x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Guvernul a luat măsuri ca să își facă planul la amenzi, penalități și confiscări în 2024

Guvernul a luat măsuri ca să își facă planul la amenzi, penalități și confiscări în 2024

de Adrian Stoica    |    15 Dec 2023   •   00:05
Guvernul a luat măsuri ca să își facă planul la amenzi, penalități și confiscări în 2024

Guvernul mizează anul viitor pe venituri de 1,26 de miliarde de lei din amenzi, penalități și confiscări. Suma reprezintă o creștere cu aproape 400 de milioane de lei față de cea realizată anul trecut, deși inițial se previziona pentru acest an obținerea unei sume de 1,25 de miliarde de lei.

Guvernul are totuși mari șanse să-și îndeplinească planul la amenzi, pentru că de la anul valoarea amenzilor de circulație va fi majorată, după ce în ultimii ani ea a fost înghețată. În prezent, punctul de amendă este 145 de lei, plafonat prin OUG, la valoarea din 2017, dar din 2024 el va fi de 5% din salariul minim brut. Salariul minim brut este astăzi de 3.300 de lei, ceea ce înseamnă că amenda ar urma să crească de la 145 la 165 de lei. Creșterea va fi însă mai mare, deoarece Executivul și sindicatele negociază majorarea lui, iar primele variante luate în discuție indică o creștere, în trepte, la 3.700 sau 3.800 de lei.

Conform proiectului de buget pe anul viitor, cea mai mare creștere procentuală a veniturilor statului ar urma să se înregistreze la capitolul „Penalități datorate în cazul eșalonărilor la plată”, de 13,02%, în timp ce pentru „Penalități de nedeclarare” creșterea ar urma să fie de 12,79%. În schimb, valoric, cele mai mari venituri ar urma să le aducă amenzile. Acestea ar urma să ajungă la 802 milioane de lei, după ce anul acesta se estimează colectarea unei sume de 545 de milioane de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 8,18%.

Traficanții de droguri, oameni fără averi

Încasările rezultate din valorificarea bunurilor confiscate ca urmare a săvârșirii infracțiunilor la regimul drogurilor și precursorilor ar urma să crească de la 135 la 154 de milioane de lei (majorare cu 9,52%), ceea ce înseamnă fie că statul speră la o temperare a traficului cu narcotice, fie că delerii sunt totuși oameni săraci și nu prea au cu ce să fie executați. Veniturile din această sursă vor rămâne și în anii următori la un nivel foarte scăzut.

Statul a estimat greșit încasările din penalități

Veniturile statului obținute anul viitor din penalități datorate în cazul eșalonărilor la plată ar urma să ajungă la 154 de milioane de lei. Inițial, pentru anul în curs se estima realizarea unor venituri în sumă de 159 de milioane de lei, dar în final se va reuși obținerea a numai 135 de milioane de lei, după cum arată acum Ministerul Finanțelor. Cu toate acestea, Guvernul estimează o creștere și în anii următori a acestui gen de venituri, ele urmând să urce la 175 de milioane de lei în 2025, la 189 de milioane de lei în 2026 și la 205 milioane de lei în 2027.

Încasările din taxele speciale aplicate sistemului energetic scad puternic

Anul viitor Guvernul va menține taxele speciale aplicate sistemului energetic, dar estimează o reducere puternică a veniturilor, după ce anul acesta Ministerul Finanțelor le-a estimat greșit, mizând pe o continuare a creșterii prețurilor. Astfel, dacă anul acesta „Taxa pe venituri suplimentare” obținute ca urmare a liberalizării prețurilor din sectorul gazelor naturale a adus bugetului de stat 8,3 miliarde de lei, anul viitor suma ar urma să scadă la 2,45 de miliarde de lei. În anii următori se estimează că aceste venituri vor crește ușor, ajungând la o valoare de 2,54 de miliarde de lei în 2025 și la 2,64 de miliarde de lei în 2026.

În ceea ce privește taxa specială pentru exploatarea resurselor naturale, veniturile aduse de ea se vor reduce de la 109 milioane de lei la 96, iar taxa pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului metan ar urma să înregistreze o creștere ușoară, de la 156 de milioane de lei la 161.

Crește punctul de amendă

Amenzile de circulație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024, potrivit „Ordonanței trenuleț”, după ce în ultimii ele au fost înghețate la valoarea din 2017. Legislația actuală prevede o creștere anuală de 10% a punctului de amendă, dar Executivul vrea ca de la anul majorarea să fie calculată la 5% din salariul minim brut pe economie. În prezent, punctul este 145 de lei, plafonat prin OUG, practic cea mai mică amendă de circulație (290 de lei - două puncte de amendă) este în cuantum de 145 de lei, dacă se achită în 15 zile. „Ordonanța trenuleț” pentru amenzile de anul viitor: „Art. XLVII - La articolul 98 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

În prezent, salariul minim este de 3.300 de lei, deci practic amenda ar urma să crească de la 145 la 165 de lei. În urma negocierilor s-au avansat variantele (în etape) de 3.700 și 3.800 de lei. La o valoare a salariului minim brut de 3.800 de lei, amenda minimă ar urma să ajungă la 190 de lei pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice sancțiunile din Codul Rutier sunt cuprinse între 21 și 100 de puncte-amendă.

×
Subiecte în articol: guvern incasari penalitati taxe amenda