x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Instructiuni de folosire in noul Parlament

Instructiuni de folosire in noul Parlament

13 Dec 2004   •   00:00

Noii si vechii deputati ai Romaniei au facut ieri cunostinta cu proaspatul loc de munca. Pentru a fi siguri ca nu se vor rataci sau nu vor sti de unde trebuie sa inceapa treaba, aparatul administrativ al Palatului Parlamentului i-a intampinat cum se cuvine: cu un comitet de primire.

DANA PICIU, DORU COBUZ

GHID. Deputatii proaspat alesi au primit inclusiv schita Palatului Parlamentului pentru a se putea descurca in imensa cladire
Palatul Parlamentului i-a primit ieri pe nou investitii deputati ai Romaniei, dar in afara de cei insarcinati cu asigurarea pazei sau liftieri, nimeni nu parea sa se grabeasca catre locul de munca. Nu pana catre ora de inceput a sedintei. Cei care au sosit ceva mai devreme la adresa din Izvor rataceau cu zambete bonome si priviri goale pe holurile imense ale cladirii. In aer se simtea miros de lacuri si vopsele, iar de dincolo de pereti se auzeau bubuituri, de parca gazdele ar fi lasat pe ultima zi pregatirea pentru primirea musafirilor.

In centrul de presa, doar cativa angajati ai institutiei si o femeie de serviciu care vorbea la telefon cu cotul asezat pe masa intr-o pozitie conspirativa. Cea mai aglomerata incapere e insa "restaurantul cu autoservire" de la primul nivel: Anghel Stanciu fumeaza tigara de la tigara sub privirea comesenilor, cativa membri ai grupului UDMR discuta relaxati la o masa, iar cate unul dintre cei care au invatat usile de cel putin un mandat intra din cand in cand salutand cu voce baritonala si glumeste acuzandu-i pe ceilalti de "tradare" in campania electorala.

PRIMIREA. La etajul I insa, in apropierea intrarilor catre Sala de Plen, era organizat un Comitet de primire pentru deputati. Fiecare trebuie sa se prezinte cu documentele primite prin posta intre momentul alegerilor si investire. O domnisoara care atragea privirile cu parul descalcit in toate partile ii cauta pe fiecare pe liste, ii punea sa semneze si le inmana o mapa de deputat. Mapa, garnisita cu pliante si materiale informative despre activitatea Camerei, le servea pentru initiere proaspat alesilor pentru a afla unde se gasesc cele trei hoteluri, "optiuni" pentru cazare a deputatilor din provincie, centrul medical sau salile Palatului. Dupa birourile garnisite cu calculatoare si pliante de tot felul, proaspat alesii puteau afla cum se face un decont de transport sau cu ce se ocupa biroul de relatii externe. Adunandu-si fiecare bratul de hartii, parlamentarii se retrageau timizi dupa ce mai semnau inca una si inca una dintre listele in care se regaseau dupa nume, judetul pe care il reprezinta si partidul care i-a trimis in parlament.

MOFTURI. Cate un "veteran" se ia de gat cu un prieten si discuta afectati sub luminile camerelor de luat vederi. Daciana Sarbu, blonda sefa a TSD-ului, intra salutand in stanga si dreapta, sarutandu-se cu cate un respectabil membru de partid si isi face timp pentru a raspunde cu un zambet optimist spre viitor jurnalistilor. Nu prea stie ce are de facut, dar stie ca trebuie sa faca "niste poze". De fapt, intr-una dintre salile de sedinte ale Palatului sunt amenajate trei paravane unde este fotografiat cu un aparat digital fiecare parlamentar in parte, in nici mai mult nici mai putin de 15 minute urmand a le fi eliberate legitimatiile de acces in cladire. "Numele si judetul, va rog dom’ deputat", este ademenit fiecare parlamentar in parte dupa ce au fost imbiati sa se aranjeze la oglinda dintr-un capat al salii. Indatorati, angajatii Palatului Parlamentului se ofera sa le satisfaca toate poftele deputatilor. "Parca barbia e prea sus", se plange unul dintre ei. Fotografia este refacuta pentru a fi pe placul alesului.

Holurile fostei Case a Poporului sunt agitate pe masura ce se apropie ora de inceput a primei sedinte din noua legislatura. Ministrul Mircea Pascu traverseaza holurile dintr-o parte in alta salutand voios, singura sa treaba parand aceea de a intretine atmosfera. Grupurile parlamentare incep sa intre in sala de plen pe rand, insotite de liderii cei mai falosi, iar in mijlocul randurilor de costume inchise la culoare se fataie elegante tinerele deputate cu cizme pana in genunchi sau zambete mieroase. Ultimul grup intra in sala, grabit, cel al PSD, insotit de zgomote. Adrian Nastase intinde energic mana in stanga sau in dreapta. De undeva din tavan, un clopotel suna adunarea pentru parlamentari, cate unul amintindu-si sa semneze condica de prezenta.

SEDINTA
Prima sedinta a noului Parlament a fost prezidata de decanul de varsta al deputatilor, Aurel Vainer (72 de ani), apartinand minoritatilor, el fiind, pana cand va fi aleasa noua conducere a Camerei, presedinte interimar. Decanul de varsta a fost ajutat de patru secretari, de data aceasta cei mai tineri parlamentari, cu varste de 25, 26 si 27 de ani, acestia fiind Nicu Banicioiu (PSD), Cristian Busoi (PNL), Mihai Apostolache (26) si Daciana Sarbu (PSD). Tot in prima zi de lucru, deputatii si-au ales liderii si viceliderii de grupuri. Liderul grupului parlamentar al PSD este Miron Mitrea, liderul liberalilor este Calin Popescu Tariceanu, al democratilor Cozmin Gusa, al PUR Daniela Popa, al PRM Lucian Bolcas, al UDMR Attila Kelemen, iar al minoritatilor Varujan Pambuccian.

"NU EXISTA MAJORITATE"
Ion Iliescu a apreciat ieri la Senat ca in acest moment nu exista nici un fel de majoritate parlamentara, avand in vedere ca nici un partid si nici o alianta nu detine majoritatea. "N-are nimeni majoritatea parlamentara. Ca partid luat separat. Nici aliantele existente, de asemenea. Mai degraba ceea ce exista pana acum, Uniunea PSD + PUR impreuna cu UDMR ar fi realizat pe ansamblu o anumita majoritate destul de fragila. Deci, e o chestiune ce trebuie lasata...", a raspuns Iliescu unei intrebari pe aceasta tema. Intrebat de ce vorbeste la timpul trecut despre Uniunea PSD + PUR, Iliescu a spus ca nu face lucrul acesta, explicand ca grupurile parlamentare se constituie pe partide, nu pe Uniune si ca PSD, PUR, UDMR, PNL, PD isi formeaza fiecare propriile grupuri parlamentare.

PRM DISCUTA CU TOATA LUMEA
Corneliu Vadim Tudor a declarat ieri la Senat ca partidul sau este dispus sa poarte discutii cu "toata lumea", avand in vedere ca politica este "arta negocierii", insa a tinut sa precizeze ca "prevede" alegeri anticipate in cateva luni. El a aratat ca nu poate fi conturata in acest moment o majoritate parlamentara sau guvernamentala. "Au avut grija ambele blocuri sa potriveasca lucrurile in asa maniera incat se neutralizeaza reciproc. Nici un guvern nu poate fi stabil", a afirmat Vadim. El a precizat ca ii doreste succes lui Traian Basescu, aratand ca are "cavalerismul" sa-l felicite, desi inca mai asteapta un telefon de multumire de la acesta pentru faptul ca "a ajuns presedinte tocmai datorita votului membrilor si simpatizantilor PRM". C.V. Tudor a spus ca "sentimental" a fost alaturi de Traian Basescu.

STOLOJAN
Revenirea liderului PNL Theodor Stolojan in viata politica este iminenta. Stolojan este dispus sa ocupe o functie executiva sau in partid, dar inca nu le-a avansat nici o propunere liderilor Aliantei D.A. PNL - PD.

Fostul presedinte liberal asteapta in acest moment o "oferta" de la proaspatul presedinte ales al Romaniei Traian Basescu sau de la liderul interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, pentru a-si putea relua activitatea politica. Liderul liberal si-a incheiat programul de recuperare, dupa o perioada in care si-a suspendat orice contact cu viata partidului pe care l-a condus timp de doi ani. (Monica Iordache)

Prima zi pentru noii senatori

Pentru cei care in 28 noiembrie au fost alesi sa ne reprezinte interesele in camera superioara a Parlamentului a fost ieri prima zi de munca. La intrarea in Sala Omnia, noii senatori au fost intampinati nu cu sare si paine, ci cu ceea ce va reprezenta, de acum in colo, "baza lor de date": Constitutia Romaniei, Regulamentul Senatului, Regulamentul sedintelor comune ale celor doua Camere ale Parlamentului, o agenda telefonica a Senatului, o brosura cu organismele parlamentare internationale, repere istorice ale Senatului Romaniei, lista activitatilor asigurate prin serviciile Senatului (cazare, transport), un barem de cheltuieli, dar si o scrisoare de felicitare semnata de fostul secretar general al Senatului, Constantin Sava. De asemenea, in mapa se afla cate un formular standardizat, pe care noii senatori trebuie sa il completeze cu declaratia de interese si de avere. Mapa care continea toate aceste documente nu putea fi insa obtinuta decat in schimbul "dovezii": certificatul de parlamentar eliberat de BEC.

FESTIVITATI. Totodata, noii senatori au primit si ordinea de zi pentru prima sedinta de plen a Senatului, condusa de decanul de varsta, Radu Campeanu, asistat de patru secretari dintre cei mai tineri senatori: Silvia Adriana Ticau, Silvia Ciornei, Radu Cristian Georgescu si Ioan Codrut Seres. Sedinta a debutat cu intonarea imnului national, dupa care Radu Campeanu a rostit cuvantul de deschidere. Pe ordinea de zi a urmat formarea grupurilor parlamentare si constituirea Comisiei de validare a mandatelor, al carei raport va fi prezentat plenului la urmatoarea sedinta. (Aniela Nine)

Mona Musca, propusa sef peste deputati

Presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut ca Alianta PNL-PD "are dreptul politic si moral" sa desemneze o persoana ca presedinte al Camerei Deputatilor, iar Alianta o va sustine pe Mona Musca pentru aceasta functie.

MONICA IORDACHE, OANA STANCU

La sefia Senatului va fi sustinut Radu Berceanu, care are toate sansele sa fie ales, intrucat Alianta are mai multi membri decat PSD. In Biroul Permanent al Senatului ar mai putea intra din partea PNL Nicolae Vlad Popa si Puiu Hasotti, iar in conducerea Camerei Deputatilor vor fi sustinuti de PNL Crin Antonescu si Titus Ghiorghioff. Democratii i-au nominalizat pe Adriean Videanu pentru postul de vicepresedinte si pe Gheorghe Albu pentru cel de chestor.

Lideri de grup la Senat au fost stabiliti Vasile Blaga la PD si Gheorghe Flutur la PNL, iar la Camera Cozmin Gusa si Calin Tariceanu.

COTROCENI. Oamenii lui Basescu vaneaza in prezent posturi de ministri si functii prin Parlament. Se fac si se desfac pe la colturi cabinete, se atribuie imaginar posturi. Frunzaverde ba ministru al Apararii, ba consilier la Cotroceni. De ce nu, sef al SIE? Vasile Blaga, ministru de Interne. Videanu la economie. La Cotroceni nu se inghesuie insa nimeni.

CONSILIER. Singurul nume sigur este cel a Adrianei Saftoiu, proaspat deputat, care va si renunta la mandat pentru a-l urma pe cel pe care l-a consiliat in ultimii ani, in noua sa functie, cea mai inalta in stat. Pentru posturile grele, sefi la SRI, la SIE, consilier pe justitie, sef al administratiei prezidentiale nu se anunta inca nici un nume.

Oferta nu este tentanta, mai multi lideri ai PD declarand ieri intre patru ochi ca, la o adica, daca Basescu ii trimite la plimbare dupa doua luni, raman in afara jocului politic pentru cinci ani.
×
Subiecte în articol: psd pnl eveniment senatului