x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Andrei Chiliman: "Am injurat şi eu Primăria Capitalei"

Andrei Chiliman: "Am injurat şi eu Primăria Capitalei"

de Monica Andrei Capatos    |    18 Iun 2007   •   00:00
Andrei Chiliman: "Am injurat şi eu Primăria Capitalei"
Sursa foto: LUCIAN ALECU/

Au trecut trei ani de cănd Andrei Chiliman se află la şefia Sectorului 1, iar pretenţiile i-au crescut. El recunoaşte că din cănd in cănd mai injură Primăria Capitalei, pentru gropile din carosabil.Â



Au trecut trei ani de cănd se află la şefia Sectorului 1, este unul dintre cei mai bogaţi primari, şi asta pentru că a primit moşteniri atăt de la unchi, căt şi de la mătuşi, recunoaşte că din cănd in cănd mai injură Primăria Capitalei pentru gropile din carosabil. Cu alte cuvinte, liberalul Andrei Chiliman.


†Jurnalul Naţional: După trei ani de mandat, cum l-aţi defini pe primarul Andrei Chiliman?

Andrei Chiliman: Mi-e greu să mă descriu, cel mai bine cred că trebuie s-o facă locuitorii cănd mă voi prezenta la anul pentru a le solicita un al doilea mandat.


†Veţi mai candida?

Da, mai candidez.


†Unii spun că nu veţi mai fi candidatul PNL pentru Primăria Sectorului 1, că deja a fost stabilit un alt aspirant.

E prima oară cănd aud acest lucru, PNL Sector 1 n-a spus niciodată acest lucru. Nu ştiu nimic.


†"De la margine către centru", un slogan pe care l-aţi folosit in campanie, mulţi spun că aţi rămas doar in centru.

Un slogan pe care l-am respectat, e adevărat că au apărut intărzieri in proiectul de infrastructură apă, canal, asfalt. Cea mai mare intărziere, de opt luni, a fost la Ministerul Finanţelor, din cauza unor funcţionari care n-au nici o legătură cu dezvoltarea oraşului.


Apă şi canal pentru periferie

†Au blocat politic?

Nu, pur şi simplu din prostie. Acum proiectul se află in faza finală, cuprinde trei zone: Vatra Nouă, Străuleşti şi Giuleşti - 16 Februarie.


†Atunci oamenii de la periferie mai au de aşteptat?

Da, părerea mea este că pănă la anul, in perioada alegerilor, vor avea apă şi canal.


†A, in campanie electorală, deja cred că s-au obişnuit.

N-am pornit cu ideea asta, este un proiect mare, nu ştiu insă dacă vom avea timp să asfaltăm şi străzile, dar dacă avem apă şi canal este un căştig enorm, pentru că oamenii scot apă dăunătoare din nişte făntăni, cum ar fi zona Străuleşti.


†Dar aţi fost pe la periferia sectorului, căci sunteţi perceput ca un om bogat, care nu prea vorbeşte cu săracii?

Niciodată n-am făcut caz de faptul că eu am o avere provenită de la familia mea şi a soţiei mele. Nu e nici o ruşine să provii dintr-o familie care a avut bani. N-am avut niciodată un sentiment de superioritate. Toate proiectele le-am făcut pentru ei şi nu pentru cei bogaţi. Nu se pot face investiţii bătănd din palme.


†Căte cereri de locuinţe aveţi inregistrate şi cum le veţi rezolva?

Avem aproape 6.500 de cereri, dintre care circa 800 de la familiile evacuate. Pentru a rezolva problema lor am hotărăt ca pe un teren al unei foste unităţi militare să construim 450 de apartamente. Pe Şoseaua Odăii, lăngă sediul ADP, unde avem şi o direcţie socială.


†Puţine faţă de cererea care există.

Puţine, dar primăria de sector n-are alt teren.


†Dar pentru tinerii pănă-n 35 de ani exista o lege prin care puteau primi de la primărie un teren pentru a-şi construi o casă, căte solicitări aţi rezolvat?

Am avut un teren pe care domnul ministru Flutur, cănd era ministru, printr-o hotărăre de guvern, ni l-a luat la Ministerul Agriculturii şi practic n-am avut posibilitatea să le dau tinerilor, conform Legii 15.


†Dar ce-a făcut ministrul Flutur cu terenul?

Nu ştiu, cred că l-a dat unui institut care se va privatiza la un moment dat. Terenul era pe Şoseaua Ionescu Siseşti, intr-o zonă foarte bună. Nici n-am ştiut cănd a fost luat, am constatat la două luni după ce hotărărea fusese dată prin Guvern.


†La Sectorul 1 conduce PNL, la Capitală - PD, cum vă impăcaţi?

La Sectorul 1 conduce in continuare Alianţa D.A., avem o mulţime de directori proveniţi de la Partidul Democrat. La Capitală există o luptă de altă natură, care nu este in regulă. Nu mă simt foarte confortabil cănd trebuie să cer ceva Capitalei.


†Dacă funcţiona Alianţa D.A. la Sectorul 1 aşa cum imi spuneţi, aveaţi pile şi la Capitală, vă aduc aminte că nu v-au aprobat rezilierea contractului cu REBU.

Eu consider că cetăţenii Sectorului 1 merită să aibă curăţenie ca in Occident. De trei ani mă rog de ei să incheie contracte cu toţi cetăţenii din Sectorul 1. Sunt aproape 30% care stau la curte şi care n-au contracte cu REBU. Celor de la REBU nu le pasă. Dar actuala conducere este numită de Partidul Democrat.


†V-au trebuit trei ani ca să ajungeţi la concluzia asta?

Contractul făcut in 1997, fără licitaţie, a fost pe zece ani. Expira in 2007. In 2006 am anunţat că nu mai dorim prelungirea contractului. Am inceput procedurile legale de licitaţia publică pentru serviciul de salubritate stradală. Caietul de sarcini a fost achiziţionat de un număr de firme.


†Cum vă impăcaţi cu VIP-urile, aţi fost vizitat de Becali, mai mult forţat.

Domnul Becali a venit pentru nişte terenuri pe care voia să le obţină in Sectorul 1 in baza unor drepturi viitoare de la un cetăţean.


†Dar unde erau terenurile?

O parte dintre ele erau pe actuala comună Voluntari, iar pentru alte terenuri, care teoretic s-ar găsi in Sectorul 1, n-am găsit acte. Iar martorii pe care i-a prezentat in acest dosar sunt persoane care-şi aduc vag aminte despre această chestiune.


†Aţi mai primit cereri de retrocedare a zonelor verzi?

Da, pentru Parcul Bazilescu, din partea uneia din fetele domnului Bazilescu, cererea i-a fost respinsă la Comisia de la municipiu, sper ca dănsa să accepte despăgubiri din partea statului romăn.


†Hayssam mai are afaceri cu Primăria Sectorului 1?

A avut două pieţe pe care le-am preluat, Amzei şi 1 Mai. Am avut un proces care a durat un an şi jumătate. Am căzut la pace, am plătit o parte din sumă firmei respective.


†Căţi bani i-aţi dat lui Hayssam pentru cele două pieţe?

După ce au fost făcute expertize, am dat circa un milion de euro pentru Piaţa Amzei şi pentru Piaţa 1 Mai, suma e mai mică.


†Dar nu-i prea mult?

S-au făcut lucrări care justifică probabil banii ăştia. Nu sunt expert in acest domeniu.


†Din căte ştiu, acum demolaţi tot ce-a făcut Hayssam şi redecoraţi Piaţa Amzei, alţi bani, altă măncare de peşte, repet, nu-i prea mult?

E vorba despre reamenajarea pieţei. La un moment dat, tămpeniile făcute de alţii trebuie inchise legal. Construcţiile făcute mai mult ilegal acolo sunt oribile. Nu poţi să laşi toate tinichelele alea să acopere clădiri de patromoniu. Pe Hayssam mă indoiesc că-l interesa Bucureştiul.


†Pe lăngă milionul de euro, căţi veţi mai da pentru modernizarea Pieţei Amzei?

Proiectul va costa două pănă-n trei milioane de euro, dar va face din Piaţa Amzei unul dintre cele mai frumoase locuri din Capitală.


†Sunteţi mai bogat decăt acum un an?

Incă nu, o să fiu un pic mai bogat, pentru că sunt in curs procedurile de succesiune de pe urma surorii mamei mele. E vorba despre nişte terenuri, două apartamente in Bucureşti, sume de bani, sunt mai multe.


†Bucureştiul este un şantier, cum circulaţi?

Lăngă Primărie au făcut unii un şanţ in carosabil, nu au pus decăt nişte nisip, orice şofer trece prin gaura asta injură, inclusiv personal. Au băgat un tub ca să schimbe semafoarele. E anormal ca trei zile să nu intervină cineva să refacă carosabilul, prin zona care trec toate maşinile ce vor să meargă din Banu Manta către Griviţa.


†Pe cine aţi injurat?

Am injurat şi eu Primăria Capitalei, ca orice cetăţean, pentru că arată lipsă de respect faţă de locuitori. Şi in Sectorul 1 sunt oameni chiar din subordinea mea care-i doare in fund de cetăţeni. Incerc să-i dau afară, sunt insă funcţionari publici şi ca să dai afară un funcţionar e mai greu decăt să ajungi inot pe malul celălalt al Atlanticului.



Notă
Citiţi in Jurnalul Naţional de măine un interviu cu primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

×
Subiecte în articol: interviu cănd sectorul