x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Consiliul Europei sare in ajutorul ziaristilor

Consiliul Europei sare in ajutorul ziaristilor

28 Apr 2005   •   00:00

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) s-a reunit, ieri, in sesiune plenara, pentru a dezbate situatia ziaristilor in zonele de conflict, cu accent special pe cazul celor trei ziaristi romani luati ostatici in Irak.



  • de MARINA CONSTANTINOIU

  • Cu aceasta ocazie, APCE a cerut eliberarea imediata a celor trei, precum si a jurnalistei franceze Florence Aubenas si a translatorului ei irakian, Hussein Hanoun al-Saasi, la randul lor rapiti in Irak, de mai bine de 100 de zile.

    DE URGENTA. Dezbaterea s-a desfasurat in regim de urgenta si in rezolutia adoptata in finalul acesteia, APCE solicita, de asemenea, secretarului general al Consiliului Europei sa acorde o atentie deosebita jurnalistilor aflati in zone de conflict si tensiune si sa urmareasca permanent cazurile ziaristilor disparuti, detinuti, raniti sau ucisi in timpul activitatilor lor profesionale in tarile membre si in cele cu statut de observator la Consiliul Europei sau in cadrul operatiunilor militare sau de mentinere a pacii desfasurate in strainatate de aceste state.

    PLEDOARIE. Documentul subliniaza importanta libertatii de expresie si de informare, care constituie o valoare fundamentala garantata in toata Europa de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mentionandu-se ca ziaristii trebuie sa faca fata unor conditii de munca dificile si periculoase, devenind sistematic tinte ale unor grupari teroriste, care incearca sa atraga atentia presei, asa cum se intampla in prezent in Irak.

    FAMILIA MISCOCI SE IZOLEAZA
    DISPERARE. Mama lui Sorin refuza orice contact cu lumea
    Ajunsa la Sibiu, ieri-dimineata, dupa o saptamana de stat in Bucuresti la poarta Cotroceniului, familia lui Sorin Miscoci, primul pe lista celor trei jurnalisti programat sa fie executat de rapitorii din Irak, vrea sa se izoleze. Fara glas si doborata de oboseala si emotii, mama lui Sorin este aproape in imposibilitatea de a comunica. Cu vocea pierduta, ea a declarat apropiatilor ca nu vrea sa mai vada televizor sau radio si vrea doar sa-si vada copilul acasa. In aceste conditii, tatal si mama cameramanului de la Prima TV se vor retrage, incepand de azi la rudele din Valcea. Sora lui Sorin, care a fost si ea la Bucuresti, s-a reintors la acasa la Abrud, unde va incerca sa-si continue viata pana la aflarea unei vesti concrete. In tot acest timp, la Sibiu, de o saptamana, in fata Primariei, prietena lui Sorin, Andreea Costiuc, participa zilnic la actiuni de solidaritate impreuna cu fosti colegi de breasla ai lui Sorin. Azi, de la ora 19:00, la Catedrala Metropolitana din Sibiu, se va oficia o slujba speciala pentru cei patru rapiti in Irak, dupa care va avea loc un mars al tacerii la care toti participantii vor avea afise si lumanari.

    ×
    Subiecte în articol: eveniment