x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Afacerile Elenei Udrea, din spatele gratiilor. Patronul Realitatea și doi ex-miniștri s-au asociat cu Adrian Alexandrov în megacartierul de lux din Cluj-Napoca 

Afacerile Elenei Udrea, din spatele gratiilor. Patronul Realitatea și doi ex-miniștri s-au asociat cu Adrian Alexandrov în megacartierul de lux din Cluj-Napoca 

de Ion Alexandru43    |    08 Dec 2022   •   08:15
Afacerile Elenei Udrea, din spatele gratiilor. Patronul Realitatea și doi ex-miniștri s-au asociat cu Adrian Alexandrov în megacartierul de lux din Cluj-Napoca 

Partenerul de viață al Elenei Udrea, aflată, în prezent, în pușcărie, și finul acesteia, fost deputat PMP, Adrian Gurzău, condamnat și el cu suspendare, s-au asociat cu un grup de afaceri controlat de patronul postului de televiziune Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, în proiectul imobiliar de lux din Cluj-Napoca, denumit „Transilvania Smart City”.

 Păcuraru nu a venit singur în această asociere, ci i-a adus pe foștii miniștri Miron Mitrea, și el cu închisoarea executată, și Gabriel Oprea – judecat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Alături de ei, se mai află și regizorul Bobby Păunescu, patronul postului de televiziune B1 TV. Mișcarea de business pe care o fac cele două grupuri de afaceri pare să confirme, astfel, ceea ce, neoficial, se știa de mulți ani, anume că, în spatele Realitatea se află, de fapt, Elena Udrea și interesele acesteia din urmă. 

Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea Plus, susține într-un comunicat postat pe site-ul televiziunii că ar fi intrat în acționariatul proiectului imobiliar „Transilvania Smart City”, derulat de apropiații Elenei Udrea. „Maricel Păcuraru și asociații săi din «Consorțiul PHG» intră în acționariatul celui mai mare proiect imobiliar din România, «Transilvania Smart City». Consorțiul condus de Maricel Păcuraru, împreună cu reprezentanții  «Transilvania Smart City», Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău, au încheiat parteneriatul pentru dezvoltarea și finalizarea acestui proiect estimat ca valoare de piață la peste 2 miliarde de euro, la finalizarea sa. Acționarii Consorțiului PHG sunt Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Gabriel Oprea și Iuliean Horneț”, se precizează în acest comunicat.

Transilvania Smart City, proiectul imobiliar la care se asociază grupul lui Maricel Păcuraru, este megacartierul de lux din Cluj-Napoca, despre care „Jurnalul” a dezvăluit încă din 2020, în care este implicată direct familia Elenei Udrea, prin afacerile lui Adrian Alexandrov și ale finului fostului ministru PDL al Dezvoltării, Adrian Gurzău.

 

Încrengătura Alexandrov – Gurzău

 

„Jurnalul” a dezvăluit, în urmă cu doi ani, că SC Realtopfarma SA este o companie în care Adrian Alexandrov a intrat, inițial, cu acțiuni la purtător, alături de oamenii de afaceri maramureșeni Mariana și Gheorghe Petrovan. Din grupul de firme face parte SC Transilvania Smart Management SRL, care se ocupă cu activități de administrare imobiliară pe bază de comision sau de contract și are doi administratori. Unul este Adrian Alexandrov, iar al doilea este nimeni altul decât Adrian Gurzău, fost parlamentar PDL, ulterior PMP, până în 2016.

Altă companie a grupului este Transilvania Smart Energy SRL, care se ocupă cu „producția, transportul și distribuția energiei electrice”, administrată de Adrian Alexandrov, împreună cu Adrian Gurzău. Acționarul unic al celor două companii este SC Realtopfarma SA, reprezentată de Otilia Nicoleta Androne, fosta șefă de cabinet a Elenei Udrea, la Camera Deputaților, fostă candidată PMP la consiliul Local Sector 6 și la Consiliul General al Municipiului București și, în urmă cu doi ani, director al Grupului de Consilieri ai Președintelui Senatului.

Grupul mai deține SC Transilvania Smart Arhitecture SRL, care se ocupă cu activități de arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea, administrată de Adrian Gurzău. 

Realtopfarma SA este asociatul unic al unei alte societăți, SC Chester Group Investments, dar și al Transilvania Smart Construct SRL.

 

„Transilvania Smart City” – 10.000 de apartamente

 

Ei bine, toate aceste companii sunt implicate în dezvoltarea imobiliară de mare anvergură de la Cluj-Napoca, sub denumirea de „Transilvania Smart City”, care are proiectate 10.000 de apartamente, un mall de 100.000 metri pătrați, mai multe hoteluri și restaurante, un parc de două hectare, o creșă, o grădiniță, o școală, precum și un heliport.

Transportul spre aeroport și spre minioraș se va face cu telegondola, iar livrările în interiorul cartierului vor fi efectuate cu drone. De asemenea, zona va beneficia de încărcare a mașinilor electrice.

 

 

Asociații lui Maricel Păcuraru și filiera de firme care îi unește

 

Miron Mitrea, fost lider PSD și ex-ministru al Transporturilor, în cadrul Guvernului Năstase, apare, în relația cu patronul Realitatea Plus, prin intermediul unei companii înființate în anul 2019. Este vorba despre SC Strategy & Consulting PHG SRL, care se ocupă cu activități de consultanță pentru management, relații publice și comunitare. Acționarii firmei sunt Cătălin Paul Păcuraru Ionescu, fiul omului de afaceri Maricel Păcuraru, și Miron Tudor Mitrea.

Compania SC Strategy & Consulting PHG SRL apare, la rândul ei, ca acționar, cu 54 la sută, în Societatea de Investiții și Garantare PHG SA. Un alt acționar important, cu 25%, este Dorin Iacob, fost ofițer de miliție. înainte de 1989, iar după Revoluție „mâna dreaptă” a fostului director al SRI, Virgil Măgureanu. 

Despre implicarea patronului B1 TV, Bobby George Marius Păunescu, în această asociere, aflăm, tot de la Registrul Comerțului, că, în septembrie 2022, a luat ființă o altă companie. Este vorba despre SC Pro Energo PHG SRL, care se ocupă cu producția, transportul și distribuția energiei electrice. Asociații sunt Fundația „Maricel Păcuraru Alături de Tine” și omul de afaceri Bobby George Marius Păunescu. Societatea este administrată de o anume Sonia Păcuraru.

Gabriel Oprea, zis și „Interesul Național”, fost ministru de Interne și al Apărării, un apropiat al ex-directorului SRI George Maior și al adjunctului acestuia, Florian Coldea, participă la acest grup economic indirect, prin intermediul fiului său. Concret, este vorba despre compania Romanian Premium Security SRL, o firmă de pază în care acționari sunt SC PHG International Security SRL și Gabriel Marin Oprea, fiul fostului demnitar și politician. 

La rândul ei, SC PHG International Security SRL este deținută de fiul lui Maricel Păcuraru, Cătălin Paul Păcuraru Ionescu, și de entitatea SC Global Network System SRL.

În ceea ce-l privește pe Iuliean Horneț, inventatorul centralelor termice pe bază de peleți, acesta participă la asocierea cu grupul lui Păcuraru prin intermediul unei rude, probabil fiică, pe nume Izabela Iulia Horneț. Mai exact, aceasta din urmă este asociată în SC Horneț Pro Energo SRL, alături de SC Pro Energo PHG SRL, despre care am amintit mai sus, și de Societatea de Investiții în Energie – SIE International SRL. Compania este administrată de Sonia Păcuraru. La rândul ei, SIE SRL este deținută de SC PHG Media Invest SRL (controlată de Daniela Madi Păcuraru – soția lui Maricel Păcuraru) și Daniela Madi Păcuraru, în persoană. 

 

Dosarele protagoniștilor

 

Patru dintre protagoniștii la vedere sau din umbră ai acestei uniuni de afaceri au deja pușcăria executată sau se află, în prezent, în spatele gratiilor. Iar un al cincilea a scăpat, recent, de un dosar, însă este judecat într-un al doilea.

 

Adrian Gurzău – doi ani cu suspendare

 

Partenerul direct de afaceri al lui Adrian Alexandrov, Adrian Gurzău (FOTO), este fost deputat PMP, condamnat definitiv în dosarul „Carpatica”, Adrian Gurzău. Nașa copiilor acestuia din urmă este nimeni alta decât Elena Udrea, iar Gurzău a devenit celebru, în urmă cu mai mulți ani, când a declarat că, din salariul de demnitar, și-a permis să își cumpere un Mercedes ML pentru că nu mânca decât pe la sindrofii.

Adrian Gurzău a fost condamnat, în 2017, în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica Asig”.  De asemenea, Parlamentul României l-a acționat în judecată pe fostul deputat Gurzău pentru că nu a restituit instituției aparatura birotică pe care a ridicat-o la momentul în care a fost validat ca parlamentar. În cererea de chemare în judecată, Parlamentul României a solicitat instanței să-l oblige pe pârâtul Adrian Gurzău să restituie bunurile primite în folosință temporară, în exercitarea mandatului de deputat, pe care nu le-a predat la sfârșitul legislaturii 2012-2016.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Maricel Păcuraru – patru ani cu executare

 

Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv pe Maricel Păcuraru și pe fostul director al Poștei Române, Mihai Toader, la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind polițele de asigurare pentru angajați, în care prejudiciul era calculat la peste patru milioane de euro.

„Inculpatul Păcuraru Maricel a beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei. De asemenea, Păcuraru Maricel a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal și a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice, deși cunoștea că provine din infracțiuni”, susțineau procurorii DNA, care l-au trimis în judecată pe patronul Realitatea, în acest dosar.

 

Miron Mitrea – doi ani cu executare

 

Fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, a fost condamnat, în februarie 2015, la doi ani închisoare, pentru luare de mită. În acelasi dosar, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, Irina Jianu, a fost condamnată la cinci luni de închisoare cu executare. DNA susținea, în actul acuzării, că, în perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite în cuantum de 927.420 de lei în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector-șef al ISC. Foloasele necuvenite au constat în efectuarea unor lucrări de construcții la casa mamei fostului ministru, din Voluntari.

 

Elena Udrea – șase ani cu executare. Alți 8 sunt pe drum

 

Elena Udrea, patronul din umbră al celor cu care s-a asociat grupul de afaceri controlat de Maricel Păcuraru, se află, în acest moment, în pușcărie, unde execută o pedeapsă de șase ani de închisoare, în dosarul „Gala Bute”. De asemenea, fostul ministru al Dezvoltării, din epoca „portocalie”, a mai suferit o condamnare, pe fond, de 8 ani de închisoare cu executare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale prezidențiale a lui Traian Băsescu, din anul 2009.

 

Gabriel Oprea încă se judecă

 

Și celălalt asociat al lui Maricel Păcuraru, fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a avut ceva dosare penale. Într-unul dintre ele, a fost achitat în luna noiembrie a anului trecut. Este vorba despre cel în care a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea din fondurile operative ale Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), în mod conspirat, a unui autoturism de lux Audi A8, folosit în exclusivitate de fostul demnitar.

Pe de altă parte, Oprea este judecat în dosarul privind accidentul în urma căruia şi-a pierdut viața polițistul rutier Bogdan Gigină.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea afaceri puşcărie