x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special EUROmania - Vanatoare de potcoave de cai vii si morti

EUROmania - Vanatoare de potcoave de cai vii si morti

de Valentin Zaschievici    |    24 Mar 2006   •   00:00
EUROmania - Vanatoare de potcoave de cai vii si morti

Continuam sa publicam analiza facuta pe baza statisticilor si rapoartelor elaborate de mai multe institutii asupra defectiunilor la nivelul economiei romanesti, care ne creeaza probleme in raport cu exigentele aderarii. Noi semnalam doar disfunctiile mai stanjenitoare, marcate la Bruxelles cu "stegulete rosii", in speranta ca vor fi reparate la timp. Azi, economia agrara.

Agricultura (Capitolul 7) este semanata cu stegulete rosii. Probleme cat cuprinde. Greu de rezolvat, in termeni rezonabili. Vor avea de suferit producatorii agricoli dupa aderare. Riscam si aplicarea unor sanctiuni din partea oficialilor comunitari. Fermele de subzistenta (gospodariile taranesti) predomina in economia rurala. Ele produc pentru autoconsum, prea putin pentru piata.

Se incearca rentabilizarea acestui sector. Cresterea productivitatii economiei rurale ar putea fi compromisa de o serie de disfunctii. Le numim pe cele mai grave:

1 Capacitatea administrativa la nivelul autoritatilor abilitate este slaba. Legislatia e implementata defectuos. De exemplu, Agentia de Plati din cadrul Ministerului Agriculturii (prin care urmeaza, din 2007, sa se deruleze majoritatea activitatilor destinate implementarii Politicii Agricole Comune) este nefunctionala la nivel national. Sistemul Integrat de Control si Administratie si Sistemul de Informatii Contabile in Agricultura se afla in aceeasi situatie.

La agentiile judetene de plati e angajat incontinuu personal. Beneficiaza de un program sustinut de imbunatatire a capacitatii administrative. Dar softul utilizat este inadecvat, numarul statiilor nu acopera teritoriul, numarul redus al vehiculelor nu permite activitatea pe teren, iar personalul angajat nu este pregatit. Apoi, in luna aceasta trebuia pus in functiune Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole. S-a intamplat? N-am auzit.

Apoi, taranii sunt atat de bine informati despre necesitatea introducerii registrelor, incat ei cred in continuare ca inregistrarea e menita a le baga pe gat noi taxe si impozite. Cum sa creada bietul agricultor ca aceasta manevra birocratica se face in scopul de a-l ajuta sa acceseze fondurile comunitare de postaderare? In fine, nici pana acum n-a fost infiintata Bursa Agricola.

2 Experienta SAPARD a creat la nivelul Uniunii Europene indoieli privind capacitatea noastra de a gestiona ca lumea asistenta financiara. Pana acum am absorbit insuficient asistenta externa. Prea multe lucrari intarziate si prost executate. Explicatii s-au dat si se dau: memorandurile de finantare impun conditii dure; fondurile de cofinantare sunt putine; beneficiarii SAPARD nu prea stiu cum sa acceseze banii; sunt putini specialisti care pot elabora proiecte eligibile; manarelile descoperite in intocmirea dosarelor; deturnarea fondurilor acordate pe proiecte etc. De aici, scepticismul ce ne e adresat.

3 Nu este respectata legislatia privind inregistrarea animalelor. Luna aceasta ar trebui finalizata inregistrarea cabalinelor in baza nationala de date. Or, desi carutasii sunt obligati prin lege (care prevede si sanctiuni) sa permita identificarea patrupedelor, multe luni de-acum inainte vor bantui pe coclauri veterinarii dupa cai ascunsi, sa le numere potcoavele. La fel cu vacile, oile, porcii.

ABATOARELE MODERNE. Foarte putine. In lipsa lor, din 2007 vom importa la greu

Probleme sunt nu numai cu animalele vii, ci si cu cele moarte. Exista un program national de supraveghere, profilaxie si combatere a bolilor la animale. Cand se descopera anemia infectioasa la cai, leucoza si tuberculoza la vaci, animalele trebuie de urgenta sacrificate. Proprietarii lor ar trebui sa primeasca despagubiri de indata (dar nu prea sunt fonduri), iar dobitoacele bolnave, duse la abatoare speciale (care sunt si ele putine, cam unu la cinci judete).

4 Steag rosu fluturand in vant pe siguranta alimentara. Nu multe ferme de productie si fabrici de prelucrare indeplinesc euro-standardele. Dupa aderare le paste inchiderea. Consecinta imediata, cresterea dependentei de importuri. Pe piata circula si alimente rezultate din prelucrarea organismelor modificate genetic. Nu vor mai circula.

Aceste deficiente au urmatoarele cauze:
  • factorii de decizie de la nivelul Ministerului Agriculturii, Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare si ai patronatelor au alte preocupari decat restructurarea, modernizarea si infiintarea de fabrici dupa standarde. Cele existente au mari probleme de protectie a mediului;
  • prin modificarea organigramei ANSVSA, de luna trecuta, s-a eliminat controlul de specialitate asupra transabilitatii animalelor;
  • se inmultesc suprafetele de teren cultivate cu organisme modificate genetic (productie mai mare, cu proteine mai putine).

    5 Fondul genetic autohton se imputineaza si se altereaza, e imbogatit cu material biologic de import. Institutele si statiunile teritoriale de cercetare-dezvoltare au probleme manageriale si sufera de lipsa de bani. Unele au decedat sub influenta intereselor imobiliare. Altele sunt victime potentiale ale speculantilor imobiliari.

    SOLUTII
  • incheierea identificarii si inregistrarii animalelor, securizarea sistemului informatic si operationalizarea bazei de date;
  • operationalizarea Agentiei de Plati si a Sistemului de Informatii Contabile;
  • absorbirea banilor comunitari prin SAPARD (e ultimul an cand se mai poate);
  • defragmentarea exploatatiilor agricole (asocierea micilor producatori, acces la credite agricole);
  • informarea fermierilor despre accesul la fonduri europene.
  • ×
    Subiecte în articol: special