x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drumul spre casa

Drumul spre casa

28 Noi 2004   •   00:00

DOMNUL TUBORG
Parintii se nasc in Romania si pleaca din tara inca din adolescenta; personajul nostru se naste in Israel, iar, cu numai doi ani in urma, fiica sa cea mica, Lior, vine pe lume tot in Romania, incheind pribegia generatiilor.
ANDREEA HIRICA

Click pentru a mari imaginea
Shachar Shaine presedinte Tuborg Romania
"Nu imi amintesc primele cuvinte auzite in limba romana, dar imi aduc aminte ca bunicile nu vorbeau alta limba, deci cu ele nu aveam decat sa ma inteleg in romana. Aproximativ... pentru ca intr-una din zile, bunica m-a trimis la cumparaturi si mi-a spus sa cumpar de la magazinul de vizavi; am cautat atunci ore in sir magazinul "vizavi".

Shachar Shaine s-a nascut in Israel, a absolvit Universitatea "Tehnion", din Haifa, a facut MBA la Bradford University in Marea Britanie, a lucrat in planificarea de proiecte industriale, a facut marketing pentru Coca-Cola si, de 5 ani, a venit in Romania ca sa lucreze pentru Tuborg, ca vicepresedinte marketing si vanzari.

Din acest an, este presedintele companiei. Ii place sa schieze si sa vizioneze filme; savureaza cu placere piesele de teatru romanesti si a vazut "Take, Ianke si Cadir" de cateva ori. "Mama s-a nascut si a copilarit in Bucuresti, iar la varsta de 17 ani a plecat din tara. Tata s-a nascut la Sibiu si a plecat in 1963, cand avea 25 de ani". Shachar Shaine este casatorit din 1992 si are trei fetite: Yuval, 10 ani, Roni, 7 ani, iar mezina, Lior, s-a nascut in urma cu doi ani jumatate, chiar in Romania.

FAMILIE. "In toata aceasta schimbare, cel mai dificil a fost pentru sotia mea, care a trebuit sa renunte la cariera sa pentru a ne muta in Romania." Sotia lucra in segmentul "Training si Educatie", avand un master in domeniul Educatiei. In Romania nu mai lucreaza deocamdata, deoarece toata energia si-o concentreaza asupra fiicelor, in special asupra lui Lior, care are nevoie de foarte multa atentie. "Copiii se simt acasa in Romania. Fetitele mele au facut primii pasi si primele desene pe pereti aici. Ca parinte si om de marketing in acelas timp, am resimtit destul de mult aici lipsa unei preocupari constante a oamenilor din marketing pentru cei mici: in restaurante, de pilda, nu exista scaune speciale sau meniuri pentru ei, iar locurile de joaca ar putea fi cu mult imbunatatite."

INSPIRATIE. "In viata profesionala, ficele mele sunt o adevarata inspiratie. Lucrez zi de zi cu oamenii si pentru oameni; ma pasioneaza, asadar, sa inteleg cum functioneaza relatiile dintre noi, care sunt factorii psihologici care ne influenteaza actiunile; in acest sens, copilaria fetelor mele imi ofera o alta viziune: clara si plina de limpezime". Cat despre prieteni, Shachar Shaine se considera un norocos: "Am doua cercuri de prieteni: o data sunt prietenii de alta nationalitate, pe majoritatea cunoscandu-i tot prin intermediul copiilor care au legat relatii cu alti copii de la scoala unde invata si, in al doilea rand, sunt romanii cunoscuti in cei cinci ani de cand sunt aici: niste oameni calzi si plini de culoare. Pe colegii mei din companie ii respect pentru increderea pe care o au in viitor."

ROMANIA. Considera ca cel mai bun atu al acestei tari raman oamenii: in permanenta deschisi catre nou. Importanta, de asemenea, asezarea Romaniei ca si locatie strategica. "Punctul slab este, in schimb, sistemul legislativ si in special Codul Muncii, care nu incurajeaza destul munca si concurenta. Pot spune insa ca diferenta intre mediul de afaceri de acum in comparatie cu ceea ce se intampla in 1999 este vizibila."

"Anul trecut am patit o mare sperietura: am fost oprit de o masina de politie, si un agent foarte recalcitrant imi tot cerea explicatii si documente. Era un politist fals, de altfel, trimis sa imi faca o farsa de ziua mea de nastere; am scapat basma curata, dar, recunosc, nu mi-a fost totuna"
Shachar Shaine

×
Subiecte în articol: special romania shachar shaine