x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Din ciclul „râde ciob de oală spartă”, Ludovic Orban: „NimiCîțu. Fuse și se duse”

Din ciclul „râde ciob de oală spartă”, Ludovic Orban: „NimiCîțu. Fuse și se duse”

de Ion Alexandru    |    30 Iun 2022   •   07:55
Din ciclul „râde ciob de oală spartă”, Ludovic Orban: „NimiCîțu. Fuse și se duse”

Ceea ce, pe surse, se vehicula de mai mult timp, s-a întâmplat, ieri. Noua conducere a PNL l-a demis pe Florin Cîțu de la șefia Senatului.

 

Oficial, fostul lider liberal a demisionat, în cadrul unei ședințe în care președintele PNL, Nicolae Ciucă, și secretarul general Lucian Bode l-au anunțat că formațiunea îi va retrage sprijinul politic. Imediat, pe contul său de socializare, un alt ex-președinte PNL, Ludovic Orban, a reacționat acid, numindu-l pe Florin Cîțu „NimiCîțu”, făcându-se, astfel, că uită că el a fost cel care l-a promovat, încă din 2016, pentru Senat, apoi, în 2019, pentru funcția de ministru în guvernul pe care l-a condus și, ulterior, după alegerile parlamentare din 2020, i-a scris pe un bilețel numele, ca propunere de premier, pe care i l-a înmânat președintelui României, Klaus Iohannis.

25 noiembrie 2021 – 29 iunie 2020, atât a durat mandatul de președinte al Senatului – a doua funcție în stat – al lui Florin Cîțu. Ieri, Partidul Național Liberal a bătut și ultimul cui în „sicriul politic” al celui pe care, la 25 septembrie 2021, îl alegea drept lider, în plină pandemie de COVID-19, într-o sală cu peste 5.000 de oameni, după o luptă electorală internă ce a umplut agenda publică a anului trecut.

Pentru „mazilirea” lui Cîțu, conducerea partidului a convocat o ședință, înainte de care ex-președintele Senatului spunea că nu știe că ar urma să fie înlocuit. Apoi, liderul PNL, Nicolae Ciucă și secretarul general Lucian Bode i-au spus că partidul îi va retrage sprijinul politic, dându-i de ales: fie demisionează, fie va fi demis. Florin Cîțu a ales prima variantă, iar demisia sa a fost oficializată, deja, printr-o hotărâre a Senatului prin care s-a luat act de această decizie. Funcția a fost preluată, interimar, de senatoarea PNL Alina Gorghiu.

Orban se dezice de propriile sale alegeri

Fostul președinte al PNL Ludovic Orban, în prezent deputat neafiliat și lider al noii formațiuni „Forța Dreptei”, a profitat de prilejul demisiei lui Florin Cîțu, pentru a-l taxa printr-o postare pe pagina sa de Facebook: „NimiCîțu. Fuse și se duse”, scrie fostul lider liberal.

Problema lui Ludovic Orban este însă aceea că Florin Cîțu este produsul său politic. Orban s-a lăudat, în mai multe rânduri, că el l-a promovat pe Cîțu în politică, încă din 2016. Apoi, în noiembrie 2019, după demiterea Guvernului Dăncilă, tot Ludovic Orban l-a propus pe Florin Cîțu pentru a prelua funcția de ministru al Finanțelor.

În data de 12 martie 2020, după ce Guvernul Orban I a fost demis, prin moțiune de cenzură, tot la propunerea lui Orban, Cîțu a fost nominalizat premier desemnat, însă a ales să fugă de la ședința Parlamentului, chiar când trebuia să fie validat.

După alegerile parlamentare din decembrie 2020, Orban a demisionat de la șefia Executivului. Pe 9 decembrie 2020, Orban a relatat că s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis, pentru a discuta despre noul premier al Coaliției PNL-USR-UDMR. „Atât eu, cât și președintele am scris pe câte un bilețel separat propunerea pentru funcția de premier. A fost propunerea președintelui – interesantă – ca fiecare să scriem separat, fără să vedem unul ce scrie celălalt. Și am scris același nume – Florin Cîțu”, povestea Orban.

Surse: Fotoliul eliberat ieri este pregătit pentru Nicolae Ciucă

Florin Cîțu a reușit să atingă cel mai răsunător record politic negativ. În numai nouă luni, el a pierdut toate funcțiile politice și de stat în care a fost promovat cu cea mai mare pompă. Astfel, ales în 25 septembrie 2021 în funcția de președinte al PNL, el a pierdut, la scurt timp – 5 octombrie 2021 – funcția de prim-ministru, ca urmare a trecerii moțiunii de cenzură.

Apoi, în 25 noiembrie, PSD, PNL și UDMR l-au ales în funcția de președinte al Senatului, în locul Ancăi Dragu, de la USR. Pe 2 aprilie 2022, Florin Cîțu a demisionat de la președinția PNL, pentru ca, ulterior, să fie ales în această funcție Nicolae Ciucă. La începutul acestei săptămâni, Cîțu a pierdut și conducerea Filialei PNL Sector 3, după care ieri a rămas și fără cea de-a doua funcție în stat. Fostul lider PNL și ex-președintele Senatului a precizat că această mazilire a sa s-a petrecut pentru că „cel mai tare am supărat PSD”.

Surse politice afirmă însă că mișcarea de ieri a fost un nou punct de pe o listă cu evenimente politice scrisă încă din toamna anului trecut. Șefia Senatului revine PNL, iar liderul PNL este premier până în luna mai a anului viitor. Nicolae Ciucă este și senator, iar cea de-a doua funcție în stat ar urma să fie preluată, atunci, de acesta, după ce se va face rocada la Palatul Victoria, când președintele PSD, Marcel Ciolacu, ar urma să preia funcția de prim-ministru. 

De altfel, aceleași surse arată că Nicolae Ciucă va fi candidatul PNL la alegerile prezidențiale din anul 2024, iar această candidatură va fi din funcția de președinte al Senatului. Astfel încât interimatul funcției va fi prelungit până când Nicolae Ciucă va deveni „liber de contract” la Palatul Victoria.

×