x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Curtea Constituţională declanşeaza reacţia antivot. Locuitorii din mediul rural refuză să mai voteze la alegerile din toamnă

Curtea Constituţională declanşeaza reacţia antivot. Locuitorii din mediul rural refuză să mai voteze la alegerile din toamnă

de Paul Rogojinaru    |    23 Aug 2012   •   18:21
Curtea Constituţională declanşeaza reacţia antivot. Locuitorii din mediul rural refuză să mai voteze la alegerile din toamnă

Vestea ca votul Curtii Constitutionale a invalidat referendumul si l-a readus pe Traian Basescu la Palatul Cotroceni a creat un val de dezamagire, de rumoare si chiar de dezgust in randul cetatenilor din Silistea-Gumesti, judetul Teleorman. Ca marea parte a locuitorilor cu drept de vot ai acestei tari si-au jurat in barba ori au afirmat vehement ca de acum incolo nu-i mai intereseaza nici o votare. Lucru grav, daca stam sa ne gandim ca (exceptand acest referendum) prezenta la urne se situa intre 30-45%. Daca ar fi sa luam drept constanta starea lor de spirit de acum, ar insemna ca la alegerile parlamentare din toamna prezenta la vot ar fi de 10-20%. Adica inacceptabil pentru o tara ce se vrea situata sub valorile, obligatiile si libertatile democratice. "Ba, daca 8 milioane de oameni nu te mai vor, daca 8 milioane de oameni iti spun ca esti beat, te duci, dracu', acasa si te culci! Si bine ar fi sa ai un somn lung si odihnitor pana la pensie", spune cineva vadit revoltat.

Basescu, "uitat" de mass-media

A doua zi dimineata, dupa aflarea hotararii Curtii Constitutionale cum ca Traian Basescu ramane presedintele tarii, musteriilor din fata carciumii lui Cristian Botoghina, zis al lu' Bucuresteanu, parea a li se fi inecat toate corabiile, vapoarele si flota Romaniei vanduta pe nimic acum mai bine de un deceniu si jumatate. Dezamagiti, abia sorbeau din berile ori tuicile tinute in mana, tacuti si inchisi in sinea lor, rabufnind numai in rastimpuri cu glas ridicat, mai mult certandu-se cu ei insisi decat cu partenerii de discutii. "Voi ati vazut, ma, cum ne iau astia de prosti? Noi am iesit ca fraierii la votare sa-l dam jos pe chior si noua insi se c... in votul nostru. Adica, stai, ca nu noua, ci sase! Pai, d-acu' incolo mai iese ciuciu la vot, baaa, daca sase insi n-au tinut cont de parerea si dorinta a 8 milioane de romani! Si mai zic ca e democratie si se ia in calcul vointa cetatenilor. Pai, in ce tara traim noi, ma?", zice unul agitand pumnul in aer. "In Romania lui se poate orice, in tara lui traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, vorba lui Mircea Badea. Ba, tu stii cine e presedintele Germaniei? Nu stii! O stii numai pe tanti Angela Merkel. Pai asa ar trebui sa ajunga si Basescu, un tip pe care sa nu stii cum il cheama, si sa-l stii numai pe primul ministru, ca el si Guvernul conduc tara. Basescu n-ar mai trebui bagat in seama de nici o televiziune si ziar. Ar trebui sa pateasca cum a patit Vadim Tudor la alegerile din 2000. Daca n-a mai fost bagat in seama a pierdut si cursa prezidentiala si-a coborat partidul in sundaje sub 10%. Asta ar trebui sa se faca, sa nu mai fie mediatizat in nici un fel, sa ne ureze doar la multi ani in ianuarie anu' asta de revelion si atat!", zice Stelian Popescu, zis Groparu, sorbind cu obida din sticla ce-o tinea langa el pe bancuta.

"Traim intr-un haos total"

Din fata sa, Alexandru Ciobanu, zis Ciocoiu, sare ca ars: "Ba, eu nu mai merg in viata mea sa votez! N-am fost eu ca fraieru' sa-mi iau graul, ca sa votez, si astia-si bat joc de mine! Se duce tara de rapa, baaa! Vine unu' ieri si-mi cere sa-l imprumut cu 50 de lei. Aha, stai ca-ti dau, ca abia am desfacut sacu' cu bani azi-noapte! Tu nu stii ca ne-a luat Basescu banii de salarii si pensii, de unde, dracu', sa-ti dau? Acu' aia de la Curtea Constitutionala zic ca sunt cei mai destepti oameni din tara asta, de luara ei hotararea asta. Suntem o tara de destepti, adica, daca vrei sa dai zece prosti pe un destept, nu-i mai gasesti! Hotarara ei in locul nostru, bravo, dar pe mine nu ma mai prind la vot, indiferent ce alegeri or sa fie! Vorba aia: s-asa-i bine, s-asa-i bine, cum o dai, ca dracu' vine!" Mai luand o gura de bere, Groparu intervine: "Eu, 50% ma asteptam sa se ia hotararea asta. Judecatorii aia sunt pusi politic acolo, nu judeca cinstit. Basescu n-o sa se inteleaga cu guvernul actual si va fi haos. Iar o sa se inceapa cu iesiri in Piata Universitatii, iar cu arestari, va fi un haos total". Agitat, masurandu-i pe toti cu ochii sai vioi, nea Tudor Matei, zis Traficantu, ii ia vorba din gura Groparului: "Ba, ascultati la mine aci: un sobolan mai mare ca Traian Basescu nu exista! Am fost la votare sa-l dau jos pe marinar. Si? Am realizat pa dracu' ca tot el a ramas! Mi-e scarba sa mai votez d-acu' incolo. Ii bag in p... ma-sii cu votarea lor cu tot, ca vad ca votul meu nu conteaza. Dupa mine, pa Basescu, pac!, ar trebui sa-l impuste! Da' acuma m-am relaxat, nu mai votez pa nimeni!".

"Ponta si Antonescu au intrat in jocul marinarului"

Asezat langa ei pe bancuta, Cristian Botoghina, zis al lu' Bucuresteanu, isi face vocea auzita: "Gingasilor, eu ma asteptam la un astfel de verdict, inca de cand a venit americanu' ala aci si primul cu care a vorbit a fost Basescu. Curtea Constitutionala a mizat pe chestia aia cu cvorumul. Ponta si Antonescu puteau sa schimbe ceva inainte de referendum, ca au avut fraiele in maini, dar au intrat in jocul marinarului, care la inceput a zis sa mearga lumea la vot, ca el nu vrea sa castige la masa verde, dar apoi s-a razgandit si-a indemnat la nevotare. Asta e atitudine de presedinte? Cum sa indemni lumea sa nu voteze, cand votul este un exercitiu democratic? Traian Basescu traieste in democratie sau nu? Lumea se simte nedreptatita ca, atunci cand a castigat alegerile in 2009, le-a castigat cu 5 milioane de votanti, iar acum 7.400.000 de voturi i-au fost impotriva. Unde e democratia aici?". Ceva mai retras, din spatele sau, Tudor G Alexandru, zis al lu' Znau, numit de altii "Eruditu", pentru vorbele sale mai emancipate, are propria parere: "Domnule, Basescu e sprijinit din afara de americani si de nemti, iar Curtea Constitutionala s-o fi gandit la asta, cand a dat verdictul. Stiu ca 80% dintre votanti nu l-au mai votat, dar intorsatura cu listele de votare a facut ca tot el sa ramana pe pozitie. Cine e vinovat de toate astea? In nici un caz poporu' care a vrut sa-l dea jos! Acu' e zadarnica o zvacnire a populatiei prin manifestari de strada, dar, din pacate, nu cred ca vor mai avea efect, fiindca legea, prin hotararea Curtii Constitutionale, pe care au zis toti c-o respecta, e de partea lui. Plus ca are un neexplicabil sprijin extern, sprijin care nu tine cont de vointa a 8 milioane de romani".

Frica de securitate

De peste drum, Dumitru Dogaru, zis nea Lae, traverseaza strada si se integreaza imediat in discutie: "Domnule, eu ma asteptam sa ia o asa hotarare Curtea Constitutionala, pentru ca asa ne trebuie. Asta nici macar nu trebuia infiintata. Niste bani dati de pomana, ca au salariile mai mari ca ale ministrilor, niste drepturi extraordinar de mari, stau degeaba, ca altceva nu fac, niste oameni platiti de pomana din banii nostri, in loc sa ne mai puna sI noua ceva la pensii! Au votat asa, ca sa se spele pe maini ca Pilat din Pont. Au votat de frica, fiindca stiau ca Basescu are securitatea de partea lui si nu vroiau sa intre la puscarie, cum zicea Aspazia aia. Le era frica rau ca Basescu, fie ca-i are cu ceva la mana, fie ca nu-i are, pune securitatea pe urmele lor sI tot le gaseste ceva. Cei care sunt acum la putere ar trebui sa-l izoleze, sa-l lase in pace, si sa pregateasca mai bine alegerile din toamna. Cei 8 milioane de oameni care au votat pentru plecarea lui Basescu se simt acum jigniti, umiliti, ca si cum si-ar fi batut cineva joc de ei. Ce sef de stat e ala care spune sa nu se vina la vot? Am 78 de ani si n-am mai auzit nici un presedinte care sa spuna asta'. Enervat la culme, Petrica Costea, zis al lu' Lioara, sare in sus manios: "Ba, daca 8 milioane de oameni nu te mai vor, daca 8 milioane de oameni iti spun ca esti beat, te duci, dracu', acasa si te culci! Si bine ar fi sa ai un somn lung si odihnitor pana la pensie! Hai, ba, acasa sa ne vedem d-ale noastre si data viitoare sa voteze Curtea Constitutionala in locul nostru!". Pleaca pedaland pe bicicleta, urmarit de privirile celorlalti. Dezamagiti total, pentru cei din fata carciumii lui Bucuresteanu’ politica inceta sa mai fie subiect de discutii si controverse.

×