x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Demiteţi securiştii din Jandarmeria Română!

Demiteţi securiştii din Jandarmeria Română!

de Petru Zoltan    |    Cristian Ionescu    |    07 Mar 2012   •   21:00
Demiteţi securiştii din Jandarmeria Română!

Batai ca-n filme, oameni calcati in picioare, oase rupte, folosirea abuziva a gazelor lacrimogene, amenzi, procese verbale, actiuni de intimidare, agenti infiltrati, dezinformare din partea reprezentantilor Jandarmeriei Romane. Sunt doar cateva dintre metodele de convingere, aplicate pe manifestantii din Piata Universitatii. La toate acestea se adauga lipsa de respect, aroganta si batjocura la care sunt supusi oamenii de catre "batausii" trimisi in strada la ordinul ministrului de Interne. Mai mult, jandarmii au fost obligati de catre sefi, la un moment dat, sa nu poarte casti, fortand inevitabilul.

Au sfarsit la spital, cu capetele sparte, justificand inca un val de violente impotriva romanilor, care protestau pasnic. Asta a fost strategia de fapt, sa justifice abuzurile cu capetele sparte ale jandarmilor, provocate tot de deciziile lor. Cam acesta este bilantul, la aproape doua luni de proteste. Insa abuzurile nu se opresc aici.
In ultimul timp, bastoanele rugineau in teaca, n-au mai avut ce sa pocneasca, asa ca era nevoie de motiv. Iar motivul a venit, o data cu mutarea protestelor din Piata in fata Ministerului Economiei.

Paznici terifiati
Protestatarii s-au mobilizat cu bannere si pancarte, pornind catre Ministerul Economiei, acolo unde banuiau ca ministrul Economiei si premierul Romaniei se intalnisera cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, si reprezentantii Chevron, pentru o discutie privind intentia grupului petrolier de a incepe forajul de gaze neconventionale in Romania. Manifestantii au intins bannere, au afisat pancarte si au scandat lozinci impotriva privatizarii resurselor naturale romanesti, fapt care i-a ingrozit teribil pe paznicii ministerului, care nici macar nu au indraznit sa iasa din dispozitiv, sa-i intrebe de sanatate pe protestatari, de frica. Acestia au adresat cereri telefonice febrile Jandarmeriei, care si-a trimis urgent "batausii" sa rezolve elementul huliganic. Au venit trei dube de jandarmi pentru 16 manifestanti, probabil paznicii de la minister reclamand ca ar fi cateva zeci de huligani care sparg, trantesc si distrug proprietatea statului. Odata sosit, bratul musculos al legii s-a impus categoric, urcand in duba tot ce-a prins pe trotuar, indiferent ca erau protestatari sau simpli trecatori care se oprisera sa asiste sau sa schimbe doua vorbe cu manifestantii. Au fost luati pe sus si aruncati in dube ca sacii de cartofi. Procese verbale pentru toata lumea, amenzi pentru fiecare protestatar insumand 1.500 de lei si amenintari cu dosare penale. Iar asta nu e tot. Pana sa ajunga la sectiile de politie, oamenii au fost plimbati cu dubele o jumatate de ora prin oras, apoi dusi la cea mai indepartata sectie, ca sa le piara cheful de proteste, in caz ca intentioneaza sa se intoarca. Apoi, in interiorul sectiilor de politie, manifestantii au fost "procesati", un cuvant care a fost fo­lo­sit de catre reprezentantii autoritatilor si care expri­ma modul absolut impersonal in care sunt perceputi niste oameni, pana la urma. Clau­diu Craciun, "porta­vocea" pro­tes­tatarilor, a declarat ca nu se va re­nunta la protestele din Piata si nici la altele care vor urma, in­diferent de deciziile care se vor lua impotriva lor. Printesa Brianna Caradja, aflata si ea printre manifestanti, s-a declarat oripilata de modul cum a actionat Jandarmeria, ea fiind sanctionata suplimentar de catre Jandarmerie, ca doar are sange albastru si isi permite.

Demisia de Onoare
Protestatarii din Piata Universitatii au fost in audienta la col. Costel Gavrila, inspector general al Jandarmeriei Romane, pentru a-i cere demisia. Au mai solicitat demiterea de urgenta a:
● General de brigada Eugen MERAN, din functia de director ge­neral al Jandarmeriei Bucuresti, ca principal responsabil pentru abuzurile repetate din timpul manifestatiilor din Piata Universitatii;
● Maior Iulian Claudiu GOGU, seful Serviciului cercetare-documentare, din cauza conflictului evident de interese in care s-a situat prin vizita la sediul PDL din data de 20 ianuarie 2012, asumandu-si astfel o pozitie politica;
● Lt. col. Eduard CHIRIAC, coordonatorul dispozitivului care a amendat ABUZIV protestatarii pasnici din Centrul Istoric al Capitalei, in data de 14 februarie 2012, in jurul orei 22;
● Lt. Georgian ENACHE, purtator de cuvant, pentru modul manipulator in care a gestionat comunicarea publica a institutiei pe care o reprezinta, prin dezinformarea repetata a opiniei publice;
● General de brigada Eugen SALAR, inspectorul-sef al Jandarmeriei Suceava, ca principal responsabil pentru amendarea abuziva a protestatarilor pasnici din fata Palatului Administrativ, din data de 15 februarie 2012.

×