x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Carmen Avram: "Pe măsură ce ne îndepărtăm de Revoluţie, uităm tot mai mult care a fost scopul acelei lupte”.

Carmen Avram: "Pe măsură ce ne îndepărtăm de Revoluţie, uităm tot mai mult care a fost scopul acelei lupte”.

de Sebastian S. Eduard    |    01 Mar 2012   •   21:00
Carmen Avram: "Pe măsură ce ne îndepărtăm de Revoluţie, uităm tot mai mult care a fost scopul acelei lupte”.

Duminica incepe la Antena 3 cel de-al treilea sezon "In premiera'. Carmen Avram ne povesteste noutatile ultimului sezon si cat de ofertanta este Romania atunci cand vrem sa facem reportaj de calitate.

● Jurnalul National: Ce aduce nou acest ultim sezon "In Premiera'?
● Carmen Avram: Venim cu un sezon special, in sensul ca vom avea cateva materiale atat de ample, incat vom face editii speciale, dedicate unui unui singur subiect. Ne vom axa foarte mult pe reportaje sociale, pe fenomene despre care nu stim prea multe, dar care ne influenteaza viata intr-un mod dramatic. In prima emisiune, de exemplu, vom vorbi despre mafia medicamentelor contrafacute, pe care, socant, le gasim si in unele farmacii sau chiar recomandate de doctori. Am vorbit cu un investigator international, care duce chiar acum o ancheta in Romania, si am filmat intr-un laborator important din Occident, unde am testat cateva medicamente cumparate de pe piata romaneasca. Rezultatul a fost uluitor. Si ingrijorator. Al doilea material va fi despre Mihaita Nesu, care ne-a dat noua, celor de la "In premiera" primul interviu televizat. Am filmat la el acasa si l-am cunoscut pe omul care i-a ridicat moralul in zilele crunte de dupa groaznicul accident. Il veti vedea pe Mihaita Nesu asa cum nu l-ati mai vazut inca si veti cunoaste un om de o forta incredibila.

● Presa romaneasca sufera deseori de neaducere aminte.Deseori anchetele nu sunt urmarite pana la capat, nu se revine asupra lor. Mai ales la televizor. In cazul anchetei de la Turda, voi ati demonstrat ca se poate si altfel. Sa ne asteptam si la alte "reveniri'?
● Da, neaparat, planuim cateva reveniri in sezonul 3. Nu spun care, ca sa nu-i alertam pe cei in cauza, dar sigur nu vom lasa neterminate subiectele date in primele doua sezoane. Intr-adevar, suferim de uitare uneori, dar si mai grav e ca "responsabilii" acestei tari sufera de indiferenta. Cred ca nu mai exista tara din Europa unde sa ai atatea anchete, atatea subiecte strigatoare la cer si unde sa nu se intample nimic dupa ce ele sunt difuzate. Personal, eu as paria ca acum, daca ne intoarcem la Turda, nu s-a miscat un deget. S-au bucurat ca am plecat si ca pot ramane in indolenta lor. Dar suntem cu ochii pe subiect, nu-i vom lasa sa uite de el.

● Daca arati jumatatea goala a paharului, esti cu mogulii. Daca o arati pe cea plina, esti cu ceilalti. Cum reusesti sa iti mentii echilibrul?
● Nu ma intereseaza, pur si simplu. Si nici nu ne-a spus nimeni vreodata cum sa ne realizam emisiunea. Noi facem ce ne place cel mai mult sa facem: reportaj. Nu avem culoare politica, nu avem interese, nu ducem nici o lupta, decat cea cu un sistem caruia nu i-a ramas nici o urma de respect fata de oamenii care il intretin. Asta mi se pare inadmisibil. Si, pe masura ce ne indepartam de Revolutie, uitam tot mai mult care a fost scopul acelei lupte. Nici o culoare politica nu ne va schimba abordarea, timpul va dovedi asta. Indiferent cine va fi la putere, noi vom fi acolo sa-i vedem greselile. Cu asta se ocupa presa, asa sunt oamenii informati, pentru ei facem meseria asta, indiferent ce crede si ce spune o tabara sau alta.

● Genul vostru de jurnalism se face cu mult spor si in tarile civilizate (unde subiectele sunt, totusi, altele). Ti-ai dori sa faci asta in alta parte? Sau Romania este suficient de ofertanta?
● Din pacate, Romania e cea mai ofertanta tara din Europa. Imi amintesc o vacanta in Elvetia, unde timp de doua saptamani, cea mai dezbatuta stire la radio si tv a fost despre salvarea aricilor de padure, care pier calcati de masini, pentru ca nu e destul de bun parapetul de pe marginea autostrazii. Mi-as dori sa ajungem si in Romania asa, dar n-avem nici o sansa. Asta te oboseste uneori. Azi, ne uitam la stiri, si ne ingrozeam: nu se mai terminau incidentele, accidentele, dramele si tragediile. Veneau pe banda rulanta. Si pe langa asta, sunt toate problemele nerezovlate si cronicizate de 20 de ani. Sigur ca e mai usor sa faci meseria intr-o tara in care ai de unde alege, la orice ora, subiecte puternice, dar mi-as dori mult de tot sa facem numai reportaje in genul celor de la National Geographic sau Discovery, sa mai luam o pauza emotional, si noi, si telespectatorii.

● Sa nu schimbam tara, dar sa mergem in trecut cu, sa zicem, 30 -40 de ani. Te-ai fi vazut facand anchete gen "Reflector'?
● Of, daca nu venea Revolutia, eram inginer, in cel mai rau caz, si profesor, in cel mai bun. Cred ca nu mi-ar fi trecut prin cap sa lucrez in presa. Dar "Reflector" a fost precursorul reportajului TV in Romania, era bun, iti dadea o stare, ramaneai cu ceva, era educativ si, pe atunci, nu prea isi permitea nimeni sa ignore "infierarea" de la televizor. Asa cum era el, limitat in subiecte si indoctrinat, "reflector" era un produs de top in presa comunista. Mi-ar placea sa mai vad cate un episod. Sa ma treaca frisoane si sa ma amuz. Si, nu-i exclus, sa mai invat cate ceva.

● Ce-ti vine sa faci atunci cand te-ai saturat de toate?
● Sa ma retrag intr-o oaza de liniste si sa scriu. Si, daca n-am idei, sa plec din tara, la sora mea, sa-mi cresc nepotelul. Sunt si nasa lui si simt o responsabilitate noua, care ma uimeste si care imi place. Cred insa ca oamenii ca mine, care ard facand meseria asta, se lasa greu de ea. Iar cand se lasa, n-o fac pentru o cariera in alta parte, ci ca sa apuce sa mai traiasca si pentru ei.

×
Subiecte în articol: carmen avram