x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Furtunile ucigase

Furtunile ucigase

22 Sep 2004   •   00:00

Este 2004 anul uraganelor? Intrebarea si-o pun in aceste zile numerosi experti internationali in contextul in care, in doar cateva saptamani, Caraibele si SUA au fost devastate de furtuni puternice si inundatii catastrofale. Ultima furtuna ucigasa, Jeanne, a facut in Haiti sute de morti.

LAVINIA TUDORAN

Peste 600 de persoane au fost ucise in Haiti de furtuna tropicala Jeanne. Cei mai multi morti, 500, au fost inregistrati in nord, in orasul Gonaives, inundat de Jeanne. "Am survolat cu elicopterul zona Gonaives. Este o mare imensa. Nu exista casa care sa nu fi fost acoperita de ape", a marturisit premierul haitian G...rard Latortue. Demnitarul a declarat, de altfel, nordul tarii zona sinistrata si a decretat trei zile de doliu national pentru victimele furtunii Jeanne.

SINISTRATII. Pagubele materiale sunt uriase, imposibil de calculat, sunt zeci de mii de oameni care au ramas pe drumuri. In Gonaives sunt peste 80.000 de persoane care nu au hrana si alimente. Locuitorii s-au refugiat pe acoperisurile caselor, iar drumurile s-au transformat in rauri. Sunt, de asemenea, mii de persoane date disparute. Este nevoie de alimente si medicamente, care insa ajung cu greu la Gonaives. Inca nu se stie nimic despre soarta celor 26.000 de locuitori ai celeilalte insulei haitiene La Tortue, care nici macar nu a putut fi reperata de echipele care survolat duminica zona.

PRECEDENT. Haiti nu este pentru prima data scena unor inundatii de proportii, aceasta si din cauza defrisarilor masive facute pe insula. In mai, nu mai putin de 3.000 de oameni au murit la granita cu Republica Dominicana, dupa trecerea altei furtuni. Dupa ce a traversat o parte a Caraibelor si a facut noua victime in Insulele Bahamas si sapte in Republica Dominicana, Jeanne, a cincea furtuna tropicala din aceasta vara din regiune, s-a indreptat duminica in directia Oceanului Atlantic.

VINE KARL. Presa internationala anunta ca o alta furtuna, Karl, va face ravagii in zonele deja calamitate de Jeanne, dar si de uraganele Ivan, Charley, Frances si Alex.

America a fost devastata de Ivan. Nu mai putin de 50 de persoane au murit peste Ocean din cauza furtunii. Statul Florida pare sa fi fost cel mai blestemat, fiind lovit in doar o luna de trei uragane.

DOAR O COINCIDENTA

Faptul ca uraganele au ajuns aproape in acelasi timp si aproape in acelasi loc nu este decat o coincidenta, sustin expertii. Desi e de asteptat ca efectul de sera sa produca furtuni tot mai violente, specialistii nu pot dovedi clar ca exista o legatura intre cele mai recente uragane si schimbarile climatice. Nu a crescut numarul de uragane de gradul cinci, iar anul acesta, desi furtunile au fost mai active decat in 2003 si 2002, specialistii au calculat ca uraganele au fost mai putin active decat in 2000. Uraganele recente au facut pagube uriase: Charley, de opt miliarde de dolari, Frances, de doua. In cazul lui Ivan si Jeanne, ravagiile nu au fost inca evaluate. (Ana Ilie)

  • Sezonul uraganelor - harta

  • RAVAGII. Jeanne a lasat zeci de mii de haitieni pe drumuri
  • ×
    Subiecte în articol: special jeanne