x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iazurile ecologizate intră în reparații. Lucrările, nefinalizate de 25 de ani

Iazurile ecologizate intră în reparații. Lucrările, nefinalizate de 25 de ani

de Adrian Stoica 554    |    15 Noi 2023   •   08:40
Iazurile ecologizate intră în reparații. Lucrările, nefinalizate de 25 de ani

Deși au trecut mai bine de 16 ani de la lichidarea mineritului în județul Maramureș, urmele sale sunt greu de șters. Nu mai puțin de 351 de halde de steril și 16 iazuri de decantare sunt răspândite în tot județul.

 Astăzi mai există patru iazuri de decantare a sterilului abandonate, dar și cele care au fost ecologizate au nevoie de noi investiții, pentru că lucrările s-au degradat. Acestea presupun efectuarea unor lucrări de intervenție și remediere în vederea asigurării condițiilor de siguranță și stabilitate prin asigurarea funcționării în condiții corespunzătoare a evacuării apelor din iazurilor de decantare, precum și a celor pluviale, refacerea vegetației, reducerea eroziunilor și refacerea drumurilor de acces la depozitele de steril. Compania de închidere a minelor Conversmin SA vrea să cheltuiască acum până la 5,44 de milioane de lei pentru a realiza acest gen de lucrări la șase iazurile de decantare. 

Pe lista obiectivelor unde urmează să se realizeze aceste lucrări se află și iazul de decantare Novăţ. El a fost preluat de Conversmin SA de la Compania Naţională și ecologizat, dar acum are nevoie de noi intervenții, acestea fiind evaluate la 2,9 milioane de lei. Suprafaţa proiectată a iazului este de 11,27 ha și au fost depozitate 24,5 milioane tone de steril de flotație rezultat în urma prelucrării minereurilor neferoase în perioada 1994 - 2006. În primăvara anului 2000 au apărut mai multe breșe în baraj, după o creștere bruscă a apei în cuva iazului ca urmare a topirii zăpezii. Acest lucru a dus la deversarea a 40.000 de metri cubi de steril şi 70.000 de metri cubi de apă, fapt care s-a produs după ce, cu puțin timp înainte, un accident mult mai grav avusese loc la iazul Bozânta, tot din județ. Pe 30 ianuarie, în urma precipitaţiilor abundente şi a topirii zăpezii, iazul de la Bozânta s-a spart şi tone de steril cu cianuri s-au deversat în emisar (pârâul care se scurge din iaz) şi de acolo au ajuns în râul Lăpuş, de unde s-au deversat în Tisa, creând o poluare transfrontalieră. 

Iazurile de decantare Colbu 1 și Colbu 2, din zona Borșa, apar și ele pe lista cu noi investiții, sunt ecologizate și conțin 4 milioane de tone de steril provenite din industria prelucrării minereurilor neferoase. În ceea ce privește iazurile D1, D2, D3, și acestea sunt ecologizate, dar se alocă noi fonduri pentru refacerea lucrărilor. Cele trei iazuri conțin circa 12 milioane de tone de steril. 

235 de milioane tone de steril conțin cele 17 iazuri de decantare aflate pe teritoriul județului Maramureș, ca urmare a activității miniere.

O situație gravă se înregistrează la iazurile Bozânta (conține 44 de milioane de tone de steril), Leorda (1,03 milioane de tone de steril), Bloaja Avarii (0,15 milioane de tone de steril) și Vechi Săsar (8,5 milioane de tone de steril), unde deocamdată nu au fost alocați bani pentru începerea lucrărilor de închidere și ecologizare. De exemplu, la iazurile Leorda, Bloaja Avarii abia în octombrie anul trecut au fost alocați bani pentru actualizarea proiectului pentru închiderea lor, dar până când vor începe lucrările pe teren mai avem de așteptat, având în vedere că această etapă ar urma să dureze 17 luni.

 

Râurile sunt încă puternic poluate

Potrivit unui studiu realizat în perioada septembrie-noiembrie 2021, de către biofizicianul Hantz Péter, care a analizat din punct de vedere microbiologic şi al ecosistemului apa şi nămolul din râurile adiacente minelor dezafectate din Maramureș, poluarea atinge cote alarmante. De exemplu, de la Băiuț ajung în râul Lăpuş cantităţi imense de substanţe toxice, cu mult peste limita admisă: zinc de aproape 400 de ori, plumb de peste 2,5 ori, nichel de aproape 25 de ori, cupru de 17 ori, cobalt de aproape 12 ori, cadmiu de 22 de ori, arsen de peste 13 ori, iar aluminiu de 100 de ori. Probele luate din apa râului Ilba au relevat prezenţa zincului într-o cantitate de 240 de ori mai mare decât norma admisă, a plumbului de 3 ori, a nichelului de 5 ori, a cobaltului de 9 ori și a aluminiului de 35 de ori, iar nămolul din acea zonă conţinea zinc într-o cantitate de 8 ori mai mare și cupru de două ori mai mare. Situaţia este la fel de gravă şi la Băiţa, unde probele luate din zona podului Căpâlna au arătat o prezenţă a zincului de 77 de ori peste limita admisă, a nichelului de 2,5 ori mai mare etc. 

 

Lucrările, nefinalizate de 25 de ani

Începând cu anul 1998, prin 11 hotărâri de Guvern a fost aprobată închiderea definitivă, conservarea şi monitorizarea factorilor de mediu postînchidere a 556 de mine, amplasate pe teritoriul administrativ a 227 de comunităţi locale. În cadrul acestor obiective miniere funcționau 78 de iazuri de decantare, cu un volum total înmagazinat de 341,31 de milioane de metri cubi de steril şi o suprafaţă ocupată de circa 1.770 ha. De asemenea, funcționau 675 de halde miniere, cu un volum de 3.101,92 de milioane de metri cubi şi o suprafaţă ocupată de circa 9.260 ha. Pentru toate aceste trebuia asigurată închiderea, ecologizarea și punerea în siguranță, dar lucrurile sunt departe de a se termina, pentru că fondurile alocate au fost mereu subdimensionate. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Ecologizare iazuri lucrări