x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, înaintea votului din Parlament: Suntem în al 12-lea ceas. Orice altă temă decât salvarea vieților este secundară

Iohannis, înaintea votului din Parlament: Suntem în al 12-lea ceas. Orice altă temă decât salvarea vieților este secundară

de Ion Alexandru    |    20 Oct 2021   •   07:05
Iohannis, înaintea votului din Parlament: Suntem în al 12-lea ceas. Orice altă temă decât salvarea vieților este secundară

Klaus Iohannis va convoca, astăzi, în plină criză politică și pandemică, toate autoritățile guvernamentale implicate în gestionarea epidemiei de Covid-19, cerând restricții majore de mobilitate a populației. „Orice altă temă este secundară”, a precizat președintele, cel mai probabil referindu-se la votul de astăzi din Plenul Parlamentului, unde Dacian Cioloș încearcă, fără succes, să-și instaleze guvernul. Iohannis cere implementarea de urgență a certificatului verde și deplânge numărul mare de români care și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore. Niciun cuvânt desore ce se întâmplă, astăzi, în Parlament, cu toate că, pe surse, există informații potrivit cărora Iohannis s-ar afla într-un blocaj „instituțional” cu liderul PNL, Florin Cîțu. Sub spectrul acestor restricții anunțate de președinte, criza guvernamentală pare încă departe de a se fi rezolvat


 

Cu doar câteva ore înaintea momentului mult-așteptat, în care Guvernul „Cioloș II” va da piept cu Parlamentul, pe surse, a apărut informația potrivit căreia președintele României, Klaus Iohannis, i-ar fi sugerat liderului PNL, Florin Cîțu, să se retragă și să propună un alt liberal pentru funcția de prim-ministru. Asta, deoarece se prefigura, încă de vineri, un eșec total al învestirii guvernului monocolor USR, iar alternative ar conduce fie la un blocaj generalizat, fie la convocarea alegerilor anticipate. Aceleași surse, citate de portal „G4media.ro”, susțin că premierul interimar nu ar fi dat curs îndemnului președintelui Iohannis. Dar și că acesta din urmă ar fi contactat mai mulți lideri PNL cărora le-a transmis același mesaj.

Până la ora închiderii ediției, nici Florin Cîțu, nici un alt lider al PNL nu au confirmat, dar nici nu au infirmat veridicitatea acestei informații. Însă, un astfel de deznodământ, ar însemna că Iohannis pierde puncte în fața USR, de vreme ce s-a implicat activ în susținerea lui Florin Cîțu pentru a prelua președinția PNL și a transmis nenumărate mesaje din care rezultă că nu vede niciun motiv pentru înlocuirea actualului premier interimar de la Palatul Victoria.

 

Variantele post-Cioloș

 

Trei scenarii posibile se prefigurează, după ziua de astăzi, după ce Dacian Cioloș va constata că Guvernul pe care l-a propus va fi respins la vot. Primul este încercarea de a-l desemnat tot pe Florin Cîțu candidat de premier, încercând, astfel, să-i silească pe cei de la USR să cedeze și să revină în Guvern în formula desființată în luna septembrie. Al doilea scenariu, deloc de neglijat, este fie să-l convingă pe Cîțu să renunțe la această poziție și să vină la consultările de la Palatul Cotroceni cu numele altui liberal, fie să încerce să negocieze o susținere parlamentară din partea PSD. Există și al treilea scenariu, conform căruia, după o a doua picare a unei propuneri de premier, președintele să ia în calcul convocarea alegerilor anticipate.

Ieri, liberalii au atacat, pe rețelele de socializare, toate audierile din comisiile parlamentare făcute pentru emiterea avizelor celor de la USR. Atât prin membrii de partid, cât și prin postări ale formațiunii. Cu toate acestea, PNL a luat decizia ca, astăzi, la votul privind învestirea Executivului USR, să rămână în bănci, fără să voteze nici pentru, nici împotrivă. 

 

Anticipatele, luate în calcul și de conducerea PNL

 

Varianta alegerilor anticipate, dorită de USR și AUR, este luată în calcul chiar și de către partidul Național Liberal. Florin Cîțu a declarat, ieri, că toate scenariile sunt pe masă. Acesta a explicat că o refacere a coaliției cu USR se poate realiza doar în jurul unui premier PNL, iar liberalii au decizii adoptate conform cărora președintele partidului este propunerea de prim-ministru. „PNL, în această coaliție, are funcția de premier. În coaliție PNL dă premierul. Toți trebuie să facem un pas în față, nu în spate. PNL are niște decizii deja adoptate”, a afirmat Cîțu.

Teza alegerilor anticipate, însă, în viziunea liberală, pleacă de la sondajele de opinie conform cărora PNL, chiar dacă are 22% în intenția de vot, poate recupera, prin mașinăria de partid, cele patru procente pierdute față de ultimele alegeri. Însă cei de la USR, care au un scor de 9,8 la sută în sondaje, nu are capacitatea organizatorică de a recupera, într-un timp atât de scurt, pierderile. 

Mai mult, se mizează pe faptul că PSD, chiar dacă va câștiga detașat alegerile anticipate, nu va obține un scor suficient de consistent pentru a putea guverna singur, astfel încât, după alegeri, social-democrații ar avea de ales între a guverna împreună cu AUR, într-o majoritate fragilă și imprevizibilă, sau alături de PNL și UDMR. Mai mult, în Modrogan se vorbește și despre o presiune care ar urma să fie exercitată pe canale europene ca PSD să nu primească AUR la guvernare.

×