x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Maria Ungurean: "Ne rugam pentru cei care ne-au ajutat"

Maria Ungurean: "Ne rugam pentru cei care ne-au ajutat"

29 Oct 2004   •   00:00

Directoarea gimnaziului-internat din Tighina, Maria Ungurean, a ridicat cei 7.400 de dolari, bani adunati in campania organizata vara trecuta de Jurnalul National, pentru a le intinde o mana orfanilor din Tighina, izolati in scoala, fara apa si fara mancare, timp de mai multe saptamani.

Acum copiii au fost lasati in pace, dar regimul separatist i-a amenintat ca nu le va da caldura in aceasta iarna. Directoarea orfelinatului, Maria Ungurean, ne-a spus ca acesta este primul ajutor real pe care scoala l-a primit in ultimii 15 ani.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

Click pentru a mari imaginea
LA SEMNAT. In august, reporterii Jurnalului National au fost la Tighina pentru a-i duce directoarei orfelinatului actele necesare pentru a primi banii

  • Jurnalul National: Doamna Ungurean, ce veti face cu banii adunati?

    Maria Ungurean: In primul rand va multumim foarte mult pentru tot ceea ce ati facut pentru noi. Este cel mai placut lucru care ni s-a intamplat vreodata. Nici acum, dupa ce am ridicat acesti bani, nu-mi vine sa cred ca sunt ai nostri. Nici nu va imaginati de cate probleme ne-ati scutit. Prin intermediul ziarului dumneavoastra vreau sa le multumesc tuturor celor care au contribuit la adunarea acestei sume si va asigur ca absolut fiecare leu va fi cheltuit pentru binele acelor copii care vara trecuta au indurat foame si sete, dar care nu au cedat in fata terorii smirnoviste. Sunt niste copii care merita din plin sa beneficieze de acest ajutor.

    In primul rand, vom cheltui o parte din acesti bani ca sa schimbam mobilierul din cantina, deoarece pana astazi copiii mananca la niste mese asemanatoare cu cele pe care le foloseau batranii la tara in timpul nuntilor - cateva scanduri lungi batute una langa alta si acoperite cu o musama. Noul mobilier va fi un cadou pentru scoala din partea oamenilor cu suflet mare din Romania, care ne-au ajutat prin intermediul Jurnalului National. Nu vom uita niciodata acest gest frumos. In al doilea rand, am vrea sa cumparam cateva televizoare, pentru ca acum nu mai avem nici unul. S-au uzat, erau vechi de tot. De asemenea, vom cumpara pentru fiecare copil cate ceva personal la dorinta lor, dar in primul rand vom cumpara haine si incaltaminte de iarna. Pe parcursul ultimilor ani nu am mai cumparat haine noi, deoarece banii pe care ni-i aloca Guvernul de la Chisinau uneori nici de mancare nu ne ajung. Traiam din mila localnicilor care ne aduceau haine si incaltaminte veche. Acum multe vor fi altfel.

    Este pentru prima data cand am simtit ca nu suntem singuri si asta conteaza foarte mult pentru noi. Ne rugam zi si noapte pentru cei care ne-au ajutat, pentru sanatatea celor care ne-au dat noua din putinul lor, pentru ca au facut un gest cu adevarat crestinesc - le-au intins mana unor copii orfani intr-unul din cele mai dificile momente din viata lor. Si aceasta nu se va uita niciodata.

  • A mai incercat cineva in perioada aceasta sa va aduca ajutoare umanitare?

    In Transnistria nu prea ajung ajutoarele umanitare. Au incercat mai multe organizatii nonguvernamentale din Moldova sa ne aduca de mancare, dar n-au reusit. Si dumneavoastra ati incercat vara trecuta sa ne aduceti niste ajutoare de la Bucuresti, numai ca, din cate am inteles, v-ati impiedicat de birocratia de la Chisinau. Si asta ne-a trezit mari semne de intrebare, deoarece pana la urma era vorba de niste copii infometati pentru care acel ajutor chiar conta foarte mult in acea perioada. Nici organizatiile de caritate din Chisinau n-au reusit sa ajunga pana la noi, pentru ca ii opreau separatistii la vama si le luau ajutoarele. Noi am avut probleme chiar si atunci cand am incercat sa trecem dincolo niste literatura in limba romana. In cele din urma, intregul lot ne-a fost confiscat.

    O liniste prea apasatoare

  • Care este situatia la ora actuala la gimnaziu?

    Dupa cum stiti, noi ne-am conectat la reteaua de apa si lumina fara voia administratiei publice locale separatiste. La inceput au incercat sa ne intimideze, amenintandu-ne cu tot felul de dosare penale, dar dupa ce s-au convins ca nu suntem deloc fricosi, s-au calmat si se pare ca incearca sa ne faca sa credem ca ne-au lasat in pace. Dar ei pur si simplu cauta un moment de atac, pentru ca aceasta liniste mi se pare prea apasatoare. Cel mai mult ma tem sa nu vina ei cu "surprizele" in plina iarna, pentru ca atunci copiii nu vor mai putea sta de garda in ograda scolii din cauza frigului. Separatistii locali de la Tighina deja ne-au amenintat ca nu ne vor da caldura iarna aceasta. Si au spus-o atat de dusmanos incat m-am racit in spate cand am auzit.

  • Cum au zis?

    Ne-au spus: "Veti pieri de frig ca mustele in scoala voastra iubita!". M-am convins inca o data ca oamenii aceia nu au nimic sfant in ei si ca trebuie sa fim gata in orice moment sa ne aparam. Trebuie sa fii cel putin imbecil ca sa traiesti cu speranta ca maine acei copii orfani vor muri de frig. Se observa o stare de euforie impotriva a tot ce este romanesc. Si, din pacate, acest dezgust se observa nu numai la Tiraspol.

    O sa-i dezamagim pe emisarii lui Smirnov

  • Pai, dupa cum se vede, nu prea aveti sanse sa primiti caldura in aceasta iarna... Cum va veti descurca totusi?

    Exista o posibilitate de a face focul la centrala noastra termica autonoma, desi capacitatea ei este destul de mica. Dar mai avem si trei sobe... Daca va fi nevoie, vom da apa calda doar doua zile pe saptamana, atunci cand se va face baie, dar in rest vom economisi resursele pentru a incalzi incaperile. In plus, daca ne va ajunge, vom cumpara cu acesti bani camine electrice pentru fiecare dormitor. Eu cred ca vom reusi sa-i dezamagim pe emisarii locali ai lui Smirnov, care asteapta sa murim de frig "ca mustele" in scoala.

  • Dar cum de v-au lasat in pace militienii? V-au zis ceva la plecare?

    Nu. Pur si simplu au plecat. Aceasta s-a intamplat pe 26 august. Au plecat toti 60 odata. Am ramas si noi muti cand i-am vazut ducandu-se in mars cate doi in rand, dar ne-am revenit rapid si am ocupat imediat restul cladirii pe care o sigilasera militienii. Nu a scos nici unul macar un sunet. Dupa aceea, noi am scris o scrisoare administratiei publice locale, in care am rugat sa ni se permita sa ne reconectam la conducta de apa si reteaua electrica, dar nu ne-au raspuns. Acum ne ameninta in ziarele lor transnistrene ca, daca nu ne inregistram la pretinsul lor minister al invatamantului si daca nu acceptam alfabetul chirilic, peste un an ne evacueaza din scoala. Dar eu le-am spus cat se poate de clar ca atata timp cat eu voi fi directoare la orfelinatul din Tighina, copiii vor invata limba romana in baza grafiei latine, iar de inregistrare la organele lor separatiste nici nu poate fi vorba. Nu voi admite ca cineva ca Smirnov si gasca lui de criminali sa-si bata joc de graiul copiilor din scoala noastra! Nu-i voi permite lui Smirnov sa-si bata joc de copii!

  • Autoritatile de la Chisinau v-au mai ajutat cu ceva?

    In afara de planul de finantare care este infim, nu ne-au dat nimic. I-am rugat pe cei de la Ministerul Educatiei de la Chisinau sa tina cont de faptul ca la noi in Transnistria ajutoare umanitare nu ajung si le-am solicitat o suplimentare de fonduri. Dar nici aceasta rugaminte nu a fost auzita.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu ne-au