x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri "Am insistat ca Romania sa intre in UE din 2007"

"Am insistat ca Romania sa intre in UE din 2007"

08 Sep 2004   •   00:00
 "Am insistat ca Romania sa intre in UE din 2007"

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Quinton Quayle, a acordat un interviu Agentiei Mediafax, inaintea vizitei pe care presedintele Ion Iliescu o intreprinde zilele acestea in Marea Britanie. Iliescu va reveni in tara la 10 septembrie.

  • Reporter: Care este importanta si semnificatia vizitei pe care presedintele Iliescu urmeaza sa o intreprinda in Marea Britanie saptamana aceasta?

    Quinton Quayle: Sunt incantat ca presedintele Iliescu, insotit de o insemnata delegatie, viziteaza Marea Britanie. Presedintele Iliescu va veni in calitate de oaspete al Guvernului britanic. Aceasta va fi o vizita complexa, care va dura patru zile. Ceea ce as dori sa precizez este ca eu consider aceasta vizita drept cea mai importanta vizita care a avut loc pana in prezent intre Marea Britanie si Romania, acesta si pentru ca este una efectuata de seful statului.

  • Ce ne puteti spune despre programul vizitei presedintelui Iliescu?

    Exista mai multe puncte, cuprinzand tot spectrul relatiilor noastre, care este foarte larg. Evident, un moment important va fi intalnirea cu Tony Blair, la resedinta din Downing Street 10, pe 8 septembrie, si fara indoiala ca la acea intalnire vor fi abordate o serie intreaga de chestiuni din relatiile noastre bilaterale, dar sunt sigur ca cei doi lideri vor dori sa discute despre progresul pe care Romania il inregistreaza pe calea aderarii. Evident, cei doi lideri vor dori sa discute si despre Irak, unde suntem, de asemenea, incantati de ajutorul acordat de Romania si de fermitatea de care a dat dovada. Un punct foarte important este si urmatoarea zi a vizitei, in care va avea loc ceremonia de predare a uneia dintre cele doua fregate contractate de Romania. Aceasta este prima dintre cele doua fregate, cealalta va fi gata la jumatatea anului viitor. Programul vizitei mai include un pranz oferit de Jack Straw; un dineu oferit pe HM Victory, la Portsmouth, la care va fi invitat si printul Andrew, ducele de York, al doilea fiu al reginei. Va exista si o intalnire cu David Blunkett, secretarul de Interne. Se va discuta despre cooperarea pe care o avem, fara indoiala se va discuta si despre vize. Va fi si o intalnire cu secretarul de stat pentru Comert si Industrie, Patricia Hewitt, la care vom discuta despre investitii si comert in regiune.

    25 de consilieri britanici la Bucuresti

  • Care este stadiul actual al relatiilor romano-britanice si cum vedeti evolutia Romaniei pe calea aderarii la Uniunea Europeana?

    Suntem deosebit de incantati de progresele inregistrate de Romania in procesul de aderare la UE si aceasta din doua motive. Mai intai, noi am insistat foarte mult ca Romania sa adere la EU in 2007 si sa incheie negocierile in acest an, acesta fiind un obiectiv pe care l-am stabilit si sprijinit. In al doilea rand, deoarece avem in Romania aproape 25 de consilieri britanici care lucreaza impreuna cu autoritatile in diferite domenii, dar mai ales pentru a face din aderarea la UE o realitate, si nu doar o realitate, ci un succes. Nu este doar chestiune de a inchide capitolele, ci si de a ne asigura ca procesul de integrare europeana va continua si dupa ce un capitol a fost inchis si, evident, aici mai este de lucru. Noi dorim ca Romania sa intre in UE ca un membru viguros si dinamic, in stare sa contribuie la toate aspectele Uniunii Europene. Sa nu uitam ca, atunci cand va intra, va fi a saptea tara ca marime, din cele 27 de tari membre, in raport cu populatia, ceea ce in mod evident inseamna voturi la nivel european.

  • Ce ne puteti spune despre stadiul actual al relatiilor economice si investitiile britanice in Romania?

    Valoarea estimativa a investitiilor este o sarcina dificila, exista numeroase metodologii. Noi apreciam, pana nu demult, valoarea investitiilor britanice in Romania la 800 de milioane de dolari, dar aceea era doar o estimare. Tocmai am definitivat un studiu referitor la valoarea investitiilor britanice in Romania. Am constatat ca valoarea investitiilor este de cel putin 1,2 miliarde de dolari, deci este cu 60% mai mare decat estimarile de pana acum. Consider ca aceasta apreciere este mai corecta decat estimarile facute pana in prezent, deoarece se bazeaza pe datele oferite de companii, referitoare la investitiile lor de capital britanic. Pe langa investitii, schimburile noastre comerciale au crescut, de asemenea, volumul total al comertului intre Marea Britanie si Romania, in ambele directii, este de peste doua miliarde de dolari, crescand cu peste 25% in fiecare an in ultimii ani.

    "Fregatele nu sunt invechite"

  • In privinta achizitionarii de catre Romania a celor doua fregate britanice, din care una va fi livrata saptamana viitoare, au existat unele critici, la momentul cand s-a semnat acordul, ca aceste nave ar fi invechite, ele fiind fabricate in anii ’80 si ca Romania nu ar avea nevoie neaparat de aceasta investitie.

    Nu sunt invechite, deoarece acum au fost aduse complet la standardele NATO si au fost modernizate, putand fi dotate in prezent cu mai multe rachete, mai multe sisteme radar si pot fi modernizate in continuare. Elementul esential care trebuie apreciat este faptul ca statutul Romaniei s-a schimbat, de la o tara membra a Pactului de la Varsovia - trecand prin stadiul de tara responsabila pentru propria aparare, pentru inzestrarea propriei armate si flote - si ajungand acum parte a celei mai puternice aliante militare din istorie, adica NATO, care asigura pacea in Europa, ceea ce este o realizare remarcabila. Aceasta situatie noua inseamna, potrivit cartei, ca Romania, ca membru, este protejata de intreaga Alianta in eventualitatea unui atac. Iar alegerea facuta de Romania este una foarte inteleapta, in opinia mea, tinand cont de pozitia strategica la Marea Neagra si accesul mai departe la Marea Mediterana. Cerintele sunt indeplinite, deoarece amenintarile la ora actuala sunt deosebite fata de cele de odinioara, acum nu mai vorbim de amenintari cu tancuri, discutam de alt tip de amenintari, terorism, arme de distrugere in masa, crima organizata, trafic de persoane. De aceea este bine sa avem doua vase la dispozitie pentru a patrula in Marea Neagra.

    Problema vizelor

  • In problema vizelor, de la 1 septembrie a fost reluata si acordarea vizelor de afaceri (ECMAA), care fusese intrerupta. Totusi, anul trecut, premierul Nastase spunea ca vizele necesare romanilor care calatoresc in Marea Britanie ar putea fi eliminate intr-un an. Exista vreo intentie in acest sens?

    Inteleg pe deplin dorinta Guvernului roman ca noi sa eliminam vizele. Si as fi incantat ca eu sa pot elimina vizele pentru Romania. Ceea ce Tony Blair a spus in luna martie anul trecut este ca vom continua sa conlucram strans, pentru a putea ridica vizele cat mai curand posibil. Dar exista problema migratiei ilegale si a celor care abuzeaza de normele stabilite. De aceea avem sistemul de vize instituit. Pentru persoane care obtin o viza si apoi incearca sa ramana ilegal sau care merg ca turisti pentru a munci in mod ilegal. Conlucram foarte strans cu autoritatile romane pentru a gasi o solutie la aceste probleme si cooperam bine in acest domeniu. Este o situatie dificila pentru noi, mai ales dupa ce am avut probleme cu Romania si Bulgaria, care au necesitat suspendarea acordarii vizelor pentru o perioada. Acum am reluat acordarea tuturor tipurilor de vize si ne straduim sa le eliminam cat mai curand posibil. Evident, vor trebui eliminate pana la momentul aderarii, dar nu pot sa spun cand anume.

  • Care este pozitia dumneavoastra in problema canalului Bistroe?

    Pozitia noastra este si pozitia Uniunii Europene, anume ca trebuie efectuat un studiu privind impactul proiectului asupra mediului din Delta Dunarii.

    DORINTA

    "Nu este doar chestiunea de a inchide capitolele, ci si de a ne asigura ca procesul de integrare europeana va continua si dupa ce un capitol a fost inchis si, evident, aici mai este de lucru. Noi dorim ca Romania sa intre in UE ca un membru viguros si dinamic"

    ACHIZITIE

    "Fregatele nu sunt invechite, deoarece acum au fost aduse complet la standardele NATO si au fost modernizate, putand fi dotate in prezent cu mai multe rachete, mai multe sisteme radar si pot fi modernizate in continuare"

    VIZE

    "Acum am reluat acordarea tuturor tipurilor de vize si ne straduim sa le eliminam cat mai curand posibil. Evident, vor trebui eliminate pana la momentul aderarii, dar nu pot sa spun cand anume" - Quinton Quayle, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: romania interviu marea Marea Britanie evident