x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hai sa dam mana cu mana!

Hai sa dam mana cu mana!

de Anca Alexe    |    Costin Anghel    |    Oana Vataselu    |    01 Dec 2005   •   00:00
Hai sa dam mana cu mana!

Romanii din afara granitelor s-au adunat, cu mic cu mare, pentru a sarbatori implinirea a 87 de ani de la Marea Unire din 1918. Sarmalele, muzica populara romaneasca si concertele au insufletit, pentru o zi sau doua, inimile romanilor din strainatate.

DESTEAPTA-TE ROMANE!
Romanii din afara granitelor s-au adunat, cu mic cu mare, pentru a sarbatori implinirea a 87 de ani de la Marea Unire din 1918. Sarmalele, muzica populara romaneasca si concertele au insufletit, pentru o zi sau doua, inimile romanilor din strainatate.

Ziua de 1 Decembrie a fost celebrata pe plan european de catre Institutul Cultural Roman (ICR). Reprezentantii ICR au organizat, in aceasta saptamana, o serie de activitati culturale menite sa aduca in prim-plan importanta acestei sarbatori. Romanii aflati departe de casa s-au bucurat, au cantat, au mancat si au ascultat muzica de pe meleagurile tarii natale.

BUNELE RELATII. Printre evenimente se numara spectacolul "Vis" pe care Dan Puric l-a sustinut miercuri, 30 noiembrie, in sala de concerte din capitala Norvegiei. "Spectacolul a fost urmat de o receptie gazduita de Ambasada Romaniei in Norvegia. Cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, am dorit sa marcam bunele relatii dintre Romania si Norvegia. Mai ales ca in aceasta perioada norvegienii sarbatoresc 100 de ani de la dobandirea independentei. Astazi, la 1 Decembrie va avea loc o receptie cu reprezentantii diasporei si vor participa cateva sute de oameni", ne-a spus insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Oslo, Anamaria Almasan.

SAMPANIE SI VIN ROMANESC. Tot in cadrul manifestarilor de sarbatoare se inscrie si concertul de astazi, de la Madrid, pe care Ambasada Romaniei din capitala Spaniei si ICR il organizeaza la Real Academia de Bells Artes de San Fernando. Sampania si vinul romanesc vor delecta romanii din Barcelona. "Avem programata, la data de 5 decembrie, o manifestare prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei. La Hotelul Princesa Sofia din Barcelona, Filarmonica va sustine un concert dedicat romanilor de aici. Dupa receptie se vor servi sampanie romaneasca si vin rosu. Alaturi de compatriotii nostri vor fi si presedintii Asociatiilor de romani din Barcelona", a declarat Florin Angelo Florian, consulul general al Romaniei la Barcelona.

MUZICA SI DANS. Capitala Suediei a gazduit si ea ieri un concert dedicat Zilei Nationale a Romaniei, la Muzeul Muzicii din Stockholm, sub genericul "George Enescu si Emil Sjogren, o prietenie romano-suedeza". Nici romanii din Israel nu au uitat de Ziua Romaniei. Sarbatoarea a fost intampinata de conationalii nostri cu un concert de muzica folk. Ducu Bertzi, Marius Batu, Mihai Nenita si Florian Pittis au fost protagonistii evenimentului care s-a desfasurat la Academia de Muzica si Dans din Ierusalim. In Finlanda, toti romanii sunt invitati oficial de ambasadorul Romaniei, Neagu Udroiu, sa participe sambata, 3 decembrie, in sala mare a capelei ortodoxe din Helsinki, la Ziua Romaniei. La Viena, romanii s-au putut bucura de grupul coral Acapella, care a concertat miercuri, 30 noiembrie, la Palatul Belvedere in cadrul receptiei destinate Zilei Nationale a Romaniei. Ambasada Romaniei la Lisabona a organizat si ea marti, 29 noiembrie, un recital de gala la Palatul Foz, cu mezzo-soprana Liliana Bizineche si cu pianistul Constantin Sandu.

BUCATARIE ROMANEASCA. Romanii din Milano au sarbatorit deja, cu ajutorul Asociatiei Romanilor din Italia (ARI), Ziua Nationala a Romaniei. "Sambata si duminica trecuta am celebrat Ziua Romaniei. Am avut o masa festiva la restaurant si s-a servit numai mancare romaneasca. Evident ca sarmalele au fost nelipsite. Seara au urmat concertele. Maria Ciobanu, Vasile Ciobanu, Nina Predescu, Ansamblul Doina Gorjului au atras de partea lor, atat sambata, cat si duminica, aproape 200 de romani. Concertele au avut loc la teatrul din Milano", ne-a declarat Romulus Popescu, vicepresedintele ARI. Societatea romaneasca din Irlanda organizeaza astazi la Dublin un festival cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Proiectul va continua si in zilele de 2 si 3 decembrie cu vizionarea unui film documentar despre Romania, prezentarea bucatariei romanesti si un spectacol de muzica populara si usoara.

Ambasada Romaniei din Franta a organizat pentru romanii de la Paris un concert cu corul barbatilor din Finteus - Maramures. In Principatul Monaco, Consulatul onorific al Romaniei va sarbatori Ziua Nationala prin omagierea compozitorului George Enescu. Asociatia de prietenie franco-romana ACAR din Strasbourg va depune, impreuna cu reprezentantii Consulatului General din Strasbourg, coroane de flori la bustul generalului Berthelot.

PREMIERE. Sambata, 26 noiembrie, a fost zi de petrecere si pentru romanii din Australia. La evenimentul organizat de Consulatul General al Romaniei la Sydney au fost prezenti aproximativ 500 de romani. Participantii au avut ocazia de a se infrupta cu preparate traditionale. Ambasada Romaniei la Canberra a organizat, pentru prima oara, sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei in Australia. La Broadway, Andra si Nicola vor canta pentru toti conationalii nostri. Concertele vor fi prelungite cu alte spectacole si lansari de carte. Ambasada Romaniei din Grecia organizeaza astazi, la sediul reprezentantei diplomatice din Atena, o receptie deschisa tuturor romanilor care vor sa sarbatoreasca Ziua Nationala. Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei uram si noi tuturor romanilor de pretutindeni La Multi Ani!

CONCERT
"Sampania si vinul romanesc vor delecta comunitatile de romani din Barcelona. Avem programata, la data de 5 decembrie, o manifestare prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei. La Hotelul Princesa Sofia din Barcelona, Filarmonica va sustine un concert dedicat tuturor romanilor de aici" - Florin Angelo Florian, consulul Romaniei la Barcelona

TRADITIE
"Sarmalele au fost nelipsite de Ziua Nationala a Romaniei. Maria Ciobanu, Vasile Ciobanu, Nina Predescu si Ansamblul Doina Gorjului au atras de partea lor, atat sambata, cat si duminica, aproape 200 de romani. Concertele au avut loc la teatrul din Milano" - Romulus Popescu, vicepresedintele ARI

MUZICA LUI ENESCU
DOCUMENTAR. Afisul Festivalului George Enescu desfasurat la New York
La New York, Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita timp de patru zile, prin muzica marelui compozitor roman George Enescu. "Celebrarea Zilei Nationale a Romaniei va incepe astazi. In deschidere va concerta pianistul Mihai Varga, la Colegiul Mannes din New York, unde a predat George Enescu. Manifestarile au fost organizate de Insitutul Cultural Roman din New York, Colegiul Mannes si City University of New York. Va avea loc o expozitie foto documentara unde vor vorbi doua persoane care l-au cunoscut pe Enescu, Lori Wallfish, pianist emerit si presedintele societatii Enescu din SUA, si Gabriel Banat, prim violonist la Filarmonica din New York", ne-a marturisit Bodgan Stefanescu, directorul adjunct al institutului.
×