x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cei care au scandat prima dată „Ieşi afară, javră ordinară” vor ieşi în stradă

Cei care au scandat prima dată „Ieşi afară, javră ordinară” vor ieşi în stradă

de Mara Raducanu    |    24 Ian 2012   •   21:00
Cei care au scandat prima dată „Ieşi afară, javră ordinară” vor ieşi în stradă

Pe 24 septembrie 2010, 8.000 de po­litisti si-au cerut drepturile in fata Pa­latului Cotroceni. Marian Gruia, pre­sedintele Sindicatului National al Po­litistilor si Personalului Contractual (SNPPC), sustine intr-un interviu acor­dat Jurnalului National ca, in ciu­da protestelor de atunci, viata po­litistilor nu s-a schimbat deloc in bine. Dimpotriva, unii dintre ei au fost supusi presiunilor sau restructurati. Mai mult, daca nu li se vor da salariile restante cerute, intr-o saptamana politistii vor iesi din nou la proteste.

• Jurnalul National: Pe 24 septembrie 2010, 8.000 de politisti si-au cerut drepturile in fata Palatului Cotroceni. A trecut mai bine de un an de atunci, domnule Marian Gruia. Ce s-a schimbat?

Marian Gruia: Nu s-a schimbat absolut nimic. Din contra, situatia a devenit si mai accentuata, situatia sociala. Nu numai a politistilor, ci a intregii societati romanesti. Mai mult decat atat, la momentul respectiv, presedintele Romaniei ne-a acuzat de subminarea puterii de stat, consi­derand ca s-a incercat o lovitura de stat in acceptiunea unora. Mai mult decat atat, noi am atras atentia pre­sedintelui si CSAT-ului la momentul respectiv, am facut adresa oficiala, prin care am cerut ca sistemul de ordine publica si siguranta nationala sa fie intarit intr-o situatie de criza, pentru ca poate sa esca­ladeze din cauza reducerilor salariale. Poate sa escaladeze o data privind protestele sociale si doi, privind cresterea infractionalitatii. Ei nu au luat in calcul avertismentul nostru. Mai mult decat atat, stiti bine ca la sfarsitul anului trecut au fost disponibilizati 10.000 de angajati MAI, in special jandarmi si politisti.

Guvernul executa ordinele presedintelui

•Sloganul 'Iesi afara, javra ordinara', a fost scandat pentru prima data la protestul politistilor din fata Cotroceniului. Zilele astea a rasunat si a devenit un adevarat hit la protestele din Bucuresti si din tara....

Referitor la sloganul acela, sa stiti ca nu a fost inventat de noi. Nici eu nu stiu de unde a aparut atunci in multimea aceea. Dar uite ca a prins la societatea civila, fiind folosit acum de catre manifestantii care au iesit spontan in strada. Problema este insa alta. Vedeti, oamenii acuza presedintele de tot ceea ce se intampla, pentru ca de-a lungul timpului presedintele, in loc sa-si vada de rolul lui de me­diator in societatea civila, a de­venit – asa cum spun analistii – un pre­sedinte-jucator. Mai mult decat atat, a subordonat Guvernul Prese­dintiei, incat, din punctul meu de vedere, noi nu avem Guvern. Guvernul executa ordinele presedintelui.

• Si e bine ca avem un presedinte-jucator?

Sub nici o forma. Daca as spune eu ca nu a fost un lucru bun, ar zice ca am ceva cu presedintele. Insa toata societatea civila acuza presedintele de toate relele care s-au abatut asupra Romaniei.

• Revenind la mitingul din 2010. Ce s-a intamplat dupa acel mo­ment? Stiu ca politistii au fost nu doar amendati, dar si acuzati ca ar fi venit la protest cu arma din do­tare.

Intr-adevar, la mitingul respectiv, o delegatie formata din 10 reprezentanti ai protestatarilor am intrat la discutii cu doi consilieri ai presedintelui. La intrare, bineinteles ca am fost legitimati, ca asa e procedura, de catre SPP. Si dupa incheierea mitingului toti cei zece – jandarmii au preluat datele de la SPP – au primit amenzi de 100 de milioane vechi pentru fiecare dintre noi. La ora actuala suntem cu procesele in instanta. Ceilalti politisti au fost acuzati, unii ca au fost cu armamente asupra lor. Vreau sa va spun ca s-a dat neince­pe­rea urmaririi penale impotriva acelor cinci politisti. Nu s-a constatat ca aveau armament asupra lor.

• Atunci, de ce s-a incercat 'plimbarea' acestor oameni prin tribunale?

La momentul respectiv s-a incercat inducerea in eroare a societatii civile ca am fi venit cu armament, tocmai ca sa fim acuzati de astfel de infractiuni. Trebuia sa gaseasca un tap ispasitor. Insa eu vreau sa va spun ca dupa acel miting m-am trezit la circa sase luni de zile chemat la politie, avand o plangere penala cu cinci capete de acuzare, cinci in­fractiuni. Surprinzator, plangerea fiind facuta de o asociatie a revo­lu­tionarilor care nu stiu ce legatura avea cu protestul nostru, insa mi-au facut plangere penala. Nu este nici o infractiune acolo, este doar o fortare de catre aceasta asociatie revolu­tio­nara care, din punctul meu de vedere, a fost pusa politic sa-mi faca o plangere penala. Dar bineinteles nu trebuia sa apara cei care au facut acest lucru.

• Dupa acel miting din 24 septembrie, politistii nu prea au avut viata usoara. Au urmat demisii si demiteri la nivel inalt, restructurari, testari... Ati mai fi dispusi sa iesiti din nou la proteste, sa va alaturati manifes­tantilor?

Cu siguranta. Si asta se va intampla in viitorul apropiat. Pentru ca, daca ati vazut, Guvernul deja joaca la doua capete. Revolutionarii iesind in strada saptamana trecuta, am inteles ca asociatiile revolutionare ar fi incheiat un protocol cu PDL sa li se gaseasca surse de finantare, sa le dea banii. Noi nu cerem bani in plus, ci restantele de anul trecut. Ca atare, deja am conceput doua scrisori deschise catre presedinte si premier si le dam termen o saptamana sa gaseasca surse sa ni se dea restantele.

Igas, la Ministerul de Interne, cu numele

• Cu alte cuvinte, daca nu se va gasi o rezolvare concreta, politistii vor iesi in strada. Din nou.

Cu siguranta. Daca problemele nu se vor rezolva intr-un timp foarte scurt, cu siguranta vom iesi in strada. Tensiunile sunt enorme in randul politistilor. Vom avea o intrevedere si cu ministrul Igas, cel mai tarziu am inteles la 31 ianuarie, dar nu cred ca va fi vreo sansa din acest punct de vedere. Cel putin, reprezentantii ministerului nu ne asigura ca se vor da aceste restante intr-un viitor apropiat. Trebuie sa discutam cu Guvernul. Ministrul nu are nici o putere. Domnul Igas la minister este doar cu numele. In rest, nu a facut nimic pentru aceasta institutie, mai mult a destabilizat-o.

• Dar jandarmii si-au primit restantele salariale?

Nu, nu si-a primit nimeni nimic. Va spun eu. Saptamana aceasta, maxim sfarsitul lunii, se vor achita niste restante la norma de hrana, in valoare de vreo 330 de lei, restante care dateaza incepand cu 1 octom­brie 2010. Dar de ce numai acuma, cand a iesit populatia in strada gan­dind ca le mai aruncam cate ceva firi­mituri si politistilor, si jandarmilor si ii vom folosi impotriva mani­fes­tantilor. Si eu va spun ca politistii, din punctul meu de vedere – cel putin din informatiile mele – nu vor actiona impotriva cetatenilor care vor manifesta in strada.

• Domnul Gruia, au fost mo­mente, situatii, contexte in care s-au facut presiuni asupra politis­tilor?

Bineinteles. Si, mai ales, ca in anumite functii de conducere partidul de guvernare si-a pus oameni care pur si simplu sa-i terorizeze psihic pe politisti si nu numai pe politisti. Deci, eu va spun ca oamenii sunt supusi unor presiuni psihice din partea sefilor. Atat ca activitate, pentru ca li se cere mai mult decat poate sa ofere, avand in vedere lipsa efectivelor, se lucreaza peste program, nu li se deconteaza orele supli­mentare...

• Cum comentati iesirea oamenilor la proteste?

Noi am atras atentia din 2010. Oamenii au inteles situatia economica a Romaniei si au rezistat. Dar dupa un an si ceva nu mai rezista. A ajuns cutitul la os, cum se spune in limbaj popular, si oamenii au iesit in strada manifestand spontan fara sa aiba un lider, fara sa aiba un mesaj complet din partea tuturor. Ati vazut, fiecare isi cere dreptul, fiecare isi striga nemultumirea. Singura chestiune la unison este schimbarea actualei guvernari si a presedintelui.

• Ce finalitate vedeti? Ma refer, la una benefica pentru cetatean.

Eu cred ca ar fi cea mai buna solutie legala si democratica – alegerile anticipate. Ar fi o chestiune democratica si s-ar detensiona toata aceasta situatie din strada.

• La protestele de pana acum, cetatenii au acuzat violenta jandarmilor, faptul ca au fost batuti oameni pasnici. Cum comentati?

Unele masuri ale jandarmeriei au depasit limita interventiei. Cred ca in multe cazuri s-a facut exces de zel. Acum nu stiu – pentru ca nu am informatiile si elementele – dar ca o parere, este posibil ca ordinele de interventie sa fi fost date de anumiti sefi. Si acolo trebuie vazut daca intr-adevar sefii care le-au dat ordine sa actioneze sau modalitatea de actiune asupra manifestatiei. Eu va dau un singur exemplu. A doua zi de protest, cred ca sambata cealalta... Nu au intervenit in forta cand oamenii erau in strada, cand ocupasera bulevardul Magheru, ceea ce este contrar legii si atunci aveau dreptul si obligatia sa intervina in forta, sa-i scoata de pe carosabil. Insa, la ora 23:30-00:00, cand ramasesera un grup de manifestanti pe trotuar, am inteles ca s-a primit ordin de la prefect sa intervina in forta. Cea mai mare greseala, acolo este incalcarea legii.

×