x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Boala care le mănâncă femeilor 10 ani din viaţă: Poliartrita reumatoidă

Boala care le mănâncă femeilor 10 ani din viaţă: Poliartrita reumatoidă

de Monica Cosac    |    23 Aug 2018   •   12:30
Boala care le mănâncă femeilor 10 ani din viaţă: Poliartrita reumatoidă

O durere sâcâitoare de încheieturi, umflarea articulaţiilor degetelor, o febră uşoară şi senzaţia de înțepeneală la primele ore ale dimineţii sunt câteva simptome care pot ascunde o afecţiune mult mai gravă decât un început de reumatism – sau „romantism”, după cum le place unora să glumească - şi anume: poliartrita reumatoidă.  

Este o maladie invalidantă, care afectează întregul organism, aproximativ 80% dintre pacienții cu poliartrită reumatoidă fiind obligați, la un moment dat, să se pensioneze anticipat din cauza progresiei acestei boli. Iar statisticile sunt îngrijorătoare: aproximativ 1% din populaţia generală a României (aproape 200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă, iar incidenţa este în creştere. Despre cauzele şi consecinţele instalării acestei maladii, care debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani și afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbați, am stat de vorbă cu conf. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române Contra Reumatismului.

Poliartrita reumatoidă este o afecţiune gravă – mai gravă decât poate părea la prima vedere – şi nu este un simplu „reumatism”, aşa cum consideră  muţi oameni, ci una care poate reduce durata de viaţă cu până la 10 ani. Care sunt cauzele acestei boli?

Cauzele exacte ale poliartritei reumatoide nu sunt cunoscute în totalitate. Concepția actuală este că poliartrita reumatoidă rezultă din interacțiunea complexă și incomplet cunoscută a unor factori genetici, moșteniți, cu anumiți factori de mediu. Un factor genetic care conferă risc crescut de a dezvolta boala este genul feminin. Singurul factor de mediu care contribuie, în mod cert, la apariția poliartritei reumatoide este fumatul. Alți factori, cum ar fi infecțiile (incluzându-le pe cele legate de boala parodontală), obezitatea, consumul de carne, expunerea profesională la siliciu și la uleiuri minerale, lipsa nașterilor sunt controversați în ceea privește asocierea lor cu declanșarea bolii. Se pare, însă, că statutul socio-economic scăzut (venit scăzut, educație limitată), domiciliul urban și greutatea mare la naștere (peste 4 kg) se asociază cu un risc mai mare de poliartrită reumatoidă. Fumătorii sănătoși fac mai frecvent poliartrită reumatoidă, iar fumătorii care deja o au, dezvoltă forme mai agresive de boală dacă fumează în continuare. În acest sens, programe de prevenție și de încetare a fumatului ar putea aduce un beneficiu real. 

Care sunt simptomele bolii? Cum se manifestă în faze incipiente și cum în faze mai avansate?

Manifestarea centrală a poliartritei reumatoide, atât la debutul bolii, cât și oricând pe parcursul ei, este durerea de încheieturi (artralgia) cu următoarele caracteristici: durere nocturnă și matinală, însoțită de înțepeneală (redoare) cu durată de peste o jumătate de oră, care se ameliorează la efort și care se agravează în repaus. Noi numim acest scenariu drept durere inflamatoare, pentru a o deosebi de durerea din artroză (boala degenerativă a încheieturilor, legată de procesul de îmbătrânire), care are caracteristici opuse, fiind numită durere mecanică. După acest stadiu incipient, următorul simptom este tumefacția încheieturilor, în special cele mici de la nivelul degetelor mâinilor și picioarelor, care se umflă, sunt moi și dureroase la folosire. Cel mai frecvent, pacienții ajung la medic având aceste simptome, anume durerea inflamatoare și tumefacția articulară. În fazele târzii, dacă pacienții nu primesc tratament sau dacă acesta este inadecvat, încheieturile care fuseseră umflate se deformează și nu mai pot fi folosite conform menirii lor, pacienții fiind nevoiți să se pensioneze anticipat, devin dependenți de alte persoane pentru activități simple precum deschiderea unui robinet și bineînțeles au o calitate scăzută a bolii, uneori fiind la risc să dezvolte și depresie.

Ne puteţi da câteva exemple de simptome sau semne specifice, prin care poliartrita reumatoidă poate fi deosebită de alte boli reumatice?

Poliartrita reumatoidă se diferențiază relativ ușor de boala artrozică (reumatism): poliartrita reumatoidă apare la pacienți mai tineri, încheieturile nu deformate la început, iar tumefacția încheieturii este moale, spre deosebire de artroză unde încheietura deformată are consistență de os. Din păcate, la debut, poliartrita reumatoidă seamănă cu mai multe alte boli reumatice inflamatoare. Faptul că afectează articulațiile mici de la mâini și de la picioare și faptul că o face în mod simetric, adică aceeași încheietură umflată și la mâna dreaptă și la mâna stângă, pot fi deosebiri precoce. Anumite semne ne cresc gradul de încredere în diagnosticul de poliartrită reumatoidă, spre exemplu prezența în sânge a unor auto-anticorpi numiți anticorpi anti-CCP, sau descoperirea pe radiografia sau ecografia de mâini sau de picioare a unor eroziuni ale osului din preajma încheieturii.

Atacă organele interne

Poliartrita reumatoidă este una dintre afecțiunile care generează complicații la nivelul organelor interne. Care sunt aceste complicații și ce riscuri implică ele?

Trebuie subliniat că poliartrita reumatoidă nu este o boală exclusiv a articulațiilor. Ea se poate asocia cu simptome generale atunci când se tumefiază încheieturile, de exemplu oboseală, febră joasă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate. Boala poate afecta pielea, prin apariția unor noduli subcutanați numiți reumatoizi, poate afecta ochii, prin apariția uscăciunii, poate duce la disfuncția nervilor din periferie și a mușchilor. Pacienții afectați au adesea anemie în analizele de sânge. Dar cel mai grav, poliartrita reumatoidă poate ataca organele interne. De exemplu plămânii se pot dezvolta fibroză, inima poate suferi din cauza inflamației, la fel și rinichiul. Această afectare a organelor interne reprezintă modul prin care poliartrita reumatoidă poate scurta durata de viață. La momentul actual se insistă foarte mult pe faptul că poliartrita reumatoidă crește riscul cardiovascular pe termen lung, prin faptul că distruge vasele de sânge, astfel că pacienții au un risc mai mare de infarct decât restul populației.

Care este incidența acestei afecțiuni în Romania? Dar în Europa?

În Europa, aproximativ 1% din populație suferă de poliartrită reumatoidă. Nu avem însă motive să credem că diferim de Europa ca incidență și prevalență, ceea ce ar însemna că acum în România există aproximativ două sute de mii de bolnavi.

Există terapii noi pentru tratarea acestei boli? Pacienții din România au acces la tratamente moderne, decontate de stat?

Tratamentul poliartritei reumatoide a înregistrat progrese excepționale în ultimele două decenii prin apariția a două clase de medicamente noi: medicamentele anti-reumatice biologice (care, în general, sunt anticorpi construiți a se lega de celulele ce provoacă inflamație sau de mesagerii lor) și medicamentele anti-reumatice țintite (care sunt molecule mici de sinteză chimică, făcute să pătrundă în interiorul celulelor ce provoacă inflamație și să le blocheze anumite enzime).

Pacienții din România au acces la tratamente moderne, decontate de stat?

Pacienții români au acces la toate aceste terapii moderne, al căror cost îl suportă în totalitate casele de sănătate, la fel ca și în cazul terapiilor clasice. Întrucât costul este foarte mare, există anumite criterii de gravitate pe care pacienții trebuie să le îndeplinească pentru a le primi. Există pacienți care nu au nevoie de tratamente moderne, cele clasice fiind suficiente, dar există și pacienți pentru care numai terapiile moderne mai au șansa de a controla boala. Ca orice medicament, și terapiile moderne au contraindicații și reacții adverse (cum ar fi de exemplu riscul de infecții, în special tuberculoză). Indicația trebuie atent cântărită, iar experiența, preferințele pacientului și caracteristicile bolii sunt definitorii în acest sens.

Sfaturi pentru pacienți

Este necesară o anumită dietă, un anume stil de viață, astfel încât să prevenim aceste boli inflamatorii, în general, şi artrita reumatoidă în special, iar pacienţii să îşi îmbunătăţească starea de sănătate?

Nu fumați sau nu mai fumați! Cel mai bun lucru pe care îl poate face o persoană pentru sănătate este să nu înceapă să fumeze sau să înceteze fumatul. În acest fel, și riscul de poliartrită reumatoidă scade simțitor. În medicina bazată pe dovezi (studii clinice), nu s-a identificat o anumită dietă care să prevină sau să amelioreze poliartrita reumatoidă. În general, se recomandă consumul de fibre și antioxidanți în stare naturală (legume și fructe) și aport suficient de vitamină D. De asemenea, prevenirea și combaterea obezității și a infecțiilor dentare și gingivale sunt strategii foarte bune de a ne păzi de această boală.

“Pacienții cu poliartrită reumatoidă au un risc mai mare de cancer, mai ales limfom, și de infecții. Toate acestea fac de poliartrita reumatoidă o boală complexă, posibil periculoasă, care necesită colaborarea între medici de diferite specialități.”

“În zilele noastre, când există multe variante de tratament eficient, capabil să țină în frâu boala și să prevină astfel de deznodăminte, nu este acceptabil să mai vedem pacienți cu poliartrită reumatoidă care au articulațiile deformate. De aceea încurajăm pacienții să se adreseze repede reumatologilor, pentru a primi tratament din stadiile incipiente ale bolii.”

“Cel mai înțelept lucru pe care un om îl poate face pentru a-și reduce riscul să dezvolte poliartrită reumatoidă este să nu înceapă sau să înceteze fumatul, atât activ, cât și pasiv, mai ales dacă este femeie.”

Peste 600.000 de persoane din România (3% din populație) dintre care 2.000 copii, suferă de afecțiuni reumatice de tip inflamator, boli cu un profund impact socio-economic: generează 50% din cazurile de absenteism de la locul de muncă și aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice de tip inflamator.

×