ALEGERI GENERALE 2004
Doar o parte din cei peste un milion de romani din strainatate s-a aratat interesata de votul de duminca. Cu toate acestea, cifrele s-ar putea schimba dupa centralizarea datelor de la sectiile de votare neluate inca in calcul.
MARIA TOADER
PREZENTA MICA. La reprezentanta diplomatica a Romaniei la Bruxelles au venit doar circa 700 de alegatori |
Citește pe Antena3.ro
REACTII DE PESTE GRANITE
|
Alegerile de duminica au captat si atentia presei internationale. Influentul cotidian Financial Times titra ieri: "Romanii voteaza pentru un nou presedinte", in vreme ce publicatia The Times afirma ca "romanii resping schimbarea intr-un moment in care se apropie discutiile cu UE". In acelasi timp, cotidianul Daily Telegraph apreciaza ca alegerile au fost precedate de o campanie prea putin ortodoxa. Publicatia a mai semnalat si "acuzatiile de frauda din timpul votului de duminica", iar Telegraph a remarcat plasarea pe locul trei in cursa prezidentiala a lui Corneliu Vadim Tudor, care a incercat sa modifice linia nationalista dura care ii adusese sprijin larg la ultimele alegeri. The Guardian anunta ca "partidul de guvernamant conduce in Romania". Ziarul francez de stanga Liberation vorbeste despre "alegerile disputate din Romania", in care se infrunta premierul Adrian Nastase si "vehementul" Traian Basescu.
|
BARCA, PREZENTA REDUSA
|
La consulatul din Barcelona, primul alegator a fost consulul Angelo Florian, care a votat dis-de-dimineata. Este pentru prima data cand consulatul Romaniei din capitala catalana trece prin experienta unor alegeri generale, deoarece a fost deschis de-abia de doi ani si jumatate. Romanilor din regiunea Barcelonei li s-au pregatit 2.000 de buletine de vot, dar numai 509 persoane s-au prezentat la urne. Nici un incident nu a marcat scrutinul, singurul musafir nepoftit fiind un bisnitar roman care le oferea "mobile ieftine" potentialilor clienti. La consulatul roman de la Valencia, procesul de vot era urmarit si de un diplomat din Barcelona, venit pentru a da o mana de ajutor colegilor. Cu toate ca in regiune sunt multi romani, prea putini au avut sansa sa voteze. Consulul Florian a dat exemplul celor peste 30.000 de romani din Castellon, dintre care prea putini s-au dus la vot, intrucat drumul pana la Valencia este destul de scump. (Alina Huc, Barcelona)
|