Omul de afaceri Dinu Patriciu e convins ca verificarile facute de procurori la conturile Fundatiei In-stitutului pentru Libera Initiativa, pe care a sponsorizat-o cu 3 milioane $, au un scop bi-ne determinat: sa-l denigreze. Nu are o parere buna nici despre cei care instrumenteaza dosarul Rompe-trol: sunt incompetenti.
Omul de afaceri Dinu Patriciu explica intr-un interviu acordat Jurnalului National ca a preferat sa investeasca banii in fundatii si nu in PNL, pentru ca nu-l intereseaza jocul politic. Numai Fundatia Institutul pentru Libera Initiativa (ILI ) a fost sponsorizata cu 3 milioane de dolari. Jurnalul National: Domnule Patriciu, cui a apartinut ideea infiintarii Fundatiei Institutului pentru Libera Initiativa (ILI) si in ce scop a fost infiintata?
Dinu Patriciu: Propunerea a venit din partea unor reprezentanti ai societatii civile. Liberalismul, desi blamat de multi in Romania, si ma refer la liberalismul modern, este destul de putin cunoscut. Cu toata traditia pe care o avem, cu lunga istorie a PNL, care a avut si el evolutiile lui din punct de vedere conceptual. In anii â98-2000, foarte multi dintre noi ne-am pus problema raspandirii conceptelor liberale, a dezbaterilor publice pornite de la ceea ce cu adevarat inseamna liberalismul in lumea moderna. Si de aici s-a nascut ideea fundatiei. Care de altfel asta a si facut timp de aproape sase ani. Si, daca va referiti la sponsorizarea fundatiei, trebuie sa va spun ca in ceea ce priveste Rompetrol, suma cu care am sponsorizat-o si care e enorma reprezinta 0,3 la mie, nu la suta, din cifra de afaceri din aceasta perioada.
Mai exactâ¦
Circa 3 milioane de dolari de la infiintare pana in prezent. Ceea ce i-a asigurat nu numai o functionare onorabila, ci si posibilitatea de a avea impliniri. Si aici ma refer la nenumaratele sondaje legate de perceptia liberei initiative, la sondajele privind mediul politic, la studiile de economie, sociologie si politica ce au fost publicate sub egida fundatiei in acesti sase ani, precum si la numeroasele dezbateri publice atat de Fundatia ILI, cat si cea care poarta numele regretatului Horia Rusu. In multe momente mai mult sau mai putin linistite din punct de vedere politic, aceste institutii si-au adus contributia la clarificarea unor puncte de vedere si situatii conflictuale. Pentru ca de fapt acesta este rolul ei esential. De a pune in dezbatere in asa fel incat sa nu apara infruntari sterile. Imi amintesc de momentele in care dezbaterile in interiorul PNL capatasera o turnura cat se poate de exploziva si lucrurile au inceput sa se clarifice, deoarece multi oameni au inceput sa se stranga in jurul unor idei comune.
Vedeti insa ca s-a creat impresia ca membrii fundatiei, fundatia in sine, sunt folositi ca factori de presiune atunci cand va nemultumeste ceva.
Pentru ca se personalizeaza, se face excesiv legatura intre persoana mea si aceasta fundatie.
Rompetrol este principalul finantator al ILI?
Da.
Mi-aduc aminte ca la un moment dat fundatia Horia Rusu a avut o dezbatere pe tema interceptarii telefoanelor. A venit imediat dupa ce dvs. v-ati plans ca va sunt ascultate telefoanele de serviciu si personale. A fost ideea dvs.?
A fost propunerea lor si catre mine. Mi-au cerut sa si particip. Si tocmai le-am spus ca, fiind parte implicata, nu particip. Motiv pentru care nu am fost. Dar au fost multi altii, si stiu ca a avut mult succes manifestarea respectiva.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
In afara de ILI si de Horia Rusu, mai sponsorizati si alte fundatii?
Nu cunosc cu exactitate numarul lor, dar sunt legate de responsabilitatile noastre sociale. Fundatia Energie vie, Initiativa europeana a mediului de afaceri care scoate o publicatie initiativa, care este foarte citita in mediul de afaceri. Si nu numai atat, sprijina organizatiile patronale, relatiile internationale, precum si nenumarate ONG care se preocupa de tot felul de probleme sociale.
Sume substantiale pentru alte fundatii
Cam cati bani merg per total catre aceste fundatii?
In mod rational, aceasta activitate se poate intinde pana la limita la care ne permite legea, respectiv pana la 20% din impozitul pe profit.
Adicaâ¦
De la an la an e diferit. Dar sunt sume substantiale.
Anul trecut, spre exemplu, la cat s-a ridicat sponsorizarea?
Nu stiu sa va spun. Si nu e
20% din impozitul pe profit. E pe fiecare societate in parte. Asa ca e mult.
Procurorii fac verificari la conturile fundatieiâ¦
Sunt liberi sa le verifice pana n-or mai sti bine. Pentru ca nu vor gasi nimic ilegal in activitatea acestei fundatii. Dimpotriva.
De ce credeti ca verifica conturile Fundatiei ILI, si nu ale Fundatiei Horia Rusu sau ale alteia?
Din idei preconcepute, ca sa nu spun fixe, ale unor politicieni.
Care politicieni?
Nu discutam mai mult de atat, ca nu are sens sa le discutam. Dar a introduce acest tip de activitati in jocul politic este o mare greseala. Romania are nevoie de comunicare, de a se moderniza ea insasi, de a ajunge in consonanta cu celelalte societati cu aceeasi structura democratica precum a noastra. Restul e barfa.
Barfa nebarfa, trebuie sa le lamurimâ¦
Au fost publice toate datele fundatiei.
Cei care vin si tin discursuri, prelegeri primesc niste onorarii.
Nu intotdeauna. Depinde. Unii sunt voluntari. Altii o fac din dorinta de a se exprima. Uneori organizarea anumitor activitati presupune finantare. E absolut normal.
Dar atunci cand sunt platiti, sunt incheiate contracte cu fundatia?
Sigur ca da.
Dar cine hotaraste cine sa fie invitat? Aveti un cuvant de spus?
Nu intotdeauna si unele dintre activitati nici nu le cunosc foarte bine. Pentru ca cei din Consiliul Director al fundatiei doar supravegheaza aceasta activitate, iar cei din Executiv sunt cei care conduc activitatea zilnica, si evident pe baza unor planuri de activitate pe care le aprobam si conform prevederilor bugetare.
Si premierul Tariceanu face parte din Consiliul Director al Fundatiei ILI. Obisnuiti sa va consultati cand pregatiti dezbateri?
Nu. Boardul se intalneste o singura data pe an.
Dar cei care sunt membri in Consiliul Director sau simpli membri ai fundatiei sunt platiti?
Nu, nu sunt platiti. Nimeni nu este platit. In orice caz, nimeni dintre membrii fondatori. Dar exista un personal executiv care este platit. Printre altele face servicii si Rompetrolului. Spun chestia asta ca sa fie foarte clar. Monitorizarile de presa, pe diverse subiecte, sintezele pe presa ne sunt furnizate de ILI, de care avem nevoie in activitatea de marketing.
"Cauta acul in carul cu fan"
V-am intrebat, deoarece in schema publicata recent de ziarul nostru, printre cei care au incasat onorarii de la fundatie se numara domnii deputati Boureanu, Crin Antonescu. Aceste onorarii nu apar insa in declaratiile lor de avere.
Nu pot sa va dau detalii. Daca este real, probabil ca este vorba despre perioada 2001-2003.
Procurorii va suspecteaza de spalare de bani prin aceasta fundatie.
Cred ca trebuie sa va puneti intrebarea cum o institutie a statului poate sa faca o asemenea ilegalitate. Sa faca publice documente dintr-o cercetare. Asta este absolut interzis Parchetului. Sigur ca meseria dvs. de jurnalisti va face doritori de a avea astfel de informatii. Dar ei, aceia care le distribuie, comit o ilegalitate. Nu este vorba despre nici o spalare de bani, pentru ca totul este acoperit de contracte si este o sponsorizare savarsita in limitele si stricta respectare a legii.
Atunci credeti ca au urmarit un anumit scop?
Da, au urmarit sa denigreze activitatea unei institutii.
De ce neaparat a Fundatiei ILI?
Pentru ca eu sunt un subiect cat se poate de interesant. Si, neavand nici un fel de proba de indicii ca as fi savarsit o fapta nepermisa, incearca sa caute acul in carul cu fan. Este evident.
Spuneati ca se urmareste denigrarea fundatiei. Cine anume are acest interes?
Degeaba incercati sa ma faceti sa pun gaz pe foc, pentru ca nu o sa o fac. Cei care pun la cale astfel de lucruri ar trebui sa-si faca un examen de constiinta, si mai ales care sunt cosecintele unor astfel de demersuri, care nu pot fi decat negative. Pe langa crearea unui climat de neincredere, de suspiciune, de teoria conspiratiei, in care traim zi de zi de vreun an si jumatate, ceea ce aduce tulburarea mediului de afaceri, relatiei dintre politica si afaceri, modului in care se desfasoara jocul politic⦠Dincolo de toate astea e numai barfa si golanie in aceste acte. E o manifestare de golanie. Un mahalagism.
Pai sa va dau niste nume: Crin Antonescu, Ludovic Orban. Ei sunt cunoscuti prin criticile aduse presedintelui Basescu, justitiei. Si atunci se face legatura cu dvsâ¦
Acolo sunt tot felul de oameni. Dintre care unii nu aduc nici un fel de critica presedintelui Basescu. De exemplu, Mihai Razvan Ungureanu era pomenit sau Teodor Melescanu, sau Dan Radu Rusanu sau alte nume. De ce imediat trebuie sa construim o teorie a conspiratiei, care nu exista. Suferim de acest sindrom pe care ni-l exacerbam.
Dar atunci cand s-a infiintat fundatia au existat criterii de selectie a membrilor, a celor care fac parte din Consiliul Director, sau care a fost animat de valorile liberalismului s-a inscris?
Nu a fost nici un fel de selectie. In discutiile prietenesti pe care le aveam am hotarat sa cream acest instrument. Iar in ceea ce priveste implicatiile nelegale ale acestuia, sa fim seriosi. Sa fim seriosi, si de fapt este evidenta o manipulare. Intre miile de fundatii care functioneaza exact in acelasi fel si intre zecile de sponsorizari pe care Rompetrolul le face s-a gasit un carlig de care sa fie agatate niste nume. Desi, repet, alte nume au fost lasate deoparte, pentru ca prin ele insele ar fi infirmat teoria conspiratiei.
Dar de ce n-ati optat sa finantati direct PNL si ati ales aceste fundatii?
In politica exista doua componente: jocul politic, care pe mine nu ma intereseaza, si trecerea tarii asteia a noastre catre o epoca de-adevarat liberala. Din pacate, Romania nu a avut nici un fel de guvernare liberala pana acum. Si pentru a se ajunge la o guvernare liberala este nevoie ca o mare parte a comunitatii romanesti sa vehiculeze si sa creada in valorile liberale.
Procurori "incompetenti"
Si acum trecem la partea a doua...
Daca facem un ghiveci din interviul asta nu iese nimic.
Oficiul National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor a concluzionat ca din suma totala de 51 de milioane investita in Romania de The Rompetrol Group BV Olanda, suma de 46 de milioane USD a fost transferata inapoi la extern, din care 34 de milioane de dolari, direct la The Rompetrol Group BV Olanda. Iar din conturile deschise de aceasta firma in Romania a fost transferata la extern, in conturile proprii si in conturile Rompetrol International LTD, firma unde figurati unic asociat, suma de 59 de milioane de dolari.
Deci toate aceste afirmatii sunt ruperi de context ale unor fapte de comert perfect legitime si care nu au legatura unele cu altele. Una este pretul actiunilor, care intr-adevar este 51 de milioane, alta este investitia facuta, care depaseste 230 de milioane pana in acest moment, si in al treilea rand sunt relatiile comerciale intre The Rompetrol Grup si entitatile din Romania ale grupului sau din alte tari care sunt in relatii comerciale legate de vanzari sau cumparari de marfuri. In momentul in care nu se tine cont ca banii sunt o marfa de gen si fungibila se fac asocieri intre anumite operatiuni simultane sau apropiate in timp, evident se poate construi o conspiratie. Dar exista probe temeinice si expertize care dovedesc ca toate aceste afirmatii sunt apa de ploaie. Restul e atac la imagine, care revine de doi ani incoace. Nu au nici un fel de proba, nici un fel de indiciu temeinic. Mai mult decat atata, cei care instrumenteaza acest caz nu fac decat sa-si dovedeasca incompetenta.
Cine este TRG, cine sunt reprezentantii sai si care a fost puterea sa financiara atunci cand a venit sa faca investitii in Romania?
TRG, la momentul in care a inceput cresterea grupului Rompetrol, era reprezentat de mine si de inca un partener al meu, precum si de un fond american de investitii. Forta financiara la acel moment era suficienta pentru a permite, atat prin fondurile proprii, cat si prin fondurile atrase, sa asigure functionarea grupului Rompetrol, cat era el la acel moment. Respectiv o cifra de afaceri de 60 de ori mai mica decat astazi.
Se spune ca aveti deja datorii foarte mari pe la banci.
Trebuie sa va spun asa. O mare corporatie are un rating care este acordat de agentii de profil independente. Daca datoriile noastre ar fi mai mari decat este rational sa fie, in functie de cifra de afaceri, de capitalurile proprii si de profiturile societatii, probabil ca vor fi retrase aceste finantari imediat. De exemplu, anul trecut, cifra de afaceri s-a dublat, gradul de indatorare s-a marit doar cu 30%, iar profiturile au crescut cu 15%, ceea ce inseamna ca probabil suntem niste comercianti considerati cat se poate de viabili de partenerii financiari.
"Restul e doar barfa"
Deci e normal sa aveti niste datorii acoloâ¦
Numai in Romania e considerat rusinos faptul ca ai datorii. Si asta tot dintr-o manipulare provenita din vechea teorie a conspiratiei, care facea din ban ochii dracului. Oricine in lumea asta are datorii. Si cu cat ai mai multe datorii, cu atat trebuie sa fii mai onorabil. Pentru ca altfel nu-ti da nimeni bani. Iar gradul de indatorare este foarte mic, daca il comparati cu cel al unor companii europene de aceeasi dimensiune ca Rompetrol. Gradul de indatorare reprezinta astazi putin peste 18% din cifra de afaceri. Lucram cu capitaluri proprii si cu capitaluri atrase. Din moment ce capitalurile se lasa atrase, probabil ca avem argumente. Restul reprezinta din nou barfe.
Revenim. Creanta Libia, cea de 85 de milioane de dolari, despre care se scrie in actele procurorilor, pare a fi miezul "necazurilor" dumneavoastra. Dupa preluarea Rompetrol, la un moment dat ati considerat ca aceasta vi se cuvine. Ati "vandut-o" unei alte firme pe bani mai putini, apoi ati circuitat-o prin paradisuri fiscale si ati adus-o inapoi pentru a investi la Petromidia?
Din nou va atrag atentia asupra scurgerilor de informatii confidentiale de la o institutie a statului cu care noi intelegem sa colaboram in mod foarte deschis si sa oferim toate informatiile necesare pentru a duce la inchiderea cat mai repede a acestui caz, pentru ca stim perfect ca suntem nevinovati, iar faptul ca se vehiculeaza aceste informatii trunchiate tendentios este spre paguba economiei si a societatii romanesti, nu numai a Rompetrolului, a actionarilor si a angajatilor sai. Nu am circuitat-o. Lucrurile sunt mai complicate. Era o creanta incerta, a carei valoare nu putea fi decat negociata. Evident ca ne apartinea, pentru ca nu a aparut niciodata in evidentele statului roman. Nu avea cum sa apara, pentru ca ea a fost a unei societati privatizate si izvorate dintr-un act juridic implinit dupa privatizare. Dar chiar daca s-ar considera ca ar fi provenita inainte de privatizare. Societatea a fost privatizata cu intregul patrimoniu al ei, inclusiv aceasta creanta.
Legislatia va oprea de la insusirea si cesionarea fara drept a creantei statului...
Nu. Nu era a statului. Nu a fost niciodata a statului . Nici macar inainte de â89. De altfel, exista nenumarate precedente juridice in care instantele judecatoresti au certificat faptul ca, atat conform Legii 15, cat si conform Legii 31, intregul patrimoniu inainte de privatizare, inclusiv creantele ce trebuia incasate, era al societatii. Nimeni nu a pus vreodata la indoiala legitimitatea proprietatii asupra acestei creante.
Mai departe. Daca extragi esenta referatului prin care procurorii au cerut arestarea dumneavoastra, intelegi ca Dinu Patriciu a fost un om de afaceri care a investit cu banii statului in lumea petrolului romanesc, scotand apoi foarte multi bani la extern, prin off-shorre-uri. Sunteti un fel de "capo il tutti capi" al "grupului de crima organizata" pe care l-ati fi initiat, organizat si condus?
Referat care s-a dovedit a fi neintemeiat. De ce sa-l mai discutam? Din moment ce de opt ori s-a statuat ca nu era intemeiat acest referat. Atat din temeiuri procedurale, cat si datorita fondului. Va reamintesc ca una dintre instante a inteles sa judece chiar pe fond si a aratat ca nu exista nici un fel de probe in dovedirea sustinerilor procurorilor de caz. E o trasnaie care nu are drept scop decat sa terfeleasca imaginea singurei corporatii multinationale nascute pe teritoriul acestei tari. Confunda de fapt o corporatie multinationala cu un grup de crima organizata.
LIANT"Acesta este rolul esential al fundatiei. De a pune in dezbatere in asa fel incat sa nu apara infruntari sterile. Imi amintesc de momentele in care dezbaterile in interiorul PNL capatasera o turnura cat se poate de exploziva si lucrurile au inceput sa se clarifice" ATAC
"Cred ca trebuie sa va puneti intrebarea cum o institutie a statului poate sa faca o asemenea ilegalitate. Sa faca publice documente dintr-o cercetare. Asta este absolut interzis parchetului. Sigur ca meseria dvs. de jurnalisti va face doritori de a avea astfel de informatii. Dar ei, aceia care le distribuie, comit o ilegalitate. Nu este vorba de nici o spalare de bani" APA DE PLOAIE
"Evident exista probe temeinice si expertize care dovedesc ca toate aceste afirmatii sunt apa de ploaie. Restul e atac la imagine care revine de doi ani incoace. Nu au nici un fel de proba, nici un fel de indiciu temeinic. Mai mult decat atata, cei care instrumenteaza acest lucru nu fac decat sa-si dovedeasca incompetenta" - Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol
IN "BARLOGUL" LUI PATRICIU
|
Am stat de vorba cu Dinu Patriciu acasa, in somptuoasa sa vila din Snagov. Ne-a primit cu regretul ca nu a fost inspirat sa ne cheme cu o ora mai devreme, adica la 10:00 dimineata, pentru ca astepta musafiri. De altfel, in timpul interviului, care a durat mai putin decat drumul pana la Snagov si inapoi, Dinu Patriciu se apropia de fereastra care da spre intrarea principala pentru a vedea daca au sosit sau nu invitatii. Paradoxal, nu avea pe cineva pe post de usier, care sa-l anunte. Iti crea impresia ca intra si iese cine vrea din vila. Chiar m-am mirat de atata "transparenta". M-am linistit insa cand, la plecare, am ridicat ochii si am vazut puzderia de camere de supraveghere. Ma si miram, mi-am zis in sinea mea. Una peste alta, Dinu Patriciu s-a dovedit o gazda primitoare. Cam agitata spre finalul interviului, cand s-a ridicat si m-a anuntat intempestiv ca nu mai poate continua, deoarece i-au sosit musafirii. Totusi, insist. Mai aveam si aia, si aia de intrebat. Degeaba, nu mai putea sta. Macar asta sa va mai intreb, ii zic. Cu un picior spre scara interioara care ducea la livingul mare cat sa intorci un jeep, imi raspunde. Si apoi dispare. Nici nu l-am mai vazut pana la plecare. Totusi constiinta nu-mi dadea pace. Cum sa plec sa nu-i multumesc si sa-i spun la revedere. Asa sta bine unui ziarist educat. N-a fost chip sa ne revedem. Am plecat, gandidu-ma pe drum la Armani. Nu era costumul domnului Patriciu, care a optat pentru o tinuta sport, ci cainele sau, un animalut a carui rasa se termina in terrier. Un caine foarte prietenos de altfel. La un moment dat chiar m-a lins pe fata. Nici acum nu stiu daca a facut-o pentru ca i-a placut fata mea sau miroseam a Zdreanta, cainele meu.
Mai tarziu, ajunsa in redactie, primesc un telefon. Era Dinu Patriciu, care-si cerea scuze pentru incheierea intempestiva a interviului. Nu-i nimic, zic, dar mai aveam o groaza de intrebat. Nu-i nimic, zice si domnul Patriciu, cu promisiunea ca oricand imi va raspunde curiozitatii, cu cea mai mare placere. Inchid si zic iar in sinea mea: Uite, domâle, ca e un gentleman. (Gabriela Antoniu)
|
ACT FPS DIN ANUL 2000
|
Potrivit unui document intocmit in anul 2000 de Directia de Control din cadrul Fondul Proprietatii de Stat, investitorul in Romania, societatea TRG, era o firma recent infiintata fata de momentul investitiei pe piata romaneasca si a fost incadrata alaturi de alte 14.829 de firme noi. Atat de noua incat FPS a retinut ca element important faptul ca TRG nu depusese la institutiile abilitate bilanturi contabile. Reprezentantii Directiei de Control i-au atribuit "un nivel de risc ridicat, mai ridicat decat media de risc existenta in grupa firmelor cu aceeasi putere financiara", potrivit documentului invocat.
In Incheierea nr. 180 a Curtii de Apel Bucuresti, judecatorii, cu opinie majoritara, nu au contestat gravitatea faptelor retinute in sarcina lui Dinu Patriciu si "nici perioada lunga de timp in care s-a desfasurat activitatea infractionala", dar au considerat ca este in interesul bunei desfasurari a procesului penal ca inculpatul sa fie cercetat in stare de libertate.
|