x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Victor Ponta: "România a depăşit de mult fundul sacului"

Victor Ponta: "România a depăşit de mult fundul sacului"

de Adriana Duţulescu    |    06 Mai 2010   •   00:00
Victor Ponta: "România a depăşit de mult fundul sacului"
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

"România este mult mai jos de fundul sacului", iar acordul cu FMI "va fi cea mai grea ghiulea de piciorul României", declară în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional preşedintele PSD, Victor Ponta, într-un dialog inedit cu Marius Tucă.



"Ne-am îndatorat cu o mulţime de bani, pe care trebuie să-i dăm înapoi, şi nu am făcut nimic cu ei, am dat mici şi bere. Majorarea taxelor este o măsură absolut disperată, care va face şi mai rău. Cu cât măreşti taxele, cu atât ai evaziune fiscală mai mare", a afirmat preşedintele social-democraţilor. Victor Ponta a precizat că el susţine impozitarea diferenţiată pe care a învăţat-o nu de la Ion Iliescu, ci de la prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu.

Liderul PSD a anunţat că, până în iunie, partidul va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului, în care va ataca şi problema majorării taxelor. "Vom miza foarte mult pe presiunea socială, pentru că se pare că numai la presiune socială reacţionează Guvernul. Oricum Guvernul minte pe toată lumea, şi pe cei de la FMI îi minte", a fost de părere liderul PSD. Întrebat dacă ar fi de acord cu ideea lui Dinu Patriciu de a se concedia 600.000 de bugetari pentru a scoate economia din criză, Victor Ponta a răspuns: "Dinu Patriciu o fi un bun om de afaceri, dar nu se pricepe la politică şi soluţiile lui nu sunt niciodată bune în politică".

Pe de altă parte, Victor Ponta este de părere că Emil Boc ar trebui să urmeze exemplul preşedintelui american Barack Obama şi să facă statul să intervină mai mult în economie. "Sunt total împotriva a ceea ce se întâmplă acum, şi anume retragerea statului din economie, ştiţi că Videanu acum vinde tot ce mai are statul pe la Electrica... Eu cred că statul în perioadă de criză ar trebui să intrevină mai mult în economie. Dacă Obama a făcut chestia asta în cel mai liberal stat din lume, nu ştiu de ce avem noi o problemă cu asta... Suntem mai capitalişti decât America", a spus liderul PSD. El susţine că nu turismul este "marea speranţă", ci agricultura, deşi "nici măcar portarul de la minister nu ştie cum îl cheamă pe ministrul Agriculturii".

Întrebat de ce legea Agenţiei Naţionale de Integritate a fost omorâtă, Ponta a arătat către Guvern şi Palatul Cotroceni, acuzându-i de ipocrizie pe cei care "vărsau lacrimi de crocodil pentru ANI": "Au omorât-o cei care au făcut-o (legea - n.r.). Au făcut-o de la început neconstituţională şi recunosc că m-am amuzat când am văzut câte lacrimi de crocodil s-au vărsat şi la Cotroceni, şi prin Guvern se vărsau lacrimi de crocodil... Mai ales că ştiu - nu dezvălui în public - dar ştiu ce părere au oamenii ăia care vărsau lacrimi de crocodil despre ANI. Eu le-am spus «dom'le, faceţi ce vreţi», nu am votat, nu am boicotat în nici un fel... Dar e o ipocrizie".

Dialogul dintre Marius Tucă şi Victor Ponta va fi publicat în ediţia de luni, 10 mai, a Jurnalului Naţional.

×
Subiecte în articol: interviu Victor Ponta marius tuca