Centrul de Protecţie a Plantelor a organizat in ultimii ani licitaţii in valoare de aproximativ 3,5 milioane de dolari. "Războiul" pe banii publici s-a dat intre firma deţinută de socru şi cea a ginerelui. După cinci ani in care a deţinut monopolul asupra licitaţiilor, socrul a fost invins de ginere.
Centrul de Protecţie a Plantelor (CPP) Bucureşti este o instituţie publică aflată in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este condusă de directorul Grigore Dan Mihail. Puţini oameni au auzit de această instituţie. Numai că această instituţie a beneficiat pănă acum de peste 3,5 milioane de dolari din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pentru a face tratamentele corespunzătoare materialului vegetal din Bucureşti. Banii au ajuns in contul unor firme conduse de Petre Iancu, naşul de cununie al directorului Grigore Dan Mihail, şi ginerele "naşului" Aurel Gabriel Drăguţ.
"RĂZBOI". După cinci ani in care a căştigat licitaţiile, "naşul" a pierdut surprinzător ultimele două licitaţii. Ofertele căştigătoare au fost ale firmei Flore Agrofert SRL, patronată de Aurel Gabriel Drăguţ, ginerele naşului, iar banii au rămas in familie. "Substanţele necesare desfăşurării obiectului de activitate (...) se achiziţionează anual şi fac parte din grupele: insecticidelor, fungicidelor, acaricidelor, stimulatorilor de creştere, erbicidelor etc., iar enumerarea acestora pe categorii de tratamente incepănd cu anul 1999 şi pănă in prezent este o lucrare care se poate intinde pe sute de pagini", ne-a declarat directorul Grigore Dan Mihail. Surse din cadrul Centrului de Protecţie a Plantelor ne-au declarat că Iancu Petre l-a cununat pe Grigore Dan Mihail. In schimb, directorul Grigore susţine că Iancu Petre nu i-a fost naş la a doua căsătorie.
SOCRU VS GINERE. Centrul de Protecţie a Plantelor a organizat in anul 2007 o licitaţie pentru achiziţionarea de substanţe de uz fitosanitar. La licitaţie s-au inscris două societăţi. Agrocris Grup SA şi Flore Agrofert SRL. Numai că prima firmă este deţinută de Petre Iancu, care are 92% din acţiunile firmei, iar printre acţionari se regăseşte şi fiica acestuia, Loredana Elena Iancu. Loredana Iancu este căsătorită cu Aurel Gabriel Drăguţ, patronul firmei Flore Agrofert SRL. Astfel, socrul şi ginerele s-au "războit" pentru 2,1 milioane de lei noi, puşi la bătaie de directorul Grigore Dan Mihail. "Căstigătorul licitaţiei a fost SC Flore Agrofert SRL, iar valoarea contractului este de 2.100.000 RON. Licitaţia pentru achiziţionarea substanţelor (...) se organizează anual pentru toată cantitatea de substanţe necesară desfăşurării obiectului de activitate al instituţiei noastre in bune condiţii", ne-a declarat directorul Grigore Dan Mihail. La fel s-a intămplat şi in anul 2006. Centrul de Protecţie a Plantelor a organizat o licitaţie pentru achiziţionare de substanţe. Valoarea contractului a fost de 18 miliarde de lei vechi.
La licitaţia organizată de CPP s-au inscris tot două firme, deşi valoarea contractului nu era deloc de negjijat. Lupta "simulată" s-a dat bineinţeles intre firma Agrocris Grup SA şi SC Flore Agrofert SRL.
PRIETENIE VECHE. Incepănd cu anul 2001, Centrul de Protecţie a Plantelor a organizat anual căte o licitaţie publică pentru achiziţionarea de substanţe necesare desfăşurării obiectului de activitate. Aşadar, SC Agrocris Grup SA căştigă prima licitaţie in valoare de 4,5 miliarde lei vechi in anul 2001. Acţionarul majoritar al societăţii Agrocris Grup SA este Petre Iancu. In anul 2002, pentru suma de 6 miliarde de lei vechi işi dau concursul la licitaţie pentru prima dată trei firme. Printre care şi Agrocris Grup SA. Surprinzător sau nu, căştigă tot "naşul" Petre Iancu. Dacă in primii doi ani naşul a mai avut căt de căt concurenţă la licitaţii, in anul 2003 se organizează o nouă licitaţie in valoare de aproximativ 4 miliarde lei vechi, unde "naşul" căştigă fără drept de apel, deoarece alte firme nu s-au mai interesat să depună oferte. In primii trei ani, Petre Iancu a căştigat trei licitaţii in valoare de aproximativ 15 miliarde de lei. "Valorile la contracte au crescut de-a lungul anilor, pentru că nu aveam bani să respectăm calendarul biologic o dată cu dezvoltarea instituţiei. Era nevoie de instituţia noastră pentru descentralizarea serviciilor. Principali beneficiari ai acestor tratamente sunt instituţiile care sunt in subordinea Consiliului General prin Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti şi instituţiile aflate in subordinea Consiliilor Locale", ne-a declarat Grigore Dan Mihail.
"LA MAI MARE". O dată cu dezvoltarea Bucureştiul s-au inmulţit şi tratamentele pentru materialul vegetal. Şi cum in Bucureşti, in loc să se dezvolte spaţiul verde, se defrişează şi se retrocedează din ce in ce mai mult, nu inţelegem de ce s-au inmulţit aceste tratamente. Această dilemă a incercat să o dezlege tot Grigore Dan Mihail care susţine că: "Diferenţele de la an la an pe valoarea de contract sunt date şi de inmulţirea tratamentelor şi eficientizarea lor. Cel mai bun barometru sunt serele, pentru că acolo nu am avut nici un fel de problemă". In anul 2004, valoarea contractului pus la bătaie de Centrul de Protecţie a Plantelor creşte de aproape trei ori faţă de anul anterior. Centrul de Protecţie a Plantelor decide să scoată din "buzunarul cetăţeanului" suma de 11 miliarde de lei pentru licitaţia de substanţe. Căştigătorul licitaţiei nu este nimeni altul decăt Petre Iancu prin firma Agrocris SA. La licitaţie a mai participat şi firma Agrochim SA, deţinută de cinci acţionari, după cum urmează: Anghel Iancu (88 ani), Ioana A. Iancu (86 de ani), Petre A. Iancu (57 de ani), Mihaela D. Iancu (53 de ani) şi Marin Dumitru (84 de ani). "Dacă Ministerul Agriculturii imi asigură o parte din substanţe, şi Consiliul General imi asigură banii, pot asigura tratamente. De regulă, Ministerul Agriculturii nu prea a asigurat in ultimii ani, adică cantităţile pe care le-am luat eu au fost foarte mici", susţine Grigore Dan Mihail.
Valoarea licitaţiei organizate in anul 2005 atinge un nou record. 14 miliarde de lei vechi. Banii bucureştenilor. Lupta pentru potul cel mare al CPP se dă intre Agrocris Grup SA şi SC Corser SRL. Conform documentelor de la Registrul Comerţului, firma Corser SRL este radiată. Oferta căştigătoare a fost depusă tot de Petre Iancu. In cinci ani, firma condusă de Petre Iancu nu a pierdut nici o licitaţie organizată de "finul" Grigore Dan Mihail. Firma Agrocris a căştigat licitaţii in cinci ani in valoare de aproximativ 40 de miliarde de lei vechi.
BENEFICIARUL "Căstigătorul licitaţiei a fost SC Flore Agrofert SRL, iar valoarea contractului este de 2.100.000 RON. Licitaţia pentru achiziţionarea substanţelor (...) se organizează anual pentru toată cantitatea de substanţe necesară desfăşurării obiectului de activitate al instituţiei noastre" | JUSTIFICARE "De regulă, cănd cineva face o sesizare nu are alt element de a ataca o instituţie decăt licitaţiile. Din anul 2000, de cănd a apărut legea cu achiziţiile publice am respectat toate procedurile, care au fost publicate şi anunţate in Monitorul Oficial. Toate aceste contracte au fost verificate" |
TRATAMENTE "Diferenţele de la an la an, pe valoarea de contract, sunt date şi de inmulţirea tratamentelor şi de eficientizarea lor. Cel mai bun barometru sunt serele, pentru că acolo nu am avut nici un fel de problemă" Grigore Dan Mihail, director CPP Bucureşti |