Cel mai ambitios proiect al lui Nicolae Ceausescu privind Delta Dunarii a fost asanarea partiala a complexului de lacuri Razim - Sinoie si transformarea a intinse suprafete de apa in teren agricol.
Cel mai ambitios proiect al lui Nicolae Ceausescu privind Delta Dunarii a fost asanarea partiala a complexului de lacuri Razim-Sinoie si transformarea a intinse suprafete de apa in teren agricol numai bun pentru cultivarea cerealelor. Lacurile, care in acel moment formau cel mai mare complex lagunar din Europa, urmau a fi despartite de mare printr-o fasie de pamant ce a fost denumita cordonul litoral. Initiativa a creat o sumedenie de probleme ecologice. Oamenii de stiinta care se ocupa de problemele Deltei Dunarii vorbesc de faptul ca actuala Rezervatie a Biosferei s-a format in urma cu aproximativ 13.000 de ani, in urma mai multor etape distincte. Initial, marea se intindea pana pe locurile unde acum se afla orasul Tulcea, ajungand in sud pana in dreptul actualului oras Babadag. Astfel, pe locul Deltei se afla acum 13.000 de ani doar un golf al Marii Negre. Masivele cantitati de aluviuni aduse de Dunare, un flux si un reflux extrem de reduse (numai 50 de centimetri) au dus la colmatarea treptata a acestui golf si la aparitia conditiilor pentru formarea unei delte. In acele vremuri, zonele Caraorman si Letea erau doua mici insule in golf, formate din dune de nisip. La scara mult mai mica, acelasi lucru se petrece si in prezent cu Golful Musura, aflat la varsarea bratelor ce formeaza Delta secundara a Chiliei, care s-a colmatat in ultimii ani, aluviunile dand nastere chiar si unei insulite. In urma cu 13 milenii, intre cele doua insule, Caraorman si Letea, s-a format un cordon litoral, pamantul ridican-du-se din cauza aluviunilor. Acest cordon litoral a inchis practic golful si l-a transformat intr-o laguna, fenomen intalnit si in alte zone de pe planeta.PAGUBE. Proiectul comunist a provocat transformari de relief in toata rezervatia |
Citește pe Antena3.ro
RECONSTRUCTIE ECOLOGICA
|
A doua menire a complexului de lacuri Razim-Sinoie, in viziunea lui Nicolae Ceausescu, a urmarit transformarea acestuia in rezervor de apa dulce, pentru alimentarea sistemelor de irigatii amenajate in jurul complexului. Construirea digului litoral a insemnat ca marea nu a mai comunicat in nici un fel cu lacurile. Primii afectati au fost pescarii, pentru ca s-au redus numeric populatiile de pesti, iar speciile marine care obisnuiau sa intre si in apele lacului nu au mai putut face acest lucru. In plus, si malurile complexului de lacuri au fost atacate, fiind mancate efectiv de ape. Probleme mari sunt langa Cetatea Histria, unde malurile lacului au fost inghitite de lac, vechea plaja fiind acum sub lac.
Reconstructia ecologica a complexului lagunar Razim-Sinoie reprezinta cel mai ambitios proiect al planului strategic elaborat de autoritatile romane in ceea ce priveste Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. Inceput in 1995 sub patronatul unor importante organizatii si organisme internationale, programul este cel mai mare de acest fel desfasurat pana acum in lume, incluzand cateva sute de mii de hectare.
|
|
NU RATATI!Cititi in ziarul de maine despre motivele care ar recomanda redeschiderea cordonului litoral. |