x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Refuz - Liviu Negoita nu vrea Capitala

Refuz - Liviu Negoita nu vrea Capitala

de Monica C. Andrei    |    07 Apr 2006   •   00:00
Refuz - Liviu Negoita nu vrea Capitala

A reusit sa schimbe imaginea sectorului in bine, dar carcotasii spun ca a fost ajutat pe ici-pe colo de nasul sau, primarul general, Adriean Videanu. Liviu Negoita nu promite multe, face destule si totusi nu vrea sa fie edilul-sef al Capitalei. Insa nimic nu-i batut in cuie, mai ales in politica.

Jurnalul National: In ultimii ani, n-ati iesit in evidenta decat cu propria nunta si acum cu un copac care a ucis un elev, sunteti genul de om care face si tace?
Liviu Negoita: Am plecat de la un principiu si anume ca politicienii trebuie sa dea dovada de mai multa decenta, sa vorbeasca mai putin si sa faca ceva mai mult atunci cand ajung intr-o functie de utilitate publica. Nu e normal sa apari la televizor si sa spui ca ai mai pus o banca sau ca ai mai asfaltat o strada.

Am colindat sectorul si la capitolul curatenie stati bine, a contat faptul ca sunteti finul primarului general, Adriean Videanu?
N-are nici o legatura cu relatia mea de fin si nas cu domnul Videanu, exista o societate comerciala, ROSAL, pe care am gasit-o in sector.

Dar este cea mai scumpa.
Nu este cea mai scumpa societate care opereaza in Bucuresti, dar le-am cerut sa faca si in Sectorul 3 curatenie ca si cum ar fi trebuit sa faca in orice capitala europeana.

Asta-i teorie.
Ca ordonator de credite, le-am explicat ca nu exista strada pe care sa nu se intervina la curatenie si i-am amendat pe cei care nu respecta curatenia.

Ati inceput campania electorala pentru scaunul de primar general?
Nu am in intentie de a candida la functia de primar general; doresc, daca cetatenii ma vor alege, sa le mai cer votul in 2008 pentru inca un mandat la o primarie grea, cea mai mare din Bucuresti.

Dar am auzit ca deja afisele electorale sunt gata.
Nu stiu, aveti cuvantul meu ca nu voi candida la Primaria Capitalei, este o primarie grea.

Nu va simtiti capabil sa o conduceti?
Nu ma simt capabil.

Va alintati, si daca nasul dvs. va spune ca sunteti pregatit?
Eu pot sa-mi exprim un punct de vedere si sa spun daca sunt sau nu capabil.

Daca va suna presedintele Traian Basescu?
Nu merg pe supozitii, va spun ce am de gand.

Aveti curaj sa faceti un pariu?
Fac cu cine vreti dvs.

Dar il veti pierde.
Nu pierd, pentru ca-mi place sa castig; si atunci cand spui un cuvant, el trebuie sa ramana ca o promisiune onorata.

Se tot vorbeste de alegeri anticipate, sa ne pregatim de asa ceva?
Cred ca erau necesare alegerile anticipate atunci cand am avut pe scena politica o discutie, eu cred ca vor fi necesare.

In perioada imediata?
Cred ca ele s-ar impune in primavara anului viitor.

De ce nu anul acesta?
Este mai dificil din punct de vedere al calendarului, chiar si dupa raportul de tara, nu prea ar mai fi timp.

Alianta va mai functiona pana la anul?
E un protocol pana in 2008.

V-ati rezumat in cei doi ani de mandat doar la strazi curate sau ati mai facut si altceva?
Nu, sunt mai multe proiecte. Am asfaltat anul trecut 140 de strazi, 170 de noi parculete, 6 gradinite pe care le-am construit si am introdus apa si canalizare pe strazile Sectorului 3. Am gasit 200 de strazi de pamant, iar anul trecut am rezolvat 40. Anul acesta imi propun sa introducem canalizare pe inca 60 de artere. La scoli avem paza permanenta cu posibilitate intervenitiei in maximum sapte minute de la ivirea unei situatii necontrolate. Vreau ca accesul sa se faca in incinta scolilor pe baza de cartela.

Alti primari vorbesc de pasaje supraterane, subterane, parcari. Pe dvs. nu v-am auzit cu astfel de planuri marete.
Anul trecut, prin amenajarea parcarilor la sol, am reusit sa obtinem 2.000 de noi locuri de parcare. Continuam acest gen de actiune pe Camil Ressu, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Liviu Rebreanu. Mai avem parcari supraetajate, sper ca la sfarsitul anului sa vorbim de doua parcari de resedinta in Calea Vitan - Mihai Bravu si Calea Calarasi - Decebal. De asemenea, intentionam sa organizam licitatie pentru construirea de locuinte pentru tineri in Strada Cioplea.

Mi-ati spus si anul trecut de acest proiect.
Suntem in faza in care s-a intocmit caietul de sarcini. In Calea Dudesti vom construi locuinte in parteneriat public-privat.

Si ce avantaje au tinerii daca blocurile vor fi private?
Exista doua posibilitati, fie pentru incheiere, fie pentru vanzare, mai mult vor fi puse in vanzare, dar nu intentionam sa lasam pretul liber, pentru ca n-ar mai fi nici un avantaj, adaosul va fi minim.

Peste sase ani

Ati abandonat proiectul Centrului Istoric?
Nu.

Dar l-ati pasat la Primaria Capitalei.
Nu, Centrul istoric se afla in Sectorul 3 ca si suprafata, dar proiectul este derulat la nivelul Primariei Capitalei cu acel credit contractat. Eu voi sustine actiunea municipalitatii prin evacuarea persoanelor care ocupa ilegal imobilele.

Ati spus si acum un an ca le veti evacua, termenul era de o luna, au trecut 12.
E adevarat, dar atunci cand vorbesti de oameni trebuie sa te gandesti la situatia lor, la familiile lor chiar care ocupa fara titlu acele imobile. I-am solicitat Primariei Capitalei, care l-a randul ei a solicitat AVAS-ului sapte camine de nefamilisti pentru a le recompartimenta. Astfel, puteam sa rezolv problema celor 162 de familii din zona care au dreptul la o locuinta. Acest proces de preluare a celor sapte camine a durat. N-a depins de mine, am fost nevoit sa astept. Cele aproximativ 2.000 de persoane care stau ilegal in centrul istoric urmeaza a fi evacuate in cursul acestei veri.

In cat timp cea mai veche zona a Capitalei va fi reabilitata?
Cred ca va fi gata peste sase ani.

Unele zone din parcurile din sector au fost retrocedate, nu v-ati putut opune?
E o problema mai sensibila. In Parcul IOR, pentru 12,1 hectare exista o dispozitie de retrocedare.

Nu v-a ajutat nasul dvs., primarul general?
Primarul general a fost nevoit sa respecte legea.

Dar acolo este parc.
Parerile sunt impartite. Arhivele de stat lasa lucrurile la jumatate.

O sa se repete istoria ca-n Parcul Bordei?
Am solicitat si au fost facute discutii cu proprietarii de drept in ideea exproprierii. Mai exista o alta zona in Prisaca Dornei unde proprietarii au parcelat acel teren fara consultarea legala a Directei de Urbanism, drept pentru care am refuzat eliberarea autorizatiei de constructii. Le-am sugerat sa se adreseze municipalitatii. S-a amanat luarea unei decizii. Si in cazul acesta se va propune o expropriere.

Aveti pile de puteti sa cereti expropriere pe utilitate publica, pentru ca in Parcul Herastrau sau Bordei, acest lucru a fost refuzat, invocandu-se prea multi bani. Cat ar costa municipalitatea exproprierile pentru IOR si Prisaca Dornei?
Daca ar fi sa vorbim de suprafata din IOR este posibil ca valoarea sa se ridice la 30 de milioane de euro, Prisaca Dornei este la periferie.

Aveti curaj sa le promiteti locuitorilor Sectorului 3 ca peste doi ani veti mai fi la acest birou?
Da, cu toata certitudinea.

Categoria: "Ma iubeste femeile"

Acelasi raspuns l-a dat si Traian Basescu pe vremea cand era primar general, si acum e presedinte.
Daca ma intrebati pe mine, ma veti regasi la acelasi birou si peste doi ani si peste patru.

Mai aveti succes la persoanele de sex feminin, dupa ce v-ati casatorit?
Atunci cand am iesit primar, am beneficiat in buna masura si de votul doamnelor.

Cred ca au fost mai multe femei care v-au votat decat barbati.
Cred ca da, avand in vedere ca in Romania procentul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor, si in Sectorul 3 se respecta si promit sa nu le dezamagesc.

INCA UN MANDAT
"Nu am intentia de a candida la functia de primar general, doresc, daca cetatenii ma vor alege, sa le mai cer votul in 2008 pentru inca un mandat... Aveti cuvantul meu ca nu voi candida la Primaria Capitalei..." - Liviu Negoita

Un parc de distractii, "decorat" cu fiare vechi

Aleea Cioplea, un loc unde edilii prefera sa vina mai mult in campaniile electorale. Exceptie n-a facut nici primarul Liviu Negoita, care s-a multumit doar sa stranga gunoiul din zona. Promisiunea amenajarii unui loc de joaca pentru cei mici a fost uitata. Parcul modern de joaca pentru copii, atat de promis, a fost inlocuit cu fiare vechi, singurul lucru care mai aminteste ca zona face parte dintr-o capitala cu pretentii de a fi europeana fiind placuta administrativa, montata cu mandrie de edil.

2.000

Numarul locurilor de parcare la sol amenjate anul trecut in Sectorul 3. Edilul Liviu Negoita va continua amenajarea de parcari in zonele: Camil Ressu, Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu, Liviu Rebreanu. Vor mai fi construite si doua parcari de resedinta in Calea Vitan - Mihai Bravu si Calea Calarasi - Decebal.
×
Subiecte în articol: capitalei anul interviu liviu general negoiţă