x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Clarvăzătorii se luptă cu recesiunea

Clarvăzătorii se luptă cu recesiunea

de Catalin Pruteanu    |    01 Noi 2009   •   00:00
Clarvăzătorii se luptă cu recesiunea
Sursa foto: /iStock Photo

Superstiţiile şi magia sunt soluţia unora pentru a trece mai uşor, cel puţin la nivel psihologic, de perioada de incertitudine a crizei economice. Psihologii spun că oamenii încearcă astfel să aibă un control asupra propriilor existenţe, să-şi reducă nivelul de stres şi să redevină optimişti. Unele companii au angajat chiar prezicători pe care îi plătesc cu zeci de mii de dolari.



Prezicătorii spun că numărul bărbaţilor care îi vizitează în ultimul timp a crescut şi că, spre deosebire de trecut, când cei mai mulţi veneau cu probleme sentimentale, acum vor să ştie dacă joburile le sunt în pericol.
Patronii de restaurante întreabă dacă oamenii vor mai dori să ia masa în oraş, iar proprietarii de case caută ponturi pentru a reuşi să-şi vândă imobilele.

Pe măsură ce veştile despre economie sunt tot mai proaste şi incertitudinea tot mai mare, oamenii de afaceri, managerii şi finanţiştii din toată lumea încearcă să afle răspunsuri prin metode mai puţin convenţionale. De pe Wall Street la Bucureşti, de la Londra şi Paris până la Ploieşti, prezicătorii, clarvăzătorii, astrologii şi vrăjitoarele sunt vizitaţi din ce în ce mai des de femei şi bărbaţi dezorientaţi, care vor să ştie unde să-şi investească banii, cum să vândă mai mult, dacă îşi vor pierde locurile de muncă şi mai ales cât va mai dura criza economică. Astfel, cel puţin un domeniu profesional, cel al "consultanţilor" paranormali, merge bine în plină recesiune, ba chiar se dezvoltă cu rapiditate.

După ce a fost arestat pentru frauda de 4,9 miliarde de euro de la Société Générale, primul lucru pe care l-a făcut traderul Jérôme Kerviel a fost să-i ceară fratelui său numărul unei reţele de clarvăzători care oferă consiliere prin intermediul unei linii telefonice cu plată. Se pare că şi înainte de a face operaţiunile în urma cărora a pierdut sumele uriaşe de bani traderul ţinea cont de sfaturile primite de la astfel de prezicători şi astrologi. În orice caz, după şedinţa telefonică pe care a avut-o la închisoare, de la celălalt capăt al firului, francezul a primit vestea că viitorul care-l aşteaptă va fi destul de sumbru.

La Bucureşti, surprinşi de abrupta scădere economică, mulţi oameni de afaceri încearcă şi ei să afle pe căi paranormale cum şi când le vor ieşi biznisurile din ceaţa economică. Vrăjitoarea Maria, "nepoata mamei Omida", ne povesteşte despre lipsa de "spor" şi despre "drumurile închise" ale afaceriştilor care o solicită tot mai des în ultima vreme. Vrăjitoarea pune insuccesul în domeniul finanţelor pe seama magiei negre şi ne explică ritualul prin care un director de companie, să zicem, poate scăpa de blestemul concurenţilor de pe piaţă. "Persoana respectivă trebuie să vină cu un pic de apă neîncepută, o fotografie de-a ei, nouă boabe de tămâie, un pic de agheasmă, trei flori înflorite-îmbobocite şi o aşchie din pragul uşii personal, de la ei de-acasă. Şi aceste lucruri se strâng toate într-un loc, împreună cu persoana respectivă, se face un ritual pentru a alunga acel blestem care e trimis de persoana respectivă şi a desface acel farmec sau, poate, persoana respectivă nu are farmec sau nu e descântat sau blestemat şi nu are spor." "A venit Irinel Columbeanu la mine, personal. Şi a deschis cartea de tarot şi a văzut ce se întâmplă cu el, pentru că la el în familie nu mai e cum a fost, s-a schimbat totul. Asta de câteva luni, nu de mult", mărturiseşte Maria.

În oraşul american Philadelphia, prezicătoarea Valerie Morrison, declara pentru USA Today că, în ultimul an, numărul clienţilor care veneau înainte pentru probleme sentimentale a fost depăşit de cel al americanilor îngrijoraţi de propriul viitor economic. Directorii încearcă să afle dacă vor fi nevoiţi să facă concedieri, patronii de restaurante se interesează dacă oamenii vor mai dori să mănânce în oraş, iar proprietarii de case caută ponturi pentru a reuşi să-şi vândă imobilele. "Sunt întrebată dacă recesiunea va dispărea sau dacă situaţia va deveni şi mai gravă. Eu le spun că vărsatul de vânt se agravează înainte de a se vindeca. Nu intraţi în panică", declară Valerie Morrison, care spune că-şi foloseşte puterile paranormale încă de la vârsta de 7 ani. Tariful pentru a jumătatea de oră perceput de prezicătoare este de 85 de dolari şi a fost nevoită să-şi prelungească programul de la trei zile pe săptămână la cinci, din cauza cererilor tot mai mari.

"Din luna februarie eu am început să am mai multe cereri din partea oamenilor de afaceri. Sunt multe persoane care au firme deschise pe cont propriu, afacerile, bineînţeles, nu le mai merg în ultima perioadă cum le mergeau. Potenţialii clienţi din domeniul afacerilor rămân clienţi pe toată viaţa, pentru că, odată ce au reuşit în domeniul acesta, probabil când or avea şi alte probleme, tot la fel, apelează la serviciile mele. Sunt mii şi mii de cazuri. În general, în domeniul imobiliarelor, în domeniul construcţiilor, marketing, ce-am avut eu", ne povesteşte clarvăzătoarea Lucica Alina din Ploieşti.

În Londra, scrie Times, la magazinul Selfridges, al doilea ca mărime din Marea Britanie după Harrods, vânzările au scăzut dramatic. Vizitatorii, afectaţi sau nu de recesiune, scot mai puţin bani din buzunar, dar există un loc din Selfridges unde criza n-a avut efecte negative. Dimpotrivă. Într-un spaţiu comercial din interiorul magazinului,  o echipă de prezicătoare intitulată Psychic Sisters (Surorile clarvăzătoare), oferă sedinţe de consultaţii pentru 70 de dolari pe jumătatea de oră. "Aveam o stare de nelinişte", spune o clientă obişnuită a surorilor, de meserie trader financiar, amintindu-şi prima şedinţă cu Nina Ashby, una dintre clarvăzătoare. "Oamenii vin la mine pentru a se înălţa spiritual, nu pentru a se descuraja", afirmă şi aceasta din urmă. Societatea astrologică şi parapsihică britanică susţine că cererea pentru consultaţii are un ritm de creştere mai rapid decât datoria publică a Angliei. Profesioniştii acestui domeniu observă de asemenea o creştere a numarului clienţilor care apelează la aşa ceva pentru prima dată, mulţi dintre aceştia fiind bărbaţi. Ashby declară că înainte 80% din clientela ei era formată din femei, dar acum bărbaţii reprezintă 40% din cei care o vizitează. Clienta trader financiar recunoaşte că profeţiile prezicătoarei nu s-au dovedit întotdeauna corecte, însă crede că profesia ei seamănă foarte mult cu cea a clarvăzătoarei. "Amândouă lucrăm pe baza intuiţiei. Te trezeşti dimineaţa şi te gândeşti că nu-ţi place o poziţie, aşa că o închizi", spune ea.  "În perioadele de incertitudine sau stres, oamenii tind să-şi pună speranţele pe superstiţie şi magie. Vor să aibă sentimentul că ei sunt cei care controlează ceea ce li se întâmplă ori să-şi reducă nivelul de stres sau să-şi inducă optimismul", spune Thomas Kramer, profesor de marketing care studiază comportamentul consumatorilor.

Un procentaj identic de femei şi bărbaţi ne oferă şi doamnele Irina, Graţiela şi Ana, vrăjitoare surori din Corbeanca: "Sunt cam 40% bărbaţi, cam 60% femei". Motivul, crede vrăjitoarea Irina, e că "o femeie e mult mai puternică decât un bărbat. În general, bărbaţii nu prea vor să recunoască că femeile sunt mai puternice, că femeia e cheia casei". Tariful perceput celor care le vizitează nu este fix, ne spun surorile, fiind lăsat la aprecierea fiecăruia. Însă, dacă cineva este vrăjit prin magie neagră de altcineva care a plătit o anumită sumă pentru asta, dezlegarea ar trebui plătită cu aceeaşi sumă, poate chiar cu una mai mare.

"Au venit şi au început să se vaite că nu le mai merg afacerile. Criza e mai mult o sperietură, pentru toată lumea, nu numai pentru oamenii din afaceri", spune Irina. "La sfârşitul lui 2009, în noaptea spre 2010, o să ne strângem toate trei şi o să facem un ritual şi un descântec ca anul viitor să fie mai bun ca acesta şi să meargă toate bine şi să se schimbe situaţia financiară", adaugă şi vrăjitoarea Graţiela. Cele trei sunt de părere că oamenii vin la prezicători şi vrăjitori ca la o ultimă soluţie şi că încrederea este foarte importantă. "Dacă cineva are probleme de sănătate, se duce la un doctor, dacă are alte probleme, se duce la tribunal. Dacă vede că nimic nu se schimbă, atunci ajunge la o vrăjitoare şi vezi o schimbare totală dacă-i asculţi sfatul şi te ţii de lucrare. La o vrăjitoare te duci pe ultima sută de metri, când nu mai ştii ce să faci", spune vrăjitoarea Irina. Gândirea pozitivă este importantă, spune ea, fiind de părere că temerile sunt cele care alimentează cel mai mult situaţia economică proastă. Irina ne spune că respectă deontologia profesională în ceea ce priveşte confidenţialitatea clienţilor: "Din momentul în care vei începe să dai numele celor care vin la tine, înseamnă că nu mai eşti vrăjitoare şi nu mai lucrezi cu adevărat. O puternică vrăjitoare cu un har adevărat niciodată nu are voie să se spovedească, să spună cine intră la ea în casă".

În Statele Unite, încasările unei companii de consiliere parapsihică prin telefon au crescut cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Oamenii sună mai frecvent acum să vorbească despre îngrijorările lor legate de carieră şi despre situaţia economică", spune pentru ABC News directoarea firmei, Maryanne Fiedler. Printre clientele uneia dintre clarvăzătoarele americane, Laura Day, se numără cinci companii mari cărora le cere câte 10.000 de dolari pe lună, pretinzând că informaţiile pe care le-a furnizat până acum le-au prins bine în afaceri. Clarvăzătoarea îşi susţine calităţile prin faptul că, înainte de prăbuşirea bursei americane, ea însăşi şi-a pus la adăpost banii pe care îi avea investiţi pe piaţa de capital. "Apelând la un prezicător nu faci decât să-ţi atenuezi un pic sentimentul de panică. Niciodată n-o să-ţi folosească faptul că tu crezi că altcineva în afară de tine are soluţiile pentru propria ta viaţă", susţine psihologul Bonnie Jacobson.  

Pentru unii oameni de afaceri români, însă, problemele financiare sunt urmate de cele sentimentale. Maria, nepoata mamei Omida, detaliază: "Ştiţi că e foarte multă lume care este un pic... bărbaţii mai în vârstă decât femeile. Ele, personal, pentru bani stau cu ei, să spunem aşa, pe şleau. Şi, odată ce nu mai merge bine ce a fost până acum, ea se dă la o parte şi caută pe altcineva şi persoana respectivă vă daţi seama că suferă foarte mult. Şi, odată ce ajunge la mine, personal, nu mai suferă, nu mai are problemele astea, e mulţumit".

"Sunt multe persoane care au firme deschise pe cont propriu, afacerile, bineînţeles, nu le mai merg în ultima perioadă cum le mergeau. Sunt mii şi mii de cazuri. În general, în domeniul imobiliarelor, în domeniul construcţiilor, marketing"
Vrăjitoarea Lucica Alina, Ploieşti

×
Subiecte în articol: special