Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a cerut scuze
bucureştenilor, prin intermediul Jurnalului Naţional, pentru faptul că,
deşi ei fuseseră informaţi că în primele zile ale anului ar fi fost în
ţară, el era plecat în Germania. Videanu, care a ajuns în Bucureşti
abia la 3 ianuarie seara, recunoaşte că era mai cinstit să se spună că
este în drum spre ţară.
Adriean Videanu şi-a cerut scuze, prin intermediul Jurnalului Naţional, bucureştenilor pentru faptul că au fost informaţi că în primele zile ale anului ar fi fost în ţară, deşi era plecat în Germania. El a ajuns în Bucureşti abia pe 3 ianuarie seara. Videanu recunoaşte că era mai cinstit să se spună că este în drum spre ţară.
- Jurnalul Naţional: Unde aţi fost în prima zi a anului?
Adriean Videanu: Dacă o luăm cronologic, am fost de Revelion în Piaţa Constituţiei întâmpinându-l pe preşedinte, după care am fost alături de familia mea şi prieteni la Mariotte.
- Şi apoi aţi plecat din ţară?
Pe 1 ianuarie am fost în primărie şi, într-adevăr, seara am plecat din Bucureşti în Germania pentru a rezolva probleme de natură familială, iar pe 3 seara am revenit în Bucureşti, dat fiind situaţia care se crease, cu toate că nu mai aveam nici un fel de responsabilitate privind deszăpezirea. Dar am considerat că e obligaţia mea morală să vin. Poate n-aş fi plecat din Bucureşti dacă aş fi ştiut avertizarea meteo.
- Nu v-au anunţat din timp cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie, totuşi a fost cod galben?
Până luni după-amiază, când eu am plecat, n-am primit nici un fel de informare oficială şi nici n-am ştiut. Din păcate, a fost şi o eroare de comunicare chiar cu colegii mei din Primăria Capitalei, care nici unul dintre ei nu m-a avertizat de acest lucru. Pot spune că n-aş fi plecat din Bucureşti, pentru că în mod exagerat s-a încercat să se asocieze problemele Capitalei cu plecările mele în concediu.
Informări eronate
- Aţi şi plecat în momentele nepotrivite, caniculă, inundaţii, acum zăpadă.
Toată lumea speculează, nu-i adevărat. O singură dată am lipsit din Bucureşti, atunci când a fost canicula.
- Atunci aţi primit avertizarea la timp?
Ştiam, în schimb, concediul pe care-l făceam în vacanţa copiilor mei, era stabilit cu şase luni înainte, aveam plătite camerele, era foarte greu să renunţ, iar eu n-am plecat fără să deleg competenţele unui viceprimar.
- Revenind la primele zile ale anului, de ce s-au spus minciunile acelea, că sunteţi în ţară, deşi nu eraţi?
Profit de această ocazie şi vreau să-mi cer scuze pentru această proastă comunicare. În momentul în care am aflat ce este în Capitală am hotărât să vin în ţară, spunând că sunt pe drum. Faptul că dura câteva ore, probabil, i-a determinat şi pe colegii mei să anunţe că sunt în Bucureşti. Cred că era mult mai cinstit să spună că sunt pe drum.
- Dar şoferul v-a folosit maşina de serviciu?
Da, pentru că plecarea mea din Bucureşti n-a fost ştiută de multă lume, iar el a venit în mod normal acasă să mă ia şi a trebuit să plece, pentru că eu evident nu eram. De plecarea mea au ştiut doar două persoane. Dar vreau să elimin această posibilitate a vreunui joc, mulţi m-au acuzat că am făcut eu în mod intenţionat acest lucru, că nu mai vreau să mai candidez la Primăria Capitalei. Vreau să exclud această posibilitate. A fost un compex nefericit de împrejurări.
- Aţi venit pe 3 seara şi ce-aţi făcut? Bucureştiul era acoperit de nămeţi.
Chiar dacă eu nu aveam responsabilităţi, am convocat Comandamentul de iarnă, pentru că m-a interesat ca RATB să funcţioneze, era principala mea prioritate, să am acces liber la zonele importante, la ceea ce înseamnă serviciile vitale ale oraşului, apă, canal, căldură, electricitate, gaze, şi să coordonez constructorii care urmau să ajute la evacuarea zăpezii, pentru că firmele de salubritate nu deţin mijloace de transport de mare capacitate.
- Dar oraşul tot înzăpezit a rămas.
S-au cărat mii de basculante de zăpadă, dar nesemnificativ pentru oraş. Din punct de vedere al traficului RATB, s-a circulat rezonabil.
- De ce nu s-a intervenit imediat?
Am ţinut permanent legătura şi cu Răzvan Murgeanu şi cu primarii de sector, dar viscolul a făcut ineficientă intervenţia.
- Dar acum nu mai e viscol, însă zăpadă mai e, slavă Domnului.
Zăpadă va fi, treptat vom încerca s-o evacuăm din zonele principale, dar este o aberaţie să credem că putem să cărăm toată zăpada din Bucureşti. Oraşul are 237 de milioane de metri pătraţi suprafaţă, la jumătate de metru zăpada căzută înseamnă peste 100 de milioane de metri cubi.
Este imposibil, ar însemna peste 7 milioane de curse, aberant, zăpada este evacuată din zonele vulnerabile. Şi la Berlin, şi la Geneva, şi la Haga, zăpada rămâne pe străzi. Se putea, sigur, şi mai bine. Ar trebui totuşi ca societăţile de salubritate să aibă utilaje care să evacueze zăpada.
- Să revenim la o altă problemă, alimentarea cu energie a ornamentelor de pe casa dvs. Aţi luat curent ilegal?
Este o mizerie de nedescris. Am chemat pe toţi reprezentanţii mass-media la mine acasă pentru a vedea instalaţia.
Luxtenul, pe baza unei comenzi. Toată instalaţia de pom consumă 172 de waţi, mai puţin decât un bec de 200 de waţi. Credeţi că un om normal la cap, pentru 100.000 de lei vechi într-o lună, s-ar fi compromis să facă un astfel de lucru?
Întrerupător buclucaş
- Poate că a fost un exces de zel al celor de la Luxten?
Singura chestie la care am şi renunţat a fost să accept un întrerupător. Cei de la Luxten au spus că este un cablu care se conectează la sistemul public şi care funcţionează ca un întrerupător. Când se aprindea iluminatul public, se aprindea şi instalaţia, şi invers. Tot consumul de energie s-a făcut din consumul casnic. Poate că am fost şi eu vinovat că am acceptat acel întrerupător, era o facilitate care nu te mai punea în situaţia să te trezeşti dimineaţa la 8:00, fiind în concediu, să opreşti lumina, şi seara să dai drumul la lumină.
- Curat în faţa casei cine v-a făcut?
Eu am pus mâna pe lopată, am dat zăpada. Pe urmă a fost dată de băiatul meu şi prietenii lui.
- Cum, nici o firmă de salubritate nu s-a mobilizat?
Mulţumesc, nu.
- V-a sunat preşedintele Băsescu să vă întrebe de deszăpezire?
Nu, după ce am venit am discutat cu el.
- V-a cerut o explicaţie în stilul caracteristic?
Nu, era o discuţie legată de informarea a ceea ce se întâmplă în Bucureşti. Preşedintele voia să ştie de serviciile vitale care trebuie să funcţioneze. În Bucureşti n-au fost niciodată probleme majore. Mă refer la apă, căldură şi transport.
- La transport, mai puţin cu laudele, că sunt numai reclamaţii.
Este responsabilitatea mea, şi cu bune, şi cu rele, pe care mi-o asum integral. Nemulţumirea bucureştenilor a fost în principal că staţiile RATB nu erau curăţate, am făcut apel la societăţile de salubritate să facă acest lucru.
- Aţi mai primit avertizări meteo?
După 17 ianuarie va mai fi un val de ninsori puternice şi de vreme rece. Voi face un apel la primarii de sector pentru a fi mai operativi în intervenţie.
- Să înţeleg că nu mai plecaţi din ţară.
Nu plec (râde). Vreau să vă spun că primarul general este paratrăsnetul tuturor nemulţumirilor, chiar dacă prerogativele lui nu sunt în zonele respective. Nu se poate să ai o atât de mare legitimitate a votului uninominal şi să ai puţine atribuţiuni conferite de lege. Cu alte cuvinte, ori facem un primar general care să aibă competenţe, ori renunţăm la funcţia asta, nu este nici o dramă pentru nimeni. Nu se poate ca primarul general să ia toate castanele, cu ceea ce nu-i bun în Bucureşti, iar responsabilităţile să fie în altă parte.
- E, nu vă mai văitaţi, că mai aveţi puţin şi terminaţi primul mandat.
Mulţumesc, nu mă vait, sper să duc la îndeplinire cât mai mult din ceea ce am promis.
- Aţi fost unul dintre cei mai criticaţi primari, ce n-a mers?
Am preferat să fiu un primar criticat decât unul care la sfârşitul mandatului să se spună că n-a făcut nimic. M-au criticat că am început prea multe lucrări deodată, că nu a existat o coordonare perfectă, recunosc, a fost imposibil. Analizându-mă, consider că am avut o mare deficienţă de comunicare. O recunosc.
- Sunteţi perceput ca fiind un om încrezut.
Asta mă deranjează cel mai tare, nu sunt, am discutat cu mulţi cetăţeni care spun că am o doză de aroganţă. Vă dau cuvântul meu de onoare, nu cred că sunt arogant. Poate am deficienţe de comunicare, pe care le recunosc.
- N-aţi fost depăşit de situaţie, n-aţi început prea multe lucrări?
Nu, am început prea puţine faţă de nevoia Bucureştiului. Avertizez, Bucureştiul este un oraş în prag de colaps dacă nu se continuă în forţă aceste lucrări. În Bucureşti n-avem centuri ocolitoate, n-avem pasaje. Vă dau un exemplu: pasajul de la Răzoare l-am demarat la începutul mandatului meu. Abia acum, din cauza procedurilor complicate, am reuşit să adjudecăm licitaţia.
Este incredibilă. Dacă stai după proceduri doi ani şi jumătate, când Dumnezeului să le mai implementezi?
- După cât timp v-aţi dat seama cu ce "se mănâncă" administraţia locală?
Am învăţat foarte mult pe tot timpul mandatului meu, ceea ce ştiam la început nu reprezenta nici 10%.
- Acum ce faceţi, vă pregătiţi de-al doilea mandat?
Este o problemă a partidului, nu este una personală, partidul va lua o decizie la începutul lunii februarie.
- Dacă partidul vă cere să candidaţi, veţi candida?
Nu vreau să speculez pe această temă.
- Aţi declarat că nu mai vreţi la Primăria Capitalei, acum pasaţi problema la partid.
Poate clasa politică ar trebui să se gândească foarte bine la ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană. În primul rând, mandatul unui primar este între cinci şi şapte ani. Ca să poţi să ai un mandat împlinit trebuie să ai şi timpul să rezolvi problemele. Capitalele care au performat au avut continuitate.
- Despre asta vă întrebam şi eu.
Cred că bucureştenii vor da continuitate mandatelor. Trebuie să recunosc faptul că nu toate proiectele pe care le-am început au fost ale mele. Ele au fost începute de Traian Băsescu.
Verdict dat de sondaj
- V-aţi îndepărtat de la întrebare, mai candidaţi sau nu?
Responsabilitatea este a partidului.
- Domnul Vasile Blaga ar fi un primar bun?
Partidul Democrat are în momentul de faţă cel puţin trei-patru oameni care pot câştiga din primul tur: Liviu Negoiţă, Vasile Blaga, Radu Berceanu şi lista poate continua.
- Cine va ieşi bine în sondaj va fi automat desemnat candidat la Capitală?
Sondajul corelat cu opţiunea persoanei în cauză.
Nu, şi la toţi ceilalţi.
- Sondajul vizează şi candidaţii la sectoare.
Da, aşteptăm până la 15 ianuarie ca fiecare sector să se facă propuneri. Sunt oameni cu abilităţi reale în administraţie. Vă dau câteva exemple. Vasile Gherasim şi Răzvan Murgeanu – la Sectorul 1, Dan Ionescu – Sectorul 2, Liviu Negoiţă – Sectorul 3, Radu Silaghi – Sector 4, Ionuţ Popa – Sector 5 şi Cristian Poteraş – Sectorul 6, dar n-aş vrea să limităm.
- De ce nu v-a plăcut la Primăria Capitalei?
O spun pentru prima oară, nu mi-a plăcut din cauza cadrului legal ambiguu. Am candidat la Primăria Capitalei având la bază cerinţa preşedintelui Traian Băsescu şi promisiunea făcută de PNL că vom aduce prerogativele primarului general la ceea ce era la nivelul anul 2001, când în mod abuziv au fost luate din atribuţiile primarului general şi date la sectoare, împărţind astfel Bucureştiul în şase oraşe. Salubrizarea, deszăpezirea, partea de urbanism, de construcţii sunt la sectoare. Tot ce înseamnă arhitectura bucureşteană nu este într-o mână care să poată să aibă un concept unitar. Sunt şase tipuri de arhitecturi în funcţie de opţiunea fiecărui primar de sector. Mi se pare inadmisibil. Ai un sentiment de frustrare în momentul în care tu percepi o nemulţumire a bucureştenilor, iar tu eşti lipsit de mijloacele de a putea interveni şi a rezolva.
- Cât aţi câştigat din afacerea cu bordurile?
Compania mea produce borduri de peste 80 de ani.
Da, în momentul în care am devenit primar general am dat o hotărâre pentru a nu exista nici un fel de suspiciune, astfel încât companiile mele să nu participe în mod direct la nici o licitaţie organizată de municipalitate sau de instituţiile subordonate Consiliului General.
Funcţionează pe baza regulilor economiei de piaţă. Alte detalii nu ştiu, pe cuvânt de onoare.
- De ce s-a declanşat nebunia asta cu schimbatul bordurilor în Capitală de cel puţin două ori?
În Bucureşti au fost reabilitate de sectoare, fără Sectorul 1, care nu
ne-a dat încă informaţiile, 1.800 de străzi în ultimii trei ani, iar Primăria Capitalei a reabilitat 102 artere. O să ajungem la concluzia că peste 70% din borduri au fost înlocuite de primăriile de sector. Dacă reabilitezi o stradă trebuie să schimbi neapărat şi bordura.
Am auzit şi eu acest lucru că la nivelul unor sectoare s-au schimbat de două ori bordurile. Ceea ce pot să vă spun că la Primăria Capitalei este exclus acest lucru.
- Dar cum vă explicaţi că 50 de ani au rezistat bordurile, iar de câţiva ani sunt schimbate într-o veselie?
Majoritatea sunt de foarte proastă calitate, cum a trecut un ciclu de îngheţ-dezgheţ s-au spart.
- Nu puteaţi impune constructorului să facă borduri de calitate mai bună?
Nu puteam să impun, pentru că societatea mea este producătoare de borduri de granit şi, dacă i-aş fi impus o regulă, ar fi sărit toată lumea în capul meu.
Regim forţat
- În primăvară vor fi schimbate din nou bordurile?
Pe străzile care ţin de Primăria Capitalei este exclus, pentru că sunt protejate de termenul de garanţie, am pus patru ani la drumurile fără linie de tramvai, iar cinci ani la cele cu tramvai.
- Semaforizarea sincronizată când va fi terminată?
În mai 2008, avem 15 intersecţii, şi mai avem 85 în proces de implementare.
- Când vom avea un centru istoric de care să fim mândri?
Este o lucrare foarte întârziată din cauza prevederilor legale. Vă pot spune că la Praga a durat 12 ani, şi la noi va dura destul de mult.
- Parcările Dalli parcă voiaţi să le desfiinţaţi?
Vor dispărea pe măsură ce vor apărea parcajele subterane.
- Care sunt la nivel de intenţie?
Care sunt la nivel de procedură de licitaţie. A trebuit să stăm un an, pentru că n-am avut normele de aplicare pe baza cărora să dăm drumul la licitaţie. Pe 17 ianuarie aprobăm strategia în Consiliul General. Dăm drumul la 17-18 parcări, pe câteva vreau să le supun dezbaterii publice, cum ar fi cea din Piaţa Revoluţiei.
- Ce avantaje aţi avut de când sunteţi primar general?
Am slăbit 9 kilograme.
- Vă pârăsc eu, aţi ţinut şi regim.
Da, am ţinut şi regim, dar m-a ajutat şi Primăria să slăbesc.
Citiţi şi:
Primarii zăpezilor – interviuri cu primarii de sector al Capitalei