x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Doctor Cristian Surcel: “În cancerul de rinichi soluţia eficientă e chirurgia”

Doctor Cristian Surcel: “În cancerul de rinichi soluţia eficientă e chirurgia”

de Florin Condurateanu    |    14 Iun 2016   •   23:39
Doctor Cristian Surcel: “În cancerul de rinichi soluţia eficientă e chirurgia”
Sursa foto:

Interviu cu medic primar doctor Cristian Surcel, vicepreşedinte al Asociaţiei internaţionale a chirurgilor urologi tineri, membru al Academiei Europene a Cancerului de Prostată.

Cancerul de rinichi, acela cu tumora în parenchimul renal, adică în carnea rinichiului este cel mai brutal cancer din aparatul reno-urinar şi duce la cele mai multe decese din această categorie. Medicul primar Cristian Surcel de la Institutul de transplant renal şi urologie Fundeni explică faptul că simptomele cancerului de rinichi sunt discrete şi maladia se descoperă întâmplător la o ecografie. Este motivul pentru care bolnavii se prezintă târziu, în faze avansate, când boala a dat şi metastaze.

Florin Condurăţeanu: - Simptomele cancerului de rinichi sunt negălăgioase, însă ceva semne ale bolii trebuie să existe. Pot ele trage alarma?

Dr. Cristian Surcel: - În cancerul de rinichi apar nişte sângerări în urină, dar ele nu sunt abundente şi apar şi dispar. Alt simptom sunt unele dureri în zona şalelor, dar ele sunt suportabile şi bolnavii dau vina pe unele dureri de la sciatică. Rinichiul cu tumoră este mărit şi el poate fi descoperit prin palpare chiar de pacient, se simte şi tumora. Rar bolnavul are toate aceste trei simptome, această triadă de semne, de regulă simt doar unul din simptome. Cancerul de rinichi mai provoacă şi o temperatură de 38 de grade dimineaţa şi seara, fără să fie vorba de vreo infecţie. Apare şi o hipertensiune greu tratabilă. Bolnavii de cancer de rinichi sunt palizi şi anemici, au o culoare ca de ceară. În cele mai multe cazuri cancerul de rinichi se depistează la o ecografie. Bolnavii se prezintă la spital în faze avansate când au apărut şi metastazele.

 

F.C. - Unde se împrăştie prin metastaze cancerul de rinichi?

Dr. C.S. - Metastazele la plămân provoacă tuse, sânge, respiraţie grea. Metastazele la oase duc la fracturi din căzături banale şi la dureri de oase. Metastazele la ficat deteriorează analizele hepatice şi ficatul este mărit. Metastaze cauzate de cancerul de rinichi se descoperă şi la colon şi la intestinul subţire, chiar şi la diafragmă. Pentru depistarea din timp a bolii trebuie să se execute ecografii la persoanele cu risc care sunt cele cu insuficienţă renală, la cele sub dializă şi bineînţeles la cei cu rude bolnave de cancer renal.

 

F.C. - Unii oameni se sperie când urina lor este intens colorată, de un galben tare, au motive de îngrijorare?

Dr. C.S. - Urina nu are tot timpul aceeaşi coloraţie, este mai intens colorată în funcţie de concentraţie. Pe parcursul a 24 de ore, urina este colorată mai palid sau mai tare, fără să fie de regulă o situaţie îngrijorătoare.

 

În cancerul de prostată metoda de soluţionare este chirurgia deschisă. Tratamentul cu citostatice nu dă rezultate convingătoare, el se prescrie doar în cazurile foarte avansate, când chirurgia nu mai poate interveni. Când tumora este sub 5 centimetri şi nu a depăşit rinichiul, chirurgul scoate tumora şi ţesuturile învecinate până la ţesutul neinvadat, sănătos. Dacă tumora este mai mare, se scoate tot rinichiul, glanda suprarenală aferentă rinichiului cu cancer, ţesuturile de grăsime din zonă, ganglionii. Operaţia deschisă făcută în timp util duce la o supravieţuire de 30-40% după 5 ani. Când cancerul este la vezică şi tumora n-a străpuns peretele vezicii se îndepărtează cu endoscopul tumora şi ţesutul învecinat. Dacă tumora a atacat pereţii în profunzime, se scoate vezica urinară şi se construieşte altă vezică din colon.

×