Dacă încerci să afli câteva informaţii despre foarte probabila campioană a României, Unirea Urziceni, pe cunoscuta bibliotecă virtuală Wikipedia găseşti faptul că gruparea din Bărăgan este cunoscută drept "Chelsea of Ialomiţa". Motivaţia este legată de ataşamentul antrenorului Dan Petrescu faţă de celebra grupare londoneză, acolo unde fostul mare internaţional a activat timp de cinci ani.
Unirea putea fi încă de astăzi campioana ţării, însă TAS a amânat pentru data de 11 iunie decizia în privinţa celor 6 puncte retrase Timişoarei. Fotbalul românesc va fi la picioarele unui club înfiinţat în 1954, sub numele de Ialomiţa, care şi-a început evoluţiile pe un teren improvizat în cartierul bucureştean Obor. Povestea de succes a Unirii, pe care Jurnalul Naţional o prezintă în amănunt, a început sub comanda cuplului Mihai Stoica - Dan Petrescu, arhitecţii unei echipe care au schimbat destinul unui club mic de provincie. Valoarea întregului lot nu depăşeşte 2 milioane de euro! Ei au avut şi şansa de a lucra sub cel mai discret, realist şi occidental patron din fotbalul românesc, Dumitru Bucşaru.
Unirea Urziceni este la doar un punct distanţă de a fi noua campioană. Deşi trebuia să anunţe azi decizia în privinţa celor şase puncte de penalizare ale Timişoarei, Tas a amânat verdictul pentru 11 iunie. Conform TAS, amânarea a fost solicitată de Timişoara, prin intermediul FRF.
Etichetat "la cald" drept un veritabil miracol, performanţa Unirii reprezintă, de fapt, munca unei mâini de oameni care au dat totul pentru a schimba destinul unei echipe ce, fără ei, ar fi fost una dintre sutele de participante insignifiante de pe harta fotbalului românesc. Managerul general, Mihai Stoica, antrenorul Dan Petrescu, directorul sportiv, Narcis Răducan, directorul de imagine, Paul Andone, sprijiniţi eficient de impresarul FIFA, Daniel Stanciu, au format echipa ce a răsturnat toate calculele. "Pot spune că sunt un apropiat al lor, fiind bun prieten cu Dan Petrescu, Dumitru Bucşaru şi Mihai Stoica, iar firma noastră are 12 jucători în lotul Unirii. La Urziceni sunt oameni care şi-au adaptat cel mai bine investiţiile la realităţile fotbalului românesc, în vreme ce alte cluburi au aruncat sume astronomice, fără logică. Pot face pariu că, în ciuda solicitării fireşti la care te supune prezenţa în Liga Campionilor, Unirea va termina şi în sezonul următor peste Steaua, Dinamo sau Rapid", a declarat Daniel Stanciu.
CINE SUNT "REFUZAŢII"
Jurnalul Naţional vă dezvăluie în rândurile următoare totul despre jucătorii de bază ai echipei, care timp de 30 şi ceva de etape au fost etichetaţi drept "refuzaţi", iar acum se pregătesc să asculte imnul atât de râvnit de băieţii de oraş şi de clubberii din zona Ştefan cel Mare.
Giedrius Arlauskis - portarul lituanian a fost văzut din întâmplare de Mihai Stoica la un meci de campionat. A fost remarcat, după care managerul Unirii l-a mai observat o dată la un meci Under 21, Scoţia - Lituania (3-0), disputat la Edinburgh. A fost adus, împreună cu fratele său, pentru 200.000 de euro. Este poreclit "Miko".
Epaminonda Nicu - cel mai vechi jucător al echipei. A evoluat cu Unirea şi în Divizia C. Este poreclit "Mimi".
George Galamaz - căpitanul echipei, jucător care a lucrat cu Dan Petrescu şi la Sportul, şi la Rapid. A fost cumpărat cu 120.000 de euro, după ce a fost scos la vânzare de Dinamo. Este poreclit "Gala".
Ersin Mehmedovici - scos din calcule de Poli Timişoara, s-a antrenat timp ce şase luni prin parcuri până a fost contactat de Mihai Stoica şi a devenit, pentru 80.000 de euro, primul transfer al Unirii.
Bruno Fernandes - portughezul a venit la echipă în noaptea dinaintea plecării într-un cantonament în Scoţia, recomandat de Narcis Răducan.
Valeriu Bordeanu - adus împreună cu Onofraş de la Poli Iaşi, pentru 100.000 de dolari.
Ricardo Gomes - brazilianul a fost recomandat de un fost jucător al echipei, fiind adus din ligile inferioare elveţiene. După unele probleme cu accidentările, i-a convins pe Dan Petrescu şi pe Mihai Stoica într-un cantonament din Austria.
Pablo Brandan -argentinianul a fost adus, liber de contract, la sugestia fostului jucător al Unirii, Bogdan Mara, care îl ştia din Spania, de la Alaves. Este poreclit "Ţăranu'".
Iulian Apostol -a fost adus pentru 200.000 de euro după ce, în 2007, directorul de imagine, Paul Andone, a observat o ştire mică într-un ziar, ce anunţa că Apostol a fost pus pe liber de Farul Constanţa.
Răzvan Pădureţu - jucătorul folosit ca monedă de schimb de Dinamo, a explodat la Unirea, unde a fost adus pentru 50.000 de euro. Poreclit "Pădure".
Tiberiu Bălan - transferat cu o oră înaintea închiderii perioadei de transferuri, după ce Dan Petrescu a reuşit să obţină împrumutul său şi pe cel al lui Dacian Varga după negocieri cu patronul Sportului, Vasile Şiman.
Dacian Varga - A "explodat" la Iaşi, într-un meci în care Dan Petrescu l-a folosit, prima oară, mijlocaş dreapta.
Sorin Frunză - adus după ce a fost pus pe lista neagră de patronul Vasluiului, Adrian Porumboiu, în urma unei înfrângeri în faţa Stelei. E poreclit "Nea Adi" sau "Porumboiu".
Jacob Burns - internaţional australian pe care Petrescu îl ştia din Anglia, unde "cangurul" evoluase la Leeds United.
Marius Bilaşco - adus de la FC Argeş, pentru 50.000 de euro, după ce fusese scos "la mezat" de Dorinel Munteanu. Poreclit "Bilă".
Marius Onofraş - adus împreună cu Bordeanu de la Iaşi. A revenit după o accidentare la genunchiul drept, despre care nici medicul naţionalei Spaniei nu s-a putut pronunţa exact.
Raul Rusescu - aparţinea de Unirea, dar era mai mereu împrumutat în Liga 2, s-a remarcat anul trecut, într-un turneu din Scoţia.
Dinu Todoran - cel mai scump transfer, luat de la Farul pentru 300.000 de euro.
Superstiţii şi normalitate
Contactaţi de Jurnalul Naţional pentru a comenta parcursul senzaţional al echipei în Liga 1, managerul general, Mihai Stoica, şi antrenorul, Dan Petrescu, au evitat să-şi exprime un punct de vedere, motivând că aşteaptă decizia de astăzi a TAS în privinţa celor şase puncte ale Timişoarei. Cei doi au promis că îşi vor exprima gândurile când Unirea Urziceni va deveni campioana României şi din punct de vedere matematic. "Vreau să mă înţelegeţi, am şi eu superstiţiile mele. În plus, nu suntem deocamdată campioni şi nu ar fi normal să vorbim încă despre acest lucru", a declarat managerul general al liderului din Liga 1, Mihai Stoica. Unirea poate deveni campioană azi dacă TAS va anunţa că bănăţenii nu vor primi înapoi cele şase puncte.Urziceni, te iubim!
Ori învingem, ori murim!
Fenomenul fotbalistic prezintă interes pentru toată lumea Urziceniului. Mai puţin pentru doamnele şi domnişoarele ahtiate după manele şi băieţi cu tricouri mulate pe piepţii de aramă. Şi pentru pensionarele care ling îngheţată de vanilie pe bancă. "Eu nu ştiu ce-i aia despre ce vorbiţi dumneavoastră." "Ce zice, că n-aud nimic." "Dacă-ţi place fotbalul." "Mai tare, că n-aud." "Dacă-ţi place fotbalu'!!!!!" "Nu ştiu eu cu automobilu'".În curtea şcolii, elevii joacă fotbal şi-şi imaginează că sunt profesionişti şi-i comentează unu' din cabina de transmisie - sau - cum - e - aia. "Cum ai face dac-ai fi acum la meci"? "Caaaaam-pio-nii! Tannan, tananane! Caaam-pionii"! "Unirea Urziceni e campioana noastră!" Aoleu, câtă exuberanţă. "Mai întrebaţi-mă, că-mi place. Am mai dat interviuri şi la Antena 1, şi la Pro TV aseară, acuma vă dau un interviu şi dumneavoastră..." Karina îl întreabă dacă-i place. "Cam da." E clar. Tu nu te faci fotbalist. Tu te faci fotomodel.
Nenea Vasile e suporter de Unirea Urziceni de când se ştie el pe această planetă numită Pământ. Nenea Vasile nu e mare sculă pe basculă, dar e onest şi face lucruri bune împreună cu colegul lui, nenea... na, c-am uitat! Şi-am zis să-mi notez, să nu uit!
KARINA KNAPEK | Jurnalul Naţional
SUPORTERUL NEA VASILE
În oraşul Urziceni, unde ai zice că nu se întâmplă niciodată nimic, ei bine, în oraşul Urziceni, nenea Vasile se laudă cu Unirea de parcă el ar fi dat gol.
E voios şi are desaga plină cu miştouri, scoase special din congelator, pentru colegul lui, deoarece acest coleg este un coleg care este un suporter de Dinamo, ceea ce mă scuzi. "Degeaba eşti, bă, câine, că schelălăi ca o balerină". "Bine că schelălăi tu mai bine". "Eu", zice nenea Vasile Paul, "sunt foarte fericit c-a câştigat Unirea, cine s-ar fi gândit vreodată la aşa victorie? Îmi spui şi mie? Păi nu s-ar fi gândit nimeni, doar eu m-am gândit şi am crezut în ei. Unirea e băieţi muncitori şi serioşi, nu ca fotomodelele alea de la Steaua şi Dinamo. Păi ăia-s fotbalişti, mă?". Băi, deci clar nu. Nenea Vasile e şi poet, dacă vrei să ştii. Nenea Vasile ne înseninează ziua cu câteva versuri de inspiraţie personală. Iată care sunt aceste versuri de inspiraţie personală: "Fie vreme bună/ Fie vreme rea/ Eu tot beau o bere/ Cu Unirea mea." "Băi, pe mine nu mă deranjează să mă numeşti câine, ba chiar îmi place, da' ai grijă, să nu mă faci javră. Că dacă e, să vezi ce fioros sunt." Şi rânjeşte ca şi cum ar vrea să ne sperie, arătându-ne "doi dinţi din faţă" lipsă, dacă putem să zicem aşa, şi iată că putem. Şi "câinele" e o persoană deosebită. Nu pot să nu-l iubesc. "Păi ce-a făcut, mă, Borcea pentru voi? N-a făcut nimic, mă, da' uite la al nostru."
FOTOMODELELE ŞI ADEVĂRAŢII
"Auziţi, dar Dan Petrescu e bun?" "Dan Petrescu??? E un băiat extraordinar! Păi datorită lui şi lu' patronul de la Unirea avem şi noi acuma tupeu să scoatem capu-n lume. Păi ce? Doamne fereşte să vină acuma Becali să-i ia el. Că ies şi mă bat eu cu el personal. Dan Petrescu e un băiat foarte bun şi foarte serios, care toată viaţa lui şi-a văzut de treabă, şi-a văzut el de mingiuca lui. E unul dintre cei mai buni antrenori la ora actuală. Nu mi-e frică de meciul cu Steaua. Şi ştii de ce? Că ăia nu sunt fotbalişti, ăia fac frumos la televizor şi iau bani mulţi. Nu mai ştiu ce-i ăla antrenament, da' ia să-i vezi pe băieţii noştri." "Şi la meciul cu Steaua ne mai gândim dacă le dăm un punct. Dacă suntem noi bine dispuşi, le dăm, dacă nu, nu le dăm. Să mai vedem, să mai negociem. Ne mai gândim." "Nu le daţi, dom' ne, nici un punct, mai dă-i în spanac, că nici io nu pot să-i sufăr." "Ei, păi atunci nu le dăm. Luăm noi tot."
Aşa! Luaţi dumneavoastră tot! Dan Petrescu e un adevărat.
Din această lecţie de viaţă, noi am învăţat că un fotbalist adevărat e ăla care-şi vede de mingea lui şi nu să facă reclame la cico. Şi că Dinamo e naşpa şi Steaua nici ea nu se simte prea bine.
Gata.
Luiza Moldovan
Citește pe Antena3.ro