x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DescoperitI in calea terorii

DescoperitI in calea terorii

13 Sep 2004   •   00:00

PECETEA TERORII - AVERTISMENT

Analistul german Rolf Tophoven, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti in terorism din Europa, crede ca Romania este si ea o tinta pentru teroristi.
LAVINIA TUDORAN

  • Jurnalul National: Recent ati declarat ca radicalii islamici incearca sa-si faca baze in estul si centrul Europei, mai exact in Romania, Bulgaria si Polonia...

    Rolf Tophoven: Am facut aceasta declaratie acum cateva saptamani. Am vrut sa spun ca noile tari ale Uniunii Europene si statele candidate sunt foarte expuse. Militantii si-ar putea spune: "Uite, avem unde sa mergem". De ce? Aici, arhitectura securitatii nu este la fel de sofisticata precum cea a Germaniei, Frantei sau Italiei. Trebuie sa va construiti un nou mecanism de securitate ca sa luptati impotriva terorismului. Pe de alta parte, exista in Romania si Bulgaria coruptie si structuri mafiote. Stiti asta mai bine deca mine, sunt convins. O combinatie intre acestea si teroristi inseamna, de fapt, un amestec exploziv. Toata statele care sustin razboiul din Irak sunt expuse in fata terorismului.

  • Cat de periculosi credeti ca sunt acesti teroristi care s-au infiltrat sau care au de gand sa vina in Romania sau in Bulgaria? Au de gand sa lanseze atentate majore de aici?

    Este greu de evaluat. Deocamdata, nu suntem siguri in ce fel se organizeaza. In general, gruparile afiliate retelei Al-Qaeda, de exemplu, planuiesc cu multa minutiozitate orice atac. Nimeni insa nu poate spune clar cand ar putea dezlantui militantii un asemenea atentat. Toata lumea insa trebuie sa fie pregatita, autoritatile si populatia. De obicei, cu cat incerci sa observi un anumit tip de pericol mai multa vreme, cu atat atentia ta incepe sa scada pe masura ce timpul se scurge. Si poate ca atunci, ei vor ataca. Teroristii nu vin atunci cand te astepti sa vina.

  • Totusi, credeti ca acesti militanti sunt legati de Al-Qaeda, pregatesc in Europa de Est operatiuni de amploare, au aici niste centre de actiune?

    Si asta este greu de spus cu precizie. Nu orice lucru legat de terorism inseamna Al-Qaeda, care este mai mult o acoperire, o ideologie. Nu mai este o oganizatie, este o miscare. Si sa lupti cu o miscare este foarte dificil, mult mai dificil decat in cazul in care lupti cu o organizatie. Ceea ce cred eu este ca Romania, Bulgaria, Polonia sunt tinte potentiale si sunt zone in care teroristii se gandesc sa-si creeze centre. In ziua de azi, nu mai avem granite inchise ca in trecut. Difera insa gradul de securizare a acestor frontiere. Totul trece de la est la vest si de la vest la est. Teroristii nu trebuie neaparat sa atace vestul dinspre est. Se poate intampla si invers. Retineti: toate statele care sprijina razboiul din Irak sunt tinte. Deci si Romania este o tinta pentru teroristi. "Trebuie sa va construiti un nou mecanism de securitate ca sa luptati impotriva terorismului" - Rolf Tophoven(foto) , despre ce ar trebui sa faca Romania

    PECETEA TERORII - SUMAR (Editie de colectie - 13 septembrie 2004)

    Ce este in mintea teroristului

    Aceasta este lumea lor

    Ochiul dracului tine iadul pe pamant

    Predicatorul sfarsitului

    Ucenicii groazei

    Lovituri de gratie

    Cel de-al patrulea Razboi Mondial

    Alerta globala

    Romani la razboi

    Pentru ei primul glont tras e viata

    Troc de partid cu Fratii musulmani

    Descoperiti in calea terorii
  • ×
    Subiecte în articol: special