În Bucureşti, locuitorii căutau răcoarea ştrandurilor şi a parcurilor de cartier. Grija faţă de natură şi moda "verde" nu pătrunsese încă, aşa că ziarele scriau despre frecvente accidente ecologice. Întreprinzător, primarul din Caransebeş s-a gândit să le dea de lucru pensionarilor din urbe şi a inventat un "sfat al bătrânilor". Smulşi din tihna şahului duminical, venerabilii se străduiau să propună soluţii fel de fel.
Duminică dimineaţă, amatorii de poezie au putut urca Dealul Mărţişorului, până la casa memorială Tudor Arghezi. De la ora 11:00, scriitorii Paul Anghel, Fănuş Neagu, Dan Laurenţiu, Valeriu Filimon şi actorii Jeanine Stavarache şi Ştefan Velniciuc l-au evocat pios pe autorul cuvintelor potrivite.De căldură, bucureştenii s-au refugiat în parcuri şi la ştrand. "Ăia mici se bălăcesc în apă, descrie gazetarul Emil Munteanu deliciile unei zile de duminică. Soţioara evadează către celălalt mal al lacului. Ce frumos înoată broscuţa. Printre ierburi. Eu, în schimb, mă plictisesc. N-am ce face şi mă prăjesc precum o scrumbie pe grătar. Penibil. Să vii la ştrand şi să n-ai nici o ocupaţie. Nu coadă la mici, nu la bere, nu la sucuri. N-ai la ce să transpiri. Să faci varice. Să simţi, pe scurt, că trăieşti. Nu să mănânci roşii cu brânză aduse de acasă, ca la coasă. Nici să dorm parcă nu se face."
Locuitorii Străzii Codrii Neamţului, din cartierul Titan, care-au gândit că este suficient să deschidă ferestrele pentru ca răcoarea parcului să le pătrundă leneşă în apartament, au dat nas în nas cu deziluzia. "În apropierea blocului N 18 se află o platformă de beton amenajată cu un container pentru depunerea resturilor menajere, consemna rubrica de fapte diverse a unui cotidian central. Toate blocurile din jur, inclusiv magazinele, depun aici gunoiul. Femeile de serviciu, pentru «operativitate», dau foc cu consecvenţă gunoaielor din jurul containerului. Ca urmare, cetăţenii din zonă, în loc să ţină geamurile deschise pentru a primi de la pomii din jur binefăcătoarea prospeţime, nu ştiu cum să şi le mai baricadeze pentru a se feri de fumul greu, negru şi rău-mirositor."
Cinematografele anunţau că rulează pelicula "King Kong", cu Jeff Bridges şi Jessica Lange. Pentru admiratorii scenelor de groază, deplasarea la cinema nu era neapărat necesară: puteau să iasă pe stradă, la o plimbare, căci cotidianul Capitalei oferea suficiente scene violente. Economiseau, astfel, şi banii de bilet. "În Drumul Taberei, la intersecţia Moghioroş, o maşină cu doi ocupanţi, soţ şi soţie, opreşte brusc, descrie Bogdan Ficeac întâmplări din frumoasele zile de vară. Din spate, un alt autoturism nu reuşeşte să frâneze la timp şi o ciocneşte. Şoferul primei maşini coboară înfuriat, brunetul de la volanul celei de-a doua se dă jos cu un levier şi îi crapă capul. Nevasta rănitului îşi priveşte înmărmurită bărbatul însângerat, piranda agresorului urlă că îi este omorâtă familia.(....)
În faţa staţiei de metrou de la Lujerului, un autobuz venind dinspre Ciurel se năpusteşte în intersecţie. Un cetăţean cu nevasta traversează alene strada. Autobuzul îi raşchetează, apoi opreşte. Cetăţeanul, cu o sticlă de Cico în mână, urcă în autobuz să-l admonesteze pe şofer. Acesta are şi el, lângă scaun, pregătită o bâtă. Încăierare. Şoferul se alege cu gura însângerată, cetăţeanul cu nasul zdrobit şi cămaşa plină de sânge. Dintre zecile de privitori, unii sunt de partea şoferului, alţii, de partea cetăţeanului, vreo doi încearcă să-i despartă, câţiva se uită în zare după poliţişti. Ce se întâmplă cu noi, oameni buni?"
Sfatul bătrânilor, la Caransebeş
În goana după democraţie, primarul de la Caransebeş şi-a spus că formula reprezentativă, consacrată în modernitate, nu-i de ajuns în urbea bănăţeană şi a pus pe roate o formă a democraţiei directe, sub forma unui "sfat al bătrânilor". "Acest sfat, denumit al bătrânilor, scria despre grozăvie corespondentul local al unui cotidian din Capitală, se doreşte a fi în primul rând un sfat al primăriei. Util, permanent, competent în toate problemele care frământă oraşul, de la simpla consultare la actul de decizie. Opiniile acestor colaboratori înţelepţi şi cumpătaţi vor fi deosebit de importante în problemele de civilizaţie urbană, în sistematizarea şi gospodărirea oraşului, stimularea liberei iniţiative, crerea unor societăţi mixte în economia localităţilor, în îmbunătăţirea asistenţei sociale, a servirii populaţiei în general."
Accident ecologic în Maramureş
Locuitorii comunei Lăpuşel, judeţul Maramureş, adunaţi duminică dimineaţă în preajma malurilor Lăpuşului, au putut observa mulţimea peştilor morţi ce pluteau în apele râului. Responsabile pentru dezastrul ecologic erau Avicola din Baia Mare şi Asociaţia Economică Intercooperatistă de Creştere a Păsărilor Recea, care continuă să deverseze dejecţii şi alţi agenţi poluanţi în Pârâul Craica, ce se varsă în Râul Lăpuş.