x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vorbești la mobil mai mult de 4 minute/zi? Periculos!

Vorbești la mobil mai mult de 4 minute/zi? Periculos!

de Monica Cosac    |    16 Mai 2023   •   07:15
Vorbești la mobil mai mult de 4 minute/zi? Periculos!

O cercetare bazată pe date colectate în 12 ani relevă date îngrijorătoare: vorbitul la telefonul mobil, chiar și pentru perioade scurte de timp, îți poate îmbolnăvi inima.

Mai exact, oamenii de știință au constatat că petrecerea a numai 30 de minute pe săptămână vorbind la telefon crește semnificativ tensiunea arterială, în special în rândul utilizatorilor de înaltă frecvență. Supranumită „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială (HTA) este un factor de risc major pentru infarct miocardic și accident vascular cerebral și, totodată, este una din principalele cauze de deces premature, la nivel global. 

 

Potrivit unui raport publicat recent în European Heart Journal – Digital Health, revista Societății Europene de Cardiologie (ESC), cercetătorii chinezi au descoperit că efectuarea sau primirea de apeluri telefonice timp de o jumătate de oră sau mai mult într-o săptămână crește riscul de HTA cu 12%, comparativ cu utilizarea mai puțin de 30 de minute. 

Raportul vine în urma unui amplu studiu, realizat cu ajutorul datelor din UK Biobank, ce a inclus peste 212.000 de adulți cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani fără hipertensiune arterială anterioară.

Cercetătorii chinezi spun că telefoanele mobile emit niveluri scăzute de radiații de radiofrecvență (RF) pentru a trimite semnale, care, chiar și în expunerea pe termen scurt, a fost legată de o tensiune arterială mai mare. Potrivit acestora, rezultatele studiilor anterioare privind utilizarea telefoanelor mobile și tensiunea arterială au fost inconsecvente, posibil pentru că au inclus, pe lângă apeluri, și mesaje text și jocuri.

Lungimea conversațiilor face diferența

„Numărul de minute pe care oamenii le petrec vorbind la telefonul mobil este cel care contează pentru sănătatea inimii, mai multe minute însemnând un risc mai mare”, a declarat unul dintre autorii studiului, profesorul Xianhui Qin de la universitatea de medicină din Guangzhou, China.

Concret, a fost analizată relația dintre utilizarea telefoanelor mobile și debutul HTA, ținând cont de mai mulți factori, precum: vârstă, sex, indicele de masă corporală, rasă, istoric familial de hipertensiune arterială, educație, statutul de fumător, lipidele din sânge, inflamație, glicemie, funcție renală și utilizarea de medicamente pentru a reduce nivelul colesterolului sau al glicemiei.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 12 ani, 13.984 (7%) de participanți au dezvoltat hipertensiune arterială. Practic, utilizatorii de telefoane mobile au avut un risc cu 7% mai mare de hipertensiune în comparație cu non-utilizatorii, iar rezultatele au fost similare pentru femei și bărbați.

Și, cu cât participanții la cercetare au petrecut mai mult timp la telefon pe săptămână, cu atât mai mare a fost riscul de hipertensiune arterială: 

  • 13% pentru cei care conversează la telefon una până la trei ore pe săptămână; 

  • 16% pentru cei stau la telefon între patru și șase ore;

  • 25% pentru cei care stau la telefon mai mult de șase ore pe săptămână.

 

Pentru cei cu antecedente în familie, riscul e mai mare cu 33%

Autorii studiului au constatat, totodată, că persoanele cu cel mai mare risc, totuși, au fost participanții care aveau un risc genetic ridicat de hipertensiune arterială, adică antecedente în familie. 

Practic, pentru ei, petrecerea a cel puțin 30 de minute la telefon a dus la un risc cu 33% mai mare de hipertensiune arterială.

Anii de utilizare sau utilizarea unei configurații hands-free nu au avut nicio influență asupra probabilității de apariție a hipertensiunii arteriale, potrivit studiului.

„Descoperirile noastre sugerează că vorbitul la telefonul mobil poate să nu afecteze riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, atâta vreme cât timpul apelurilor săptămânale este menținut sub o jumătate de oră”, a conchis profesorul Qin. 

Acesta a mai precizat, însă, că sunt necesare mai multe cercetări pentru a reconfirma constatările făcute în acest studiu, „dar, până atunci, pare prudent să menținem apelurile de pe telefonul mobil la minimum pentru a menține sănătatea inimii”.

Aproape trei sferturi din populația globală cu vârsta de peste 10 ani deține un telefon mobil și circa 1,3 miliarde de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani din întreaga lume au tensiune arterială ridicată (hipertensiune arterială), potrivit Societății Europene de Cardiologie. 

Un studiu realizat în 2021 de un producător de telefoane inteligente a arătat că 55% dintre românii din mediul urban petrec peste 4 ore pe zi pe telefonul mobil, iar 22% petrec chiar mai mult de 8 ore pe zi. Însă acest studiu nu face face diferența între timpul petrecut vorbind la telefon și cel în care utilizatorii au trimis mesaje ori s-au jucat. 

 

Aproape jumătate dintre adulții din România suferă de HTA 

Supranumită „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială este, deja, o problemă majoră de sănătate publică în România. Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială, conform Societății Române de Cardiologie. De cele mai multe ori, afecțiunea se instalează fără simptome, evoluează în tăcere și duce la urmări severe: insuficiența cardiacă, infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral, insuficiența renală etc. 

Hipertensiunea este, de altfel, principalul contributor (62%) la mortalitatea prin boli cardiovasculare din România, acestea din urmă determinând cele mai multe decese din țara noastră (57%).

30.000 de români mor, în fiecare an, din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale.

×