x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Doar 35.000 dintr-un milion de votanti!

Doar 35.000 dintr-un milion de votanti!

29 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERALE 2004
Doar o parte din cei peste un milion de romani din strainatate s-a aratat interesata de votul de duminca. Cu toate acestea, cifrele s-ar putea schimba dupa centralizarea datelor de la sectiile de votare neluate inca in calcul.
MARIA TOADER

PREZENTA MICA. La reprezentanta diplomatica a Romaniei la Bruxelles au venit doar circa 700 de alegatori
Doar aproximativ 35.000 de cetateni romani aflati in strainatate si-au exercitat dreptul democratic de a-si vota presedintele pentru urmatorii patru ani. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cifra nu este definitiva, intrucat nu s-au procesat inca rezultatele de la 10 sectii de votare din SUA. Pentru alegatorii de peste hotare au existat 142 de sectii de votare amplasate in 90 de tari, la ambasadele, consulatele sau consulatele onorifice ale Romaniei.

AMERICA SI ASIA. In SUA, cei peste 15.000 de cetateni romani au votat in 49 de circumscriptii electorale din 17 state, fiecare cu cate o sectie de votare, cu exceptia Californiei si Texasului, unde au fost amplasate cate doua sectii.

In Australia, la Sydney au votat 133 de romani, la Canberra - 31 si la Melbourne - 189. In Noua Zeelanda, la Wellington s-au prezentat la urne 39 de romani. In China, la Beijing au votat 89 de romani, la Shanghai - 43 si la Hong Kong - 12. In Filipine, la Manilla au votat 13 romani, in Japonia, la Tokio - 120, in Malaiezia, la Kuala Lumpur - 40, in Singapore - 35. In Coreea de Sud, la Seul au votat 28 de romani si in Coreea de Nord, la Phenian - 7.

EUROPA. In jur de 1.000 de romani si-au exercitat dreptul la vot la Roma, acelasi numar de persoane votand si la Madrid. In Franta, romanii au putut sa voteze atat la Ambasada si Consulatul Romaniei din Paris, cat si in orasele Marsilia si Strasbourg. Potrivit estimarilor, la Paris au votat peste 1.200 de romani, in timp ce la sectiile de vot din Marsilia si Strasbourg s-au prezentat circa 500 de alegatori.

La sectia de votare de la Viena, la ora 19:00, ora Romaniei, votasera 500 de persoane. Ceva mai multi alegatori, in jur de 700, s-au prezentat la Bruxelles.

La cele doua sectii de votare de la Chisinau au votat circa 2.000 de persoane, fara a se inregistra incidente sau nereguli.

PREMIERA. Acesta a fost primul an in care MAE a organizat sectii de votare si la consulatele onorifice ale Romaniei in strainatate, pe langa cele din ambasade si consulate generale. Intr-un comunicat al ministerului se arata ca s-a recurs la aceasta varianta avand in vedere numarul important de cetateni romani din strainatate si distantele mari existente intre zonele in care locuiesc comunitati de romani si orasele in care exista misiuni diplomatice si consulare.

REACTII DE PESTE GRANITE
Alegerile de duminica au captat si atentia presei internationale. Influentul cotidian Financial Times titra ieri: "Romanii voteaza pentru un nou presedinte", in vreme ce publicatia The Times afirma ca "romanii resping schimbarea intr-un moment in care se apropie discutiile cu UE". In acelasi timp, cotidianul Daily Telegraph apreciaza ca alegerile au fost precedate de o campanie prea putin ortodoxa. Publicatia a mai semnalat si "acuzatiile de frauda din timpul votului de duminica", iar Telegraph a remarcat plasarea pe locul trei in cursa prezidentiala a lui Corneliu Vadim Tudor, care a incercat sa modifice linia nationalista dura care ii adusese sprijin larg la ultimele alegeri. The Guardian anunta ca "partidul de guvernamant conduce in Romania". Ziarul francez de stanga Liberation vorbeste despre "alegerile disputate din Romania", in care se infrunta premierul Adrian Nastase si "vehementul" Traian Basescu.

BARCA, PREZENTA REDUSA
La consulatul din Barcelona, primul alegator a fost consulul Angelo Florian, care a votat dis-de-dimineata. Este pentru prima data cand consulatul Romaniei din capitala catalana trece prin experienta unor alegeri generale, deoarece a fost deschis de-abia de doi ani si jumatate. Romanilor din regiunea Barcelonei li s-au pregatit 2.000 de buletine de vot, dar numai 509 persoane s-au prezentat la urne. Nici un incident nu a marcat scrutinul, singurul musafir nepoftit fiind un bisnitar roman care le oferea "mobile ieftine" potentialilor clienti. La consulatul roman de la Valencia, procesul de vot era urmarit si de un diplomat din Barcelona, venit pentru a da o mana de ajutor colegilor. Cu toate ca in regiune sunt multi romani, prea putini au avut sansa sa voteze. Consulul Florian a dat exemplul celor peste 30.000 de romani din Castellon, dintre care prea putini s-au dus la vot, intrucat drumul pana la Valencia este destul de scump. (Alina Huc, Barcelona)
×
Subiecte în articol: eveniment romani s-au votat