x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Culmea predicţiei: Apocalipsa după Radio!

Culmea predicţiei: Apocalipsa după Radio!

18 Mar 2011   •   16:39
Culmea predicţiei: Apocalipsa după Radio!
Sursa foto: Mary Ann Chastain/Getty Images

Se spune că prezicerea Sfâr­şitului pare a fi început încă de la... începutul lumii, picturile lupestre asunzând în spatele înţelesului lor nu numai in­terferenţa pozitivă a unor alte civili­zaţii, dar şi participarea acestora la efortul colectiv – din ce în ce mai evi­dent în zilele noastre – de distru­ge­re a planetei. Interpretarea, de exemplu a calendarului maya, poate conduce la ideea că timpul se va opri în anul 2012 fără să specifice şi ce anume se va întâmpla atunci. Religiile creştină, islamică şi iudaică spun şi ele că lumea se va termina într-o (bună???) zi. Dar nu avansează nici o dată exactă, amintesc doar despre cataclismele care vor face ca civilizaţia să dispară.

Aleşii scapă
Aşadar, doamnelor şi domnilor, Sfârşitul Lumii va începe pe 21 mai 2011 şi nu este nevoie să vă înghesuiţi, este destul pentru aproape toată lumea. Doar cei câţiva "aleşi" vor scăpa. Cum vor şti că sunt chiar ei? Simplu, a doua zi, pe 22 mai, vor putea să răspundă la telefon! Cam acestea sunt în mare predicţiile nu­mitului Harold Camping, cetăţean american, tată, bunic şi, probabil, străbunic de familie, ajuns la vene­ra­bila vârstă de 89 de ani. Când sindromul "mintea cea de pe urmă" ar fi trebuit să se manifeste din plin…

Aţi crede că se bucură liniştit de un "retreatment" fericit, undeva în însorita Florida, pe măsura acti­vi­tăţii depuse o viaţă întreagă atât ca inginer, cât şi ca predicator. Da’ de unde! Domnul Camping are intervenţii radiofonice nocturne, la postul pe care îl deţine, de cinci ori pe săptămână, cu o vitalitate demnă de invidiat de către mult mai tinerii domniei sale concurenţi într-ale radiofoniei. După ce a ratat în 1994 "la mustaţă", probabil cu câteva sute de ani precedenta profeţie în legătură cu sfârşitul lumii, iată că acum recidivează nu cu o altă glumiţă, ci cu ditamai pronosticul bazat pe calcule matematice suprapuse nici mai mult, nici mai puţin decât pe Biblie. Într-unul dintre interviurile acordate, domnul "Radio" vesteşte lumii – cu autoritatea unui om ale cărui lucrări "ştiinţifice" au fost traduse în 56 de limbi – că Pământul va fi zguduit de un mare cutremur în data de 21 mai 2011. Tot în acea zi, mai spune Harold, cei care cred în Iisus vor fi salvaţi de acesta şi conduşi spre o lume mai bună. "Va fi un uriaş cutremur, aşa cum nu a mai fost niciodată, spune aproape nonagenarul eterului, va fi atât de groaznic, încât toate mormintele, din toată lumea se vor deschide dintr-o dată."

În afară de problemele de audienţă, domnul Harold îşi pune şi problema credibilităţii, fiind conştient că, dacă nici măcar toţi cei 125 de angajaţi pe care îi are la Radio nu cred în profeţiile sale, e greu de crezut că alte câteva mi­liarde de oameni o vor face. Şi totuşi, nu a precupeţit nici un efort în acest sens. Nu a fost uitat nici un "ingredient" specific tehnicii mo­derne de comunicare. Faptul că începutul sfârşitului e programat în luna mai anul acesta este propă­văduit din caravana zecilor de ca­mio­­nete ce brăzdează continentul ame­rican în lung şi în lat mai ceva decât celebrul "Greyhound" pe Route 66. Informaţia că Iisus se în­toarce nu este doar rostită la colţuri de stradă, ea poate fi silabisită de pe benere uriaşe, ascultată pe undele radio, văzută pe mai toate posturile serioase de ştiri precum CNN sau ABC.

Dacă vom mai putea răspunde la telefon în data de 22 mai înseamnă că profesorul de religie Tim Geddart, de la Fresno Pacific University, a avut dreptate când a declarat că interesul pentru data precisă a sfârşitului lumii este dat de credinţa în existenţa unei lumi mai bune. În care am fi de acord sau nu să fim transferaţi în decembrie ’94 sau mai 2011, sau septembrie 2012, sau…

×
Subiecte în articol: editie de colectie - sfarsitul lumii