x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sorin Oprescu: "Geoană a pierdut de fraier alegerile"

Sorin Oprescu: "Geoană a pierdut de fraier alegerile"

de Marius Tucă    |    25 Apr 2010   •   00:00
Sorin Oprescu: "Geoană a pierdut de fraier alegerile"
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Într-un interviu neconvenţional cu Marius Tucă, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu face o analiză "politico-administrativă" a ultimilor doi ani.AUDIO Portretul robot al bucureşteanului

● Marius Tucă: Domnule primar general stăteam şi mă întrebam aşteptându-vă la care dintre întâlniri nu o fi întârziat niciodată Sorin Oprescu? Şi primul răspuns care mi-a venit : la cea cu viaţa.
● Sorin Oprescu:
Domn'e eu am fost prezent. Atunci când s-a strigat Oprescu am ieşit. E adevărat că era trei jumate noaptea, da când m-au strigat prezent eu am ieşit.


● Marius Tucă: La trei jumate a fost?
● Sorin Oprescu:
Da, la trei jumate spre dimineaţă.


● Marius Tucă: S-a rupt apa, cum a fost?
● Sorin Oprescu:
Atunci a născut. Mama a născut acasă că, na,  erau alte vremuri. Cartierul era patriarhal, naşterea, am înţeles de la mama,  că nu a fost aşa grea. Cu zgomot mare, cu emoţiile de primul copil. Sigur şi cel mai deştept. Noi suntem doi, dar ăla mare e mai deştept.


● Marius Tucă: Deci asta a fost prima şi ultima întâlnire la care nu aţi întârziat. Întâlnirea cu viaţa.
● Sorin Oprescu:
Da, întotdeauna mi-am pus problema cu întârzierile astea... Sigur că le-am scuzat sau au încercat să mi le scuze ceilalţi, dar am încercat să respect oamenii, nu numai personalităţile, şi să ajung la timp.


● Marius Tucă: Dar eu ma gândesc la întâlnirile de amor şi cum stăteau fetele pe la colţul  străzii şI vă aşteptau. Cred că se spânzurau. Aşteptau şi ele 5 minute, o jumate de oră...
● Sorin Oprescu:
Câteodată încurcam colţurile şi ceasurile de la Univesitate. Şi uitam. Mi-aduc aminte că eram şi foarte tânar şi îmi începusem viaţa ca să zic aşa.


● Marius Tucă: Viaţa  sexuală sau viaţa...?
● Sorin Oprescu:
Cu schiţele de amor. Mi-aduc aminte când am venit o dată de la spital şi eram atât de obosit încât am adormit. Dar am adormit în timp ce se întâmplau lucrurile şi m-am trezit jos. M-am trezit aruncat pe covor şi nu ştiam unde mai sunt. Am văzut în faţa ochilor o masă întreagă  ... Era covorul. Şi a doua  chestiune nejustificată care iarăşi a provocat o ruptură prietenească a fost faptul că încercam să mă uit la meci  televizor în timp ce credeam eu că ...


● Marius Tucă: Se marca într-un singur loc...
● Sorin Oprescu:
Mi-a surprins privirea şi interesul pentru meciul de acolo. A fost aceeaşi schemă numai că m-am apucat bine de tăblia patului să nu mă arunce.


● Marius Tucă: Domnule Oprescu, or nu cumva dvs aţi candidat la preşedinţia României?
● Sorin Oprescu:
În viaţa mea a trecut ca un episod atât de fugar, culmea e că întrebările au fost după, nu înainte, înainte erau doar încurajările...hai pe ei. A fost ca în bancul cu furnicile care erau supărate că trece ca măgarul elefantul şi calcă peste ele, şi au spus : "ne suim toate în pom, şi când trece elefantul  sărim pe el şi îl strângem de gât". Şi s-au hotărât toate mii câte erau şi s-au suit în palmier, a trecut elefantul... a dat ăla de două ori din urechi au căzut toate, a mai rămas una singură sus... şi alea toate au început să strige:  "Aşa, strânge-l de gât!". Cam aşa s-a întâmplat şi la mine, m-au acoperit cu problemele politice, şi eu acum, după o privire retrospectivă, nu aş avea de ce să mă bucur că au ajuns la vorbele mele. Au ajuns la vorbele mele. O să spun de o mie, de 5000 de ori. Au ajuns la vorbele mele. Amestecul  brutal al politicului în ceea ce înseamnă învăţământ, medicină..şi am şi exemplu, pot să şi dovedesc.. Din ce în ce mai mulţi oameni vin şi îmi spun..dar sună aşa..câteodată a prohod...Dar le-am zis mai termina-ţi- vă că nu am murit.. E ca în bancul ăla..nu va bucuraţi că nu are.Vin şi îmi spun : "Câtă dreptate ai avut". ăştia mă bucură. Vasăzică ăştia m-au ascultat. Şi-au însuşit lucrurile astea după ce au trecut prin filtrul cortical. Pe  alţii nu îi interesează pentru că s-au obişnuit aşa. Politicul e ca un rău . Dar e unul necesar.


● Marius Tucă: Vă caută ăştia cu prohodul?
● Sorin Oprescu:
Nu ăştia sunt sunt pesimişti. Pe ăştiă dacă îi asculţi îţi vine să îţi tai venele. Să te duci în baie să te omori. Nu îi mai ascult. După primele 5 minute găsesc că am o problemă că trebuie să ajung undeva şi plec dracului de pe stradă.La mine sistemul e aşa. Seara când vin acasă la 11.30, 12, toţI, domn'e stăteau pe stradă, parcă eram în filmele cu gangsteri....La început au fost asfaltatori, apoi au fost closetangii..


● Marius Tucă: Deci prima dată asfaltatorii
● Sorin Oprescu:
Da, veneau şI spuneau:"  Domn'e am auzit că vreţi să ne scoateţI". Că până să ajung la toţi, să parcurg situaţia, să văd ce avem de plătit, până să mă lămuresc eu cu ei, erau în faţa casei şi începeau..."Domnule primar...daţi-ne domne banii"..."Care bani domne, că eu am doar două săptâmâni în funcţie".  "Banii ăia care ni i-a promis"... La un moment dat l-am sunat pe Videanu; "Nu puteai să faci tu treaba asta?".În sfârşit..am stins datoriile


● Marius Tucă: Şi ăia cu WC-urile?
● Sorin Oprescu:
Ăia m-au luat şi la mişto. Le-am oprit 25 de milioane de euro, ultima  plată, şi erau supăraţi, normal, dar aveam dreptul la îndemână, pentru că mă dusesem, umblasem,  le-am zis: "Mă băieţi, nu se poate, e bătaie de joc..uite aşa..aşa"...S-a închis discuţia, nu a mai zis nimeni nimic. Şi de anul nou m-am trezit la uşă, la cabinet, cu ei. Au venit băieţii în toată splendoarea, cu şeful de firmă cu tot, au venit să îmi spună "La mulţi ani", un gest frumos, bravo, să deschidem o sticlă de şampanie..Le-am zis: "bă am impresia că voi faceţi mişto de mine".."De ce?", întreabă ei..."Păi uite tocmai v-am oprit banii ăştia".. M-am apucat să fac licitaţii pentru toate şcolile. Şi am chemat pe toţi..întrebam: "mă tu ştii vreun constructor? Cheamă-l să vină la licitaţie". Şi am avut surpriza plăcută să vină 295 de constructori care au participat la licitaţie. Şi am avut pentru prima dată în viaţă şi o mare satisfacţie că după ce s-a terminat licitaţia, s-au anunţat câstigătorii. Au câştigat 40, că erau pe tranşe,40 de pachete de şcoli. Am avut surpriza să constat că nu a fost nici o contestaţie.


● Marius Tucă: Şi acum cine vă mai aşteaptă pe la colţuri?
● Sorin Oprescu:
Acum au cedat nervos. Sunt ăia care şi-au terminat lucrările şi nu au mai luat în continuare, fie că nu s-au prezentat, fie că au venit alţii, au venit din toată ţara.. De exemplu am fost la nişte şcoli şi am găsit lucrători de la Râmnicu Vâlcea, din Odorheiul Secuiesc, îţi scoţi pălăria domn'e..


● Marius Tucă: Nu mai e o categorie aparte acum..
● Sorin Oprescu:
Nu, s-au amestecat, dar dorinţa mea e de verificare a lucrărilor. Dar e puţin mai greu că sunt furcile caudine legale.
● Marius Tucă: Ca să ne întoarcem la candidatura la funcţia de preşedinte al României. De ce?
● Sorin Oprescu:
A fost o experienţă.


● Marius Tucă: Au fost atâtea discuţii, şi nu mai e nici un secret din asta, şi până în ultima clipă aţi spus nu.
● Sorin Oprescu:
Da. În ultima clipă m-am hotărât, pentru că am luat totul în foarte serios, pentru că m-am dus în ţară, am întrebat aproape toate categoriile de oameni, m-au încurajat. Am crezut cu tărie şi cred şi acum că mulţi aveau încredere în ceea ce spuneam, şi nu mint când spun ceea ce spun, că politicul nu trebuie să se amestece. Dar am văzut încă o dată ce înseamnă polarizarea fantastică a poporului ăsta, şi efortul pe care îl fac când se confruntă. De fapt, oamenii se confruntă cu lipsurile, cu durerile lor.


● Marius Tucă: Dacă ar fi să mai candidaţi încă o dată  acum, având în vedere ceea ce s-a întâmplat, aţi face-o?
● Sorin Oprescu:
Nu ştiu. În momentul ăsta nu ştiu. Dar ştiu un singur lucru, că după doi ani de zile au început să se rodeze oamenii şi să meargă proiectele.


● Marius Tucă: Spuneţi-mi, având în vedere experienţa asta de care vorbeam, mai vreţi să fiţi preşedintele României, sau nu?
● Sorin Oprescu:
Deocamdată vreau să fiu primarul României, şi am să fiu primarul General al României. Sigur că am discutat cu foarte mulţi, pistolul de pe vremea lui Năstase pe care i l-a pus la tâmpla primarului general de atunci, s-a descărcat pe mine acum, aiurea, mă trezesc că pac!, dintr-o parte, nu aveţi voie, pentru că acolo dă autorizaţie de construire primarul X. Nu pot să trec pe teritoriu până ce nu anunţ armatele, armatele se uită cu un mare semn de întrebare..


● Marius Tucă: În continuare România e un fel de feudă cu tot felul de voievozi..
● Sorin Oprescu:
Da. Cu şapte bugete. Fiecare face ce vrea..


● Marius Tucă: De ce credeţi că a pierdut Mircea Geoană alegerile, sau de ce a câştigat Traian Băsescu?
● Sorin Oprescu:
De fraier a pierdut. Niciodată în România nu o să se mai vadă o coaliţie atât de puternică. Două coaliţii care se confruntă. La un moment dat aveam impresia că şi Mircea Geoană, şi Traian Băsescu sunt în afara jocului. Era pur şi simpu la unii dorinţa de a a schimba, la alţii dorinţa de a păstra. Din dorinţa de a schimba ieşeau scântei, şi ăştia se uitau la artificii. Dar erau scântei. Şi probabil că una din astea l-a ars şi pe Geoană. Dar niciodată nu o să mai vedem atâta polarizare. Sper din tot sufletul să nu mai fie.


● Marius Tucă: Şi Traian Băsescu de ce a câştigat? Care a fost atuul lui?
● Sorin Oprescu:
Rămâne în continuare, daca vreţi charisma pe care o are şi ăsta nu are frică să intre între oameni.  ăsta intră între oameni.


● Marius Tucă: Păi şi ce, dumneavoastră nu intraţi?
● Sorin Oprescu:
Nu, nu mă compar eu... Nu aţi văzut la Iliescu cum e? ăsta parcă e programat, cum i-ai dat drumul se duce direct la ei, vorbeşte cu ei. Mă gândesc la Năstase, avea o jenă de a pupa o bătrânică.. imediat poporul simte când o faci natural. Năstase nu vroia să o facă natural şi îşi dădea seama de chestiunea asta, şi poate că avea o uşoară jenă. Nu frică. Era jenat.


● Marius Tucă: Ce relaţie mai aveţi cu Traian Băsescu?
● Sorin Oprescu
: Instituţională.


● Marius Tucă: Asta cum mai e.. Instituţională?
● Sorin Oprescu
: Domnule preşedinte, am nevoie să mă sprijiniţi în următorul lucru, pentru ca aveţi un cuvânt de spus.


● Marius Tucă: Şi vă sprijină?
● Sorin Oprescu:
Domnule, până acuma a fost mai mult fair-play. Când a spus că "nu cred că pot", şi nu este părerea mea, a fost nu.


● Marius Tucă: V-a cerut vreodată ceva?
● Sorin Oprescu:
Niciodată. Băsescu nu mi-a cerut niciodată absolut nimic.


● Marius Tucă: Spuneţi-mi când l-aţi consultat ultima dată pe Ion Iliescu?
● Sorin Oprescu:
A fost cu ani în urmă, şi îmi aduc aminte cu plăcere că din cauza rezultatului obţinut, a ieşit profesorul ăla francez din cutia lui de acolo,după ce îşi făcuse controlul, şi a zis .."Bă ăsta va îngroapă pe toţI"..


● Marius Tucă: Ce relatie aveţi cu PSD-ul?
● Sorin Oprescu:
Cu oamenii am relaţii, cu unii dintre ei..


● Marius Tucă: Mai mergeaţi la o fleică la restaurant cu Mitrea, cu Diaconescu?
● Sorin Oprescu:
Cu cu autistul ăla Diaconescu ce să vorbesc..., cu Mitrea am fost chiar i-am mai cerut sfaturi. Mitrea e liniştit, nu a fost frământat.


● Marius Tucă: Cu Ponta aţi vorbit de când a devenit preşedinte?
● Sorin Oprescu:
Sigur că da, am vorbit de vreo două- trei ori. A spus că e greu. Îi ştiu şi eu pe ăia, şi broasca ţestoasă dacă bagă capul nu ai ce să îi faci..Dansezi cu ei pe acolo, mai apeşi, mai...


● Marius Tucă: Dar cine conduce PSD-ul de fapt?
● Sorin Oprescu:
Dracu ştie. Eu stau lângă ei să văd cine îl conduce?


● Marius Tucă: Dar nu ll conduce Ponta?
● Sorin Oprescu:
Ponta începe să se impună, pentru că e om serios. E serios în ceea ce face, e serios în ceea ce zice.


● Marius Tucă: Dar nu e prea mic pentru un partid aşa de versat?
● Sorin Oprescu:
Toată viaţa mea nu am auzit decât chestia asta:"Domnule Oprescu, nu e momentul". Dar cand e momentul domn'e, când voi avea 70 de ani?


● Marius Tucă: Eu mă gândeam dacă nu e prea mic pentru un partid aşa mare. Nu i se spunea micul Titulescu?
● Sorin Oprescu:
Aşa mare e pentru unii dintre ei care s-au golănit.


● Marius Tucă: Să îşi plătească datoriile, că sunt datori vânduţi.
● Sorin Oprescu:
Da, aici era supărat. Şi dacă la asta se adaugă şi experienţa de procuror.


● Marius Tucă: Nu vă întoarceţi în PSD?
● Sorin Oprescu:
Nu. Îmi ajunge simpatia oamenilor. Vin ăştia lângă mine. Nici nu mi-a trecut prin cap. E aşa de plăcut să vină la tine ăştia să îţi strângă mâna, să îţi zică: "bă suntem lănga tine, bă ţinem cu tine".Ce motiv mai frumos de atât?Mai ales că oamenii văd, că stiu că nu m-am bagat în ...


● Marius Tucă: Nu vă mai încântă PSD-ul...
● Sorin Oprescu:
Nu. Poate că am fost dezamăgit prea mult. Îl respect pe Ion iliescu.E talentul lui. Când îl vezi aşa în picioare, nici nu zici că ar putea fi programat. La mulţi am văzut. La unii săracii li s-au mai consumat bateriile.


● Marius Tucă: Ce credeţi despre aşa-zisul partid al independenţilor?
● Sorin Oprescu:
Acolo sunt mii de doctrine, pentru că fiecare are câte o doctrină.Până atunci când o definitivează se cheamă independentţi. Dar totuşi ăia sunt oameni de partid, nu sunt nişte terchea- berchea, degeaba au încercat să îi minimalizeze.Toţi au experienţele lor, pozitive, negative.


● Marius Tucă: Când preluaţi conducerea partidului independenţilor?
● Sorin Oprescu:
Eu? Ce să caut eu acolo?Eu sunt independent în ţara independenţilor. Aşa vin aia la mine să îmi ceară o aprobare:" Daţi-mi şi mie domnule o aprobare că eu sunt cântăreţ ambulant independent". "Sigur că da, ia cântă. Habar nu are, nu ştie să cânte.


● Marius Tucă: Deci nu sunt independenţi?
● Sorin Oprescu:
Ba da, dar ei în independenţa lor îşi creează o independenţa generală şi la un moment dat trebuie să scoată o doctrină din asta să spună, noi suntem independenţi, dar..


● Marius Tucă: Lumea spune că ăsta ar fi partidul lui Băsescu.
● Sorin Oprescu:
Ei, na. Astea sunt speculaţii. Nu îl văd eu pe Oprea. Îl cunosc foarte bine. Oprea are o mare calitate. Nu se lipeşte de scaun, nu se lipeşte de funcţii. ăstuia  dacă îi sufli în iaurt, se scoala şi lasă locul. Cunosc şi eu , unele lucruri, sigur, verificate de timp, el a avut într-adevăr puterea să se opună la multe chestii pe care au încercat să i le bage pe gât. Ma refer la momentul când erau în coaliţie cu PDL-ul.


● Marius Tucă: Păi cât a fost ministru? Două zile şi două nopţi.
● Sorin Oprescu:
Da, două zile şi două nopţi, dar lui Oprea i se întâmpla ziua, lui Geoană i se întâmplă noaptea.


● Marius Tucă: Mai sunteţi independent?
● Sorin Oprescu:
Da. Şi încerc să ţin un echilibru între ceea ce înseamnă amestecul politicului în administraţie. Să nu fie brutal. Pentru că din păcate unii au învăţat numai lecţia măgăriei.


● Marius Tucă: Să mergem la Primărie. Totuşi independenţa asta a dumneavoastră ţine de primărie. Nu vă e teamă că o să vină la un moment dat unu şi o să vă zică: uite-l şi pe ăla cu autostrada suspendată?
● Sorin Oprescu:
Nu. Pentru ca ma apuc si o fac.Eu urmaresc ce le-am promis oamenilor si ceea ce fac.
● Marius Tucă: Şi autostrada? Când încep lucrările?
● Sorin Oprescu:
Eu aş vrea să o încep anul asta.


● Marius Tucă: Vedeţi că a început şi Boc una.
● Sorin Oprescu:
De aia am şi lăsat-o mai încet cu vocalizele. Am văzut o chestie pe care am apreciat-o. Am văzut la televiziuni ştirea că avem autostrada suspendată. M-am gândit, iar mă iau ăştia mă tăvălesc acum.. Dar avem o autostradă suspendată de la contract. Era vorba de Comarnic.


● Marius Tucă: Când se va turna prima dală de beton?
● Sorin Oprescu:
În septembrie. Am promis, vă iau lângă mine. Acum stau şi negociez, pentru că acum nu poate fi decât o firmă puternică. Am găsit firmele, dar fiecare au nişte pretenţii pe care nu le pot aproba.


● Marius Tucă: Dar vin chinezii, sau ceva de genul acesta?
● Sorin Oprescu:
Chinezii au lăsat-o mai moale, de vreo câteva luni de zile, din ce motiv nu ştiu. Au avut şi ei problemele lor, cu cutremurul, desigur. Dar mă duc la Shanghai acum la expoziţia mondială şi o să văd.


● Marius Tucă: Şi când se va şti cine va fi constructorul?
● Sorin Oprescu:
O să ies atunci cu ăla de mână.


● Marius Tucă: Dar când se va şti?
● Sorin Oprescu:
Păi vreau să mă asigur că vine, şi nu pleacă după 3-4 zile.


● Marius Tucă: În aprilie? Mai?
● Sorin Oprescu:
Peste o lună sunt doi ani de când am mandat.


● Marius Tucă: Bun. Ştim asta. Dar când se începe?
● Sorin Oprescu:
În septembrie.Toată lucrarea costă un milliard şase sute de milioane de euro. Am împărţit lucrarea în segmente, pentru că dacă nu reuşesc să trezesc interesul marilor companii..


● Marius Tucă: Câţi kilometri are?
● Sorin Oprescu:
În total 49,6 km. Practic înconjoară Bucureştiul, pe un inel, dacă vreţi mai median decât e inelul median. Acum a mai fost o chestie care m-a ţinut un pic pe loc,dar pentru mine câteva luni înseamnă mult, pentru ei înseamnă puţin, nu se stabilise locul de intrare în Bucureşti. Îl stabiliseră pe Petricani, şi mă mutam şi eu cu proiectele. Că trebuie să fie logic Altfel, intrarea în Bucuresti se ducea între uliţe. Pe Fabrica de glucoză, Dimitrie Pompei  şi Pipera. Şi am început să fac Pipera, să o pregătesc, am terminat podul prin eforturile lui Onţanu şi al comunei Voluntari, în special al lui Pandele. Şi atunci autostrada care vine de la Ploieşti se va vărsa în cele trei căi. Am supralărgit şoseau Pipera.


● Marius Tucă: Şi dacă nu se face autostrada?
● Sorin Oprescu:
Se face autostrada. Eu mi-am luat marja de siguranţă şi am început să amenajez străzile astea pentru circulaţia de la sol. Iar circulaţia aeriană o fac la dreapta către autostrada mea suspendată.


● Marius Tucă: Şi câţi kilometri faceţi în doi ani?
● Sorin Oprescu:
Păi dacă eu mă duc la un 14-17 km.


● Marius Tucă: Aţi câştigat alegerile cu 17 km de autostradă.
● Sorin Oprescu:
Da ,pentru că lumea are încredere ca în România se fac autostrăzi, şi chiar o să îi fac.


● Marius Tucă: Bordurile au fost rezolvate de Videanu, câinii au fost rezolvaţi de Băsescu.. Dumneavoastră ce v-a mai rămas de făcut?
● Sorin Oprescu
: Mie nu prea mi-a mai rămas nimic de făcut, de acţionat de fapt, că de făcut am o mulţime de făcut. E adevărat, şapte sectoare, şapte bugete. E pistolul de pe vremea lui Năstase. Atunci a dat ordin şi s-a încărcat pistolul şi s-a făcut Legea 215, a făcut-o Cozmâncă de aşa natură de şi acum îmi şuieră gloanţele pe la ureche.


● Marius Tucă: Ce înseamnă asta?
● Sorin Oprescu:
Asta înseamnă că primarul general de atunci trebuia să devină o mazetă. La un moment dat patrimoniul nu puteai să-l inventariezi dintr-un simplu motiv: că datele câteodată erau eronate, sau de cele mai multe ori, Legea 18 era la îndemâna sectoarelor, şi acuma sunt în judecată cu dânşii, pentru că iarăşi unele sectoare au dat pe lege terenuri. Un singur sector care nu a dat nici un pământ pe Legea 18 este Sectorul 5, în rest toate sectoarele au dat.


● Marius Tucă: Şi inventarierea patrimoniului
● Sorin Oprescu:
Inventarierea patrimoniului am făcut-o, acum vin şi fac şi expertiza pentru a evalua asta pentru că nimeni dintre toţi primarii care a fost primar după '90 nu a fost interesat . După aia eu am inteles de ce nu i-a interesat. Pentru că la români proprietatea e sfântă daca e a ta. Dacă e a statului, da-o în ma-sa, hai să o luam. Şi atunci au fost nebunii de genul asta, nebunii care au generat contorsionări sociale.


● Marius Tucă: Dar de ce nu modificaţi legea?
● Sorin Oprescu:
Păi am făcut un proiect de lege acum, sunt vreo trei proiecte, dar toate au un iz puternic politic. Guvernator, primar general, guvernator care se subordonează, nu se poate. Şi atunci singura soluţie care-mi rămâne e ca poporul bucureştean să-şI aleagă primarul general, iar primarul numeşte şi consiliul, aprobă sau validează sau nu- propune din nou dacă nu validează - responsabilii de arondismente. Tot unităţi teritoriale, dar se numesc arondismente. Aceştia sunt numiţi de primarul general şi aprobaţI de consiliu. E democratic.


● Marius Tucă: De când va fi?
● Sorin Oprescu:
Eu sper cât de curând. Bine, de la alegerile care vin, din 2012.


● Marius Tucă: Cei de acum sunt primari până în 2012.
● Sorin Oprescu:
Sigur, până în 2012.


● Marius Tucă: Şi trebuie să treacă prin Parlament
● Sorin Oprescu:
Păi este o lege a Capitalei. Pentru că are specificul ei Capitala. Nu că suntem noi mai cu moţ. ...


● Marius Tucă: Cu salubrizarea..
● Sorin Oprescu:
Domn'e salubrizarea a plecat la sectoare tot atunci în anii ai în care va vorbesc. Sigur că în mare parte ea a mers. Nu pot să spun ca Bucureştiul nu e curat. Însă există o discriminare. Unii au avut firme de salubrizare, unii nu au putut să le platească. Nu au putut să le platească pentru simplu motiv că veniturile Sectoarelor erau foarte mici. Vorbesc de Sectorul 5 că nu am nici o problemă. Nu poţi să-i condamni pe cetăţenii aceia să nu aibă când e lipsa asta de bani, străzile curate, bulevardele deszăpezite.


● Marius Tucă: Deci nu e Vanghelie de vină.
● Sorin Oprescu:
Nu.


● Marius Tucă: Dar cine?
● Sorin Oprescu:
Lipsa de bani.


● Marius Tucă: Şi atunci care e soluţia?
● Sorin Oprescu:
Soluţia e să respectăm legea, licitaţia să se facă la Capitală. Vrem să facem licitaţie internaţională , să participe toţi la această licitaţie, se împarte pe sectoare. O treime plăteşte Capitala, o treime plătesc sectoarele . Şi dacă faci tu licitaţia...


● Marius Tucă: Primăria Capitalei să faca licitaţia pentru toate sectoarele?
● Sorin Oprescu:
Toate sectoarele, şi în acelaşi timp, dar separat să se facă licitaţie pentru deszăpezire...


● Marius Tucă: Păi  şi or să vrea primarii de sector să se întâmple asta ?
● Sorin Oprescu:
Primarii de sector nu vor. "Băieţii deştepţi" s-au şi băgat acum repede cu o lege în Senat ca să o malformeze pe asta  în vigoare acum şi au adăugat "şi primarii de sector". Primăria generală  a Capitalei face licitaţia şi primarii de sector. Păi ne întoarcem iar la aceeaşi stare de lucruri.
● Marius Tucă: Apropos de asta am avut cea mai lungă iarnă cu cea mai multă zăpadă, dar până la urmă aţi scos-o la capăt cu bine.
● Sorin Oprescu:
Da


● Marius Tucă:  Chiar aţi reuşit să faceţi uitată zicala aia a lui Băsescu "iarna nu-I ca vara". Cum s-a putut totuşi?
● Sorin Oprescu:
Prin dispoziţie de primar au trecut toţi la comanda mea, commandă unică. Poate nu am fost viteji pe planurile şi programele făcute pe aleile din spatele blocurilor. La ora 12 nu se putea interveni că poliţia mi-a raportat că sunt în mers un milion de maşini. Noaptea am intrat la 6.30-7 nu se depusese foarte mult, dar se depusese. De a doua zi dimineaţă s-a putut circula în condiţii onorabile, civilizate


● Marius Tucă: Dar nenorocirea a fost cu gropile. Cu deszăpezirea aţi stat bine...
● Sorin Oprescu:
Gropile...


● Marius Tucă: Suntem singura ţară din lume care după deszăpezire ne trezim cu gropile astea apocaliptice.
● Sorin Oprescu:
Da, m-am "liniştit" putin când am vazut într-un raport de la drumarii din Germania, după iarna asta, 40% din şosele erau pline de gropi.  


● Marius Tucă: Şi asta vă linişteşte puţin.
● Sorin Oprescu:
Nu, am zis cu ghilimele. Se întâmplă şi în altă parte. Deci am chemat toţI profesorii din ţara profesorilor, de la construcţii, am luat şi analize bitumului. Concluzia este una singură: apa care zace pe caldarâm pentru că gurile de canal erau înfundate cu gheaţă, deci nu mai erau decelate, apa care vine dinăuntru pe străzile nerefăcute niciodată, de la ţevi, penetrează asfaltul şi superior şi inferior.


● Marius Tucă: Apa? Dintr-o apă mică aşa...
● Sorin Oprescu:
Nu vă vine să credeţi, dar asta este. Mai mult decât atât .Bitumul românesc pe care îl folosesc ei este prost.


● Marius Tucă: Bun, dar atunci de ce nu se erodeză când plouă, pur şi simplu, nu e tot apă?
● Sorin Oprescu:
Nu, aici e vorba de acţiune permanentă.


● Marius Tucă: Apa care bălteşte pe străzi ...
● Sorin Oprescu:
Da, şi sigur sunt strazi încă nereabilitate pe ţevi. Chestia cu substanţele care corodează e o poveste. Vă anunţ că Germania importă în fiecare de la noi  aproape 300 de tone de sare ca să dea pe autostrăzi.


● Marius Tucă: Da, dar noi nu avea bani nici de sare.
● Sorin Oprescu: 
Vreau să vă spun  au fost zile în iarna asta în care am acţionat cu sare, pentru că eram depăşiţi de minusul de grade, şi nu s-a întâmplat nimic.


● Marius Tucă: Ce facem cu piatra asta cubică? M-am săturat că de 20 e ani se invocă faptul că aceasta piatră cubică este istorică
● Sorin Oprescu:
Este o dorinţă a fostului primar al anului 2002-2003. A fost o dorinţă de care n-am ştiut, am preluat-o din acelaşi respect pentru oameni, pentru a nu cheltui de două ori mai mult. Am cerut aprobarea Ministerului Culturii ca să asfaltăm, este pe cale să o dea, ei sunt monumentalişti, sunt artişti ..


● Marius Tucă: Despre ce străzi e vorba ?
● Sorin Oprescu:
E vorba de general Prezan, Charles de Gaulle, pâna la Parcul Bordei  ..


● Marius Tucă: E dezastru
● Sorin Oprescu:
Sper ca ministrul să-mi dea voie pentru că văd că mă costa jumătate din ea în condiţiile astea şi să termin cu 6 luni mai devreme.


● Marius Tucă: Şi când vă propuneţi să faceţi asta?
● Sorin Oprescu:
Pai încep acum.


● Marius Tucă: Să asfaltaţi?
● Sorin Oprescu:
Da, până acum am stat în reclamaţii.


● Marius Tucă: Când vor avea loc  licitaţiile pentru salubrizare?
● Sorin Oprescu: 
Ei acum le ţin pe loc. Eu am făcut mecanismul ăsta, m-am prezentat la Ministerul de Finanţe pentru că şi statul e participant la partea de curăţenie, într-adevăr într-o cantitate mică. Ei sunt de acord cu treaba asta, am făcut observaţiile pe lege pentru că nu ne mai întoarcem iar înapoi cu 20 de ani cu licitaţiile ca fiecare sector cu problemele respective. Eu  sper ca domnii senatori, fiindcă legea e în Senat acum, luni să le ia în discuţie, să facă corecturile necesare în legea aia  pentru că dacă începem iar cu adăugatul cu "şi primarii de sector" nu facem altceva decât să facem legi care contravin altor legi.


● Marius Tucă: De ce ridicaţi maşini dacă nu aţi făcut parcări?
● Sorin Oprescu:
Nu am ridicat nici o maşină. Este un proiect prin care doresc ca municipalitatea să aiba la departamentul de parcări şi departamentul  de ridicat maşini.


● Marius Tucă: De ce sunt ridicate maşini de către firme care nu au nici o legătură cu Primăria?
● Sorin Oprescu:
Pentru că asta a fost dorinţa voievozilor care şi-au făcut firme de ridicat maşini.


● Marius Tucă: Daţi domne câteva nume de voievozi dintr-ăştia...
● Sorin Oprescu:
Toţi domne şi-au făcut . Trei sectoare şi-au făcut:  Sectorul 3, Sectorul 6 şi vad ca acum l-a mincat in fund si pe Piedone şI şi-a făcut şi el o din asta.


● Marius Tucă: Şi ăştia sunt voievozii?
● Sorin Oprescu:
Nu, toţi sunt voievozi. Da, bine ăştia sunt cneji, ăilalţi sunt voievozi


● Marius Tucă: Cneji?
● Sorin Oprescu:
Da, cneji şi voievozi, dar le-am spus cneji şi s-au supărat pe mine. Au spus că îi insult. Nu ştiu de ce. Doar boier Chiliman înţelege . Ei probabil nu pricep treaba asta.


● Marius Tucă: Deci vreţi să faceţi un serviciu centralizat.
● Sorin Oprescu:
Da, un serviciu centralizat, un serviciu care sa nu coste cit costa acum  pentru că asta e uşor bătaie de joc şi care se adresează măgarilor care aşează maşina în intersecţie şi pleacă. Şi pentru a nu se mai întâmpla abuzuri din astea sunt sub controlul Primariei şi atunci cetăţeanul vine şi spune: " Domnul primar general sunteţi nişte măgari pentru că mi-aţi luat maşina pe care eu în mod justificat am lăsat-o în faţa magazinului"


● Marius Tucă: Deci vreţi să faceţi dreptate.
● Sorin Oprescu:
Da, chestia asta îi supără pe mulţi.
● Marius Tucă: Ce vrea cetăţeanul de la primarul general, domnule Oprescu?
● Sorin Oprescu:
Să trăiască în oraşul ăsta, nu doar să locuiască.


● Marius Tucă: Asta mi-aţi spus-o şi acum doi ani. În ce măsură s-au schimbat lucrurile de acum doi ani? În ce măsură cetăţeanul mai mult trăieşte decât locuieşte?
● Sorin Oprescu:
Eu am încercat ca vara să aibă la dispoziţie aer condiţionat în autobuze, să vină la timp, în unele părţi am reuşit, în unele nu, tramvaiele să sosească  la timp, am terminat liniile de tramvai începute de trei ani, sunt toate în funcţie cu excepţia Tunariului, am încercat să mă pregătesc pentru a putea să cumpăr tramvaie noi, dar abia anul ăsta reuşesc să o fac. Nu pot cumpăra tramvaie de ultimă generaţie pentru simplu motiv că un tramvai  costă 2,5 milioane de euro şi atunci încerc o soluţie de jumelaj între ...


● Marius Tucă: De?
● Sorin Oprescu:
De jumelaj, de înfrăţire, de colaborare. Vine din franceză. A apropia. Un jumelaj cu cei care au tradiţie tot atât cât avem şi noi tradiţie să nu desfiinţez fabrica de tramvaie.


● Marius Tucă: Asta sună mişto. Un tramvai numit jumelaj.
● Sorin Oprescu:
Deocamdată e un tramvai numit dorinţă.


● Marius Tucă: De la un tramvai numit dorinţă  la un tramvai numit jumelaj. Şi fabrica de tramvai să rămână.
● Sorin Oprescu:
Da, şi mai mult decât atât alături de partenerii ăştia care or fi, pentru că sunt mulţi care vor să vină, să investească  dar când îi întrebi de posibilităţile financiare încep să cârâie. De ce lucrul ăsta? Fie şi numai din faptul că mă fugăresc ăştia - acum nu mă mai fugăresc că e criză. Dar au început să mă fugărească în 2008 toţi dezvoltatorii ăştia de imobiliare. Domne depoul îl desfiinţăm. Eu ştiu, sunt 19 hectare, dar toţi ştiu la fel de bine că sunt 1500 de oameni. Dintre care sunt structuri  care vin din de undeva  din istoria apropiată şi care ştiu să faca tramvaie. Jos pălăria. Caut să le găsesc baza ca împreună cu ceilalţi să-mi fac tramvai încet- încet.


● Marius Tucă: Tramvaiul Oprescu.
● Sorin Oprescu:
Da, păi până la urmă asta o să fie.


● Marius Tucă: Să se facă un nou tramvai, un nou prototip.
● Sorin Oprescu:
Tramvai cu podeaua coborâtă, cu tot ...


● Marius Tucă: Dar de ce nu anunţaţi  concurs de făcut tramvaie?
● Sorin Oprescu:
Pentru că întodeauna am fabrica în spate şi ăia vin şi spun "nu domne eu prefer să-ţi vând tramvaie".


● Marius Tucă: Păi nu au  făcut şi ăia un prototip?
● Sorin Oprescu:
Ăştia ai noştri? Da, au făcut săracii,  dar un protip din ăla costă cât o rachetă la NASA. Mie îmi trebuiesc acum 400 de tramvaie să pun pe linie.


● Marius Tucă: Şi trolee?
● Sorin Oprescu:
Vreo 200.


● Marius Tucă: Şi autobuze?
● Sorin Oprescu:
Păi cu alea am rezolvat-o, gata. Sunt 1500.


● Marius Tucă: Dar nu au aer condiţionat.
● Sorin Oprescu:
Nu toate.


● Marius Tucă: Bun şi tramvaie atunci când faceţi? Trebuie să vină o firmă  cu un protip mai ieftin.
● Sorin Oprescu:
Da, sunt în discuţie cu o serie întreagă.. chiar şi cu estici care au fabrici de tramvaie.


● Marius Tucă: Din Europa de Est?
● Sorin Oprescu:
Da, sigur. Din Tibilisi, şi băieţii din Croaţia fac, acum îi aştept pe coreeni.


● Marius Tucă: Păi şi din Tbilisi, şi din Coreea?
● Sorin Oprescu:
Da, domnule. Aşa discuţi cu toată lumea şi alegi unu-doi.


● Marius Tucă: Bun, ăia ce  fac, vând tramvaie sau vin şi le fac aici?
● Sorin Oprescu:
ăia vin şi vor să facă aici împreună cu ai mei. Păi asta e prima întrebare pe care le-o pun.


● Marius Tucă: De la un tramvai numit dorinţă trecând prin tramvai numit jumelaj la un tramvai numit Oprescu.
● Sorin Oprescu:
Eu i-am întrebat şi pe cei de la Siemens...


● Marius Tucă: Şi tramvaiele astea cum le vedeţi? Cu aer condiţionat?
● Sorin Oprescu: 
Bine dom'le, ca să fie cu autostrada..


● Marius Tucă: Ah, autostrada asta cum o să fie? Câte benzi o să aibă?
● Sorin Oprescu:
Trei pe o parte, trei pe alta, cu bandă de urgenţă. Nu domnule,  or o facem, or nu o facem. Dacă începem iar cu un fir, să auzi cum se felicită şoferii: "ba pe-a mă-tii" că nu a văzut.. nu ... Şi astea-s fără stopuri...


● Marius Tucă: O să fie cu tramvai pe banda 1?
● Sorin Oprescu:
Nu, domnule, e la fel cum e la Paris.


● Marius Tucă: Am auzit că s-ar putea ca maşinile să aibă voie să circule şi pe linia de tramvai?
● Sorin Oprescu:
Nu, maşinile care, maşina  poliţiei... asta-i banda unică . Am făcut  pe Moşilor. M-au umplut ăia de scuipaţi . Pe linia de tramvai ăştia merg ca şi pe banda de urgenţă. Am încercat să fac pe dreapta, e greu, merge încă greu  pentru că ei au maşinile parcate pe trotuar şi trec troleibuzele. Păi pentru autobuze şi troleibuze vreau să le dau drumul. Acolo pe Moşilor le-am dat drumul ca bandă de urgenţă pentru ăştia.


● Marius Tucă: Ce-aţi tratat cu Coreea de Sud?
● Sorin Oprescu:
Nu, n-am fost acolo. Mi-au trimis băieţii un model de tramvai cu cauciucuri, cu motor electric şi un singur ghidaj. Sigur, nu e monorail. Dacă aş avea bani aş face monorail. Te sui în tramvai şi nu ştii când ai ajuns în partea ailaltă. Trebuie să te arunce ăla. "Dă-te domne jos că am ajuns la capăt". Nu e monorail, dar e o soluţie. Ne gândim foarte serios şi la ea. Şi o să mă întrebaţi: "Domne o să schimbi linia de tramvai?". Nu o să schimb nici o linie de tramvai. O să mă duc pe strada aia nouă pe care vreau să o facem acum prin parteneriat public-privat . Avionului, e o stradă care pleacă din cartierul Aviaţiei de la capăt şi se duce pâna în linia de centură. Şi dacă îmi permite primarul Otopenilor un băiat de toata isprava mă duc prin spatele clădirilor până la aeroport. Şi după aia vine şi Udrişte cu monorailul ăsta, două linii de tramvai dus-întors...


● Marius Tucă: Si Udrişte ce mai face?
● Sorin Oprescu:
Vine şi el cu monoraiul,  e un fel de metrou, e aerian, aprobat după un credit din ăsta.

● Marius Tucă: Cum e domnule primar general bucureşteanul pe care îl conduceţi?
● Sorin Oprescu:
E veşnic nemultumit.


● Marius Tucă: Puteţi să-i faceţi un portret robot. Portretul robot al cetăţeanului obişnuit.
● Sorin Oprescu:
Prima condiţie e să-l lase nevasta-sa în pace dimineaţa să nu-I mănânce viaţa cu ce are de făcut peste zi. Atunci dacă iese din casă prima care-l enervează e lada de gunoi care nu golită. Trage un picior în ea se duce şi se suie în maşina. Dacă are o maşina mai nouă porneşte şi e calm cam vreo 5-6 minute până iese în trafic. La câţi mă înjură şI pe mine în trafic m-am rugat şi eu de toţi popii să-mi dea acatiste de sănătate. Păi a venit unu, eram aici la ieşirea din Bucureşti  mă duceam şi eu la tata. Nu era pasajul gata. Şi recunosc pasajul funcţionează foarte bine. Stăteam lângă el. Şi s-a dat jos din maşină. Coadă. Era duminică dimineaţa. F.... muma în cur, dăi cu mă-ta, cu tact-tu, spălea- te-aş pe primar, să nu ştiu ce, deci eu.. am lăsat geamu' jos. "Ce vrei mă?" Eu conduceam. "Ha! domn primar? Păi ce p... mă-sii?"Păi ce să fac mă neica?" Păi şi mata stai la coadă?" "Nu domnule, plec pe sus acuma".


● Marius Tucă: Aşa iese bucureşteanul, se enervează în trafic..
● Sorin Oprescu:
Ajunge la birou şi după aia se schimbă placa. Uită de primărie şi începe  şi o dă pe Boc.  Trage pe Boc. Pe bani. Iar nu au venit pensiile, salariile. Oamenii sunt preocupaţi de chestiile astea . Sunt banii lor, sunt creditele lor, sunt obligaţiile lor faţă de copii. Şi uite am noroc că de un an îi enervează Boc. Dacă nu are maşină, se întoarce iar la mine, la primar. "F.... în cur pe mă-sa nu merge troleibuzul". Dar rămâne  principiul foarte clar cum ai făcut ceva dacă faci ,ce interes ai să faci, dacă nu faci, de ce nu  faci . După câteva săptamâni situaţia se schimbă. Dacă mi-a arăt muiuţa prin cartier sar pe mine, dar dă bine. Că eu n-am din ăştia. Poate prin Herăstrău la alea care s-au desfiinţat. După care încep să spuna "domne ce bine e". Ei domne acum o lună  spuneai că o să fie zgomot de la copii, de la rolleri. Uite că nu e. "Da, e bine a venit şi nepotu". Eu plec mai departe, îmi văd de treaba mea, să mă uit şi eu ce e colo, ce e colo. Azi m-am dus pe la şcoli. Şi mă uit în dreapta în Carol, sub un pod, scaune, mese. Zic "Ia opreşte mă aici. Mă duc işi amenaja unu, era fericit. Mă, zic,  cine ţi-a dat ţie aprobare.? "Hai domn primar  general ce dracu'? Ce dracu ce', mă? Mă tu eşti nebun., ăsta e parc istoric. Ca în filmele cu gangsteri. Eu am crezut că vrea să toarne un film. E, sigur sunt şi din ăştia.


● Marius Tucă: Cu premierul Boc în ce relaţii mai sunteţi? Aveţi proiecte comune?
● Sorin Oprescu:
Nu ştiu, e un film din ăsta, balada soldatului rus, nu ştiu cum să spun. Nemţii atacă şi cuceresc păduricea, după aia atacă ruşii şi cuceresc ei păduricea şi până la urmă vine padurarul adică primarul general şi spune:" bă iesiţi afară din pădure. L-am rugat câteva chestiuni legate punctual de o serie întreagă de hotărâri de guvern. Le-a trimis prin Ministerul Administraţiei. Acuma eu cred că numai la asta nu se gândeşte el.


● Marius Tucă: Aveţi promisiuni, aveţi ceva?
● Sorin Oprescu:
Da, ca şi până acum şi-a arătat întotdeauna disponibilitatea. Dar punct, am rămas la disponibilitate.


● Marius Tucă: De ce i-aţi dat aprobare să refacă faţada Palatului Victoria. Asta-I trebuia chelului, tichie de mărgăritar?
● Sorin Oprescu:
Nu le-am dat eu aprobare. S-a dus RAAPPS. A stat noaptea pe acolo.
Au autorizaţie. Am impresia că ala care face Palatul Victoria o freacă. Au venit exact ca ăia din Albă ca Zapada: cioca boca, boc, boc, boc". Dar ştie să dea telefon să întrebe: " Domnu' primar aţi dat aprobare de demonstraţie pe trotuar?". "Cum să nu . Am dat aprobare de demonstraţie că aşa e democratic. Ba mai mult decât atât domnul prim-ministru. Vedeţi că vroiau să vină cu 15.000 de maşini". Şi eu l-e-am spus cinstit la ăia: bă eu nu blochez Bucureştiul, bă eu am respect faţă de ăstia ai mei.


● Marius Tucă: Văd că nu purtaţi nici unul din ceasurile alea de aur pe care le-a cumpărat şeful Parcurilor?
● Sorin Oprescu:
E mare, domnule, cazi cu el. Vine ăla peste tine şi mori.  Eu i-am spus şi lui Popa": ori eşti fraier, ori eşti fraier. Bă explică-le mă ziariştilor că e aur industrial, că pe ceasuri s-au dus banii publicului ăsta din Bucureşti. Păi numai întreţinerea ceasurilor din 1990, că am făcut eu socoteala asta, mă luaseră ăştia să mă tăvălească de nu mai aveam aer.  Şi am aflat că mâine vine vaporu. Asta era anul trecut. "Ce vapor mă?" "Vaporu cu ceasuri. Ce ceasuri mă?"."Păi punem ceasuri de aur". "Mă eşti nebun, mă, nu cumva?". "Ba da". "Ce ba da?. Ai facut licitatia?"." Da". "Şi? Câte ?"."Sunt 12 ceasuri". "Cât costă un ceas?". "35.000 ". "Mă eşti nebun, ne omoară lumea". După aia când am văzut pozele, m-am liniştit. Când am văzut că nu trebuie să le faci întreţinerea... că dacă îl mai pui pe unul să aibă grijă de ceasuri... le-am zis mai spune-le că e aur industrial, că nu se pot fura limbile.


● Marius Tucă: Cit a costat întreţinerea ceasurilor din 1990 încoace?
● Sorin Oprescu:
Fără exagerare, toată întreţinerea din 90 încoace a costat 10 milioane de euro. Dar eu nu ştiu care ceasuri. Că în afara de amărâtu' ăla de la Universitate. .. după aia a facut cadou Luxtenul unu pe care eu l-am dat că nu mai mergea, a rămas calat pe ora NATO. Cum am intrat în NATO, cum s-a oprit. Pac. N-a putut să-l pornească nimeni. Şi am zis: "bă, ia-l e de rău de aici din centru şi du-l. Şi l-a luat Piedone l-a reparat şi l-a pus în colţ la Magistrala.


● Marius Tucă: Fiindcă veni vorba de parcuri, de spaţiu verde. Cât o să mai construiască băieţii pe spaţiu verde, mai ales în Herăstrău?
● Sorin Oprescu:
Întrebaţi Justiţia. Eu am intrat o singură dată . Am avut voie să intru, să constat. Nu au aprobare, nu au nimic. Pomii erau tăiaţi, fundaţia era făcută. Şi asta datorită unei ziariste superoneste care m-a scos la 7.30 dimineaţa la plimbare în Herăstrău să-mi arate:" Poftim domne". Că eu i-am spus: "Domne nu cred aşa ceva , lasă-mă în pace". Bun. Şi mă judec cu ei, am intrat şi eu parte în proces, acum am proces separat cu revendicarea parcului ,cu aducerea în patrimoniul naţional pentru că e dat de Carol primăriei municipalităţii. Cu documente în regulă, originale.


● Marius Tucă: Veţi organiza referendum pentru transformarea oraşului Voluntari în Sectorul 7 al Capitalei? Ei au aprobat.
● Sorin Oprescu:
Da, ei au aprobat, şi-au făcut referendum. Ajung la referendum că dacă îmi mai pun piciorul pe frâna, unii, nu toţi, aş fi măgar să spun că toţi dintre consilieri, cu o serie întreagă de lucruri sau voievozii, atunci eu mă duc la referendum şi cer parerea bucureşteanului pentru că nu mai merge. Le-am promis că nu mă aud plângându-mă şi nu mă plâng. E crucea lor, o port eu.. aşa e să fie, am înţeles jocul ăsta democratic. Dar de-aici şi pâna la a nu face nişte lucruri de bun simţ pentru bucureştean şi ăla nu ştii, nu le iau nici  eu toate pe ceafă, să le ma ia şi ei să ştie că sunt de la ei.


● Marius Tucă: Dvs. Sustineţi varianta ca tot oraşul să devină sectorul 7. E şi varianta ca doar zona Pipera să se alipească Sectorului 1.
● Sorin Oprescu:
Eu am cea mai bună dovadă. Eu îi consider ca în Bucureşti. M-am apucat de Henri Coandă pe partea mea ca să nu mă trezesc cu Curtea de Conturi că văd că au un apetit pentru control la mine. Cum mişcă unul un deget, cum fac controale. Dar, mă rog nu-I rău ,dar nu mai să nu te hărţuiască prea mult cu chestia asta. Eu n-am mai stat la discuţii. Oamenii şi-au făcut  case, iată că se dezvoltă şi un ANL. Nu are nici o justificare Chiliman să-I ţină fără de astea. Am încercat anul trecut şi am spus că noi punem două treimi şi domnul Chiliman o treime, ne-a atacat hotărârea...


● Marius Tucă: Sunt şanse să faceţi referendumul anul acesta, anul viitor?
● Sorin Oprescu:
Dacă e nevoie. Dar oricum asta trebuie înainte de hotârârea pe care trebuie să o ia Parlamentul legată de legea oraşului Bucureşti.


● Marius Tucă: Apropos de cetăţenii ăştia care trebuie să trăiască, nu numai să locuiască, câţi metri pătraţi sunt alocaţi doar pietonilor,unde circulaţia să fie oprită în mandatul lui Sorin Oprescu?
● Sorin Oprescu:
Păi problema este aşa...


● Marius Tucă: Nu care este problema, câţi metri?
● Sorin Oprescu:
Păi nu, nu câţi sunt alocaţi. Eu spun ce am făcut, nu ce o să fac.


● Marius Tucă: Toate oraşele mari au o zonă pentru pietoni. Câţi metri pătraţi aveţi acum, inclusiv pe vremea lui Ceauşescu, era zona CC unde din considerente  politice, de securitate, se circula destul de greu.
● Sorin Oprescu:
Este una din tezele pe care am susţinut-o, dar nu cu dovada câţi metri sunt de cetăţean. Este de adevărat că spaţiu public s-a retrâns. Am început să refac zonele cu circulaţie pietonală.


● Marius Tucă: Deci nu există nici o zonă.
● Sorin Oprescu:
Ba da, există. Verona, o inaugurez acum. Toată strada..


● Marius Tucă: Poate să fie stradă, piaţă, orice. Mă milogesc de domnia voastră de un an de zile ca piaţa Constituţiei să se numeasca Piata Al. Ioan Cuza. Aveţi ceva cu Al I Cuza. Ştiti cine a fost Al.Ioan Cuza? Când o să se numească Piaţa Constituţiei  Piaţa Al. Ioan Cuza?
● Sorin Oprescu:
Când o să pot să le schimb buletinele în 3-4 zile celor 8475 de locuitori.


● Marius Tucă:  Şi iar confundaţi piaţa cu strada.
● Sorin Oprescu
: Nu...


● Marius Tucă: Nu stă nimeni în Piaţa Constituţiei. Nimeni nu are buletin pe Piaţa Constituţiei. Strada aia e care duce... Strada Libertăţii.. Trebuie să schimbăm şi pe aia să-I spunem Cuza Vodă. Când? .
● Sorin Oprescu:
După ce dărâm gardul la Parlament.


● Marius Tucă: Păi de ce?
● Sorin Oprescu:
Ca să fac parc acolo, să se plimbe lumea. Atunci poate e momentul să reiau asta.


● Marius Tucă: S-au schimbat buletinele după 1989, s-au schimbat de milioane de ori şi nu a murit nimeni. Strada Libertăţii, care Libertate, domnule?. Piaţa Constituţiei, care Constituţie, că mă enervez la sfârşit.
● Sorin Oprescu:
Libertatea este de a respira cu aprobare, pentru căa asta e.


● Marius Tucă: Deci aveţi în vedere spaţii care să fie dedicate pietonilor, fie că e vorba de străzi, fie de pieţe?
● Sorin Oprescu:
Da şi este începutul Bulevardului Unirii. Unul dintre ele este Piaţa şi Bulevardul Unirii până în Piaţa Naţiunii


● Marius Tucă: Bun, frumos, dar vă gândiţi totuşi la o reglementare legate de anumite străzi ca măcar în weekend sau de sărbători să fie inchise?
● Sorin Oprescu:
Da, dar e prea devreme pentru exerciţiu ăsta rutier.


● Marius Tucă: Eu am vazut la Roma.
● Sorin Oprescu:
După ce pun statuia lui Carol la locul ei, s-au cheltuit o groază de bani pe ea şi e păcat să o ţin într-o casă pe la marginea Bucureştiului. Dupa ce o aşez la locul ei, zona aia de acolo vrem să o transformăm sâmbătă şi duminică, în zona pietonală. Atunci înseamnă şi monumentul şi statuile respective, mai precis Calea Victoriei, buzunarele de pe dreapta- stinga . Am alta problema. Nu am suficiente cafenele. Oamenii sa se plimbe, sa odihneasca, adica sa o fac chiar o promenadă. Din păcate nu am magazine din astea şi singurul care a avut  disponibilitate a fost managerul de la Alcor.


● Marius Tucă: Cu Centrul Istoric. Ce s-a întâmplat?
● Sorin Oprescu:
Am reziliat. Este istorie neagră. Şi m-am apucat de făcut străzile. Anul ăsta termin străzile.


● Marius Tucă:  Deci la sfârşitul anului putem să ne plimbăm în Centrul Istoric.
● Sorin Oprescu:
  Da mai bine decât se plimbă lumea pe acolo. Nu am putut să cred câţi sunt prezenţi în Centru Istoric. Autorizarea e acum la mine. Am început şi refacerea faţadelor pentru că nu mai stau să aştept bani şi promisiuni.


● Marius Tucă: V-aţi simţit responsabil ca primar general al Capitalei când norul de cenuşa al Capitalei era deasupra României?
● Sorin Oprescu:
Ba da, am dat telefon directorului de la Administraţie şi am pus-o pe consiliera mea mele şi am blocat aproape 500.000 de măşti.A fost chiar o chestie drăguţă. Nu era în ţară directorul  Administraţiei Spitalelor şi a zis :" N-am înţeles domnul primar să cumpăr? "Ce să cumperi, eşti nebun?. Nu! Să le blochezi în depozitul ăla că dacă se întâmpla ceva cu norul ăla să pot în maximum jumătate de oră să-mi fac cele puţin câteva zeci de mii de măşti".


● Marius Tucă: Veţi mai candida?
● Sorin Oprescu:
La ce?


● Marius Tucă:  La primărie?
● Sorin Oprescu:
Dacă în 2012 mă mai primiţi la un interviu şi mă întrebaţi în interviul ăla şi sunt eu mulţumit că am putut să fac tot ce am promis...


● Marius Tucă: Dar sunt lucruri pe care le-aţi promis şi nu mai aveţi timp să le faceţi în mandatul asta?
● Sorin Oprescu:
Nu.


● Marius Tucă: Din ce-aţi promis. Să nu veniţi să spuneţi că nu aţi mai avut timp
● Sorin Oprescu:
Nu. Din tot ce am promis, nu. Cu toate greutăţile.


● Marius Tucă: Vedeţi că dacă facem interviu numărăm ce aţi făcut. Numărăm autostrada că are 14 kilometri.
● Sorin Oprescu:
Măsurăm autostrada, numărăm şcolile, grădiniţele...


● Marius Tucă: Florile, filmele, fetele...
● Sorin Oprescu:
Tot, tot şi numărăm şi iarba...


● Marius Tucă: Flori fete filme sau băieţi? Ce vă place mai mult?
● Sorin Oprescu:
Fetele.. Sunt la o vârstă respectabilă când la admir de departe şi vorba uneia "Domnul primar general dvs aţi fost coleg cu tata". După ce îţi spune aşa ceva, la revedere.


● Marius Tucă: Spuneţi-mi aţi mai ieşit şi dvs la şosea cu o fată de mână să admiraţi magnoliile, să mirosiţi liliacul, teiul..
● Sorin Oprescu:
Cu nepoata-mea. Nu, am admirat cozile cailor de la poliţia călare. Poliţia Parcului pe care am zis că o fac şi am făcut-o.

×
Subiecte în articol: interviu