Cineastilor – ACIN, 1975), "Prin cenusa imperiului" (Premiul ACIN, 1976), "Lumini si umbre" (Premiul ACIN, 1982), "Batalia din umbra" (Premiul ACIN, 1986). Titlurile peliculelor realizate de Andrei Blaier se regasesc in dictionare si enciclopedii.
Aproape toate productiile sale au fost incluse in "Larousse de film mondial". Din 1956, de cand a absolvit Institutul de Teatru si Film, si-a "rostit" singurul crez: cinemaul. In afara de filmele mentionate mai sus, Andrei Blaier a regizat si "Diminetile unui baiat cuminte" (1967), "Ciresarii" (1972), "Fapt divers" (1984), "Vacanta cea mare" (1988), "Divort din dragoste" (1991), "Crucea de piatra" (1993) s.a. Printre actorii care au jucat in creatiile lui cinematografice se numara Gheorghe Dinica, Marin Moraru, Draga Olteanu-Matei, Coca Bloos, Horatiu Malaele, Dorina Lazar, Mitica Popescu, Maia Morgenstern, Oana Pellea.
Criticul Irina-Margareta Nistor spunea ca Andrei Blaier nu era doar un regizor valoros, ci si un pasionat de film, un bun profesor, pe care studentii il iubeau. Iar Dan Pita, care isi marturisea "iubirea frateasca, iubirea colegiala" dintre el si Andrei Blaier, afirma ca filmele regretatului cineast sunt "filme importante, filme mari".
Mare regizor, iubitor de actori si bun prieten
Despre Andrei Blaier, nascut la Bucuresti pe 15 mai 1933, actorul Mitica Popescu spunea ca "a fost unul din marii regizori si iubitori de actori". Cineastul a marcat-o si pe excelenta actrita Coca Bloos, pentru care "... domnul Andrei Blaier a insemnat mult", caci a avut "incredere" in ea ca actrita de film. Un capitol aparte din viata acestui regizor l-a constituit activitatea sa de pedagog. A educat generatii de regizori de film si televiziune, la UNATC, si a fost unul dintre fondatorii Facultatii de Cinematografie din cadrul Universitatii Media din Bucuresti. Tanarul cineast Alexandru Solomon povestea ca a lucrat la doua filme cu Andrei Blaier: "Imi amintesc, mai ales, de omul care avea o aparitie aparte, cel putin in peisajul romanesc al anilor ’90. Era un regizor care marca prin sensibilitate si cultura. Il respectam pentru filmele sale de inceput de cariera, cum ar fi «Ilustrate cu flori de camp» sau «Prin cenusa imperiului». Era un tip de cinema care imi placea".