x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inamicii casnici

Inamicii casnici

de Steluta Indrei    |    04 Oct 2004   •   00:00

OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.

Un studiu al unor medici neozeelandezi a facut acum cateva luni inconjurul lumii. Copiii care se uita la televizor mai mult de doua ore pe zi risca sa devina obezi, sa se apuce de fumat si sa aiba un nivel al colesterolului crescut. Mai mult, studiul a subliniat si pericolul pe care il constituie publicitatea la produse alimentare, precum dulciurile, difuzata in timpul programelor pentru copii. "O mare parte a mesajelor mediatice care tintesc copiii sunt incarcate cu mesaje publicitare elaborate, dintre care multe promoveaza produse alimentare precum dulciuri, sucuri acidulate sau snaks-uri", spun si medicii americani.


STUDIUL. Concluziile studiului nu constituie o noutate, pentru ca se banuia de multa vreme ca televizorul are efecte nocive, mai ales pentru ca te indeamna la rontait. Dar studiul neozeelandezilor a fost primul care a urmarit un grup de copii pana la varsta de adult.

Doctorul David Ludwig, directorul programului pentru copii obezi de la un spital din Boston, si Steven Gortmaker, un profesor de sociologie la Harvard, au subliniat ca datele dovedesc ca uitatul la televizor, mai ales in randul copiilor, are consecinte pe termen lung si ca studiul poate fi baza interzicerii productiei publicitare pentru alimente care se adreseaza copiilor.


CERCETAREA. Cercetatorii care au realizat experimentul au analizat stilul de viata a 1.000 de oameni din Noua Zeelanda. Ei au fost studiati pana la varsta de 26 de ani. Expertii au analizat asocierea intre copilarie, timpul petrecut in fata televizorului si indicele de masa corporala, starea aparatului cardio-respirator, nivelul colesterolului, daca erau fumatori sau nu si presiunea sangelui. Si au concluzionat ca uitatul la televizor in fiecare seara, doar cate doua ore, se asociaza cu un indice de masa corporala mare, tulburari cardiace si de respiratie, nivel ridicat al colesterolului. Aceleasi au fost rezultatele chiar si dupa ce au analizat posibilitatile financiare ale familiei, fumatul, greutatea parintilor si greutatea copiilor pana la varsta de 5 ani. Si rezultatele au aratat ca 17% din cazurile de obeziate, 15% din cazurile de colesterol ridicat, 17% din cazurile de fumatori si 15% din cazurile de tulburari cardiace si respiratorii se datoreaza uitatului la televizor mai mult de doua ore pe zi in timpul copilariei si adolescentei.


SANATATE SUBREDA. Cercetatorii au tinut sa precizeze ca studiul nu poate dovedi ca "privitul" televizorului in copilarie ar putea cauza si o sanatate subreda. "Uitatul la televizor poate fi un lucru determinant pentru sanatatea adultului, iar indivizii care au o predispozitie naturala catre obezitate sunt predispusi sa se si uite la televizor mai degraba decat sa faca altceva", au scris ei. Cercetatorii au aratat ca diverse comportamente ale copiilor ar putea explica asocierea dintre sanatate si privitul televizorului. De exemplu, privitul la televizor poate afecta tonusul muscular si poate duce la obezitate daca ia locul unor activitati mai dinamice. Expertii au mai spus ca publicitatea tinde si ea sa promoveze o dieta nesanatoasa.

RECOMANDARI. "In mod clar, obezitatea e un lucru complex, determinat de factori genetici, de mediu, fiziologici, la un loc. Dar acest lucru nu inseamna ca nu mai putem face nimic", au spus medicii. "Limitarea accesului copiilor la televizor si interzicerea clipurilor publicitare pentru produse alimentare pentru copii ar trebui facute din timp, ca sa evitam aparitia unor noi generatii de obezi.

"O mare parte a mesajelor mediatice care tintesc copiii sunt incarcate cu mesaje publicitare elaborate, dintre care multe promoveaza produse alimentare precum dulciuri, sucuri acidulate sau snaks-uri" - Medicii americani

IN ROMANIA

Publicitatea televizata este reglemantata in Romania de decizia Consiliului National al Audiovizualului nr. 123 din 30 iunie 2003. Articolul 3 interzice "orice forma de publicitate care sugereza publicului sa renunte la fructe si alimente naturale de baza". Articolul 16 prevede ca reclamele sa nu incurajeze consumul excesiv de alimente, iar informatiile privind continutul si/sau efectul produsului trebuie sa se bazeze "pe fapte stiintifice solide".

Limitarea accesului copiilor la televizor si interzicerea clipurilor publicitare pentru produse alimentare pentru copii ar trebui facute din timp, ca sa evitam aparitia unor noi generatii de obezi.

Privitul la televizor poate fi un lucru determinant pentru sanatatea adultului, iar indivizii care au o predispozitie naturala catre obezitate sunt predispusi sa se uite la televizor mai degraba decat sa faca altceva

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
 

Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.
 
Ace pentru trup de viespe
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
 
Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.

×
Subiecte în articol: special televizor