Dosarul "Steriletul" a devenit pentru DNA găselniţa care vine in completarea ultimelor declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele a anunţat in campania de după suspendarea sa că şi in sănătate există corupţie.
Dosarul "Steriletul" a devenit pentru DNA găselniţa care vine in completarea ultimelor declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele a anunţat in campania de după suspendarea sa că şi in sănătate există corupţie. Unul din argumentele şefului statului era legat de faptul că bugetul de sănătate a crescut de la an la an şi totuşi situaţia din spitalele romăneşti nu s-a schimbat.
La comanda politică a preşedintelui, procurorii DNA au trecut la treabă. A fost demarată chiar o campanie. Ce a rezultat e insă mai mult un pretext, ca să-şi justifice activitatea. Ei au găsit un dosar vechi care a fost botezat de presă "Steriletul". Era vorba de o licitaţie de achiziţie de sterilete la Ministerul Sănătăţii. Bineinţeles, in mandatul PSD. Dosarul a zăcut prin fişete ani in şir, fără nici o rezoluţie. In lipsa altor dosare grele, băieţii deştepţi din DNA se intorc la cele din trecut.
CONSTATARE TEHNICO-ŞTIINŢIFICĂ, NU EXPERTIZĂ. Dosarul a stat patru ani la Parchetul de pe lăngă Tribunalul Bucureşti, unde cercetarea nu a scos mare lucru la iveală. Ca să scape de acest dosar, procurorul Valerică Dabu l-a declinat la DNA incă de anul trecut. Paradoxul este că DNA il cerceta pe Dabu pentru modul in care a condus cercetarea in acest dosar. Cei de la DNA au luat de bun dosarul, au dat rapid un NUP pentru colegul procuror, dar s-au apucat de treabă pentru a indeplini tema de casă primită de la conducere. Dar pentru că nu erau probe, specialiştii au executat, la comandă şi sub indrumarea procurorilor, o aşa-zisă constatare tehnico-ştiinţifică, care este prezentată ca o veritabilă expertiză. Faţă de aceste documente ce devin acte care stau la baza acuzării, cei vizaţi nu pot avea puncte de vedere şi nici nu se pot apăra. Cam asta este procedura in dosarele cu ţintă şi comandă politică. In dosarele normale se fac expertize. In anumite cazuri - vezi dosarul "Flota" - expertizele se fac "ca la carte" şi durează pănă la prescrierea faptelor...
PRESIUNI. Aceste constatări ale specialiştilor DNA sunt comunicate altor instituţii pentru a-şi formula puncte de vedere. In cazul dosarului "Steriletul", atenţia procurorilor DNA s-a indreptat către Curtea de Conturi şi Ministerul Sănătăţii. Mai mult, procurorii au trimis adrese pe un ton ameninţător, pentru a le influenţa punctele de vedere. Reacţia firească a Curţii de Conturi şi a Ministerului Sănătăţii a stărnit iritarea procurorilor anticorupţie. Atunci cănd instituţiile nu impărtăşesc punctul de vedere al DNA, incep presiunile. De această procedură s-a plăns in urmă cu aproximativ o lună ministrul Sănătăţii. Eugen Nicolăescu a informat Guvernul in legătură cu telefoanele primite de la Daniel Morar, in care era presat să se constituie parte civilă in dosar. Piatra cea mai tare pentru DNA s-a dovedit a fi Dan Drosu Şaguna, preşedintele Curţii de Conturi. Din această cauză a fost organizată şi descinderea procurorilor DNA la Curtea de Conturi. Surse din Curtea de Conturi au afirmat că această descindere a fost organizată pentru ridicarea un document lipsit de relevanţă şi care mai fusese transmis pe cale oficială instituţiei condusă de Morar. De fapt, substratul acestei acţiuni a fost intimidarea membrilor Curţii. Procurorii erau de fapt supăraţi pe faptul că membrii Curţii de Conturi au stabilit, in urma unui control executat la solicitarea Parchetului de pe lăngă Tribunalul Bucureşti, că licitaţia din 2002 pentru achiziţia unor sterilete, din mandatul Danielei Bartoş (PSD), a fost legală şi nu s-a constatat nici un prejudiciu.
EVA, UN PROCUROR DEMN DE ANII â50. Procurorul de caz, Emilian Eva, l-a şi ameninţat telefonic pe un membru al curţii care a refuzat să-şi schimbe punctul de vedere. Iată cam cum pune problema procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie intr-o adresă trimisă in atenţia preşedintelui Curţii de Conturi Dan Drosu Şaguna: "Vă rugăm să daţi curs solicitării noastre punctuale de a vă argumenta - fără definiţii şi fără trimiteri generale lipsite de relevanţă - punctul de vedere exprimat... vă reiterăm rugămintea noastră de a dispune reanalizarea punctului dumneavoastră de vedere cu privire la inexistenţa in speţa dată a vreunui prejudiciu, de către alte persoane decăt cele care au intocmit documentaţia iniţială, iar in cazul in care insistaţi că nu a fost cauzată nici o pagubă să argumentaţi explicit acest lucru..." In final, procurorul şef aruncă şi o ameninţare: "Vă precizăm faptul că in raport de concluziile dumneavoastră procurorul de caz va decide eventuala declanşare a procedurilor prevăzute de art. 109 şi 113 din Legea 94". Mai explicit, chiar membri ai Curţii de Conturi vor fi cercetaţi penal dacă nu impărtăşesc acelaşi punct de vedere cu specialiştii DNA. Prin urmare cei care nu susţin acuzaţiile DNA, deşi au o motivaţie absolut legală, ar trebui să se găndească la puşcărie.
La răndul lor, procurorii DNA ar trebui să se găndească la faptul că in Codul Penal există şi infracţiunea de cercetare abuzivă. Şi mai grav, pentru a completa presiunile, se pare că atăt Nicolăescu, căt şi Şaguna au fost citaţi de procurorul Eva ca "faptuitori", calitate inexistentă in procedura penală. Se pare că la intervenţia neoficială a unor membri CSM, care au sesizat că acţiunile celor de la DNA seamănă cu cele din obsedantul deceniu comunist (1950-1960), citaţiile au fost "retrase", chiar dacă procedura nu exista şi s-a renunţat la acest gen de presiune. Abuzul este unul grosolan, demn de semnalat autorităţilor europene. Asta cu atăt mai mult cu căt legea spune că membrii Curţii de
Conturi nu pot fi cercetaţi decăt cu aprobarea Parlamentului. Intre timp, atăt Camera Deputaţilor, căt şi Senatul, sesizate oficial de Plenul Curţii de Conturi, au inceput propriile demersuri. CSM va fi nevoită să dea un răspuns in legătură cu acuzaţiile de abuz in serviciu. Bineinţeles, după ce greoaia inspecţie judiciară a CSM va termina verificările.
Acuzaţii
"Vă rugăm să daţi curs solicitării noastre punctuale de a vă argumenta - fără definiţii şi fără trimiteri generale lipsite de relevanţă - punctul de vedere exprimat... vă reiterăm rugămintea noastră de a dispune reanalizarea punctului dumneavoastră de vedere cu privire la inexistenţa in speţa dată a vreunui prejudiciu, de către alte persoane decăt cele care au intocmit documentaţia iniţială, iar in cazul in care insistaţi că nu a fost cauzată nici o pagubă să argumentaţi explicit acest lucru..."
Scrisoare către Preşedintele Curţii de Conturi din partea DNA